Myjk 19.06.2018 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 A jak rozwiazujecie podbudowe pod okna? Miałem 4,5cm do podlania w kuchni, pojechali betonem. Ja właśnie produkuję styro na ramki i będę jutro wyklejać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.06.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 A ile zostawiasz na montaz okna z cieplym parapetem? Aprel robi u Ciebie? Pianka czy tasma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.06.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 A ile zostawiasz na montaz okna z cieplym parapetem? Aprel robi u Ciebie? Pianka czy tasma? Tak, Aprel, na 3cm ramce z pianą i taśmami. Cieply parapet ma AFAIR 7cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 20.06.2018 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Aha, te 5cm to chyba za dużo żeby zakotwić okno -- maksymalnie można dać 3cm. Ps. Z czego stawiasz mury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.06.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 (edytowane) Z silki. Zapytam firmę, która ma montować czy to będzie problem podczas kotwienia. Z tego co widzę, to kotwa ma 75mm od zagięcia. Teoretycznie w silce na ostatnim otworze powinno dać się to przykręcić... Ale zobaczę co powiedzą. Edytowane 20 Czerwca 2018 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.06.2018 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Dlaczego ramka z XPS nie jest dobrym pomysłem? W ten sposób zwiększam ilość izolacji na krawędzi muru. Przykładowo bez ramki, krawędź muru jest osłonięta minimalnie - tyle co założony węgarek na okno. Jak dam np 5cm XPS, to krawędź będzie izolowana 7cm styorpianu zamiast dwoma. Jak na tym rysunku:http://www.fasadasystem.pl/1_14_Listwy-likwiduj%C4%85ce-mostki-termiczne.htmlWysunięcie okna to większa rzeźba przy montażu.Swego czasu na forum ten montaż był ostro krytykowany przez forumowych fachmanów od okien m.jareko,bwojtek i innych. Nie pamiętam o c tam dokładnie chodziło bo to lata 211/212 ale coś o rozkładzie sił.: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.06.2018 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Wysunięcie okna to większa rzeźba przy montażu.Czy ja wiem ? Sam wykańczałem i jakoś szło https://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5436291&viewfull=1#post5436291 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.06.2018 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 A okna sam montowałeś czy jakaś ekipa? Mam wrażenie, że jak chce się czegoś niestandardowego, to patrzą od razu jak na nawiedzonego Dzisiaj firma od okien zmieniła zdanie co do maks wysokości okien i twierdzi, że zamiast 244 bezpieczniej będzie 235, natomiast producent twierdzi, że bez problemu zrobi 250 przy moich założeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.06.2018 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 A okna sam montowałeś czy jakaś ekipa? Okna montowała epika od okien ale wg mojego "widzimisie" czyli od razu wysunięte,ja jedynie sam je obrabiałem przy ocieplaniu bo sam ocieplałem dom :)Też "kombinowałem" i były różne wariacje bo wtedy jedyny "poprawny" sposób na montaż okien w warstwie ocieplenia to były kotwy JB-D ale był to koszt ok.6tys.zł i olałem ale akurat forumowi fachmany to łebskie goście pod tym kątem i rozumieli "powagę sytuacji" https://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5053944&viewfull=1#post5053944 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 20.06.2018 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Jak ktoś montował w ramkach na standardowych kotwach, to nic dziwnego że mogło być nie do końca właściwie. Aprel stosuje inne kotwy przy montażu na ramki niż przy montażu do muru, widać ktoś sobie wziął to do serca w ciągu tych minionych 6 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 21.06.2018 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 No to pierwsze efekty wichury na mojej budowie już są ;/ https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/6MYO0LVyLdgibFUzt~oS3YzHd5pqU5 I to 30 minut po tym jak wyjechałem z niej. Dobrze że na nikogo nie spadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 21.06.2018 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 No to pierwsze efekty wichury na mojej budowie już są ;/ https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/6MYO0LVyLdgibFUzt~oS3YzHd5pqU5 I to 30 minut po tym jak wyjechałem z niej. Dobrze że na nikogo nie spadło. Współczuję. Chociaż u nas komin stawiali jak już stały ściany do samej góry i była więźba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.06.2018 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 No to pierwsze efekty wichury na mojej budowie już są ;/ https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/6MYO0LVyLdgibFUzt~oS3YzHd5pqU5 I to 30 minut po tym jak wyjechałem z niej. Dobrze że na nikogo nie spadło. To na klej było klejone? Jaki? Bo zaprawy nie widzę. Szok, zeby nawet z prętami się wyfiknęło. Zdun Darek ma przy sklepie wolno stojący komin systemowy ver. demo od lat i trzyma się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 21.06.2018 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 To na klej było klejone? Jaki? Bo zaprawy nie widzę. Szok, zeby nawet z prętami się wyfiknęło. Zdun Darek ma przy sklepie wolno stojący komin systemowy ver. demo od lat i trzyma się. Było na zaprawę sam widziałem jak to robili. Komin stal na środku 6m od posadzki wysoko niczym nie podparty. W sumie już jakiś czas temu się zastanawiAłem czy nie poleci. Nic to 1.2 tys w plecy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 21.06.2018 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Pojawił się dylemat dzisiaj. Przyjechał facet od pomiaru okien (swoją drogą strasznie obcykany w budowlance bo mi kilka błędów wykonawczych pokazał i uczulił na kilka spraw) i okazało się , że również sprzedają bramy garażowe producenta który by mnie interesował. No ale w czym problem: w części garażowej mam w projekcie 10 cm styro na posadzce + 8 cm wylewki. Jakiś czas temu skłoniłem się ku temu żeby zrobić tak jak w części mieszkalnej czyli 15 cm styro , jeśli zwiększe grubość styropianu to mi wyjdzie wysokość otworu idealnie 225 cm (czyli typowy), facet natomiast powiedział mi , że lepiej będzie zostawić jak w projekcie, wtedy wysokość otworu będzie 229 cm i można od góry ocieplić nadproże XPSem (te 4cm)... Wg niego nie ma większego problemu z montażem bramy po tym ociepleniu nadproża , jest trochę więcej pierdzielenia się ale spokojnie da radę i tak robią (inny mi mówił, że się nie da). Ocieplaliście nadproża od góry w bramach garażowych? Taki mi wykład dał o mostku w tym miejscu i przemarzaniu nadproża , że sam już nie wiem co lepsze, te parę cm mniej styro w posadzce + ocieplenie nadproża czy też posadzka max ocieplona a nadproże nie ruszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 21.06.2018 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Mostek będzie na pewno i skłoniłbym się do jego rady. Boki też powinny być docieplone - nawet w projekcie z pudełka tak miałem. Aczkolwiek ja się zdecydowałem na montaż przed otworem. Bardzo Ci zalezy zeby miec 225? Może po prostu będziesz miał trochę niższy otwór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 21.06.2018 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Bardzo Ci zalezy zeby miec 225? Może po prostu będziesz miał trochę niższy otwór. No jak będzie niższy otwór to też będzie niższa brama nietypowa a w konsekwencji tego wyższa cena A bramy mam dwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 21.06.2018 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 (edytowane) Z tego co kojarzę to jest kilka standardowych wysokości bram. Na pewno dla wiśniowski. Mi np wyceniali 220cm. Edytowane 21 Czerwca 2018 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 22.06.2018 02:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Pojawił się dylemat dzisiaj. Przyjechał facet od pomiaru okien (swoją drogą strasznie obcykany w budowlance bo mi kilka błędów wykonawczych pokazał i uczulił na kilka spraw) i okazało się , że również sprzedają bramy garażowe producenta który by mnie interesował. No ale w czym problem: w części garażowej mam w projekcie 10 cm styro na posadzce + 8 cm wylewki. Jakiś czas temu skłoniłem się ku temu żeby zrobić tak jak w części mieszkalnej czyli 15 cm styro , jeśli zwiększe grubość styropianu to mi wyjdzie wysokość otworu idealnie 225 cm (czyli typowy), facet natomiast powiedział mi , że lepiej będzie zostawić jak w projekcie, wtedy wysokość otworu będzie 229 cm i można od góry ocieplić nadproże XPSem (te 4cm)... Wg niego nie ma większego problemu z montażem bramy po tym ociepleniu nadproża , jest trochę więcej pierdzielenia się ale spokojnie da radę i tak robią (inny mi mówił, że się nie da). Ocieplaliście nadproża od góry w bramach garażowych? Taki mi wykład dał o mostku w tym miejscu i przemarzaniu nadproża , że sam już nie wiem co lepsze, te parę cm mniej styro w posadzce + ocieplenie nadproża czy też posadzka max ocieplona a nadproże nie ruszone. My ocieplamy i nadproże i boki styropianem 5cm. Otwór został specjalnie poszerzony o te 5cm. Wydaje mi się, że jakbyś nawet zostawił te 15cm na podłodze i zamówił bramę 225cm, to po prostu 5cm od góry będzie ja zasłaniać ocieplenie nadproża. To chyba nie problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 22.06.2018 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Ja mam na nadprożu i po bokach po 10cm styro.Nie wiem po co xps tam? Ale rada jak najbardziej sluszna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts