Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Suche powietrze w domu z rekuperacją.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 318
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Okna dachowe zazwyczaj mają marne parametry. Często też popełniane są błędy montażowe skutkujące mostkami. I trzecia sprawa, to że okna są obsadzone głęboko co mocno utrudnia cyrkulację powietrza przy ich powierzchni. I nie ma tu dobrego rozwiązania. Bo można "rozszerzyć" wnękę

http://receptynadom.pl/wp-content/uploads/2015/07/okna_dachowe_zabudowa_naprawa_Fot_1-730x813.jpg

ale wtedy nie ma miejsca na izolację i zwiększamy mostek. IMO okna dachowe to zło i często problem. Sprawdź wilgotność w tym pomieszczeniu po środku, i przy samym oknie.

Jeżeli w całym pomieszczeniu jest wilgotno, to podziałaj w tym kierunku. Jak tylko przy oknie - to pewnie nic nie da, bo powietrze przy oknie i tak się nie ruszy.

IMO nie w stopniu, który może być przyczyną problemów. Nawet, jak w następnym sezonie będzie jeszcze trochę suszej, to nie tu jest clue problemu. W tym i Twoim drugim wątku były chyba wszystkie potencjalne przyczyny wyszukane i do weryfikacji. Nieszczelne łączenia, uszczelki, nadciśnienie w domu, mostki termiczne.

Jakby to wilgoć technologiczna była problemem ze skraplaniem, to nie miałbyś problemu z przesuszonym powietrzem.

Zwerykuj hipotezy najlepiej Blower Door Test (z wyszukiwaniem miejsc nieszczelności) + termowizja.

Mam WG i też miałem ten problem , że na poddaszu suchar a okna dachowe parowały , obrobione jak na fotkach . Zmieniłem tryb pracy termostatów grzejnikowych ,z trybu otwarcia na różne temperatury w godzinach 6 rano do 17 , a później zamknięte . Dodałem na razie dwa otwarcia w nocy na temperatury trochę powyżej tej która zwykle jest w nocy na poddaszu , jedno ok 21 , a drugie po 1 w w nocy , wymuszając ruch powietrza i lekkie ogrzanie szyb i problem mocno się zmniejszył , temperatury w pomieszczeniu w zasadzie mi nie wzrastają i wilgotność się nie zmienia.

Normalnie wracamy do grzejników...brawo ty...;)

Kaizen ja mam cały dom na podłogówce i okna z dwoma szybami, jest też kilka dachowych...

Przyjedź i znajdź krople wody gdziekolwiek w chałupie...

Oczywiście dwa pierwsze sezony to lało się z okien ale stopniowo dom wysechł i problem sam się rozwiązał...

Już wcześniej napisałem że higrometr do szuflady i grzać i wietrzyć...

Żadne dyrdymały odnośnie systemu grzewczego tutaj nic nie dadzą...

Skoro jesteś jednym z niewielu szczęśliwców , którzy nie mają problemu skraplania ...to raczej brawo Ty

Większość ludzi nie wyszła jeszcze z grzejników , a część poprostu nie chce

W sumie podejrzewałem że to raczej powszechne zjawisko, zastanawiałem się tylko czy nie kłóci się to z tym jak sucho jest u nas. Myślałem że skoro się skrapla tam to musi być wilgotno w pomieszczeniu

To nie jest powszechne zjawisko i w żaden sposób nie jest to normalne. Posłuchaj się tego, co pisze jasiek71, bo ma rację. Jeśli dom jest świeży to wietrzyć, wietrzyć, wietrzyć.

Mam okna dachowe i nie mam pod nimi grzejników, a jedyna woda na szybach była po tynkowaniu, kiedy ze ścian wychodziła wilgoć technologiczna. Teraz wilgotność jest na poziomie 34% i nie widzę od roku żadnej kropelki na oknach, a tynki były robione 15 miesięcy temu.

Jeśli to nie wilgoć technologiczna to rozmieszczenie anemostatów, montaż okien i ich termika do weryfikacji. Ja bym się temu przyjrzał.

W końcu metodą prób i błędów doszedłem do prawidłowego ustawienia centrali. Pracuje zwykle na 100m3/h z czego do pomieszczeń w których są ludzie idzie 75m3/h.

Temperatura na zewnątrz powyżej zera. Wilgotność utrzymuje się w przedziale 44-48%. Jeśli spada poniżej 45% to wystarczy ręcznym spryskiwaczem popryskać i od razu jest kilka procent więcej. Wszystkie okna są suche. Poziom CO2 podczas kiedy wszyscy są w domu to 500-800ppm. Jest super.

• 3 weeks później...
Testuję różne rozwiązania żeby sprawdzić na ile mogę zapanować nad wilgotnością.

Witam,

A zastanawiał się Pan nad zastosowaniem czujnika wilgotności, dzięki któremu będzie możliwość automatycznej regulacji wydajności powietrza nawiewanego przez rekuperator, pod kątem poziomu wilgotności?

Czujnik montowany jest na kanale powietrza wywiewanego i zwiększa wydatek centrali w przypadku pojawienia się wilgoci.

W razie pytań chętnie pomogę.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Witam,

A zastanawiał się Pan nad zastosowaniem czujnika wilgotności, dzięki któremu będzie możliwość automatycznej regulacji wydajności powietrza nawiewanego przez rekuperator, pod kątem poziomu wilgotności?

Czujnik montowany jest na kanale powietrza wywiewanego i zwiększa wydatek centrali w przypadku pojawienia się wilgoci.

I jak to działa? Ustawię sobie na czujniku 50% i mi się rekuperator wyłączy na dwa dni?

Przecież zimą przy działającej normalnie rekuperacji sytuacja którą opisujesz: "w przypadku pojawienia się wilgoci." praktycznie NIGDY NIE WYSTĄPI. Mamy coś przeciwnego - niedobór wilgoci. I co wtedy?

Np. po 4 kąpielach wieczorem.

Dobrze mieć w centrali opcję, która mierzy wilgotność powietrza wyciąganego.

W momencie przekroczenia jakiegoś progu, wchodzi na wyższe obroty by przesuszyć łazienkę.

Taką opcje w standardzie ma Kinetic - możliwość podłączenia czujnika.

Dzięki temu w panelu centrali ustawiasz sobie poziom wilgoci, powyżej którego centrala ma przyspieszyć.

W Airpacku przy module expansion, masz jedynie możliwość montażu mechanicznego higrostatu.

• 2 weeks później...
Jakim cudem ma nastąpić wzrost wilgotności np. podczas mrozów? Rekuperator musiałby działać z przepływem 10m3.

Kąpiele, gotowanie, warzenie piwa (to akurat w moim przypadku) , duza impreza towarzyska - w szczelnym domu z rekuperacja to od razu podnosi wilgotnosc.

Ty sam mieszkasz ?

Wydajnosc, ustawiona na stałe na rekuperatorze jest u mnie odpowiednia dla 3 osob. Jak na 6-godzinna imprezę wpadnie 8 osób ekstra, to jest chyba logiczne, że wilgotnosc pójdzie w góre...

Edytowane przez fotohobby