Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

Gość Arturo72
Ale..znalazłem coś...nie żeby Cię straszyć itd. Jest to z oferty jaką dostałem:Jeszcze coś na temat stosowania EPS pod płytą fundamentową: Niektóre firmy (i konstruktorzy) stosują EPS 200 pod płytą jako tańszą alternatywę. EPS 200 wytrzymuje nacisk długotrwały przy odkształceniu do 2% 4-6t/m². Ponieważ ten podkład należy traktować w obliczeniu fundamentu jako grunt, wychodzi wtedy dopuszczalny odpór gruntu maks. 60kN/m². Natomiast przy projektowaniu fundamentów przyjęty odpór gruntu jest zazwyczaj min 150kN/m². W przypadku XPS dopuszczalny współczynnik jest do 185kN/m². Widać z tego, że EPS jako izolacja pod fundamentem nie nadaje już na etapie projektowaniu! Żaden producent nie poleca stosowanie EPS 200 pod płytą fundamentową! Nie ma długookresowych badań na temat pełzanie materiału. Poza tym ze względu na dyfuzyjność oraz nasiąkliwość EPS200 nie nadaje się do takich zastosowań.
Szukaj aż się wystraszysz chociaż już się boisz i średniowieczne fundamenty robisz.Ja tam się nie bałem,ba,płyta stoi a raczej dom na niej od 6 lat na EPS200 wedle projektu i wyliczeń KONSTRUKTORA i ma się dobrze ale jak sierota to sierota. A to tekst w stylu Brinkmana-ss ;) moderowano. Edytowane przez Tomaszs131
Brak związku z tematem.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lekko przesadzacie ...Przez wiele lat budowano płyty fundamentowe na EPS100 i nie słyszałem aby ktoś na forum informował że coś złego się dzieje ...Niedaleko mnie deweloper od około 4-5 lat buduje domy na płycie fundamentowej i na EPS100 ...Mam kilku znajomych na tym osiedlu i nie słyszałem aby się coś złego działo.Ale EPS100 to lekka już przesada i osobiscie uważam że jednak jak nie XPS to chociaż EPS200.Co do namakalności to w kapokach od dziesiątek lat jest stosowany styropian.Styropian baaaaaardzo kiepsko nasiąka wodą i trzeba naprawdę baaaaaardzo dużo czasu aby lekko nasiąkł. Nawet jakby nasiąkł to przecież później sam się osuszy , no chyba że ktoś buduje dom na bagnie albo w wodzie ...Dlatego też nie ma sensu a nawet jest glupotą dawanie folii pod styropian ułożony na piasku , bo w tym przypadku blokujemy sobie możliwość ewentulanego pozbycia się wilgoci.Co do szkodników. Szkodniki żyja w warstwie humusu i w warunkach dla nich najkorzystniejszych. Mocno zbity i utwardzony piasek , żwir , bez warstwy humusu nie jest dla nich komfortowym miejscem do życia i wybiorą taki który jest dla nich optymlany i komfortowy ...Myślę że każdy KB wyśmieje pomysły "zabezpieczenia" się przed gryzoniami , ale jak ktoś nie ma co z kasą zrobić to oczywiście może pod płytą wylać z 20cm betonu ze zbrojeniem aby "myszy" się nie dostały do styropianu ;)Kto bogatemu zabroni ..

Witam.

Coś nie mogę cytować bo ciągle mi się kręci i kręci i nie ładuje strony :(

Anna co do ceny to chyba telefonicznie Pan pominął podatek 8% vat bo dopiero na maila dostałam cenę 350 (+8% vat) :/ Czyli wcale tak mało nie wyjdzie za metr. Zobaczę co Brinkmann mi powie. Wysłałam im rzuty domu.

Nie wiem jak mam sie zabrać za to aby wyliczyć ile by kosztowały zwykłe fundamenty i to wszystko co zawiera już w sobie płyta czyli wypusty pod media. Pomijając ogrzewanie bo trochę poczytałam i odradzają płytę grzewczą. Będzie gaz więc i tak wchodziłoby pod uwagę tylko wodne ogrzewanie a nie wiem czy każda firma robi grzewczą na wodę.

Projektant jak mówiłam odradza ale myślę że przez brak doświadczenia właśnie z płytami. Nie wiem kogo się radzić :p Czy dać sobie spokój z płytą i skupić się na ławach? :D

Gość Arturo72
Witam.Coś nie mogę cytować bo ciągle micsię kręci i kręci i nie ładuje strony :( Anna co do ceny to chyba telefonicznie Pan pominął podatek 8% vat bo dopiero na maila dostałam cenę 350 (+8% vat) :/ Czyli wcale tak mało nie wyjdzie za metr. Zobaczę co Brinkmann mi powie. Wysłałam im rzuty domu. Nie wiem jak mam sie zabrać za to aby wyliczyć ile by kosztowały zwykłe fundamenty i to wszystko co zawiera już w sobie płyta czyli wypusty pod media. Pomijając ogrzewanie bo trochę poczytałam i odradzają płytę grzewczą. Będzie gaz więc i tak wchodziłoby pod uwagę tylko wodne ogrzewanie a nie wiem czy każda firma robi grzewczą na wodę. Projektant jak mówiłam odradza ale myślę że przez brak doświadczenia właśnie z płytami. Nie wiem kogo się radzić :p Czy dać sobie spokój z płytą i skupić się na ławach? :D
Dac sobie spokój z płytą wykonywaną przez obcą firmę bo zrobią tak samo czyli wg projektu jak zwykli budowlancy do np.ścian i stropu.a skasuja za to kosmiczne pieniądze za fatyge,dojazd,transport itp.Brinkman stosuje zbrojenie rozproszone zamiast siatki z prętów i ja bym na to nie poszedł.Dlatego straszy co poniektórych bo jego zbrojenie wymaga innego podejścia do konstrukcji płyty.

Dżoana, kliknij 2x to Ci się załaduje odpowiedź z cytatem. Forum nie domaga i nie ma edycji tekstu (cały panel wsiąkł).

No właśnie dziwiła mnie Twoja cena za płytę, bo mi więcej wychodziło w Legalett.

Wyślij jeszcze zapytanie do MegaTherm, u nich było taniej.

Nie pomogę z wyliczeniem kosztów w przypadku zwykłych fundamentów, bo ja tego nie robiłam (byłam zdecydowana na płytę i już ;)).

Musiałabyś zapytać hydraulika, ile bierze za rozprowadzenie wody na parterze, doliczyć materiały, później hydroizolacja, styropian na chudziak, wylewki, ogrzewanie itd. Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby tradycyjnie wyszło taniej, ale może się mylę. Oczywiście mówię o sytuacji, w której i tak trzeba wynająć ekipy, a nie, kiedy ktoś zrobi jakiś etap samodzielnie. I kiedy płyta jest docelową posadzką i nie wymaga dodatkowej izolacji i wylewek.

Moi projektanci też nie mieli doświadczenia z fundamentem płytowym, dlatego zdecydowałam się na firmę specjalizującą się w tej dziedzinie.

Kto odradza płytę grzewczą? Takie płyty funkcjonują od wielu lat, nawet w Polsce i właściciele domów nie narzekają. Wszystkie firmy wymienione tutaj na forum, robią płyty z ogrzewaniem wodnym.

Jedynie musisz zdawać sobie sprawę, że ogrzewanie w płycie zachowuje się zupełnie inaczej, niż w zwykłej wylewce i zastanowić się, czy taka bezwładność Tobie odpowiada. Ja w obecnym domu mam piece akumulacyjne, także z pełną świadomością wybrałam ogrzewanie podłogowe akumulacyjne.

Nie będę Cię namawiała na płytę, ani odradzała ław ;) Musisz sama podjąć świadomą decyzję, a wtedy każda będzie dobra ;)

Powodzenia!!!

I wtedy musisz kliknąć jeszcze raz, i działa cytowanie :p

A no faktycznie działa :p

Nie będę Cię namawiała na płytę, ani odradzała ław ;) Musisz sama podjąć świadomą decyzję, a wtedy każda będzie dobra ;)

Powodzenia!!!

No muszę muszę :p

Co do odradzania grzewczej to na Fb trochę osób odradzało mi jak pytałam o płytę grzewczą. Nie znam tych wszystkich pojęć więc teraz trudno mi przytoczyć dlaczego. Do Megatherm pisałam ale nie odpisali jeszcze.

Budowa to mega wielkie wyzwanie :D Wolałaby już środek robić, meblować :p

Do tego ciągle dumamy nad stropem. W projekcie jest gęstożebrowy a projektant proponuje żelbetowy jak najcienszy. Poddasze póki co to będzie tylko stryszek i być może w przyszłości dorobimy tam jeden pokój z łazieneczką. Ale to znak zapytania bo może być tak że nigdy tam nic nie będzie prócz graciarni.

Edytowane przez Dżoana1

Witam.Coś nie mogę cytować bo ciągle mi się kręci i kręci i nie ładuje strony :( Anna co do ceny to chyba telefonicznie Pan pominął podatek 8% vat bo dopiero na maila dostałam cenę 350 (+8% vat) :/ Czyli wcale tak mało nie wyjdzie za metr. Zobaczę co Brinkmann mi powie. Wysłałam im rzuty domu. Nie wiem jak mam sie zabrać za to aby wyliczyć ile by kosztowały zwykłe fundamenty i to wszystko co zawiera już w sobie płyta czyli wypusty pod media. Pomijając ogrzewanie bo trochę poczytałam i odradzają płytę grzewczą. Będzie gaz więc i tak wchodziłoby pod uwagę tylko wodne ogrzewanie a nie wiem czy każda firma robi grzewczą na wodę. Projektant jak mówiłam odradza ale myślę że przez brak doświadczenia właśnie z płytami. Nie wiem kogo się radzić :p Czy dać sobie spokój z płytą i skupić się na ławach? :D
Jak dla mnie korzystanie z firmy która zajmuje się TYLKO płytami nie ma sensu ekonomicznego , bo płyta wykonana przez taką firmę ZAWSZE wyjdzie najdrożej ...Płytę niech wykona ta sama firma co będzie robiła SSO.Co do ogrzewania w płycie to ja nie chciałem . Powody ?1. Aby to wykonać i od razu co do centrymetra ustalić gdzie mają być wyjścia na wodę hydraulika i itd trzeba naprawdę super precyzji. Czy się to uda ? Jak się trafi na idealną brygadę to tak , ale w większości może to być gra w rosyjską ruletkę.U nas brygada nie chciała takiej płyty robić mimo że płyty robi bardzo czesto i widać mieli rację , bo się okazało że się 'walnęli" z rurami fi110 o kilkanaście centrymetrów. Problemu nie było , bo późnej i tak dawałem styropian i wylewkę i hydraulik przerobił.Później nie wiedzieliśmy czy chcemy brodzik płaski czy bez brodzika. Skończyło się że cześciowo skuwałem wylewkę , bo jednak mamy brodziki płaskie gdzie syfon cześciowo wchodzi w wylewkę.2. EPS100 jest tańszy od XPS czy EPS200 . Jak się podzieli styropian na ten pod płytą i na płycie to można trochę grosza zaoszczedzić.3. Aby zamonotwać drzwi , okna balkonowe trzeba już przy wylewaniu płyty odpowiednio "zfrezować" płytę aby później dało się zamontowac okna 4. Jak damy ogrzewanie na całości w płycie to nie ma możlowości regulacji (korekty) temepratur w pomieszczeniach , bo grzejmy od raz całość5. W razie awarii rury łatwiej skuć wylewkę i szybko naprawić niż ... skuć płytę I chyba tyle ...

Do tego ciągle dumamy nad stropem. W projekcie jest gęstożebrowy a projektant proponuje żelbetowy jak najcienszy.

Przy takiej alternatywie - monolit. Gęstożebrowy teoretycznie wychodzi taniej. Zazwyczaj niewiele (chyba, że wykonawca na monolityczny da zaporową cenę robocizny żeby zniechęcić). Teoretycznie, bo jak policzysz, że przy grubszym stropie trzeba więcej elewacji (albo masz niższe pomieszczenie) to wychodzi na to samo, albo i taniej monolit.

A co do porównania płyta vs ławy - klik w sygnaturce.

Gość Arturo72
Do tego ciągle dumamy nad stropem. W projekcie jest gęstożebrowy a projektant proponuje żelbetowy jak najcienszy. Poddasze póki co to będzie tylko stryszek i być może w przyszłości dorobimy tam jeden pokój z łazieneczką. Ale to znak zapytania bo może być tak że nigdy tam nic nie będzie prócz graciarni.
No i widzisz,projektant proponuje zbrojona płytę stropowa ;)Nie będziesz chyba brała do tego obcej firmy ?Zbrojona płyta fundamentowa jest bardziej zbrojona i tyle.

Witam po weekendzie :)

Właśnie dostaliśmy opinię geotechniczną i nie wiem czy płyta jednak nie będzie koniecznością. Wysoki stan wody gruntowej :(

1. Warunki budowlane należy uznać za dostateczne. Rodzime podłoże gruntowe

kwalifikuje się do bezpośredniego płytkiego posadowienia fundamentów

projektowanego obiektu budowlanego. Niekorzystnym czynnikiem jest wysoki poziom

wód gruntowych.

2. Ze względu na warunki gruntowo-wodne i rodzaj inwestycji obiekt budowlany

zalicza się do I kategorii geotechnicznej.

3. Do obliczeń statycznych posadowienia obiektu zaleca się przyjęcie parametrów

geotechnicznych warstwy IIb, które ustalono metodą „B” wg. pkt. 3.2. PN-81/B-03020.

4. Rozwiązanie fundamentowania winno nie dopuścić do pojawienia się wody

gruntowej w wykopie fundamentowym. Stąd podczas robót ziemno - fundamentowych

koniecznym może okazać się wykonanie roboczego odwodnienia wykopu. Zaleca się

wykonywanie robót ziemnych w okresie suchym.

5. Zwierciadło wody gruntowej w dniu 15.06.2018 występowało płytko. Stąd nie zaleca

się podpiwniczenia budynku oraz odpowiednie wyniesienie posadzki parteru - ok. 0,5

m ponad projektowane rzędne terenu otaczającego.

6. Poddaje się pod rozwagę posadowienie obiektu na płycie fundamentowej. Dla

posadowienia obiektu należałoby usunąć humus, po czym wykonać nasyp budowlany

z dobrze uziarnionej pospółki z zagęszczeniem warstwami do wskaźnika

zagęszczenia Is≥0,98.

7. W obliczeniach posadowienia fundamentów proponuje się przyjąć głębokość

przemarzania gruntów min. 1,0 m ppt /wg. PN-81/B-03020 – 0,80 m ppt./.

..................

A jeśli nie płyta to jakie rozwiązanie aby nie zbankrutować? :p :(

Edytowane przez Dżoana1

Gość Arturo72
chyba nie ma innego wyjścia? w zależność od projektu płyta nie musi być dużo droższa, a podniesienie terenu o te 0,5m nie musi kosztować miliona monet ;)
Powiem więcej,płyta przy odpowiednim podejściu do niej będzie w koszcie fundamentów lawowych Z tym,że warunkiem jest,że nie budujemy domu "pod klucz"

Gość Arturo72
Jeżdżąc po okolicy rowerem u mnie ma składach sam solbet i porotherm ;) a mijam 3-4 składy po drodze ...
W mojej okolicy w promieniu 40km nie zaznasz silikatu na składzie.W 42km spotkałem ale był drogi i kupiłem na oddalonym ode mnie o ok 200km tzn od bezpośredniego przedstawiciela grupysilikaty który zaopatrywal składy...Fabryka ma swoich dużych przedstawicieli To taka podpowiedź... Edytowane przez Arturo72

Zapytaj w gold trade. Przedstawiciel mówił, że mają, ale nie kojarzył ile. Ja już zamówiłem w innym miejscu, podobno ma być na czas, ale zobaczymy...

Co do wykonania płyty przez firmę, która się w tym nie specjalizuje. U mnie ekipa robi po raz pierwszy. Początkowo byli sceptycznie nastawieni, ale w połowie drogi sami przyznają, że czasowo wychodzi podobnie jak ławy, ale praca lżejsza. No i start budowy ścian będzie szybszy. Obok mnie ruszyła w tym samym czasie budowa. Tam są ławy tradycyjne z szalunkiem. Po tygodniu u mnie jest już kanalizacja i XPS przygotowany pod folię i zbrojenie, a tam niedokończony szalunek ław. Osób na tamtej budowie chwilami więcej.

Kierownik budowy, który miał okazję pracować z firmami, które w płytach się specjalizują nie ma zastrzeżeń do tego etapu. Więc to po prostu sztuczne pompowanie balonika jako, że płyta w niektórych rejonach to nowość, więc musi kosztować.

Materiałowo wyjdzie trochę drożej - XPS i zbrojenie są głównym powodem. Betonu wychodzi podobnie. Ale tutaj nie ma niby bloczków... Jednak mimo wszystko trochę drożej.

Obecny stan u mnie:

aWRd3WPN0sMpksXgEJJaCP7uuKAigatpb7gKcfRQyN6cBJkKaBiaeMcTIT8QJQR8CNEQGiaquMvKqy0vHGEpe2wLE1ymBAqUYl4gZ9VKOr26nmhPZ_eAfA11N7dgcFYEWz5TQlLpowpNGWluJCgVl_VI6koojb3q3qCZXUfo2JolVXoeBgMrJMCq7BP4KXCtI_PtxJ77SWU91JEfCU27j-ecgkfCgvV_n4udH5ZS4b6ib0q75iAfwarhKDBRWYVurI1FThq3EduJasB_L2r3-YwOTdKskdgvn6hbdtnNMK6MUJ6atX38fpMyQzYm-WppJjbYM8I_Vs9r3RTt-LH_yuDhQXcknifA3-GLwR1c-qhgLCfe6KHY9tYS1WRhP2_Sf6gIXVJd_QMZlBncbo-lCFHYn8zksaGxbxCf9v7zeTuCHtVw6SRr8_pS64z7i0ZBWC8llCOHTHgodTBifB8Ssp4z4G_RE3-1MJOv6exQwTlauAZpDHVBXeTffBg28XP-_ryOyB71G2BNSNAdnNUwfQ7-fJAs7P-pmLjaefc_2xCeqLr3rrGuEh9sEENVx6pFDYFu9rOzguLxFZsGlwDme-R4i4_Jc2wQrV0W3wKPM5e-5aW9_eym_SRa9eGAFh7cAvd5Ci6ktEi_3ACCV5JVqdWTz9oEdgmS=w1380-h585-no

Gość Arturo72
Zapytaj w gold trade. Przedstawiciel mówił, że mają, ale nie kojarzył ile. Ja już zamówiłem w innym miejscu, podobno ma być na czas, ale zobaczymy...Co do wykonania płyty przez firmę, która się w tym nie specjalizuje. U mnie ekipa robi po raz pierwszy. Początkowo byli sceptycznie nastawieni, ale w połowie drogi sami przyznają, że czasowo wychodzi podobnie jak ławy, ale praca lżejsza. No i start budowy ścian będzie szybszy. Obok mnie ruszyła w tym samym czasie budowa. Tam są ławy tradycyjne z szalunkiem. Po tygodniu u mnie jest już kanalizacja i XPS przygotowany pod folię i zbrojenie, a tam niedokończony szalunek ław. Osób na tamtej budowie chwilami więcej. Kierownik budowy, który miał okazję pracować z firmami, które w płytach się specjalizują nie ma zastrzeżeń do tego etapu. Więc to po prostu sztuczne pompowanie balonika jako, że płyta w niektórych rejonach to nowość, więc musi kosztować. Materiałowo wyjdzie trochę drożej - XPS i zbrojenie są głównym powodem. Betonu wychodzi podobnie. Ale tutaj nie ma niby bloczków... Jednak mimo wszystko trochę drożej. Obecny stan u mnie: aWRd3WPN0sMpksXgEJJaCP7uuKAigatpb7gKcfRQyN6cBJkKaBiaeMcTIT8QJQR8CNEQGiaquMvKqy0vHGEpe2wLE1ymBAqUYl4gZ9VKOr26nmhPZ_eAfA11N7dgcFYEWz5TQlLpowpNGWluJCgVl_VI6koojb3q3qCZXUfo2JolVXoeBgMrJMCq7BP4KXCtI_PtxJ77SWU91JEfCU27j-ecgkfCgvV_n4udH5ZS4b6ib0q75iAfwarhKDBRWYVurI1FThq3EduJasB_L2r3-YwOTdKskdgvn6hbdtnNMK6MUJ6atX38fpMyQzYm-WppJjbYM8I_Vs9r3RTt-LH_yuDhQXcknifA3-GLwR1c-qhgLCfe6KHY9tYS1WRhP2_Sf6gIXVJd_QMZlBncbo-lCFHYn8zksaGxbxCf9v7zeTuCHtVw6SRr8_pS64z7i0ZBWC8llCOHTHgodTBifB8Ssp4z4G_RE3-1MJOv6exQwTlauAZpDHVBXeTffBg28XP-_ryOyB71G2BNSNAdnNUwfQ7-fJAs7P-pmLjaefc_2xCeqLr3rrGuEh9sEENVx6pFDYFu9rOzguLxFZsGlwDme-R4i4_Jc2wQrV0W3wKPM5e-5aW9_eym_SRa9eGAFh7cAvd5Ci6ktEi_3ACCV5JVqdWTz9oEdgmS=w1380-h585-no
Gratulacje :)Wiem,że dzisiejsza młodzież jest "spaczona" przez tragiczna edukację ale na końcu wychodzi,że to staruszek ma rację i mam tu także na myśli młodego w wieku 23 lat ;)Co do XPS,KONSTRUKTOR płyty wyliczyl,że EPS200 spełnia warunki wytrzymałościowe będąc pod płytą i jedynie kaprysem nowobogackiego byłoby dac tam XPS . Nie jestem nowobogacki ani nie miewam kaprysow zatem pod płytą jest EPS200.Ten sam KONSTRUKTOR wyliczył,że zamiast BK24 silikat 18cm sprawi,że dach nad głową mi się nie zawali i to zmienił.Czy tenże KONSTRUKTOR to samobójca biorąc sobie na klatę zycie innych ?Myślenie i to logiczne a raczej zaniechanie uczenia tego to błąd dzisiejszej edukacji...A płyta powtarzam to bułka z masłem dla budowlańca,łatwiejsza i szybsza w wykonaniu niż ławy fundamentowe.Ale jak ktoś łapie się na obiecanki PIS finansowane z własnej kieszeni i to głównie w takich rejonach Polski gdzie cywilizacja jeszcze nie dotarla to co się dziwić... Edytowane przez Arturo72