sko87 27.06.2018 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 A i powiedzcie mi jeszcze proszę - jakie tynki robić wewnątrz - pomału zaczynam szukać ekipy... Hydraulik (z którym wstępnie rozmawiałam) powiedział mi, że przed robieniem instalacji hydraulicznej muszą być tanki - jak on rozłoży podłogówkę to tynkarze nie będą przecież po niech chodzić. Żeby zrobić tynki, to muszę mieć już okna, a te będą w połowie sierpnia. Wychodzi na to, że do tego czasu tylko elektryk może zrobić instalacje i zostaje nam czekanie... ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.06.2018 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 W nowym domu trzeba dokładnie przeliczyć ozc, uwzglednić zyżycie bytowe i akumulacyjność. Może wyjść najkorzystniej g12, g12w, g12as czy g13. Kable to jakieś 6-7x taniej w montażu niż pc pw. Jakieś 3-3,5x wiecej prądu za to zużyją. Za to nie wymagają przegladów i napraw - w najgorszym wypadku wymiana sterownika za 150zl czy naprawa u elektronika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.06.2018 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 (edytowane) W nowym domu trzeba dokładnie przeliczyć ozc, uwzglednić zyżycie bytowe i akumulacyjność. Może wyjść najkorzystniej g12, g12w, g12as czy g13. Kable to jakieś 6-7x taniej w montażu niż pc pw. Jakieś 3-3,5x wiecej prądu za to zużyją. Za to nie wymagają przegladów i napraw - w najgorszym wypadku wymiana sterownika za 150zl czy naprawa u elektronika.Markowe kable z elektroniką i montażem to około 7-10 tys . I mamy samo ogrzewanie bez ciepłej wody.Pompa z podłógówką , bojlerem 300L można spokojnie wykonać za około 25tys i później mieć rachunki 3-4 razy niższe niż przy grzaniu czystym prądem.Arturo pięknie podał. Że u niego grzanie pompą CO + CWU kosztuje go rocznie 1000zł. Gdyby grzał czystym prądem to rocznie płaciłby 3000zł.Więc jak piszesz to pisz rzetelnie , bo markowe kable z montażem i odpowiednim sterowaniem aż takie tanie nie są i w takiej samej cenie można mieć już ogrzewanie podłogowe + bojler na prąd ... Edytowane 27 Czerwca 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 27.06.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 A i powiedzcie mi jeszcze proszę - jakie tynki robić wewnątrz - pomału zaczynam szukać ekipy... Hydraulik (z którym wstępnie rozmawiałam) powiedział mi, że przed robieniem instalacji hydraulicznej muszą być tanki - jak on rozłoży podłogówkę to tynkarze nie będą przecież po niech chodzić. Żeby zrobić tynki, to muszę mieć już okna, a te będą w połowie sierpnia. Wychodzi na to, że do tego czasu tylko elektryk może zrobić instalacje i zostaje nam czekanie... ??? tynki wapienno cementowe zacierane piaskiem kwarcowym wtedy nie trzeba nakładać gipsu. Robisz albo tynki albo wylewki? nie ma różnicy co pierwsze chyba ze się mylę? Może zrobić hydraulike i wtedy wylać wylewki, a następnie elektryk zrobi robote i wtedy tynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 27.06.2018 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 (edytowane) Tyle, że PV do prądu do ogrzewania nie ma sensu. Jak nie ma jak jest. Wychodzi jakieś 800kWh/r (uwzględniając rozliczenie z ZE i spadek wydajności) za 4k zł brutto. Spadek wydajności dotyczy starych paneli, nowe radzą sobie z tym całkiem dobrze a i gwarancję stosowną dają. Czyli jeżeli w 20 lat nie wydasz ani grosza na ubezpieczenie, konserwację, naprawy, wymianę falownika ani nic innego, co zwiększy koszty PV (wyłącznie instalacja) to wychodzi 4000zł/16000kWh=25gr/kWh. Tyle co tania strefa w G12. Jak często pada falownik, pewnie nie częściej niż ten w PC. Wychodzi MNIEJ niż tania taryfa na DZIEŃ DZISIEJSZY (a przecież są jednak dotacje do tych paneli i połowę można mieć za darmo). Ale, ale. Popatrz co się dzieje choćby w Australii gdzie mają już więcej energii z OZE niż z elektrowni konwencjonalnych. Zacytuję Iguan_007 z niedawnej dyskusji na pms: ---cytat Wlasnie przy duzym udziale OZE mamy spadek w popycie i cenie energii w ciagu dnia a wzrost po poludniu - zobacz: http://www.aemo.com.au/Electricity/National-Electricity-Market-NEM/Data-dashboard Ekstremalnym przypadkiem bylo gorace lato 2017 (Q117). Srednie ceny spot na godzine 5 po poludniu wyniosly prawie $1000/MWh podczas gdy spot na srodek dnia byl w okolicy $130/MWh Firmy albo zamykaja elektrownie bazowe bo nie sa w stanie konkurowac z OZE, albo podnosza ceny w momentach kiedy producja z OZE spada zeby odrobic straty ze srodka dnia. (...) Tak dla zobrazowania roznicy na rynku instytucjonalnym: w tym miesiacu slyszalem o podpisaniu dlugoterminowego PPA (power purchase agreement) na dostawe energii z farmy PV z dwojka z przodu ($23/MWh o ile mnie pamiec nie myli). Kontrakty na energie na gieldzie na rok finansowy 2019 sa dzisiaj powyzej $70.00/MWh ---cytat To pokazuje kierunek w jakim będzie biegła cena prądu i że 2T może, nie musi, bo przecież mamy inne warunki niż Australia (tam praktycznie nie ma drugiej taryfy), ale może, się jednak zatrzeć. Owszem, na PC to nie zrobi szczególnego wrażenia, ale już na samodzielne druty czy bufor grzany prądem, owszem. A jak ktoś ma takie szczęście, że w 20 lat ani grosza nie wyda dodatkowo - to w lotka wygrywa z raz na miesiąc, więc bez sensu robić sobie kłopot z instalacją na dachy. I jeszcze kwestia prawa. To przy założeniu, że zasady się nie zmienią - co też jest naiwnym założeniem. Równie dobrze to może wzrosnąć cena prądu albo rozsypać się pompa. Innymi słowy wróżysz z fusów udając się w stronę demagogii. Ps. https://businessinsider.com.pl/technologie/bezpieczenstwo-energetyczne-polski-rekordowe-zapotrzebowania-na-prad/kb4s2fj Edytowane 27 Czerwca 2018 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.06.2018 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Markowe kable z elektroniką i montażem to około 7-10 tys . I mamy samo ogrzewanie bez ciepłej wody.Pompa z podłógówką , bojlerem 300L można spokojnie wykonać za około 25tys i później mieć rachunki 3-4 razy niższe niż przy grzaniu czystym prądem.Arturo pięknie podał. Że u niego grzanie pompą CO + CWU kosztuje go rocznie 1000zł. Gdyby grzał czystym prądem to rocznie płaciłby 3000zł. Najtańsza oferta na kotlownię 9kW nominalnie, bo przy -7* ma już 7,34kW a co dopiero w większe mrozy, kiedy właśnie te kW są potrzebne. klik Do tego podlogówkę trzeba doliczyć. Ceny pojawiające się na FM są w okolicach 80zł/m2 za usługę z materiałem. 11kW (nawet przy -35*) kabli kosztowało mnie 5900zł brutto (materiał i montaż). Sterowniki to jakieś 75zł/szt z Aliexpress albo te same u nas w sklepie 2x drożej. Można też zrobić taniej na przekaźnikach i RPi. I pełny bajer sterowania - każdy obwód osobno, zdalnie, od prognozy pogody i co sobie wymyślisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.06.2018 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 tynki wapienno cementowe zacierane piaskiem kwarcowym wtedy nie trzeba nakładać gipsu.Robisz albo tynki albo wylewki? nie ma różnicy co pierwsze chyba ze się mylę? Może zrobić hydraulike i wtedy wylać wylewki, a następnie elektryk zrobi robote i wtedy tynki.Posadzki robi się po tynkach wew. Tynk ciągniesz do poziomu hudziaka. W ten sposób utrzymasz odpowiednią szczelność przegrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.06.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 (edytowane) Równie dobrze to może wzrosnąć cena prądu albo rozsypać się pompa. Innymi słowy wróżysz z fusów udając się w stronę demagogii. Jak wrosnie cena pradu, to montujesz pv. Nowsze, tańsze, sprawniejsze. Nic nie tracisz, tylko zyskujesz. Jak się wysypie pompa czy trąba roztrzaska pv - to jesteś grube czapki pieniędzy w plecy. I trudno się dziwić, ze pierwszego dnia lata odnotowano najwyższe zapotrzebowanie na prąd tego lata - i to jest właśnie demagogia. Tak samo jak pierwsza osoba która skoczyła w zwyż ustanowiła rekord świata. Edytowane 27 Czerwca 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 27.06.2018 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Jak się wysypie pompa czy trąba roztrzaska pv - to jesteś grube czapki pieniędzy w plecy. Magiczne słowo - ubezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 27.06.2018 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Posadzki robi się po tynkach wew. Tynk ciągniesz do poziomu hudziaka. W ten sposób utrzymasz odpowiednią szczelność przegrody. dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 27.06.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Jak wrosnie cena pradu, to montujesz pv. Nowsze, tańsze, sprawniejsze. Nic nie tracisz, tylko zyskujesz. Przecież sam napisałeś, że grzanie JUŻ TERAZ panelami jest TAŃSZE niż prądem w 2T. Szczególnie że ofertę na 2T najniższą znalazłem ze dwa lata temu, za 0.28 a nie 0.25. Jest jakaś oferta prądu w 2T w Poznaniu i okolicach za taką stawkę? A przecież grzanie domu to nie wszystko, więc skrajną głupotą jest brać najniższą stawkę za prąd, gdy ten służy także do innych celów. Ergo, weź średnią zużycia prądu z całego roku i podaj koszt kWh dla prądu sieciowego i z paneli skoro im zaniżasz uzyski. Jak się wysypie pompa czy trąba roztrzaska pv - to jesteś grube czapki pieniędzy w plecy. Znowu demagogia, prawdopodobieństwo jest takie samo, że zerwie cały dach. Czy ubezpieczysz dach, czy dach z panelami, różnica jest niewielka. I trudno się dziwić, ze pierwszego dnia lata odnotowano najwyższe zapotrzebowanie na prąd tego lata - i to jest właśnie demagogia. Tak samo jak pierwsza osoba która skoczyła w zwyż ustanowiła rekord świata. Nie trudno, i żadna to demagogia lecz teraźniejsza RZECZYWISTOŚĆ. To pokazuje że mamy braki w prądzie letnim -- bo nie mamy paneli na dachach tylko samy energię z konwencjonalnych źródeł które w lecie kuleją -- i musimy kupować prąd od Niemca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.06.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Najtańsza oferta na kotlownię 9kW nominalnie, bo przy -7* ma już 7,34kW a co dopiero w większe mrozy, kiedy właśnie te kW są potrzebne. klikDo tego podlogówkę trzeba doliczyć. Ceny pojawiające się na FM są w okolicach 80zł/m2 za usługę z materiałem.11kW (nawet przy -35*) kabli kosztowało mnie 5900zł brutto (materiał i montaż). Sterowniki to jakieś 75zł/szt z Aliexpress albo te same u nas w sklepie 2x drożej. Można też zrobić taniej na przekaźnikach i RPi. I pełny bajer sterowania - każdy obwód osobno, zdalnie, od prognozy pogody i co sobie wymyślisz.A co mnie jakieś dziwne wyceny interesują ?Można zrobić drogo , można i tanio. Dużo zależy od inwestora i jego "zaangażowania".I wcale nie mówimy tu o użyciu najtańszych materiałów aby "zbić cenę".Gdybyś zrobił na kablach DEVI i ich sterownikach zapewne zapłaciłbyś 2x więcej , jak nie więcej a jednak nie zrobiłeś .Tak samo jest przy podłogówce i pompie ciepła.Sam miałem różne wyceny i te "kompleksowe" były najdroższe.Chcesz mieć dobrą cenę to szukasz i porównujesz.Kable sam szukałeś , tak jak sterowniki to i w cenie dobrej miałeś ...Jak do tego co zapłaciłeś doliczysz jescze bojler to wyjdzie więc około 7000zł. Mnie kompletna kotłownia z ogrzewaniem podłogowym kosztowała około 22tys zł (odjąłem 3000zł zwrotu z gminy).Pamiętam że nie tak dawno dwóch ludzi się chwaliło swoimi wycenami na kompletną kotłownię (jeden LG , drugi Samsung) to ceny uzyskali jeszcze lepsze ode mnie , mimo że montaż dopiero co mielii lub będą mieli ...Więc zapłaciłem 3x więcej niż ty ...U mnie więc 22 tys u ciebie będzie z 7000zł czyli różnica w cenie 15 tys ...Sądzę że spokojnie w ciągu 7-8 lat pompa z całym systemem grzewczym mi się zwróci i później już będę płacił 3x mniej za ogrzewanie i CWU niż Ty ...No cóż na początku wyższe koszty inwestycji ale za to od razy niższe koszty ogrzewanie i CWU ..Przy kablach zawsze będziesz tyle samo płacił ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 27.06.2018 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 (edytowane) Zmieniając trochę temat Płyty MFP? Stosował ktoś na budowie? Wymarzyłem sobie zastosowanie płyt MFP pod szalunek stropu, by potem je wykrozystać na "deskowanie". Reklamy głoszą jakie one są super i w ogóle, ale staram się znaleźć gdzie leży prawda. Rzekomo są lepsze od OSB, a cenowo bardzo podobne. Edytowane 27 Czerwca 2018 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.06.2018 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 A powiedzcie mi jeszcze jedno - gdybym zdecydowała się na pompę powietrzną - zużyje dużo mniej prądu niż piecyk? Jakie to będą różnice??Chłopaki już Ci pisali,srednioroczny COP pompy załóż jako 3 i na c.o i na cwu tzn. że pompa zuzyje Ci trzykrotnie mniej energii niż zrobilby to piecyk czy kable i bojler.Ile w Twoim wypadku wyniesie te trzykrotnie zależy od tego ile dom tej energii na ogrzewanie i cwu będzie potrzebował. Stawiam,że ogrzewanie jakieś 5000kWh zakładając,że będziesz miala WM z odzyskiem a na cwu na 2 osoby z 3000kWh czyli przy pompie w takim przypadku zuzyjesz 2600kWh czyli mniej o ok.5400kWh niż prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.06.2018 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 (edytowane) A i powiedzcie mi jeszcze proszę - jakie tynki robić wewnątrz - pomału zaczynam szukać ekipy... Hydraulik (z którym wstępnie rozmawiałam) powiedział mi, że przed robieniem instalacji hydraulicznej muszą być tanki - jak on rozłoży podłogówkę to tynkarze nie będą przecież po niech chodzić. Żeby zrobić tynki, to muszę mieć już okna, a te będą w połowie sierpnia. Wychodzi na to, że do tego czasu tylko elektryk może zrobić instalacje i zostaje nam czekanie... ???Ja postawiłem na twarde tynki gipsowe i nie żałuję decyzji.Knauf Diamant,polecam bo twardy jak kamień.Hyndaulik ma rację chociaz ja tynki robilem już po wylewce a bez okien to nawet elektryke ciężko robić chyba że masz spokojną okolicę Edytowane 27 Czerwca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 29.06.2018 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 A i powiedzcie mi jeszcze proszę - jakie tynki robić wewnątrz - pomału zaczynam szukać ekipy... Hydraulik (z którym wstępnie rozmawiałam) powiedział mi, że przed robieniem instalacji hydraulicznej muszą być tanki - jak on rozłoży podłogówkę to tynkarze nie będą przecież po niech chodzić. Żeby zrobić tynki, to muszę mieć już okna, a te będą w połowie sierpnia. Wychodzi na to, że do tego czasu tylko elektryk może zrobić instalacje i zostaje nam czekanie... ??? mieliśmy podobny dylemat i teraz jak patrzę na tynki gipsowe w pomieszczeniach "suchych" oraz cementowo-wapienne w garażu i łazienkach to uważam że to była dobra decyzja. Mieliśmy świetną ekipę i gipsowe są położone wzorowo. Raczej nie będzie sensu ich gładzić. wystarczy grunt i farba. Nie wiem jak wyglądają cem-wapienne gładzone piaskiem kwarcowym bo pod kafle u nas nie było potrzeby takich robić ale te gipsowe nie dość , że były tańsze, to efekt nas zadowala. co do kolejności to u nas najpierw były tynki. Teraz idzie podłogówka i wylewka. Hydraulik był przed tynkami bo nam osadził od razu zestawy podtynkowe do toalety. Jeden nawet wkuł w ścianę i już jest zatynkowany. Dziwne że hydraulik chce wejść po tynkach...chce potem w nich kuć?? chyba że mowa jest o rozłożeniu podłogówki. To wtedy to się zgadza. Nasz hydraulik wchodzi na dwa etapy. Przyłącza, geberity prze tynkami i instalacja CO po tynkach. poza tym bez okien, to i elektryk nie będzie chciał wejść chyba że masz dom na oku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 01.07.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 A jak tam Wasze budowy? Moja ekipa choć zaczęła murować w czwartek, to już ma całkiem niezłe postępy. W przyszłym tygodniu zaczną szalowanie słupów, nadproży, wieńca i stropu. Po przemyśleniu zdecydowałem się na szalowanie płytami MFP 22mm. Koszt 2 razy większy niż deskami ale dokładność wykonania zdecydowanie większa - co potem może przełożyć się na cieńsze tynki, na których mi zależy. Dodatkowo całe płyty MFP mam zamiar dać jako "deskowanie". Bez problemu je można oczyścić z betonu - w przeciwieństwie do desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzanna31 01.07.2018 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Po przemyśleniu zdecydowałem się na szalowanie płytami MFP 22mm. Koszt 2 razy większy niż deskami ale dokładność wykonania zdecydowanie większa - co potem może przełożyć się na cieńsze tynki, na których mi zależy. Dodatkowo całe płyty MFP mam zamiar dać jako "deskowanie". Bez problemu je można oczyścić z betonu - w przeciwieństwie do desek. A jak z dostepnoscia tych plyt ? Chyba zaden sklad budowlany ich nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.07.2018 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Marne szanse, żeby po rozszalowaniu zwykłe płyty do czegoś się nadawały. Nasiąkną, odkształcą się, spuchną. Do tego przykleją się do betonu tak, że będą spore uszkodzenia przy rozszalowywaniu. Chyba, że dasz sklejkę szalunkową, pokrytą warstwą wodoszczelną i jeszcze posmarujesz olejem do szalunków.Pewnie można pokombinować z wyłożeniem folią, ale nie wiem, czy to nie będzie problem, jak folia się przyklei do betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 01.07.2018 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Ja znalazłem pod Warszawą, ale są normalnie w castoramie w podobnej cenie - 32zł/m2. Tutaj za transport wyszło najlepiej. MFP spokojnie można wykorzystać na dach - są lepsze niż OSB-3, są bardziej gładkie i nie chłoną wody jak OSB i deska. Podobno można nimi szalować nawet kilka razy. Myślałem o deskach plus folia, ale niestety po folii słabo trzyma się tynk i jest problem. Olej podobno to też słaby pomysł. Beton od MFP się odkleja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts