Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

Gość Arturo72
aaa nie mam żadnej wyceny ;) ten budowlaniec powiedział że obecnie robią 160m2 parterówke pod Wawą i inwestor zamówił wiązary z montazem za 28 tysi.
No ja miałem wycenę wiązarów na 36tys.zł i olałem to bo więźba znacznie tańsza.A na górze można tańczyć :D https://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5381640&viewfull=1#post5381640 Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie płytę właśnie robi ekipa, która robi to po raz pierwszy. Cenowo dogadałem się z nimi, że za tradycyjne ławy i płytę wezmą tyle samo - łącznie za sso. Widać, że przygotowali się merytorycznie. KB ma duże doświadczenie z płytami - pracował z firmami, które się w tym specjalizują. Sama płyta to nie jest technologia rakietowa - według mnie wylanie stropu z wiencem wymaga więcej pracy.

Ekipa krecila nosem na ilość wiązań - siatka 150 i 120. Póki co jestem z nimi codziennie i widzę, że wiedzą co robią. Zobaczymy efekt końcowy.

Najważniejsze żeby było zgodnie z projektem - a tego się trzymają.

Coś mówił, że wycenił to ale chyba zapomniał wysłać. A telefon mu dzisiaj padł. Nawet dzwonił do mnie od kogoś innego.

Dylemat mam. Dawać chudziaka pod płytę? W projekcie jest i myślałem o tym, że będzie stanowił ochronę dla XPS-a. Ale KB twierdzi, że to głupota.

Chudziak wyjdzie koło 3,5k. Piasek plus koparka koło 1500. Sam chudziak w pełni nie uchroni przed gryzoniami... trzeba by dać między opaskę z EPS, a XPS coś jeszcze - nie wiem, może najtańsze płytki z castoramy. W ten sposób płyta jest w pełni chroniona. Ale czy nie popadam w paranoje? Na forum piszą o gryzoniach, ale nie znalazłem by komuś zjadły XPS-a :D

Jak wziąłem do ręki XPS DOW(z BASFem miałem inne wrażenia), to stwierdziłem, że gryzonie na 99% tego nie ruszą. Jak masz dobry grunt, dobrze zagęszczony i KB mówi, że ok, to ja bym chudziaka nie robił. Chyba, że projektant miał faktycznie powody do jego zastosowania.

Grunt jest bardzo dobry. Początkowo kontruktor dał tego chudziaka, bo chciał na nim zrobić izolację przeciwwodną. Ale płyta będzie posadowiona powyżej najwyższego poziomu wody tj 40cm i taka izolacja nie ma większego sensu - szczególnie przy XPS, który nie nasiąka. Ten sam projektant zaplanował papę termozgrzewalną na XPS :). Chciałbym zobaczyć jak to zgrzewa na XPS-esie.

U siebie będę dawał Synthosa Prime 10cm. Też mi się nie wydaje, by gryzonie to ruszały, ale czy będę spał spokojnie ;)

Gość Arturo72
Coś mówił, że wycenił to ale chyba zapomniał wysłać. A telefon mu dzisiaj padł. Nawet dzwonił do mnie od kogoś innego. Dylemat mam. Dawać chudziaka pod płytę? W projekcie jest i myślałem o tym, że będzie stanowił ochronę dla XPS-a. Ale KB twierdzi, że to głupota. Chudziak wyjdzie koło 3,5k. Piasek plus koparka koło 1500. Sam chudziak w pełni nie uchroni przed gryzoniami... trzeba by dać między opaskę z EPS, a XPS coś jeszcze - nie wiem, może najtańsze płytki z castoramy. W ten sposób płyta jest w pełni chroniona. Ale czy nie popadam w paranoje? Na forum piszą o gryzoniach, ale nie znalazłem by komuś zjadły XPS-a :D
Kierbud ma rację.Co prawda ja mam kruszywo jako podsypke i można tirami było tam jeździć ale przy piasku też bym olal chudziaka.

Czyli jak zwykle broszury swoje, a życie swoje.

To teraz inne pytanie. Czy pod XPS dawać folię?

Jeśli woda podejdzie na te głębokość to i tak XPS nasiąknie, bo folia nie zatrzyma wody, która napiera od dołu. Ale jak będzie folia, to XPS będzie miał trduniej oddać te wilgoć do gruntu.

Z punktu widzenia XPS-a zdecydowanie lepiej będzie układać na piasku. Wystarczy przejechać poziomicą i wyrównać. Jak położymy folię, to wiadomo, że wystarczy stanąć na zagęszczonym gruncie i zostanie ślad, którego nie będzie widać.

Jeśli woda podejdzie na te głębokość to i tak XPS nasiąknie, bo folia nie zatrzyma wody, która napiera od dołu. Ale jak będzie folia, to XPS będzie miał trduniej oddać te wilgoć do gruntu.

Sądzę, że XPS jest wodoszczelny. To znaczy jak woda wleci, to nie wyleci.

EPS nie jest wodoszczelny - woda łatwiej wlatuje, ale też wylatuje.

W krótkoterminowych testach producenci są w stanie udowodnić, że XPS jest lepszy. Amatorzy też mają takie wyniki - masz filmiki na YT gdzie XPS zakopany na pół roku w wilgotnym gruncie wchłoną MNIEJ wody (ale wchłonął) niż EPS.

Więc pewnie we względnie suchym gruncie XPS to lepszy wybór.

Za to dobre pytanie, co będzie lepsze w gruncie wilgotnym czy cyklicznie (np. co wiosnę) wysoko podchodzących wodach gruntowych.

martingg, gadałem z nimi dzisiaj - kojarzyli Cię - coś tam wspominali, że chcesz tylko SSO ze ścianami zewnętrznymi.

Kaizen, no i to jest dobre pytanie. W październiku woda była ok 70cm pod poziomem. Powiedzmy, że w skrajnej sytuacji jest 50cm ale w najniższym punkcie działki.

Poziom 0 mam na 96,1. Działka w najwyższym punkcie ma 95,9, ale to będzie niwelowane. W najniższym ma 95,6.

Mam 17 cm posadzki plus EPS wewnątrz, płyta 24 plus 10 XPS. Więc XPS będzie najniżej na 96,1 - 0,51 czyli ~ 95,6. W najgorszym wypadku woda ledwo muśnie XPS. Pod nim będzie piasek. Obszar jest zdrenowany - dreny działają, bo przy zbieraczach są studzienki. Potem jest kilka miesięcy gdy woda jest o wiele niżej, więc będzie czas żeby te wodę oddał.

Na wszelki wypadek beton damy C25/W6. Pod styro wewnątrz też pójdzie folia. Wilgoć w XPS aż tak nie boli, najważniejsza jest płyta.

KB twierdzi, że XPS-a gryzonie nie ruszają, ale EPS potrafią pogryźć. Nie znalazłem nigdzie przypadku by jakieś gryzonie lub mrówki zjadły XPS-a. Ostatecznie nie daję folii pod - będzie tylko nad.

Na opaskę przeciwwysadzinową daliśmy proforma folię kubełkową. Koszt nie jest duży, a jakaś tam dodatkowo ochrona. Jeśli zdecyduję się na drenaż opaskowy to będzie to działało lepiej. Opaska z EPS Termo organiki fundament silver.

Gość Arturo72
martingg, gadałem z nimi dzisiaj - kojarzyli Cię - coś tam wspominali, że chcesz tylko SSO ze ścianami zewnętrznymi. Kaizen, no i to jest dobre pytanie. W październiku woda była ok 70cm pod poziomem. Powiedzmy, że w skrajnej sytuacji jest 50cm ale w najniższym punkcie działki.Poziom 0 mam na 96,1. Działka w najwyższym punkcie ma 95,9, ale to będzie niwelowane. W najniższym ma 95,6. Mam 17 cm posadzki plus EPS wewnątrz, płyta 24 plus 10 XPS. Więc XPS będzie najniżej na 96,1 - 0,51 czyli ~ 95,6. W najgorszym wypadku woda ledwo muśnie XPS. Pod nim będzie piasek. Obszar jest zdrenowany - dreny działają, bo przy zbieraczach są studzienki. Potem jest kilka miesięcy gdy woda jest o wiele niżej, więc będzie czas żeby te wodę oddał. Na wszelki wypadek beton damy C25/W6. Pod styro wewnątrz też pójdzie folia. Wilgoć w XPS aż tak nie boli, najważniejsza jest płyta. KB twierdzi, że XPS-a gryzonie nie ruszają, ale EPS potrafią pogryźć. Nie znalazłem nigdzie przypadku by jakieś gryzonie lub mrówki zjadły XPS-a. Ostatecznie nie daję folii pod - będzie tylko nad. Na opaskę przeciwwysadzinową daliśmy proforma folię kubełkową. Koszt nie jest duży, a jakaś tam dodatkowo ochrona. Jeśli zdecyduję się na drenaż opaskowy to będzie to działało lepiej. Opaska z EPS Termo organiki fundament silver.
Nie panikujcie,od 6 lat żaden gryzoń nie dostał się pod płytę i nie zjadł mi izolacji,jak była woda to też nie było śladu po niej ani fizycznie ani psychodelicznie tzn zużycie energii na ogrzewanie od 6 lat mam porównywalne.Luzik proszę bo mam jedynie EPS pod płyta a nie XPS

Heee ..5 dni roboty i 20 tys ? To za budowę domu do SSO (czyli około 1,5 miesiaca bez żadnych przerw technologicznych) ile chcą ? 120-150 tys ? ;-)

To jest to, o czym wcześniej pisałem. Każdy powinien opierać swój wybór na wycenach oferentów jakie dostał a nie na "realnych" wycenach z 2011r jakie podaje Arturo ;)

Jest sezon, ceny szaleją, czasami wykonawcy rzucają 'ceny zaporowe' by nie brać roboty :) Pół biedy, jeśli ktoś pomyśli i szuka,dogaduje się wcześniej, gorzej jak potrzeba na już, bo terminy,zobowiązania i inne takie tam...

Nie panikujcie,od 6 lat żaden gryzoń nie dostał się pod płytę i nie zjadł mi izolacji,jak była woda to też nie było śladu po niej ani fizycznie ani psychodelicznie tzn zużycie energii na ogrzewanie od 6 lat mam porównywalne.Luzik proszę bo mam jedynie EPS pod płyta a nie XPS

Tu masz rację. Raczej żaden zwierzak nie będzie się od dołu przebijał poprzez podsypkę/żwir/kamienie, by sobie pomieszkać w styropianie. Znajdowałem gniazda mrówek, czy myszy w styro, ale było to pod "fachowym" ociepleniem ścian, obsypanym uprawną (kwiatki itp) ziemią :)

Ale..znalazłem coś...nie żeby Cię straszyć itd. Jest to z oferty jaką dostałem:

Jeszcze coś na temat stosowania EPS pod płytą fundamentową: Niektóre firmy (i konstruktorzy) stosują EPS 200 pod płytą jako tańszą alternatywę. EPS 200 wytrzymuje nacisk długotrwały przy odkształceniu do 2% 4-6t/m². Ponieważ ten podkład należy traktować w obliczeniu fundamentu jako grunt, wychodzi wtedy dopuszczalny odpór gruntu maks. 60kN/m². Natomiast przy projektowaniu fundamentów przyjęty odpór gruntu jest zazwyczaj min 150kN/m². W przypadku XPS dopuszczalny współczynnik jest do 185kN/m². Widać z tego, że EPS jako izolacja pod fundamentem nie nadaje już na etapie projektowaniu! Żaden producent nie poleca stosowanie EPS 200 pod płytą fundamentową! Nie ma długookresowych badań na temat pełzanie materiału. Poza tym ze względu na dyfuzyjność oraz nasiąkliwość EPS200 nie nadaje się do takich zastosowań.

Edytowane przez Pytajnick

Gość Arturo72
Wezmę dla testów kawałek tego XPS i zakopię i wsadzę do wody dla testów.
Był już taki test na forum ;)Z tego co pamiętam XPS był porównywany z EPS.Szukajcie Henok-a :)Dlatego młodzieży trzeba prostować :D Edytowane przez Arturo72