Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Suche powietrze w domu z rekuperacją.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 318
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też tak myślałem z tym że bałem się trochę zmniejszać wymianę bo ostatnio powrócił mój problem z grzybem i skraplającą się wodą wewnątrz ościeżnic okien. Ale to chyba nie ma związku z wentylacją skoro jest tak sucho w domu.

A to nie jest tak że właśnie w zimę bardziej jest potrzebna sprawna wentylacja i wymiana powietrza w domu właśnie żeby nie było problemu wilgoci w domu?

Jak rozpoznać gorszą jakość powietrza?

Masz tak niską wydajność i grzyba?!

Edit. Doczytałem o słabych oknach / drzwiach. Czyli jednak opłaca się dobrze zamontować na taśmy i skontrolować dokładnie (u mnie mimo, że ponoć jedna z lepszych firm, to przyjeżdżała poprawiać).

Coś to dziwna sprawa. Ja planuję mieć na 1 biegu, ale dodać przewietrzanie po 10 min. jak ktoś pisał na forum, żeby pozbyć się nieco wody z wymiennika.

Edytowane przez kerad85

Masz tak niską wydajność i grzyba?!

Edit. Doczytałem o słabych oknach / drzwiach. Czyli jednak opłaca się dobrze zamontować na taśmy i skontrolować dokładnie (u mnie mimo, że ponoć jedna z lepszych firm, to przyjeżdżała poprawiać).

Coś to dziwna sprawa. Ja planuję mieć na 1 biegu, ale dodać przewietrzanie po 10 min. jak ktoś pisał na forum, żeby pozbyć się nieco wody z wymiennika.

Z tym pozbywaniem się wody z wymiennika to u mnie inaczej rozwiązane. Kilka razy dziennie rekuperator się wyłącza tak aby swobodnie woda skapała z wymiennika a tam dalej ma odpływ do kanalizy. W poprzednik reku tej funkcji wyłączanie nie było i wymiennik zamarzał zimą.

Co do okien to był ciepły montaż, było kontrolowane przez test szczelności a widzisz jak wyszło, do tej pory nie wiem czy to okna czy wentylacja w domu.

A co do powietrza w domu jest lepiej na pierwszym biegu - średnio 45% - 48% zauważyłem natomiast że na niższym biegu mam mniejszą sprawność odzysku ciepła... Chyba nie ma złotego środka. Albo ja go nie znam

tak się skupiłem na utrzymaniu odpowiedniej wilgotności że tak sobie chodziło na pierwszym biegu bez przewiewania...

No i na jedynym oknie dachowym jakie posiadam już się zaczęła wykraplać woda... Powodem jest zbyt mała wymiana powietrza tak?? Ale czy w tamtym jednym pomieszczeniu na piętrze jest więcej wilgoci niż w reszcie domu? Czy nie chodzi tu o wilgoć a o wymianę powietrza??

okno dachowe jest najzimniejsze a i pewnie jest dość duza wilgotność.

Czyli: zimne okno dachowe+słaba wentylacja+duza wilgoć=wkraplanie wody na oknie. Jeszcze trochę i gdzieniegdzie pewnie się pojawi gdzieś grzybek.

Ustaw w tej wentylacji wymianę powietrza nie na % tylko na realne m3. Nie pamiętam ile u Ciebie jest osób, ale jak na cały dom ustawisz 120m3 wywiewu i podobnie nawiewu będzie dobrze. A suchość? zima+ogrzewanie+sprawna wentylacja=sucho

Oczywiście z przewietrzaniem też przesadziłem. 100% przez 4 godz. Wydajność reku mam 450 m3/h. WIlgotność powietrza spadła poniżej 20% a poza tym... Zjawisko w oknach znacznie bardziej widoczne!! Dużo więcej także w oknach w których było mało tej wilgoci. A stworzyłem chyba podciśnienie w domu tak długo wietrząc tak? Bo wyciągu mam nastawione więcej od nawiewu o 20%. To normalne? Nadciśnienie powoduje kompensację wody w oknach ale podciśnienie też?? To znaczy że w każdym domu musi być idealny stosunek 1:1 wywiew:nawiew? i I w każdym domu gdzie jest nadciśnienie lub podciśnienie to dzieją się takie rzeczy??

tak się skupiłem na utrzymaniu odpowiedniej wilgotności że tak sobie chodziło na pierwszym biegu bez przewiewania...

No i na jedynym oknie dachowym jakie posiadam już się zaczęła wykraplać woda... Powodem jest zbyt mała wymiana powietrza tak?? Ale czy w tamtym jednym pomieszczeniu na piętrze jest więcej wilgoci niż w reszcie domu? Czy nie chodzi tu o wilgoć a o wymianę powietrza??

Potrafisz opisać budowę swojej instalacji wentylacji?

1. W jakich pomieszczeniach masz nawiewniki?

2. W jakich masz wywiewniki?

3. Instalacja na PE-Flex, czy inny system.

4. Gdzie masz czerpnię, lokalizacja względem świata, oraz na elewacji domu?

Może masz jakiś projekt?

Oczywiście z przewietrzaniem też przesadziłem. 100% przez 4 godz. Wydajność reku mam 450 m3/h. WIlgotność powietrza spadła poniżej 20% a poza tym... Zjawisko w oknach znacznie bardziej widoczne!!

Proponuję wykonać test i ustawić rekuperator zupełnie odwrotnie i sprawdź jak wygląda sytuacja z oknami.

Edytowane przez _John

Średnia z domu o tej porze roku...?

Skoro nawiewasz znacznie suche z zewnątrz a na wywiewie ponad 60% to znaczy że po wyłączeniu wentylacji wilgotność powietrza będzie jeszcze wyższa...

Grzać i wietrzyć aż wyschną okna...

A zabawki do szuflady...

No tak jak wyłączyłem reku to rosła wilgotność naprawdę bardzo szybko... Ale jakim cudem?? Przecież mieszkam już dwa lata, cały czas chodzi reku, normalnie grzeje dom. Skąd ciągle ta wilgotność?????

I czemu zabawki? Ten sam higrometr który pokazuje mi wilgotność w domu pokazał mi te 62% na wyrzucie reku

Edytowane przez scouser88

No tak jak wyłączyłem reku to rosła wilgotność naprawdę bardzo szybko... Ale jakim cudem?? Przecież mieszkam już dwa lata, cały czas chodzi reku, normalnie grzeje dom. Skąd ciągle ta wilgotność?????

Ponieważ nigdy nie została usunięta wilgoć technologiczna...

Trzeba było przed zamieszkaniem porządnie wygrzać i osuszyć budynek...

Bez tego przy normalnej eksploatacji taki proces twa latami bo ciężko mieszkając utrzymywać wysoką temperaturę i jednocześnie bardzo intensywnie wietrzyć...

To znaczy że wykraplanie się wody na uszczelkach okien i na ościeżnicach też jest przez to?? Dlaczego higrometr w całym domu gdzie go nie postawię pokazuje dwadzieścia kilka procent wilgotności powietrza??

Higrometr chyba działa bo potwierdza twoją teorię - po wyłączeniu reku wilgotność rosła i rosła. Po 4 godz wynosiła prawie 70%

Edytowane przez scouser88

To znaczy że wykraplanie się wody na uszczelkach okien i na ościeżnicach też jest przez to?? Dlaczego higrometr w całym domu gdzie go nie postawię pokazuje dwadzieścia kilka procent wilgotności powietrza??

Bo higrometr do doopy...

Zmierz temperaturę przy samych oknach a następnie za pomocą wykresu Moliera odczytaj punkt rosy dla danej temperatury, będziesz miał wilgotność powietrza ...

Bo higrometr do doopy...

Zmierz temperaturę przy samych oknach a następnie za pomocą wykresu Moliera odczytaj punkt rosy dla danej temperatury, będziesz miał wilgotność powietrza ...

Ale ten sam higrometr pokazał te 62% na wyrzucie. I ten sam pokazywał wzrost wilgotności przy kwadrans po kwadransie po wyłączeniu reku.