mateobrd 04.01.2018 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 WitamMieszkam w domku dwurodzinnym i stoję przed wyborem nowych grzejników, zmiany instalacji . Mieszkam na parterze i moje rury (miedziane ) doprowadzające wodę do grzejników idą piwnicą. Druga sprawa to że mam zimno w domu i wysokie rachunki za gaz.Myślę że winne są temu grzejniki których jest za mało na dane powierzchnie grzewcze. Przy takim remoncie też będę wymieniał wysłużony kocioł Junkersa ( ma 16 lat ale daje dobrą temperaturę na grzejniki). Paradoks taki że grzejniki gorące a w mieszkaniu zimno. Dom ocieplony styropianem. W tym roku również ociepliłem strop w piwnicy styropianem 5cm. Znacząco to nie poprawiło temperatury. Mam pytaniaJakie możecie polecić grzejniki typ, może firma. bo rozważam w jednym pokoju zamontować grzejnik o długości 1,8m pod oknem.Druga sprawa czy wyciągać rury doprowadzające wodę do grzejników z piwnicy do mieszkania i puścić je na ścianie przy podłodze ?Może też podpowiecie jaki kocioł kupić ?Czym kierować się przy wyborze grzejników , kotła i czy ma sens montowanie aż tak dużych grzejników? Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 04.01.2018 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 WitamMało danych podajeszGrzejniki niech Tobie ktoś przeliczy jakiej mocy powinny być.Nie piszesz jakie wysokie pomieszczenia - jeśli wysokie pow 2,60m to weź zrób strop podwieszany (- może grzejesz sąsiadkę z piętra ) rachunki spadną i będziesz miał ciepło w mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 06.01.2018 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Dom ocieplony styropianem? Jakiej grubości? Co z oknami? Co ze stratami wentylacyjnymi?Zrób zdjęcie termowizyjne i będziesz wiedział, gdzie ucieka ciepło. Ucieka na pewno, jeśli jest tak jak piszesz : grzejniki są gorące a w domu jest zimno... PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.01.2018 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Dom ocieplony styropianem? Jakiej grubości? Co z oknami? Co ze stratami wentylacyjnymi? Zrób zdjęcie termowizyjne i będziesz wiedział, gdzie ucieka ciepło. Ucieka na pewno, jeśli jest tak jak piszesz : grzejniki są gorące a w domu jest zimno... Pozdrawiam Bogusław I tu wyjatkowo zgadzam sie w całej rozciągłości . Zmiana grzejników nic nie zmieni Zaizoluj dom . Nie tylko ściany i podłogę . Ale też dach ( strop ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 06.01.2018 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 to nie wyglada na problem z grzejnikami czy kotłem. Wymienisz całe ogrzewanie, wydasz 20 tyś albo więcej a efektu nie będzie żadnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts