Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Dlaczego ramka z XPS nie jest dobrym pomysłem? W ten sposób zwiększam ilość izolacji na krawędzi muru. Przykładowo bez ramki, krawędź muru jest osłonięta minimalnie - tyle co założony węgarek na okno. Jak dam np 5cm XPS, to krawędź będzie izolowana 7cm styorpianu zamiast dwoma. Jak na tym rysunku:http://www.fasadasystem.pl/1_14_Listwy-likwiduj%C4%85ce-mostki-termiczne.htmlWysunięcie okna to większa rzeźba przy montażu.
Swego czasu na forum ten montaż był ostro krytykowany przez forumowych fachmanów od okien m.jareko,bwojtek i innych. Nie pamiętam o c tam dokładnie chodziło bo to lata 211/212 ale coś o rozkładzie sił.:

dp4rys05k.jpg

A okna sam montowałeś czy jakaś ekipa?

Mam wrażenie, że jak chce się czegoś niestandardowego, to patrzą od razu jak na nawiedzonego :D Dzisiaj firma od okien zmieniła zdanie co do maks wysokości okien i twierdzi, że zamiast 244 bezpieczniej będzie 235, natomiast producent twierdzi, że bez problemu zrobi 250 przy moich założeniach.

Gość Arturo72
A okna sam montowałeś czy jakaś ekipa?
Okna montowała epika od okien ale wg mojego "widzimisie" czyli od razu wysunięte,ja jedynie sam je obrabiałem przy ocieplaniu bo sam ocieplałem dom :)Też "kombinowałem" i były różne wariacje bo wtedy jedyny "poprawny" sposób na montaż okien w warstwie ocieplenia to były kotwy JB-D ale był to koszt ok.6tys.zł i olałem ale akurat forumowi fachmany to łebskie goście pod tym kątem i rozumieli "powagę sytuacji" :D https://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5053944&viewfull=1#post5053944

No to pierwsze efekty wichury na mojej budowie już są ;/

https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/6MYO0LVyLdgibFUzt~oS3YzHd5pqU5

I to 30 minut po tym jak wyjechałem z niej. Dobrze że na nikogo nie spadło.

Współczuję. Chociaż u nas komin stawiali jak już stały ściany do samej góry i była więźba...

No to pierwsze efekty wichury na mojej budowie już są ;/

https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/6MYO0LVyLdgibFUzt~oS3YzHd5pqU5

I to 30 minut po tym jak wyjechałem z niej. Dobrze że na nikogo nie spadło.

To na klej było klejone? Jaki? Bo zaprawy nie widzę.

Szok, zeby nawet z prętami się wyfiknęło. Zdun Darek ma przy sklepie wolno stojący komin systemowy ver. demo od lat i trzyma się.

To na klej było klejone? Jaki? Bo zaprawy nie widzę.

Szok, zeby nawet z prętami się wyfiknęło. Zdun Darek ma przy sklepie wolno stojący komin systemowy ver. demo od lat i trzyma się.

Było na zaprawę sam widziałem jak to robili. Komin stal na środku 6m od posadzki wysoko niczym nie podparty. W sumie już jakiś czas temu się zastanawiAłem czy nie poleci. Nic to 1.2 tys w plecy.

Pojawił się dylemat dzisiaj. Przyjechał facet od pomiaru okien (swoją drogą strasznie obcykany w budowlance bo mi kilka błędów wykonawczych pokazał i uczulił na kilka spraw) i okazało się , że również sprzedają bramy garażowe producenta który by mnie interesował. No ale w czym problem: w części garażowej mam w projekcie 10 cm styro na posadzce + 8 cm wylewki. Jakiś czas temu skłoniłem się ku temu żeby zrobić tak jak w części mieszkalnej czyli 15 cm styro , jeśli zwiększe grubość styropianu to mi wyjdzie wysokość otworu idealnie 225 cm (czyli typowy), facet natomiast powiedział mi , że lepiej będzie zostawić jak w projekcie, wtedy wysokość otworu będzie 229 cm i można od góry ocieplić nadproże XPSem (te 4cm)... Wg niego nie ma większego problemu z montażem bramy po tym ociepleniu nadproża , jest trochę więcej pierdzielenia się ale spokojnie da radę i tak robią (inny mi mówił, że się nie da). Ocieplaliście nadproża od góry w bramach garażowych? Taki mi wykład dał o mostku w tym miejscu i przemarzaniu nadproża , że sam już nie wiem co lepsze, te parę cm mniej styro w posadzce + ocieplenie nadproża czy też posadzka max ocieplona a nadproże nie ruszone.

Pojawił się dylemat dzisiaj. Przyjechał facet od pomiaru okien (swoją drogą strasznie obcykany w budowlance bo mi kilka błędów wykonawczych pokazał i uczulił na kilka spraw) i okazało się , że również sprzedają bramy garażowe producenta który by mnie interesował. No ale w czym problem: w części garażowej mam w projekcie 10 cm styro na posadzce + 8 cm wylewki. Jakiś czas temu skłoniłem się ku temu żeby zrobić tak jak w części mieszkalnej czyli 15 cm styro , jeśli zwiększe grubość styropianu to mi wyjdzie wysokość otworu idealnie 225 cm (czyli typowy), facet natomiast powiedział mi , że lepiej będzie zostawić jak w projekcie, wtedy wysokość otworu będzie 229 cm i można od góry ocieplić nadproże XPSem (te 4cm)... Wg niego nie ma większego problemu z montażem bramy po tym ociepleniu nadproża , jest trochę więcej pierdzielenia się ale spokojnie da radę i tak robią (inny mi mówił, że się nie da). Ocieplaliście nadproża od góry w bramach garażowych? Taki mi wykład dał o mostku w tym miejscu i przemarzaniu nadproża , że sam już nie wiem co lepsze, te parę cm mniej styro w posadzce + ocieplenie nadproża czy też posadzka max ocieplona a nadproże nie ruszone.

My ocieplamy i nadproże i boki styropianem 5cm. Otwór został specjalnie poszerzony o te 5cm. Wydaje mi się, że jakbyś nawet zostawił te 15cm na podłodze i zamówił bramę 225cm, to po prostu 5cm od góry będzie ja zasłaniać ocieplenie nadproża. To chyba nie problem?