Owczar 06.05.2018 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Po to jest mpzp żeby nie było odstepstw. Co innego warunki zabudowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 07.05.2018 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Nic się nie odkleja. Tylko od słońca czarne płyty bardziej się nagrzewają, przez to krzywą i potencjalnie puszcza mocowanie do muru. Trochę sam sobie zaprzeczyłeś. Jest pare artykułów, które mówią, że grafit nagrzewa się w słońcu - występują naprężenia i jest ryzyko, że się odklei. Natomiast dotarłem do takich artykułów, w których mowa o kleju z worka, a nie o piance. I zastanawiam się, czy jest różnica, czy jej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 07.05.2018 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Myjk, udało Ci się znaleźć info, że styro klejone również na klej w piance się odkleja? Ja dotarłem do informacji, że odkleja się na klej z worka i zastanawiam się, czy taki z puszki też potencjalnie może się odkleić. Ponoć pianka trzyma jak szalona i prędzej się styropian oderwie niż piana puści. Niemniej jednak jeśli naprężenia są tak duże że może oderwać zaprawę, to HGW czy czegoś tam nie naruszy przy piance, a jednak wolałbym tego nie sprawdzać na sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 07.05.2018 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Hej chłopaki A czy Wy za bardzo nie panikujecie z tym styropianem grafitowym? Gdyby tak z nim było ciężko pracować, to by się nie przyjął My robiliśmy próby z różnymi klejami na ścianie pn-wschodniej. I tak, jak pisze Myjk, w przypadku kleju z wora, odkleiliśmy styropian w całości. Spoina kleju poszła. A w przypadku piany, rozerwał się styro, a piana trzymała się muru. Ja mam cały dom na klej w pianie. Styro grafit. Niczym nie zabezpieczany przed słońcem. Po prostu ściana pd-zachodnia była zostawiona na sam koniec i nie musiała tygodniami czekać, na pokrycie klejem i siatką. Mój styro był ok, nic się z nim działo. Też czytałam o różnych problemach z grafitem, ale to raczej były ekstremalne warunki, długa ekspozycja na działanie wyjątkowo upalnego słońca. W normalnych warunkach, przy domku jednorodzinnym, nie powinno być takich problemów. Jak wspomniałam moim budowlańcom, o siatce na rusztowanie osłaniającej styropian na ścianie pd-zachodniej, to mnie lekko wyśmiali Przecież zaraz zaciągają klejem i siatką, to co ma się dziać? Na szczęście nic się działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 07.05.2018 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Widzę, że budowa to ciągle dylematy. 25cm jest kuszące pod kątem rolet, których kasety będą miały 12cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.05.2018 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Trochę sam sobie zaprzeczyłeś. Jest pare artykułów, które mówią, że grafit nagrzewa się w słońcu - występują naprężenia i jest ryzyko, że się odklei. Natomiast dotarłem do takich artykułów, w których mowa o kleju z worka, a nie o piance. I zastanawiam się, czy jest różnica, czy jej nie ma. To chyba inaczej interpretujemy odklejenie Nie odklei się dlatego, że to grafit, tylko naprężenie - a te występują większe w graficie na słońcu - mogą spowodować zerwanie mocowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 07.05.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Widzę, że budowa to ciągle dylematy. 25cm jest kuszące pod kątem rolet, których kasety będą miały 12cm. A co 20 cm nie zakryjesz 12 cm kaset? Swoją drogą co to za okna, że takie małe kasety, u mnie większość ma 15 cm a te największe 18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 07.05.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Zakryje, ale będą większe mostki. Inna sprawa, że 20% ciepła będę tracił przez ściany... To będą refleksole zewnętrzne, stąd taka grubość kasety. Okna będą miały po 240cm wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmrbr 09.05.2018 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Witam, właśnie rozpoczynamy budowę naszego domu. Oj jak ciężko było zdecydować jaki dom. Pierwszy projekt zrobiony wg wieloletnich rozmyślań, a i tak okazał się nietrafionym co do działki, która jednak była ze zbyt dużym spadkiem i trochę za mała i nasza pierwotna porterówka nie będzie zrealizowana. Budowany będzie dom z poddaszem użytkowym wg projektu indywidualnego. Projekt optymalny, uwzględniający gabaryty działki i ukształtowanie. Pomimo tego, że już jest pozwolenie to jeszcze rozważam kilka zmian. 1. Stworzenie na poddaszu garderoby pomiędzy pokojami. 2. Schody zaprojektowane drewniane, ale zastanawiam się czy nie zrobić betonowych. 3. Zmiana wielkości okien 4. Przy wejściu słup. 5. Zadaszenie tarasu podparte na słupie, (w projekcie były zastrzały). lista pewnie będzie dłuższa, na bieżąco pewnie nastąpią zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 10.05.2018 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Dzisiaj przyszła długo wyczekiwane PnB. Teraz pozostaje poczekać na ostatecznosc.Przyszedł też agregat prądotwórczy. Musi wystarczyć do SSZ. Pod koniec roku może będzie prąd z PGE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Allblacks.pl 11.05.2018 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Witam. Działka kupiona nie ma odwrotu W sumie sam zakup nas zaskoczył bo nie planowany, no ale była okazja 1000m2 przy samym lesie i juz uzbrojona. Zaczynamy od wyrównania terenu. Wstępnie wyliczyłam ze jakies 100 ton przydałoby sie nawieść. Budowa.. no cóż nie śpieszy nam sie. Jak potrwa 5 lat to dobrze, jak 10 to tez nie bede płakać. Wszystko robimy sami. Projekt indywidualny. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 11.05.2018 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Tylko 100 ton? Jesteś pewna, że wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.05.2018 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 100 ton na 1000m2 to jakieś 4cm. Bez niwelatora nie zauważysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 11.05.2018 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Dziękuję wszystkim, którzy naskoczyli na mnie, że chcę blachę Właśnie poszedł przelew za dachówkę. Creaton Kapstadt. Dachówka 10 089 zł. Akcesoria tj. blacha, kosz, membrana, wkręty itp 2300zł, ale to jeszcze do przeliczenia. Do tego okna roto R79 WD 74*140 po ok. 1500zł z kołnierzem. Była to najniższa cena za płaską dachówkę jaką dostałem, to sa ceny z VAT 23%, a jest opcja że się uda na 8%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukDom 11.05.2018 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Witam wszystkich serdecznie , Zaczynamy spełniać swoje marzenia o swoim domku :D Działka kupiona, decyzja o warunki zabudowy już otrzymane w następnym tygodniu spotkanie z architektem - projekt indywidualny. Dom parterowy, dach dwuspadowy - wiązary i dachówka ceramiczna, ściany silka , fundamenty tradycyjne lub płyta jeszcze się zastanawiam, na pewno reku, ogrzewanie gazowe podłogowe lub ścienne - to następny dylemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukDom 11.05.2018 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 a to na szybko szkic domu o jakim myślimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 11.05.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Bardzo duża powierzchnia korytarzy i stosunkowo mały salon i kuchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 12.05.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Bardzo duża powierzchnia korytarzy i stosunkowo mały salon i kuchnia. to samo pomyślałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 22.05.2018 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Coś tu cicho się zrobiło. Majstry wczoraj do mnie przyszli, ale dzisiaj już mają wolne, bo się okazało, że mam tylko Silikat N24, a nie mam połówek. Nie mam bo w projekcie były tylko N24 i cóż, teraz majstry twierdzą, że bez tego nie da rady, bo nie będzie wiązania na naroznikach (wymiar bloczka to 24x25) więc faktycznie zachodzi ledwo centymetr), a nie bardzo da się to ciąć, tzn jakoś się da, ale efekty są mizerne... Szukam NW24, ale ciężka sprawa, w Kluczach Panie powiedziała, że są, ale nie ma na składzie i narazie nie produkują. Czyli sa, ale nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.05.2018 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Swoją droga wracając do materiałów i rzekomych ich braków -- co przejeżdżam koło jakiegoś składu, to plac mają zawalony aż się wysypuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts