Kaizen 25.01.2018 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Już wcześniej napisałem że higrometr do szuflady i grzać i wietrzyć... Żadne dyrdymały odnośnie systemu grzewczego tutaj nic nie dadzą... Jak powietrze jest suche jak wiór, to nie tędy droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 25.01.2018 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Okna dachowe zazwyczaj mają marne parametry. Często też popełniane są błędy montażowe skutkujące mostkami. I trzecia sprawa, to że okna są obsadzone głęboko co mocno utrudnia cyrkulację powietrza przy ich powierzchni. I nie ma tu dobrego rozwiązania. Bo można "rozszerzyć" wnękę http://receptynadom.pl/wp-content/uploads/2015/07/okna_dachowe_zabudowa_naprawa_Fot_1-730x813.jpg ale wtedy nie ma miejsca na izolację i zwiększamy mostek. IMO okna dachowe to zło i często problem. Sprawdź wilgotność w tym pomieszczeniu po środku, i przy samym oknie. Jeżeli w całym pomieszczeniu jest wilgotno, to podziałaj w tym kierunku. Jak tylko przy oknie - to pewnie nic nie da, bo powietrze przy oknie i tak się nie ruszy. IMO nie w stopniu, który może być przyczyną problemów. Nawet, jak w następnym sezonie będzie jeszcze trochę suszej, to nie tu jest clue problemu. W tym i Twoim drugim wątku były chyba wszystkie potencjalne przyczyny wyszukane i do weryfikacji. Nieszczelne łączenia, uszczelki, nadciśnienie w domu, mostki termiczne. Jakby to wilgoć technologiczna była problemem ze skraplaniem, to nie miałbyś problemu z przesuszonym powietrzem. Zwerykuj hipotezy najlepiej Blower Door Test (z wyszukiwaniem miejsc nieszczelności) + termowizja. Mam WG i też miałem ten problem , że na poddaszu suchar a okna dachowe parowały , obrobione jak na fotkach . Zmieniłem tryb pracy termostatów grzejnikowych ,z trybu otwarcia na różne temperatury w godzinach 6 rano do 17 , a później zamknięte . Dodałem na razie dwa otwarcia w nocy na temperatury trochę powyżej tej która zwykle jest w nocy na poddaszu , jedno ok 21 , a drugie po 1 w w nocy , wymuszając ruch powietrza i lekkie ogrzanie szyb i problem mocno się zmniejszył , temperatury w pomieszczeniu w zasadzie mi nie wzrastają i wilgotność się nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 25.01.2018 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Normalnie wracamy do grzejników...brawo ty... Kaizen ja mam cały dom na podłogówce i okna z dwoma szybami, jest też kilka dachowych... Przyjedź i znajdź krople wody gdziekolwiek w chałupie... Oczywiście dwa pierwsze sezony to lało się z okien ale stopniowo dom wysechł i problem sam się rozwiązał... Już wcześniej napisałem że higrometr do szuflady i grzać i wietrzyć... Żadne dyrdymały odnośnie systemu grzewczego tutaj nic nie dadzą... Skoro jesteś jednym z niewielu szczęśliwców , którzy nie mają problemu skraplania ...to raczej brawo Ty Większość ludzi nie wyszła jeszcze z grzejników , a część poprostu nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 25.01.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 W sumie podejrzewałem że to raczej powszechne zjawisko, zastanawiałem się tylko czy nie kłóci się to z tym jak sucho jest u nas. Myślałem że skoro się skrapla tam to musi być wilgotno w pomieszczeniu To nie jest powszechne zjawisko i w żaden sposób nie jest to normalne. Posłuchaj się tego, co pisze jasiek71, bo ma rację. Jeśli dom jest świeży to wietrzyć, wietrzyć, wietrzyć. Mam okna dachowe i nie mam pod nimi grzejników, a jedyna woda na szybach była po tynkowaniu, kiedy ze ścian wychodziła wilgoć technologiczna. Teraz wilgotność jest na poziomie 34% i nie widzę od roku żadnej kropelki na oknach, a tynki były robione 15 miesięcy temu. Jeśli to nie wilgoć technologiczna to rozmieszczenie anemostatów, montaż okien i ich termika do weryfikacji. Ja bym się temu przyjrzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 25.01.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 W końcu metodą prób i błędów doszedłem do prawidłowego ustawienia centrali. Pracuje zwykle na 100m3/h z czego do pomieszczeń w których są ludzie idzie 75m3/h. Temperatura na zewnątrz powyżej zera. Wilgotność utrzymuje się w przedziale 44-48%. Jeśli spada poniżej 45% to wystarczy ręcznym spryskiwaczem popryskać i od razu jest kilka procent więcej. Wszystkie okna są suche. Poziom CO2 podczas kiedy wszyscy są w domu to 500-800ppm. Jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 25.01.2018 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 A wiecie ze przy 5* C na zewnatrz nie ma problemu ani na oknie dachowym ani w pozostałych oknach (co jest duzo wiekszym problemem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 25.01.2018 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 A wiecie ze przy 5* C na zewnatrz nie ma problemu ani na oknie dachowym ani w pozostałych oknach (co jest duzo wiekszym problemem) Widocznie przy takich warunkach punkt rosy wypadł gdzieś "w oknie" albo na zewnątrz i się nie skrapla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 27.01.2018 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 A ja nie mam okien dachowych i nic mi się nie skrapla , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 27.01.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Gdzie jest mój punkt rosy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.01.2018 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Warto przeczytać: http://muratordom.pl/instalacje/wentylacja-i-klimatyzacja/skraplanie-pary-wodnej-na-scianach,41_9317.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 13.02.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Testuję różne rozwiązania żeby sprawdzić na ile mogę zapanować nad wilgotnością. Witam, A zastanawiał się Pan nad zastosowaniem czujnika wilgotności, dzięki któremu będzie możliwość automatycznej regulacji wydajności powietrza nawiewanego przez rekuperator, pod kątem poziomu wilgotności? Czujnik montowany jest na kanale powietrza wywiewanego i zwiększa wydatek centrali w przypadku pojawienia się wilgoci. W razie pytań chętnie pomogę. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 13.02.2018 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Witam, A zastanawiał się Pan nad zastosowaniem czujnika wilgotności, dzięki któremu będzie możliwość automatycznej regulacji wydajności powietrza nawiewanego przez rekuperator, pod kątem poziomu wilgotności? Czujnik montowany jest na kanale powietrza wywiewanego i zwiększa wydatek centrali w przypadku pojawienia się wilgoci. I jak to działa? Ustawię sobie na czujniku 50% i mi się rekuperator wyłączy na dwa dni? Przecież zimą przy działającej normalnie rekuperacji sytuacja którą opisujesz: "w przypadku pojawienia się wilgoci." praktycznie NIGDY NIE WYSTĄPI. Mamy coś przeciwnego - niedobór wilgoci. I co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.02.2018 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Przeciez rekuperator dziala caly czas, a kiedy czujnik wykryje wzrost wilhotnosci, to przyspiesza.Kto mowi o wyłączaniu ?? Zresztą niektore reku maja czujnik wilgotnosci i obroty regulują proporcjonalnie do jej wzrostu/spadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 13.02.2018 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Przeciez rekuperator dziala caly czas, a kiedy czujnik wykryje ezrost eilhotnosci, to przyspiesza. Kto mowi o wyłàczaniu ?? Jakim cudem ma nastąpić wzrost wilgotności np. podczas mrozów? Rekuperator musiałby działać z przepływem 10m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 13.02.2018 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Np. po 4 kąpielach wieczorem.Dobrze mieć w centrali opcję, która mierzy wilgotność powietrza wyciąganego.W momencie przekroczenia jakiegoś progu, wchodzi na wyższe obroty by przesuszyć łazienkę.Taką opcje w standardzie ma Kinetic - możliwość podłączenia czujnika.Dzięki temu w panelu centrali ustawiasz sobie poziom wilgoci, powyżej którego centrala ma przyspieszyć.W Airpacku przy module expansion, masz jedynie możliwość montażu mechanicznego higrostatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artros 26.02.2018 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 jaki czujnik używasz w kineticu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.02.2018 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 (edytowane) Jakim cudem ma nastąpić wzrost wilgotności np. podczas mrozów? Rekuperator musiałby działać z przepływem 10m3. Kąpiele, gotowanie, warzenie piwa (to akurat w moim przypadku) , duza impreza towarzyska - w szczelnym domu z rekuperacja to od razu podnosi wilgotnosc. Ty sam mieszkasz ? Wydajnosc, ustawiona na stałe na rekuperatorze jest u mnie odpowiednia dla 3 osob. Jak na 6-godzinna imprezę wpadnie 8 osób ekstra, to jest chyba logiczne, że wilgotnosc pójdzie w góre... Edytowane 26 Lutego 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 26.02.2018 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 U mnie w górę idzie ppm CO2, a wilgotność ciągle coraz niższa. Dziś było przez moment 28% a teraz 30%. Na zewnątrz -10 i 66%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 26.02.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 U mnie w górę idzie ppm CO2. Zbyt słaba wentylacja. Powinno być około 400-500. Na wywiewie. Dziś było przez moment 28% a teraz 30%. Powinno być około 45-50%. Masz dość mocno przesuszone powietrze = źle dla zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 26.02.2018 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Panowie a nie można by jakoś podłączyć nawilżacza do nawiewu za lub w czerpni przed rekuperatorem, a do niego dolewać wody, która wykrapla w wymienniku. Jest to przecież woda destylowana bez "kamienia". Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts