annatulipanna 21.04.2018 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Ja ponad rok przed budową zaczęłam rozmowy z ekipami. Z terminami nie było najgorzej. Myślę, że rok przed budową, to najpóźniej trzeba ogarniać ekipy. Później jest już słabo i trzeba liczyć na szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 21.04.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Albo trzeba dopłacić. Nam się trafiła dobra merytorycznie ekipa, ale droga i zdzierająca na każdej dodatkowej robocie. Ale szukaliśmy w czerwcu 2017, a pod koniec sierpnia 2017 już murowali. Przepłaciliśmy, ale z drugiej strony jakbyśmy mieli rok dłużej wynajmować mieszkanie to by na jedno wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 24.04.2018 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Czt ktoś z szanownych Bacianów zamawiał w Małopolsce nadproża typu L-19? Za cholerę nie idzie tego dostać. Za to na Ślasku od groma producentów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 25.04.2018 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Witam się i ja:D. Dom w Elstarach G2 pracownia Archon.Piekielnie ciężko znaleźć kontakt do kogoś kto to buduje. Nas też czas goni, ekipę do SSO mamy dobrą, choć drogą. Budowę ogarniam głównie ja, ucząc się wszystkiego od nowa. Tempo mamy mieć podobne do Kubicy na torze, bo wprowadzać się chcemy w tym roku ew. początek 2019. Trzymajcie kciuki za mnie i moich wykonawców, żebyśmy od częstych wzajemnych kontaktów nie powariowali, albo nie pozabijali się. Zapraszam na mój dziennik budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 25.04.2018 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Ambitny plan, ale trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 25.04.2018 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Witam się i ja:D. Dom w Elstarach G2 pracownia Archon.Piekielnie ciężko znaleźć kontakt do kogoś kto to buduje. Nas też czas goni, ekipę do SSO mamy dobrą, choć drogą. Budowę ogarniam głównie ja, ucząc się wszystkiego od nowa. Tempo mamy mieć podobne do Kubicy na torze, bo wprowadzać się chcemy w tym roku ew. początek 2019. Trzymajcie kciuki za mnie i moich wykonawców, żebyśmy od częstych wzajemnych kontaktów nie powariowali, albo nie pozabijali się. Zapraszam na mój dziennik budowy. Tylko prooooooooszę przenieś dziennik do działu na forum, bo tego dedykowanego nie da się czytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.04.2018 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Tempo mamy mieć podobne do Kubicy na torze, Ooo,widzę,że nawet tutaj kibicke Roberta można spotkać i pamięta się o jego "powrocie" Szacun https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2151171128280196&id=243664112364250 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 25.04.2018 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Czt ktoś z szanownych Bacianów zamawiał w Małopolsce nadproża typu L-19? Za cholerę nie idzie tego dostać. Za to na Ślasku od groma producentów... crazbud, to chyba od Twojej strony - wylot na Olkusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 25.04.2018 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 @Busters dzięki, w Crazbudzie faktycznie są, znalazłem też w Tazbudzie, do którego mam bliżej i jest taniej. Co prawda tu i tu jest to L19/9, a mi by idealnie pasowało 19/12, ale jak się nie ma co się lubi , a na działówki wrzucę w takim układzie Porotherm 11,5 - są w dobrej cenie po sąsiedzku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 25.04.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Tylko prooooooooszę przenieś dziennik do działu na forum, bo tego dedykowanego nie da się czytać Mam identyczne odczucia. Nawet zajrzałam do dziennika aaisaa, no ale to jest nie do czytania. Oczywiście nie mam nic do autorki dziennika , tylko do samej jego formy. Ktoś to źle wymyślił. Na szczęście można dziennik przenieść na forum i prowadzić go znacznie wygodniej Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 25.04.2018 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Tylko prooooooooszę przenieś dziennik do działu na forum, bo tego dedykowanego nie da się czytać Ja się też dołączam. Byłam, skomentowałam, ale tak się nie da pracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 25.04.2018 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Zrobione:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 26.04.2018 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 My w końcu ruszyliśmy. Ławy robiłem sam a resztę robi ekipa. W poniedziałek zalewanie wieńca. 10 maja wiązary pod koniec miesiąca dachówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 26.04.2018 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 ag2a, kto Ci będzie robił tynki i jakie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 27.04.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Może bocianom się przyda, IMHO bardzo rzetelny artykuł: https://www.realbud.com/pl/blog/post/wybor-materia-u-ciennego-gazobeton-silikat-czy-pustak-ceramiczny# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 27.04.2018 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Dzięki za link, bardzo fajne podsumowanie, które utwierdza mnie w moim wyborze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 28.04.2018 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Silkatorzy górą Stało się i zamówiłem blachę. Myślałbym, wybierał, rozkminiał , a w końcu i tak wziąłbym tę blachę...więc miejmy to za sobą Wybraliśmy Tysenię z Blachotrapezu. Są różne wersje powłok itp, Nasz to czarny mat zrobiony ze stali ThyssenGrupp. 15 lat gwarancji na farbę i 25 na perforację. 12zł drożej za m2 była wersja z inną powłóką z pvc zamiast zwykłej farby i 40 lat gwarancji na całość, ale była trochę porowata, jakaś taka nieładna. Również około 12zł drożej wychodziła wersja 'super' tej mojej, z gwarancją 15 lat na farbę i 50 na perforację. Ale co mi z 50lat gwarancji jak farba zejdzie za 15-20 ? Zapłaciłem 37,56zł / m2. Dużo mało? Całość Tysenii to 8813zł, do tego dochodzi blacha płaska na obróbki i wkręty torx. Membrany jeszcze nie wybrałem. Do tego rynny pcv Kaczmarek - z rynien postanowiłem się nie doktoryzować. Wsyzstko razem na mój dach 12676zł. Ktoś powie 37zł /m2 drogo..owszem Teviva podstawowa wychodzi 45zł /m2 - różnica niewielka, le dochodzą połókowe, gąsiory, itp, tutaj tego nie ma, a gąsior gniemy na budowie z blachy płaskiej. Porównajmy koszty dachówki i blachy: Tysenia 11000tys - z blachą płaską Wycena Tevivy była na 16 000 zł Wycena Tegalitu na 20 000zł. Czyli różnica 5-9 tysięcy. Teviva raczej odpada, bo to najniższa liga wśród dachówek, a Tegalit zapewne trochę od stycznie podrożał, bo to wyceny dachówki są ze stycznia, więc wyszło by o ok 10tys drożej - prawie drugie tyle + koszty odsetek od kredytu od tej różnicy...czy warto? To każdy sobie odpowie sam, jak dla mnie niekoniecznie. Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.04.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Silkatorzy górą Stało się i zamówiłem blachę. Myślałbym, wybierał, rozkminiał , a w końcu i tak wziąłbym tę blachę...więc miejmy to za sobą Wybraliśmy Tysenię z Blachotrapezu. Są różne wersje powłok itp, Nasz to czarny mat zrobiony ze stali ThyssenGrupp. 15 lat gwarancji na farbę i 25 na perforację. 12zł drożej za m2 była wersja z inną powłóką z pvc zamiast zwykłej farby i 40 lat gwarancji na całość, ale była trochę porowata, jakaś taka nieładna. Również około 12zł drożej wychodziła wersja 'super' tej mojej, z gwarancją 15 lat na farbę i 50 na perforację. Ale co mi z 50lat gwarancji jak farba zejdzie za 15-20 ? Zapłaciłem 37,56zł / m2. Dużo mało? Całość Tysenii to 8813zł, do tego dochodzi blacha płaska na obróbki i wkręty torx. Membrany jeszcze nie wybrałem. Do tego rynny pcv Kaczmarek - z rynien postanowiłem się nie doktoryzować. Wsyzstko razem na mój dach 12676zł. Ktoś powie 37zł /m2 drogo..owszem Teviva podstawowa wychodzi 45zł /m2 - różnica niewielka, le dochodzą połókowe, gąsiory, itp, tutaj tego nie ma, a gąsior gniemy na budowie z blachy płaskiej. Porównajmy koszty dachówki i blachy: Tysenia 11000tys - z blachą płaską Wycena Tevivy była na 16 000 zł Wycena Tegalitu na 20 000zł. Czyli różnica 5-9 tysięcy. Teviva raczej odpada, bo to najniższa liga wśród dachówek, a Tegalit zapewne trochę od stycznie podrożał, bo to wyceny dachówki są ze stycznia, więc wyszło by o ok 10tys drożej - prawie drugie tyle + koszty odsetek od kredytu od tej różnicy...czy warto? To każdy sobie odpowie sam, jak dla mnie niekoniecznie. Na 220m2 dachówka ceramiczna wyszła mnie 16tys.zl. Tondach Stodo12,co prawda nie ekstraklasa cenowa ale od 6 lat bez zarzutu się spisuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.04.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 15 lat gwarancji na farbę i 25 na perforację. 12zł drożej za m2 była wersja z inną powłóką z pvc zamiast zwykłej farby i 40 lat gwarancji na całość, Przeczytaj warunki gwarancji. Bo te gwarancje na blachę które czytałem miały tyle i takich wyłączeń, że praktycznie nie było żadnej gwarancji. Mnie 220m2 dachu kosztowało 33100zł z 8% VAT i nic mnie nie obchodziło. Ekipa weszła na gotową więźbę - membrana Corotop Power, kontrłaty, łaty, ceramika Roben Piemont, rynny itd. Kupując u kogo innego robociznę, a u kogo innego materiał - wyszłoby mi ponad 3000 zł drożej. To jedna z dwóch branży w budowlance, gdzie nie miałem problemu z zebraniem kilku ofert (prawie wszyscy oferenci tacy byli) na robociznę z materiałem. Druga działka to stolarka - też wszystko na 8% bez problemu. Innych majstrów co materiał sprzedają z usługą ze świecą szukać. No, może jeszcze parkieciarze tak działają. Za to spodziewam się, że za swojego to co najwyżej rynny wymienię i może obróbkę blacharską. Jak dla mnie warto dopłacić. I dla ciszy, i dla spokoju na lata . No jeszcze na dniach dokładam 2200zł na płotki przeciwśniegowe nad tarasem i wejściem (głupio zrobiłem, że od razu nie zrobiłem - teraz to podobno niewspółmiernie dużo pracy), wywietrznik do kanalizy i wywiew do rekuperatora (w tym kominek do reku za 350zł - bo nie wiedziałem, gdzie dokładnie będą). Jakbym to zrobił od razu, to zapłaciłbym tylko za materiał, czyli 1100zł brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 28.04.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Ekipa weszła na gotową więźbę - membrana Corotop Power, kontrłaty, łaty, ceramika Roben Piemont, rynny itd. . Zadowlony jesteś z tego Robena? Bo ja chyba właśnie będę brał Piemont tyle , że Trentino. Roben ma to w angobie szlachetnej jak to wygląda w naturze? Jaki system rynien masz? PCV czy stal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts