Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Suche powietrze w domu z rekuperacją.

Recommended Posts

Równowaga zależy też od czystości filtrów.

Filtry wymieniam co 3 m-ce a po tym co zobaczyłem ostatnio w sklepie producenta reku to chyba tylko ja wymieniam tak "czyste" filtry bo w porównaniu do innych to wyrzucam prawie nówki.

Jak myślicie nawilżacze powietrza wystarczą w sypialniach czy powinny być też w salonie gdzie się najwięcej czasu przebywa w ciągu dnia?

• Odpowiedzi 318
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moj po miesiacy jest ciemno szary. Mieszkam pod lasem, a sasiedzi w nowych domach grzeja tylko gazem. Smogu nie ma, powietrze nadmorskie.

A jaką masz wilgotność w domu? Naprawdę bardzo zastanawia mnie czy wszyscy mają tak suche powietrze przy reku gdzie zapewniano mnie że powietrze w domu z reku to NAJ NAJ NAJ. Szwagier w domu bez reku, bez żadnych szczególnych rozwiązań wentylacji grawitacyjnej, ogrzewa dom drzewem i idealne 50% wilgotności ma....

A jaką masz wilgotność w domu? Naprawdę bardzo zastanawia mnie czy wszyscy mają tak suche powietrze przy reku gdzie zapewniano mnie że powietrze w domu z reku to NAJ NAJ NAJ. Szwagier w domu bez reku, bez żadnych szczególnych rozwiązań wentylacji grawitacyjnej, ogrzewa dom drzewem i idealne 50% wilgotności ma....

35-40% 90m3/h ostatnio zmienilem na 65m3/h

Masz idealnie wręcz chyba a przewietrzasz często. A z tego co ja się tu dowiaduję to im więcej aktualnie (przy tej porze roku, pogodzie) się wietrzy tym suszej w domu...

No oczywiscie, przeciez w powoetrzu zewnetrznym jest mniej pary wodnej, niz w wewnetrznym.

Mam przy reku i 95m3/h mam 48% aktualnie.

No oczywiscie, przeciez w powoetrzu zewnetrznym jest mniej pary wodnej, niz w wewnetrznym.

Mam przy reku i 95m3/h mam 48% aktualnie.

Tak. Ale to co u mnie potwierdza tę zasadę, u Ciebie Nie. Cały czas o to pytam i część mi wmawia że musi być sucho bo na podwórku jest sucho a reku nic nie wysterujesz tylko ustaw na małe obroty. Ustawiłem na małe obroty i nic to nie dało. Pytam czy mogę zrobić coś jeszcze i brak odpowiedzi. Dlatego nie rozumiem jak u kogoś może być idealne 48% a u mnie 30%????

Różnice wynikają z wielu przyczyn - technologia domu, temperatura i wilgotność na zewnątrz, wydajność wentylacji, temperatura wewnątrz, "produkcja" pary w domu. Żeby jakieś wnioski wyciągać co do przyczyn różnic w różnych domach to trzeba sporo informacji i pomiarów. A na dobrą sprawę mało kto wie, jaką ma wydajność rekuperacji. Inne dane też często wątpliwej jakości.

Rodzaj ogrzewania, nie ma znaczenia dla wilgotności wewnątrz domu.

Twój szwagier ma wentylację grawitacyjną, czyli może nie mieć żadnej. Bez wentylacji, wilgotność wyraźnie podniesie się.

Spróbuj w ogóle wyłączyć reku, na jakiś czas-parę dni. Jeśli wilgotność nie podniesie się wyraźnie, znaczy masz w budynku wentylację nieplanowaną. Trzeba szukać szczelin.

No ładnie. 4 godz. od wyłączenia rekuperacji wilgotność powietrza z 30% podskoczyła na 50% !!! Czyli dom chyba szczelny i bez tej reku niezbyt dobrze by tu było. Teraz kwestia jak to ustawić żeby reku chodziła i dobra wilgotność była w domu. Pomożecie??

A gdzie ty masz pomiar wilgotności...?

W kuchni nad okapem...?

U mnie aby dokonać takiego wyczynu to trzeba by kilka dni gotować wielki gar z wodą ...