Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór grzejników i zmiana instalacji

mateobrd

Recommended Posts

Witam

Mieszkam w domku dwurodzinnym i stoję przed wyborem nowych grzejników, zmiany instalacji . Mieszkam na parterze i moje rury (miedziane ) doprowadzające wodę do grzejników idą piwnicą. Druga sprawa to że mam zimno w domu i wysokie rachunki za gaz.

Myślę że winne są temu grzejniki których jest za mało na dane powierzchnie grzewcze. Przy takim remoncie też będę wymieniał wysłużony kocioł Junkersa

( ma 16 lat ale daje dobrą temperaturę na grzejniki). Paradoks taki że grzejniki gorące a w mieszkaniu zimno. Dom ocieplony styropianem. W tym roku również ociepliłem strop w piwnicy styropianem 5cm. Znacząco to nie poprawiło temperatury.

Mam pytania

Jakie możecie polecić grzejniki typ, może firma. bo rozważam w jednym pokoju zamontować grzejnik o długości 1,8m pod oknem.

Druga sprawa czy wyciągać rury doprowadzające wodę do grzejników z piwnicy do mieszkania i puścić je na ścianie przy podłodze ?

Może też podpowiecie jaki kocioł kupić ?

Czym kierować się przy wyborze grzejników , kotła i czy ma sens montowanie aż tak dużych grzejników?

Dzięki i pozdrawiam

Witam

Mało danych podajesz

Grzejniki niech Tobie ktoś przeliczy jakiej mocy powinny być.

Nie piszesz jakie wysokie pomieszczenia - jeśli wysokie pow 2,60m to weź zrób strop podwieszany (- może grzejesz sąsiadkę z piętra ) rachunki spadną i będziesz miał ciepło w mieszkaniu.

Dom ocieplony styropianem? Jakiej grubości? Co z oknami? Co ze stratami wentylacyjnymi?

Zrób zdjęcie termowizyjne i będziesz wiedział, gdzie ucieka ciepło.

Ucieka na pewno, jeśli jest tak jak piszesz : grzejniki są gorące a w domu jest zimno...

Pozdrawiam

Bogusław

Dom ocieplony styropianem? Jakiej grubości? Co z oknami? Co ze stratami wentylacyjnymi?

Zrób zdjęcie termowizyjne i będziesz wiedział, gdzie ucieka ciepło.

Ucieka na pewno, jeśli jest tak jak piszesz : grzejniki są gorące a w domu jest zimno...

Pozdrawiam

Bogusław

I tu wyjatkowo zgadzam sie w całej rozciągłości .

Zmiana grzejników nic nie zmieni

Zaizoluj dom .

Nie tylko ściany i podłogę . Ale też dach ( strop ) .