Owczar 26.05.2018 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 O ok 2-3. Ja nocą preferuję niższą temperaturę. Jeśli chodzi o akumulacyjnosc. Jeśli temp rzeczywista jest 19 stopni, a odczuwalna 21 i wyłączam ogrzewanie, to temp rzeczywista po ok godzinie jest taka sama jak odczuwalna. Tyle samo układ potrzebuje by temp odczuwalna była znowu wyższa. To informacje od osoby, która ten system uzytkuje. Podlogowka na schłodzenie potrzebuje o wiele więcej czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.05.2018 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 O ok 2-3. Ja nocą preferuję niższą temperaturę. Jeśli chodzi o akumulacyjnosc. Jeśli temp rzeczywista jest 19 stopni, a odczuwalna 21 i wyłączam ogrzewanie, to temp rzeczywista po ok godzinie jest taka sama jak odczuwalna. Tyle samo układ potrzebuje by temp odczuwalna była znowu wyższa. To informacje od osoby, która ten system uzytkuje. Podlogowka na schłodzenie potrzebuje o wiele więcej czasu. No to wielkiej róznicy pomiedzy temparuturami odczywalnymi nie ma o ile taka róznica w ogole jest, co do zmniejszenia sie temp odczywalnej przy sciennym to uzaleznione jest od materiału z jakiego zbudowano tą sciane i od strat danego pomieszczenia, nie w kazdym przypadku bedzie tak samo. Ogolnie jezeli straty pomieszczenia wieksze to i ta zmiana temperatury bedzie wieksza, dlatego im bardziej energooszczedny dom tym zmiany temperatury po wyłaczeniu grzania mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 26.05.2018 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Tak, bo i różnica w części energii oddawanej przez promieniowanie i konwekcję nie jest jakoś drastycznie duża i wynika głównie z różnicy temperatur - ścienne mimo wszystko działa na wyższych temp. Jeśli chodzi o spadek temp, a w zasadzie energii oddawanej przez promieniowanie, to wszystko będzie zależało od rodzaju i grubości tynku. Na spadek temp rzeczywistej w takim domu nie ma co liczyć, ale manipulajca odczuwalną będzie możliwa. Rurki o średnicy wewnętrznej fi 4mm, tynk 10mm - wystarczy że temp tej warstwy spadnie aby ilość promieniowania była na tyle mała, by temp odczuwalna zbliżyła się do rzeczywistej. Takie fluktuacje są według mnie wystarczające. Zastanawiam się tylko czy mierzyć osobno temp odczuwalną i rzeczywistą. W przypadku tej pierwszej musiałbym mieć czujniki temp, na które pada promieniowanie od strony przeciwległej ściany. Tak jak napisałeś, każde pomieszczenie zachowa się inaczej, dlatego będzie niezależne sterowanie w każdym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.05.2018 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Jaki typ tej klimy dokładnie bo też pomału zaczynam się zastanawiać... Gree Lomo 3,2KW na na czynniku R32 , model na rok 2018. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.05.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 (edytowane) Chciało się zaoszczędzić grosza na roletach to teraz będzie kombinowanie. Nie mam rolet od 5 lat,nie widzę potrzeby ich montowania w dalszym ciągu Przy podłogówce temperatura odczuwalna jest wyzsza od rzeczywistej o ok 1,5-2 oC, o ile jest wyzsza przy ogrzewaniu sciennym? Dobowe zmniejszanie i zwiekszanie temperarury w nowych domach energooszczednych nie ma zadnego sensu ze wzgledu na duzą stała czasową budynku i długi okres schladzania po wyłaczeniu ogrzewania i bynajmniej nie jest tego powodem mityczna bezwładnosc podłogówki a akumulacja ciepła i małe straty. Dokładnie Edytowane 26 Maja 2018 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.05.2018 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 I myślisz że jak dałem 15 stopni w podłogę i po około 1-2 dniach spadła temperatura o 1-2 stopień to jakbym dał temepraturę w podłogę 5 stopni wyższą to też by było tak samo skuteczne ? Jak juz to musialbym dać z 10stopni w podłogę aby bardziej obniżyć temperaturę. Ciągle nie doceniasz bezwładności cieplnej swojego domu. A tak ją zachwalałeś. Dzień czy dwa to trzeba żeby schłodzić wylewkę. Kolejne ze dwa na mury, jak już były nagrzane. Jak chcesz szybkie schłodzenie powietrza - to trzeba było zamontować mocną klimę (kilka razy mocniejszą, niż zamontowałeś). Problemem u nas jest olbrzymia moc grzewcza przeszkleń i ich ukierunkowanie i najpierw to trzeba odciąć te słońce i jego nagrzewanie. Skoro jesteś w stanie zmagazynować w domu tyle ciepła, by bez ogrzewania w największe mrozy przy dT ze 40* temperatura spadła o jakieś 2-3* w 24h bez grzania, to czemu nie miałbyś zmagazynować tyle chłodu, by skompensować zyski słoneczne? Dziwię się Tobie że Ty jako taki fan klimy i chlodzenia klimą to dałeś klimy kanałowej. Jestem fanem działających rozwiązań, przemyślanych decyzji i całościowego podejścia. Ja nie lubię nagrzewania/chlodzenia nadmuchowego i dlatego nie wyobrażam sobie aby klima działała cały czas. To czemu nie używałeś chłodzenia podłogowego? Nie zrobiłeś okapu chroniącego w okolicach południa przed słońcem? Nie zamontowałeś rolet? Tylko odpalałeś na chwilę chłodzenie podłogą (co nie miało prawa zadziałać tak szybko) i zamontowałeś klimę, która przy takiej konstrukcji jest kilka razy za mała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 26.05.2018 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Już pisałem. Nie jestem zwolennikiem ani rolet zewnętrznych ani rolet zewnętrznych. Nie podobają mi się i nie chciałem ich montować. Nigdy nie mieliśmy i nie czuliśmy potrzeby ... Kupiliśmy rolety wewnatrze i mieliśmy nadziej że pomogą w pewnym stopniu , ale nie pomogły. Więc wyboru i wyjścia nie ma i trzeba zdecydować się na rolety O roletach wewnętrznych nie doczytałem. Jesteś pewien, że nie ma już niczego co nie zadziała, a co możesz kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.05.2018 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 O roletach wewnętrznych nie doczytałem. Jesteś pewien, że nie ma już niczego co nie zadziała, a co możesz kupić? Nie wiem , proponuj ... Bo widzę że znaleźli się od razu "wujkowie dobra rada" w wątku. To że nie zamontowałem rolet zewnętrznych to błąd. Myślałem że nie będzie takiej potrzeby i da się obejść bez nich. Okazało się że niestety nie i dlatego teraz będę montował. Do reszty nie będę się odnosił i odpowiadał , bo nie widzę żadnego sensu ciągnięcie tej bezsensownej dyskusji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 27.05.2018 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 To żeby nie było ... nie doradzam, tylko informuję - jak ktoś nie lubi powyższych metod, to może rozważyć również...okiennice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 30.05.2018 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 (edytowane) To ja się też wpiszę, żeby było koszernie. Swego czasu forum się naczytałem i realizuję krok drugi (w pierwszym działka kupiona i prawie spłacona) czyli rozpoczęcie budowy, jak wszystko pójdzie zgodnie z planem, po koniec czerwca. Dom parterowy, na planie prostokąta, na płycie, z dachem dwuspadowym w konstrukcji wiązarowej, silikat 24/12. Docelowo : powietrzna pompa ciepła, podłogówka, reku Zasadniczo plan domu się dużo raczej nie zmieni, choć posłuchać dobrych rad zawsze można Edytowane 30 Maja 2018 przez yarpenowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 30.05.2018 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Turbo mały obrazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.05.2018 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 (edytowane) Dom parterowy, na planie prostokąta, na płycie, z dachem dwuspadowym w konstrukcji wiązarowej, silikat 24/12. Docelowo : powietrzna pompa ciepła, podłogówka, reku Jakie parametry ocieplenia? Przy domu parterowym, z tego co widzę ~130m2, jest dużo połaci pod panele (pod warunkiem jednej połaci na południe). Ja takiego domu bym się chyba już nie zawahał grzać panelami z prosumentem i drutami w podłodze. Wyjdzie niewiele więcej inwestycyjnie (albo mniej, bo bywają dopłaty na panele) niż pompa z wodną podłogówką, za to rachunki będą mniejsze. Oczywiście trzeba przekalkulować w stosunku do zapotrzebowania. Wtedy można by skasować kotłownię, i tak w sumie zbyteczną do PC, i powiększyć łazienkę gościnną i pralnię. Turbo mały obrazek Wyżej w linku jest większy. Edytowane 30 Maja 2018 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 30.05.2018 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 normalnie się otwiera jest nawet lupka wszystko widac przynajmniej na monitorze. @ yarpenowski jaka powierzchnia całkowita i jakie masz wyceny na płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 30.05.2018 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 @yarpenowski - rysunek jest tak mały, że nie masz co liczyć na dobre rady EDYTA: już widzę zedytowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 30.05.2018 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Jak pisałem komentarz to linku jeszcze nie było, przecież widzicie że edytował post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 30.05.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 zajęty jestem wycenami nie zwróciłem uwagi :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.05.2018 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Jak pisałem komentarz to linku jeszcze nie było, przecież widzicie że edytował post Był, tylko mniej wyróżniony niż po edycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 30.05.2018 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 (edytowane) Opcje są dwie - podłogówka albo kable, z tym, że na chwilę obecną podłogówka wygrywa bo jednak uniwersalna, wodę można zagrzać wszystkim. Budowa jest rozłożona na 2 lata (w założeniach więc na razie skupiam się na SSO/SSZ. Można ofc pomyśleć nad kablami z fotowoltaiką lub pompą z podłogówką (koszty wyszłyby prawdopodobnie podobnie). Tylko jednak z foto jest tak, że prąd albo jest albo nie ma, w Polsce też przepisów nie można być pewnym i nie wiadomo czy ustawa prosumencka za chwilę się nie zmieni. Więc może jednak dla spokoju ducha pompa z podłogówką a jak będzie jakaś sensowna dotacja to dołożyć foto. Kotłownia to w sumie jedyne pomieszczenie gospodarcze, więc ja bym ją powiększał niż pomniejszał, tam ma stać pompa, reku, umywalka techniczna, tablica rozdzielcza, rozdzielacze do podłogówki, narzędzia i parę innych rzeczy A co do ocieplenia : zakładam 25 na ściany, 10 xps pod płytę, 20 eps na płytę, w wiązarach jakieś 30-40 cm celulozy lub kombinacja celulozy z wełną Edytowane 30 Maja 2018 przez yarpenowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 30.05.2018 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Przyznaję - w pierwszej opcji był tylko mały obrazek, bo forum mnie dobija z załącznikami Potem dodałem linka a potem go pogrubiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 30.05.2018 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 W obrysie po ścianach zewnętrznych ~171m2. Płyta w cenie materiałów + 10k robocizna. Prawie byłem zdecydowany na Thomasa i jego rozwiązanie, ale terminy się nie zgrywały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts