pawel250 23.03.2018 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 My dopiero zaczynamy prace nad projektem ale już teraz zapraszam do naszego dziennika:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?345686-Gara%C5%BC-z-domem-II-Warszawa-Bia%C5%82o%C5%82%C4%99ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tojek84 24.03.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 (edytowane) A to wycena fotowoltaika:Instalacja fotowoltaiczna wraz z montażem 9,45 kWOferta zawiera:- 35 sztuk paneli fotowoltaicznych- montaż- okablowanie i konstrukcje- falownik.Łączna moc instalacji fotowoltaicznej wynosi 9,45 kW.Ma to wystarczyć na prąd bieżący(agd, rtv itd.) oraz ogrzewanie aby zminimalizować rachunki.Koszt 47250zł Edytowane 24 Marca 2018 przez Tojek84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.03.2018 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 (edytowane) A gdzie koszt? Przy okazji... jak izolujecie garaż w domu na płycie fundamentowej? Edytowane 24 Marca 2018 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 24.03.2018 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Izolujemy od czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.03.2018 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 A gdzie koszt? Przy okazji... jak izolujecie garaż w domu na płycie fundamentowej? Od reszty domu nie izolowalem,chodzi o płytę. A na scianach mam 10cm styro,garaż w bryle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.03.2018 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 No właśnie ja mam tylko xps pod płytą. Od góry nie planuje niczego. Będzie ogrzewanie ścienne i podłogowe tylko tam gdzie terakota lub gres. W związku z tym obawiam się czy podłoga na parterze nie będzie po prostu zimna. Zastanawiam się nad 10cm xps na płycie w garażu. Wtedy garaż odizoluje od reszty - co prawda jeszcze nie do końca bo zostanie sufit i ściana zewnętrzna. Samych strat ciepła do garażu aż tak się nie obawiam, bo chcę by było tam trochę cieplej. Będzie dodatkowa pętla ogrzewania ściennego gdy będę chciał coś porobić zimą. Mam dylemat, bo zależy mi na jak najwyższym garażu... Czy ktoś będzie montowal bramę garażowa w świetle otworu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.03.2018 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 No właśnie ja mam tylko xps pod płytą. Od góry nie planuje niczego. Będzie ogrzewanie ścienne i podłogowe tylko tam gdzie terakota lub gres. W związku z tym obawiam się czy podłoga na parterze nie będzie po prostu zimna. Zastanawiam się nad 10cm xps na płycie w garażu. Wtedy garaż odizoluje od reszty - co prawda jeszcze nie do końca bo zostanie sufit i ściana zewnętrzna. Samych strat ciepła do garażu aż tak się nie obawiam, bo chcę by było tam trochę cieplej. Będzie dodatkowa pętla ogrzewania ściennego gdy będę chciał coś porobić zimą. Mam dylemat, bo zależy mi na jak najwyższym garażu... Czy ktoś będzie montowal bramę garażowa w świetle otworu? W garażu zostaw płytę surową czyli bez izolacji na. Pod wylewka na piętrze nad garażem daj 15-20cm Z bramą nie wiem o co chodzi.Mam ją montowana od wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.03.2018 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Na piętrze będzie izolacja 15cm pod rozprowadzenie wentylacji. Bardziej boję się o parter. Ale dając xps też od góry muszę dać jastrych zbrojony itd. Ogólnie wszystko się komplikuje. Gdybym miał podłogowe w całym domu to nie byłoby tematu - a tak jedno rozwiązanie wyklucza drugie... Jeśli chodzi o bramę - to kwestia tego, że garaż mam 565cm długości. Po zamontowaniu bramy zostaje jakieś 557. Cofajac jej montaż w światło otworu zyskamy dodatkowe 24cm. Dodatkowo fragment płyty o długości 5.5m i szerokości 24cm nie będzie wystawal poza garaż. Eliminuje w ten sposób dość spory mostek termiczny na dole - ale także na ścianach dookoła bramy. Ocieplenie potem robię zachodzące na konstrukcję. Gdyby jeszcze zamontować to na kilku cm xps-a to mostki byłyby w tym miejscu praktycznie wyeliminowane. Rozmawiałem w firmą, która montuje bramy Wisniowski za pomocą Reno system ale tylko szerokość do 5m. Przy 5.5 muszę już we własnym zakresie coś kombinować. Temat nie wydaje się zbyt skomplikowany - kwestia dopasowania otworu już na etapie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 28.03.2018 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Odebrałem projekt zastępczy płyty. Z 30cm została odchudzona do 24cm. 800kg stali mniej - beton B30 zamiast B20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.03.2018 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Odebrałem projekt zastępczy płyty. Z 30cm została odchudzona do 24cm. 800kg stali mniej - beton B30 zamiast B20. Teraz wygląda to już po ludzku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 28.03.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Zdecydowanie - aczkolwiek jest jedno bardzo obciążone miejsce podtrzymujące podciąg nad garażem, do którego tak naprawdę została dopasowana grubość płyty, żeby nie robić różnych grubości. Przy okazji przeliczony ten podciąg i mogę spokojnie zamieniać Porotherm na Silkę. Co ciekawe płyta 30cm była pod porotherm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolinaDe 29.03.2018 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Cześć! Słuchajcie, jestem młodą, szczęśliwą posiadaczką przepięknej działki w powiecie puckim. I to na razie tyle. Nie wiem jak temat ugryźć dalej. Nie spieszy mi się.Byłam na spotkaniu z architektem. Za doprowadzenie do uzyskano zgody na budowę wyliczył mi 8000 zł (mapka i badanie gruntu 1200, projekt 2500). Daję pełnomocnictwo i on wszystko załatwia. Co o tym myślicie? Ceny tak wyglądają? Dziękuje za odpowiedzi z góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.03.2018 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Cześć! Słuchajcie, jestem młodą, szczęśliwą posiadaczką przepięknej działki w powiecie puckim. I to na razie tyle. Nie wiem jak temat ugryźć dalej. Nie spieszy mi się. Byłam na spotkaniu z architektem. Za doprowadzenie do uzyskano zgody na budowę wyliczył mi 8000 zł (mapka i badanie gruntu 1200, projekt 2500). Daję pełnomocnictwo i on wszystko załatwia. Co o tym myślicie? Ceny tak wyglądają? Dziękuje za odpowiedzi z góry! Cena raczej ok. Sama adaptacja proj.gotowego pod MPZP z małymi zmianami to 2000-3000zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 30.03.2018 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Cena chyba w porządku. Mi wyszło około 6800 za zakup projektu gotowego i adaptację z papierkologią do pozwolenia na budowę + 700 geolog i 700 mapka. Pytanie tylko co dostaniesz w gotowym projekcie. Projekt architektoniczny ok, ale czy wykonawczy też? Jakieś zestawienie materiałów itp..W przypadku indywidualnego jest sporo rzeczy, o które trzeba dopytać. Ja mam za sobą trzeci dzień roboczy na budowie. Relacje ze zdjęciami wrzucę w nocy do mojego dziennika. W skrócie mamy wylane ławy, położoną papę i wymurowaną część ściany fundamentowej. Tempo chyba niezłe. Mam pytanie o papę na ławie (poziomą). Wczoraj jak ją kładli to było błoto i widzę, że jest miejscami mocno ubłocona. Czy trzeba ją porządnie wyczyścić przed kładzeniem ścian, czy nie ma to większego znaczenia? Nie wiem czy to co postawili było na czystej czy nie, bo wczoraj zarabiałem zamiast wydawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 30.03.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Ja już mam wylane ławy (udało się wygrać walkę z wodą), zazbrojone i zaszalowane ściany fundamentowe, po świętach będą wylewane bo nie zdecydowałem się tego dzisiaj robić z uwagi na świeżo wylane łąwy 2 dni temu (temperatura w okolicach 2 stopni to nie miało prawa związać dobrze tak szybko). Ja izolacji poziomej na ławy nie dawałem bo nie było jak (wystające pręty zbrojeniowe) a i nie widzę zbytniego sensu w tym. Przyłożymy się do dobrej izolacji pod ściany ii na chudziaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 30.03.2018 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 To fakt, że na ścianie fundamentowej i chudziaku jest najważniejsza. A co planujesz dać, papę czy coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 30.03.2018 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 To fakt, że na ścianie fundamentowej i chudziaku jest najważniejsza. A co planujesz dać, papę czy coś innego? Papę SBS na całości (czyli pod ścianami nośnymi i na chudziaku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Briksdal 31.03.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Ekipa na SSZ rusza za tydzień. Kolejny etap wyborów to okna? Pakiet trzyszybowy jest już praktycznie standardem podobnie jak ciepły montaz. Czy iść w ciepłe ramki? Czy inwestować w kontaktrony i ukryte zawiasy? Na placu boju pozostały: Oknoplast, Awilux i MSokna. Jakie wasze spostrzeżenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 01.04.2018 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Czy inwestować w kontaktrony i ukryte zawiasy nikt Ci nie powie. W przypadku zawiasów, zależy od Ciebie - jakie masz wymagania estetyczne. Dla jednego warto, dla innego nie, sprawdź jakie różnice w cenie i sobie odpowiesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 02.04.2018 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Przy Vertex V82 to 100 zł za skrzydło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts