Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie dać kominek?

kinderch

Recommended Posts

Mam problem z miejscem gdzie powinien stać kominek. Projekt wybrany, nawet się buduje ale jeszcze mamy możliwość na zmiany.

Sciana gdzie w pierwotnej wersji ma być tv i kominem ma 380 cm szerokości. Zacząłem liczyć, że kominek to ok 100/110 cm,komin ok 40 cm, tv 65 cali to ok 1,5 metra i nie zostanie dużo miejsca między tv a kominkiem a jeszcze jakieś głośniki obok tv by się przydały. Raz, że nie wiem czy to do końca dobrze, żeby sprzęty stały prawie na kominku a dwa obawiam się, że otwarta przestrzeń (kuchnia, jadalnia, salon) są dosyć długie a tv będzie stał gdzieś tam wciśnięty w rogu.

Zaczęliśmy się zastanawiać nad 3 dodatkowymi opcjami:

1. podwieszamy komin na stropie i kominek pod kominem. Zaoszczędzamy 40 cm komina, który pierwotnie miał być obok kominka. Dużo i niedużo. Ale miejsce moim zdaniem fajne jeśli chodzi o salon.

2. komin do ziemi i kominek w miejscu szafy. Prawie na środku między salonem a jadalnią ale od strony salonu na bocznej ścianie kominka jest ściana nośna więc szyba będzie tylko od przodu. Nie wiem czy to będzie dobrze wyglądać i czy warto zabierać sobie szafę.

3. komin do ziemi i kominek odstający od ściany. Ściana działowa ta z szafą zostaje na swoim miejscu. Szyby z trzech stron, widoczny z całej części dziennej ale za to w "przejściu".

Wklejam zdjęcia rzutu z zaznaczonym na czerwono miejscem kominka i jedno przedstawiające o co ewentualnie chodzi w opcji 3.

wersja 1.jpgwersja 2.jpgwersja3.jpgZrzut ekranu 2018-01-04 o 12.16.17.jpg

Zawsze mi się wydawało że kominek najlepiej się stawia w pokoju gościnnym albo w salonie.

Oczywiście, w każdym z tych wariantów kominek stoi w salonie/jadalni w otwartej części dziennej.

W przypadku drugiej opcji nie będzie ścianki działowej więc kominek również będzie odwrócony w stronę części dziennej.

ładnie wygląda kominek zlicowany ze ścianą, ale gdy zrobisz go kosztem szafy to widoczny bedzie tylko gdy będziesz siedział przy stole.

Wystający na pokój będzie zawadzał. Więc pierwsze, pierwotne rozwiązanie jest najlepsze