Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

Mam za dużą działkę, więc trzeba zagospodarowac wymiennikiem :p Tak poważnie to pompa Ekontech 11kW to około 20tys z podłączeniem, samodzielne wykonanie DZ to około 6tys. Jeśli się nie mylę, a mylić się mogę, to powietrzna też coś koło tych 25tys - 30tys wyjdzie. Do zamawiania jeszcze trochę czasu, więc kto wie na czym stanie, ale póki co bardziej się nastawiam na gruntową, bo koszt wydaje mi się +- taki sam.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Mam za dużą działkę, więc trzeba zagospodarowac wymiennikiem :p Tak poważnie to pompa Ekontech 11kW to około 20tys z podłączeniem, samodzielne wykonanie DZ to około 6tys. Jeśli się nie mylę, a mylić się mogę, to powietrzna też coś koło tych 25tys - 30tys wyjdzie. Do zamawiania jeszcze trochę czasu, więc kto wie na czym stanie, ale póki co bardziej się nastawiam na gruntową, bo koszt wydaje mi się +- taki sam.

No plus taki,że sam robisz DZ. W innym wypadku gruntowa byłaby niezasadna ekonomicznie.

Chodziaz kolektor poziomy to zawsze loteria.

Ja od razu zaznaczam że zarówno pod okno tarasowe mają zostawić puste i pod drzwiami wejściowymi też. W Vetrexie masz w standardzie przy takim oknie 20 cm poszerzenia.

Na pewno w standardzie? Ja mam Vetrex. I poszerzenie pod oknami tarasowymi 2 cm, za dodatkową opłatą. Takie 20-centymetrowe, to pewnie sporo kasy?

Ale to podłączenie zawiera zasobnik na CWU i resztę? Czy w zasadzie tylko podłączenie do prądu i wymiennika?

Gość Arturo72
Jak tak na szybko poczytałem to pompa ciepła LG Therma V Split 12kW 1 z montażem kosztuje 17150zł, na alledrogo. Coś za tanio, ale jak tak tanio to faktycznie trzeba zgłebić temat pomp PW.

Też mi się wydaje za tanio jak na 12kW. Sama owszem ale plus montaż to by było jeszcze realne.

Tak jak mówisz,po całości powietrzna 12kW to koszt ok.25-27tys.zl z zasobnikiem cwu.

Bo tak jak pyta się agb pisałeś raczej nie w całości.

Edytowane przez Arturo72

No nie zawiera zasobnika, tak dobrze to nie ma, ale i tak chyba wydje się za dobrze. Z reszta sami zobaczcie, tu są jakieś dwie wersje, nie zgłębiałem jeszcze tematu, więc nie wiem czym się konkretnie różnią:

http://allegro.pl/oxy-pompa-ciepla-lg-therma-v-co-cwu-12kw-montaz-i7087938536.html

http://allegro.pl/oxy-pompa-ciepla-lg-therma-v-co-cwu-12kw-montaz-i7087938536.html

edit: wygląda na to że droższa jest 3 fazowa.

Edytowane przez Robaczywy

Gość Arturo72
No nie zawiera zasobnika, tak dobrze to nie ma, ale i tak chyba wydje się za dobrze. Z reszta sami zobaczcie, tu są jakieś dwie wersje, nie zgłębiałem jeszcze tematu, więc nie wiem czym się konkretnie różnią:

edit: wygląda na to że droższa jest 3 fazowa.

Jak czytam czego oferta nie zawiera to praktycznie nie zawiera montażu a jedynie połączenie czyli dodakowo jakieś 2-3tys.zl plus oczywiście zasobnika cwu i jego montażu czyli też 2-3tys.zl

Ale jak nie liczysz u siebie zasobnika cwu i podłączenia to i tak gruntowka wyjdzie Cię ok.5-8tys.zl drożej niż powietrzna a taka różnica już mija się z sensem gruntowej.

Jak czytam czego oferta nie zawiera to praktycznie nie zawiera montażu a jedynie połączenie czyli dodakowo jakieś 2-3tys.zl plus oczywiście zasobnika cwu i jego montażu czyli też 2-3tys.zl

Ale jak nie liczysz u siebie zasobnika cwu i podłączenia to i tak gruntowka wyjdzie Cię ok.5-8tys.zl drożej niż powietrzna a taka różnica już mija się z sensem gruntowej.

Liczyłem bez zasobnika CWU, także nie jest źle, mimo, że montaż nie zawiera prawie nic, to zawiera 8% VAT ;). Widzę, ofertę z Krakowa bez montażu o 2tys drożej...ciekawie

Edytowane przez Robaczywy

Gość Arturo72
Liczyłem bez zasobnika CWU, takż enie jest, mimo, że montaż nie zawiera prawie nic, to zawiera 8% VAT ;). Widzę, ofertę z Krakowa bez montażu o 2tys drożej...ciekawie

Z doświadczenia forum wiem,że gruntowa jako całość to o co najmniej 5 tys.zl więcej niż powietrzna a to już bez sensu wchodzenia w gruntową.

Policz to sobie dokładnie ale po całości.

Ja idę w gruntowa, ale głównie przez wzgląd na chłodzenie pasywne. Daje mi to chłód w cenie pompy obiegowej, a dodatkowo lepsze cop dla cwu latem i regenerację DZ. Chociaż w przypadku pionowego kolektora nie będzie to miało aż takiego znaczenia.

Pompy PW nie do końca mnie przekonują. Co prawda ostatnie lata pokazują, że sprawdzają się w naszych warunkach, ale to klimat umiarkowany i nie wiadomo jakie zimy będą w przyszłości. Tak naprawdę koszt samej pompy gruntowej nie jest wysoki - największy koszt to DZ, kotłownia z automatyka itp.

Wiem, że chłodna kalkulacja mówi co innego. Ale istotna jest dla mnie także stabilność działania w każdych warunkach.

Ja idę w gruntowa, ale głównie przez wzgląd na chłodzenie pasywne.

Że chcesz mieć zimną podłogę? Ja chcę mieć chłodne powietrze - podłoga może mi cały rok grzać, jak będzie to robiła za darmo ;)

Jest sporo opinii o tym, że chłodzenie podłogi jest mało komfortowe i osoby co mają taką możliwość i tak odpalają klimatyzatory albo klimakonwektory (klima taniej wychodzi zazwyczaj).

A jak się na to tak spojrzy, to można trafić do grona miłośników klim kanałowych do grzania i chłodzenia.

Gość Arturo72
Ja idę w gruntowa, ale głównie przez wzgląd na chłodzenie pasywne. Daje mi to chłód w cenie pompy obiegowej, a dodatkowo lepsze cop dla cwu latem i regenerację DZ. Chociaż w przypadku pionowego kolektora nie będzie to miało aż takiego znaczenia.

Pompy PW nie do końca mnie przekonują. Co prawda ostatnie lata pokazują, że sprawdzają się w naszych warunkach, ale to klimat umiarkowany i nie wiadomo jakie zimy będą w przyszłości. Tak naprawdę koszt samej pompy gruntowej nie jest wysoki - największy koszt to DZ, kotłownia z automatyka itp.

Wiem, że chłodna kalkulacja mówi co innego. Ale istotna jest dla mnie także stabilność działania w każdych warunkach.

5 lat użytkowania powietrznej przekonują mnie do tego,że dobrze,że nie zdecydowałem się na gruntową ;)

Ale może trzeba więcej lat :D

Karpik ?

To uwielbiam :D

Bo bezmyślność w Narodzie nie zna granic ;)

Edytowane przez Arturo72

Nie napisałem nigdzie, że będzie grzanie podłogowe. Będzie grzanie i chłodzenie ścienne meditherm. Chłodzenie ścienne się sprawdza bardzo dobrze. Klime w mieszkaniu już mam i dziękuję. Oczywiście wolę ja mieć niż nie mieć, ale szukam alternatywy do chłodzenia, bo klima czy klimakonwetor ma niestety swoje wady. Choć pierwotnie rozwazalem i klime, a potem klimakonwektory stanęło na tym systemie.

Każdy może mieć swoje zdanie i wybór rozwiązania nie zawsze rozbija się o pieniądze. Choć przy dlugoterminowym użytkowaniu koszty i tak się wyrownaja.

Tak samo wolę wolnossace v8 niż 4 cylindrowe turbo, choć to drugie niby tańsze i jedzie podobnie.

Gość Arturo72
Nie napisałem nigdzie, że będzie grzanie podłogowe. Będzie grzanie i chłodzenie ścienne meditherm. Chłodzenie ścienne się sprawdza bardzo dobrze. Klime w mieszkaniu już mam i dziękuję. Oczywiście wolę ja mieć niż nie mieć, ale szukam alternatywy do chłodzenia, bo klima czy klimakonwetor ma niestety swoje wady. Choć pierwotnie rozwazalem i klime, a potem klimakonwektory stanęło na tym systemie.

Każdy może mieć swoje zdanie i wybór rozwiązania nie zawsze rozbija się o pieniądze. Choć przy dlugoterminowym użytkowaniu koszty i tak się wyrownaja.

Tak samo wolę wolnossace v8 niż 4 cylindrowe turbo, choć to drugie niby tańsze i jedzie podobnie.

Nie mam również klimy.

Po prostu dom tego nie potrzebuje.

I nawet po tylu latach i więcej nie pakowalbym gruntowej do domu bo to bezsens

Nie neguje tego, bo każdy ma inne preferencje odnośnie komfortowych temperatur.

W moim przypadku chłodzenie jest istotne, dlatego szukaliśmy rozwiązania, które będzie kompromisem. Oczywiście wiem, że pompa powietrze woda też mogę chlodzic.

Przy takich założeniach - chłodzenie plus grzanie, użytkowanie gruntowej będzie znacznie tańsze niż użytkowanie pompy PW, bo chlodzic musiałbym z udziałem sprężarki. W takiej sytuacji różnica w kosztach inwestycji zwróci się szybciej. Dodatkowo temp zasilania CO będzie wyższa niż w przypadku podlogowki, więc COP będzie niższe.

Znam plusy i minusy obu rozwiązań, a także wiem dobrze jak działają oba urządzenia, ich budowę itd. Wiem też jakie są różnice w kosztach inwestycji i użytkowania i wybieram PG. Ale bezmyslnoscia bym tego nie nazwał.

Edytowane przez Owczar

Gość Arturo72
Nie neguje tego, bo każdy ma inne preferencje odnośnie komfortowych temperatur.

W moim przypadku chłodzenie jest istotne, dlatego szukaliśmy rozwiązania, które będzie kompromisem. Oczywiście wiem, że pompa powietrze woda też mogę chlodzic.

Przy takich założeniach - chłodzenie plus grzanie, użytkowanie gruntowej będzie znacznie tańsze niż użytkowanie pompy PW, bo chlodzic musiałbym z udziałem sprężarki. W takiej sytuacji różnica w kosztach inwestycji zwróci się szybciej.

Znam plusy i minusy obu rozwiązań, a także wiem dobrze jak działają oba urządzenia, ich budowę itd. Wiem też jakie są różnice w kosztach inwestycji i użytkowania i wybieram PG. Ale bezmyslnoscia bym tego nie nazwał.

Nie musisz mi rozwijać plusów i minusów bo mieszkam już 5 lat z pompą p-w ;)

Gruntowej nie wziąłbym nawet jakby mi dopłacali ;)

Nie ma najmniejszego sensu i to stwierdzam po tych 5 latach

Edytowane przez Arturo72