Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

My ocieplamy i nadproże i boki styropianem 5cm. Otwór został specjalnie poszerzony o te 5cm. Wydaje mi się, że jakbyś nawet zostawił te 15cm na podłodze i zamówił bramę 225cm, to po prostu 5cm od góry będzie ja zasłaniać ocieplenie nadproża. To chyba nie problem?

No nie wiem czy nie będzie to miało wpływu na działanie bramy.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobra dzwoniłem już do faceta od okien i potwierdził , że spokojnie można doklejać od góry i po bokach styrodur (po bokach żeby nie przesadzić ) , na funkcjonowanie bramy i jej montaż nie ma to wpływu przynajmniej dla ich montażystów. Także od góry dam 5 cm XPS a po bokach się zastanowie ale minimum 2-3 cm dla spokoju sumienia.

Stan "0" gotowy.

bCrxV3grSLaLzYA7OjgeREOuT236qrGIrGQdSkUbq4jlYIHQQEgQQqAQrWmoQQw4H0LYEhE1tqZ0JgbeP1TAY_MtfmXRF-T5m049En7HZIFQmnF6j_eY0O0vxLKY4iaqe9tERCbZqlxYew9Bxz74UzZRPO5PALRFyIdIWOpNX_YKs64UGHxCoeudx2aII1-nODkWfyaOOvyx-Pw-ibw3QlDdsqMOWw-4vcXqZyLFmZdrMMdIxsG0ojEYgnaDR2Ux6QhFHg0dS0zAbPBf1udA9qf__b35AFYCUHQKcF6GP01nAQV-xTeXUO3PULz717Mw-DzzHwW0Nz8Dw54LYNPoL8i0WXBZ1MwyoNRS3s1vZGHYuYUNRBpBl6ByXKDf-cM-80szfZhGoBLC0tMsHgFqRoeLpTdqRfbub6LIOz1z7JVa-uQOH8NKSnpG8YazRXw9Z-yYS6lvs99KC065BmKVVi1MiUQqUJCT2Si_cqZcStqrgqR3hljvwoYGp3X8ZrVANMoHt9CQPAgX8ruP2p4pcCl8_NWBQ7Er8Ocy3dLC_IQM3jGsaXK6GWlCiECcYqgR8gZaSxyWWcA6Px91WL5KcP5rYddCNejTd2DLxjA4hg9SAy5zZytGGdnk33ug1GMmRqhIUOw19UctK0zalbXcO9EEvq_D_IvL=w1380-h578-no

Ma ktoś rozpisane kolejne etapy od stanu SSZ do samego końca? Musimy zaplanować terminy zgodnie ze sztuką.

..... sorry, przeczytałem DO SSZ a nie od :)

Będziesz miał na płycie jeszcze jakieś wylewki?

PS - ja dziś po powrocie z krótkiego urlopu dostałem wreszcie 'papiery' i mogę zaczynać swoją budowę...uff :D

Edytowane przez Pytajnick

Ma ktoś rozpisane kolejne etapy od stanu SSZ do samego końca. Musimy zaplanować terminy zgodnie ze sztuką.

U nas to było tak:

1. Rekuperacja - instalacja

2. Centralny odkurzacz

3. Elektryka, alarm

4. Instalacja wod-kan (plus wykucie miejsc na skrzynki podłogówki i założenie rozdzielaczy)

5. Tynki

6. Podłogówka

7. Wylewki

Tutaj dla mnie osiągamy stan deweloperski. Potem planuję:

8. Instalacja gazowa + przyłącza (u nas prawie w całości na zewnątrz budynku)

9. Kotłownia (piec, zbiornik CWU, zmiękczacz)

10. Kafle na podłodze + łazienka + kuchnia

11. Malowanie parteru

12. Parapety wewnętrzne

13. Biały montaż elektryki

14. Kuchnia (meble)

15. Łazienka (biały montaż)

16. Elewacja (ocieplenie + zbrojenie + gruntowanie) + parapety zewnętrzne + zamocowanie rur spustowych do rynien

17. Rekuperacja - montaż jednostki

Równolegle (lub później - zależy jak czas i kasa pozwolą) na poddaszu:

8a. Wykonanie podłogi na strychu.

9a. Ocieplenie dachu (strych + poddasze)

10a. Zabudowa K-G

11a. Podłogi (panele)

12a. Malowanie poddasza

Potem, w tak odległej przyszłości, że nie wiem:

18. Drzwi wewnętrzne

19. Schody.

20. Montaż odkurzacza centralnego

21. Wyrównanie działki + podjazd i chodnik

22. Ogrodzenie

23. Ogród

Obróbka komina