Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

Ramki z 3cm XPS po obwodzie (oczywiście powiększone otwory okienne) i ciepłe parapety z taśmami. Taśmy zabezpieczę klejem i siatką zaraz po montażu żeby przezimowały spokojnie do przyszłego roku kiedy to będzie robione ocieplenie elewacji (chociaż może się na jesieni uda).

Co prawda walczę dopiero z koncepcją projektu domu, ale ostatnio zacząłem dumać nad sposobem montażu okien. Z dotychczasowego doktoryzowania się w temacie wychodzi, że najlepiej (i stosunkowo rozsądnie cenowo) ciepły parapet + taśmy rozprężne. Tylko czy wówczas warto wysuwać dodatkowo w warstwę ocieplenia? Albo czy ramka z XPS ma jakieś szczególne zadanie, poza jak myślę lepszym/szczelniejszym połączeniem z warstwą zewnętrznego ocieplenia?

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanko, jak prowadzić instlaację z wodą zimną. Ciepła to wiadomo - w ociepleniu, ale co z zimną? Czy również w ociepleniu? Czy na chudziaku, czy w piasku pod chudziakiem?

Wydaje mi się, że przyłącze powinno wejść pod ławą i wyjść jedną rurą na chudziaka i na nim układamy resztę instalacji parteru? Pod chudziakiem to będzie za dużo miejsc, gdzie ingerujemy w hydroizolacje poziomą.

Co prawda walczę dopiero z koncepcją projektu domu, ale ostatnio zacząłem dumać nad sposobem montażu okien. Z dotychczasowego doktoryzowania się w temacie wychodzi, że najlepiej (i stosunkowo rozsądnie cenowo) ciepły parapet + taśmy rozprężne. Tylko czy wówczas warto wysuwać dodatkowo w warstwę ocieplenia? Albo czy ramka z XPS ma jakieś szczególne zadanie, poza jak myślę lepszym/szczelniejszym połączeniem z warstwą zewnętrznego ocieplenia?

Ramka z XPS powoduje przesunięcie (i zmniejszenie) mostka. Podobny zabieg uzyskuje się wysunięciem okna, ale wg mojej skromnej opinii jest słabiej przy wysunięciu tych 2-3cm (a nie może to być więcej niż 40-50% głębokości ramy) niż przy ramce. Pewnie, nic nie szkodzi na przeszkodzie aby zastosować obydwa rozwiązania równocześnie. Ale mam wątpliwości czy da się odpowiednio szczelnie wykonać węgarek z ocieplenia przy wysunięciu okna. W sensie dać to się na pewno da, pytanie czy ocieplaczom się nóżka nie podwinie. Ja przy zaplanowanych ramkach chyba będę licować okno z murem żeby zminimalizować kolejny punkt gdzie można popełnić (nawet jeśli nieświadomie) jakąś skuchę.

Jeżeli uznać U lepsze o 44% za wadę, to możesz tak uważać.

Przy zastosowaniu cieńszego muru z silki i grubszego ocieplenia też będzie lepsze o 44%?

Pojawiam się z kolejnym pytaniem do Szanownego Grona Budowniczych. Jak się zalewa słupy żelbetowe? Pytanie padło w moim dzienniku, ale tam chyba mało kto zagląda :)

https://images83.fotosik.pl/1035/dd5961623d0eb3ad.jpg

Czy to powinno być zalane najpierw na równi ze ścianą fundamentową, żeby dąło się elegancko papę połozyć na równo?

Edytowane przez Robaczywy

Gość Arturo72
Pojawiam się z kolejnym pytaniem do Szanownego Grona Budowniczych. Jak się zalewa słupy żelbetowe? Pytanie padło w moim dzienniku, ale tam chyba mało kto zagląda :)

https://images83.fotosik.pl/1035/dd5961623d0eb3ad.jpg

Czy to powinno być zalane najpierw na równi ze ścianą fundamentową, żeby dąło się elegancko papę połozyć na równo?

Ja miałem 17 rdzeni betonowych czyli wg Ciebie slupów ale budowałem bez udziwnień typu ściana fundamentowa czy papa :D

A zalewa się normalnie,z wibracją oczywiście.

witam wszystkie bocianki, w tym roku też startujemy z budową domu. czytam forum od pewnego czasu i wiele rzeczy już się dowiedziałem za co dziękuje wszystkim forumowiczom. dobre źródło wiedzy - oczywiście trzeba mocno filtrować ale jednak wiedza przydatna :)

czy wiecie jak jest ze zmianą zjazdu z działki? aktualnie jest zrobiony zjazd przy granicy z sąsiadem, a dom odsunięty jest o 3m, projektant wyrysował że będę wjeżdzał do garażu po skosie, wolałbym to przerobić. czy bez problemu to zmienię później, czy lepiej już teraz o to zadbać i zmienić pozwolenie na budowę?

Obecnie zjazd z drogi gminnej i powiatowej nie wymaga ani pozwolenia ani zgłoszenia. W przypadku drogi wojewódzkiej i krajowej wymagane jest zgłoszenie w urzędzie wojewódzkim. W każdym z przypadków trzeba mieć projekt zjazdu uzgodniony przez zarządcę drogi.

Powyższe nie obowiązuje w przypadku zjazdów z dróg wewnętrznych.

U mnie pierwsze przeboje z architektem i urzędem...

Dostałem wezwanie do wyjaśnienia.

Pierwsza rzecz to mój błąd - przepisany na szybko wniosek i brak krzyżyka przy rodzaju wniosku.

Drugie to szambo szczelne w projekcie ale brak wzmianek we wniosku. Projekt szamba był gratis do proejktu, a architekt tego nie wykreślił...

Drążoc dalej wyszło - przyłącze gazowe na planie zagospodarowania prowadzące do nikąd.. To samo z przyłączem energetycznym.

Gazu nie planujemy i go nie będzie, więc nie wiem po co został w ogole narysowany i opisany w projekcie. Architekt najwyraźniej nie słuchał - ale z drugiej strony kominy z projektu usunął...

Brak informacji o odprowadzaniu wody opadowej

Brak zaktualizowanego zestawienia powierchni

Były też zarzuty do braku podpisów na rysunkach kostruktora, ale z tego się urzad wycofał.

Pytano mnie także o warunki przyłącza do linii energetycznej. Nie posiadam takowych, bo mam już umowę, ale zapytano mnie czy mogę wystąpić o warunki. Ostatecznie urząd się wycofał i poprosił o wrysowanie projektu przyłączy na mapie, które niedawno zostały dodane przez PGE.

Architekt się uwinął w jeden dzień, poprawił co miał poprawić, a dzisiaj się dowiaduje, że usunął przyłącze gazowe ale zostawił taką informację - centralne ogrzewanie za pomoca kotła gazowego lub z innego źródła zasilania o takiej samej mocy! Przecież to dla urzędu jest niedopuszczalne, bo wydając pozwolenie nie wprost pozwolił by mi na zastosowanie np kotła na oleje ciężkie itp - które zabrania MPZP.

Na szczęście urząd ma przejrzęc wniosek i jeśli będzie tylko to, to wyda postanowienie z wezwaniem do uzupełnienia...

Tak czy inaczej idzie się załamać. Prosty projekt był adaptowany ponad 10 misięcy i jeszcze takie wpadki.

Czy na prawdę budując dom musimy się znać na wszystkim?

W międzyczasie wybraliśmy rolety. A w zasadzie refleksole -ale teraz pojawia się problem jak je zamontować minimalizując mostki. Standardowo idzie box 120mmx120mm mocowany do nadproża plus prowadnice. Ale nie wiem czy się na to godzić budując dom energooszczędny.

Będzie to montowane tak jak tutaj w standardzie tylko w wersji podtynkowej więc box będzie wyżej.

Okna będą montowane w ramce z XPS-a - wstępnie myślę o ramce o grubości 5cm. Więc tak czy inaczej prowadnice byłyby tak czy inaczej przykręcane do XPS-a dookoła okna. Co sądzicie żeby po zamontowaniu okna dać dookoła ramkę z XPS-a klejoną/przykręcaną do ściany i zachodzącą na okno jako węgarek? Wtedy na końcu XPS-a dałbym np kątownik z PCV żeby zakryć XPS-a pod prowadnicą i boxem.

Tylko czy te 5cm XPS coś mi w ogóle da? Czy nakład pracy będzie się opłacał? Może jakiś inny pomysł na montaż? Może bezpośrednio na ramie okna?

Czy na prawdę budując dom musimy się znać na wszystkim?

Tak, inaczej ten garnitur będzie mało wygodny.

Akurat co do kopania się z urzędnikami - to ja nawet nie wiem, o co się architekt kopał. Wzywany był on (jako pełnomocnik) - ale chyba nawet nieoficjalnie, bo PnB dostał w terminie wynikającym z daty złożenia przez niego. Wiem, że musiał coś uzupełnić. Ale nie interesowało mnie co - miał dostarczyć PnB i jego głowa, co trzeba tam jeszcze dopisać czy dorysować.

Właśnie byłem polać chudziaka i o to co zobaczyłem:

9bdf8cb3c7cf74dbgen.jpg

Tak jest praktycznie na całości.

Strasznie się wkurzyłem, bo byłem tam o 13stej i dzwoniłem do Majstra czy już polewać, czy jeszcze za wcześnie, powiedział, ze za wcześnie i żeby lać koło 18..

Niby to rysy skurczowe, więc chyba poza estetyką nie stanowią większego problemu? Przynajmniej tak twierdzi kierbud i chyba ma rację..co o tym sądzicie? Zacierać jakoś?

Majster kładł mi kanalizację pod chudziakim i zauważyłem, że wyprowadził tylko piony. Tj. w uchni jedna rura do góry i w łazience jedna rura do góry. Czy nie powinno być przypadkiem wyprowadzone już wszystko?

Np., mam metrowa rurę do góry w miejscu pionu w łazience i tyle. Obok pionu będzie WC i umywalka, ale czy tam nie powinny być już wyprowadzone odpływy bezpośrednio z chudziaka?

Na tym zdjęciu pion w kuchni, jakieś pół metra dalej będzie zlew,

Może to jest ok, ale pytam bo nie wie, czy składać reklamacje :)

cc5e02cb40d5048fgen.jpg

Edytowane przez Robaczywy