Zuzanna31 01.07.2018 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 ok, dzieki.Ja szukam MFP szalunkowej (jest niebiesko- żółta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 01.07.2018 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Czy jest sens na 1 raz? One są typowo do robienia tego samego typu szalunki kilka razy. Mają te same parametry wytrzymałościowe - jedynie spęcznienie lepsze o 2%. Dodatkowo powierzchnia jest jeszcze bardziej gładka i też może być problem z tynkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.07.2018 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Ja miałem stropy szalowane sklejką szalunkową. Pomimo oleju co nieco się tak trzymało, że uległo zniszczeniu przy rozszalowywaniu. Tynkarz kręcił nosem na ten olej - ale zrobił próbę i się trzymało. Po ponad pół roku od tynkowania nic nie odpadło. Oczywiście Twoje pieniądze, Twoje ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 01.07.2018 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Tyle, że sklejki nie wykorzystam już pod deskowanie, a MFP jest do tego jednym z lepszych materiałów. Próbowałem znaleźć jakieś przypadki problemów z MFP przy odklejaniu, ale bezskutecznie. Choć mało kto to stosuje. Raczej deskowanie - 15zł/m2 lub tradycyjnie OSB. Ale pod tym względem OSB wypada dużo słabiej,a cenowo nie ma wielkiej różnicy. Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 02.07.2018 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Czy może ktoś polecić firmę która zajmuje się instalacją kabli grzejnych, najlepiej z okolic Wrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.07.2018 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Czy może ktoś polecić firmę która zajmuje się instalacją kabli grzejnych, najlepiej z okolic Wrocławia. Klik, klik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 02.07.2018 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 ...co potem może przełożyć się na cieńsze tynki, na których mi zależy. Co dadzą Ci cienkie tynki? I jaką grubość chcesz mieć? Myślałem o deskach plus folia, ale niestety po folii słabo trzyma się tynk i jest problem. Nie jest problemem gdy zastosuje się betokontakt. Gorzej jak foli nie idzie zerwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.07.2018 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Mniejszą bezwładność ogrzewania ściennego. Generalnie z folii zrezygnowałem ostateczenie. A jak sprawdzą się płyty MFP zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 03.07.2018 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 To Ty będziesz miał ogrzewanie ścienne na suficie? Bo sAlowac chcesz strop a nie ściany chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 03.07.2018 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 (edytowane) Szaluje się też nadproza, belki oraz słupy konstrukcyjne.. To na tych elementach często wysadza szalunek z desek, a potem trzeba dopasowwywać grubość tynku na całej ścianie. A na suficie będą dodatkowe registry do chłodzenia. Edytowane 3 Lipca 2018 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 03.07.2018 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Szaluje się też nadproza, belki oraz słupy konstrukcyjne.. To na tych elementach często wysadza szalunek z desek, a potem trzeba dopasowwywać grubość tynku na całej ścianie. Zawsze można zabezpieczyć dodatkowo (skręcić grubszym prętem, gęściej) -- pewnie taniej wyjdzie taka roboczogodzina zabezpieczenia niż kupowanie specjalnych płyt. Jak wywali szalunek, to zawsze potem można podkuć (u mnie owszem wywaliło, podkuwali i wyrównali). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 03.07.2018 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Owszem, można. Ale kosztowo wychodzi na to samo, a czasowo spora oszczędność czasu. Dzisiaj roboczogodzina kosztuje często więcej niż materiał... Deska wychodzi koło 15-20zł za m2. Płyta 32 - ale zakładam, że częściowo ją ponownie użyję. Ale czas pokaże. Myjk, znalazłeś już ogarniętego montera pompy ciepła? Poczakowo rozważałem zwykłą pompę plus bufor, ale zaczynam sie zastanawiać czy nie iść w inverter... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 03.07.2018 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Ja tez myślałam, ze dechy użyjemy ponownie np. do połogi na strychu. Budowlańcy tak je skręcili, zbili gwoździami na skos, a przy rozszalowywaniu wręcz je powyginali, że mordęga w postaci ich wyciągania by się nie opłaciła. Co ładniejsze dechy zostawiliśmy, co się dało to wykręciliśmy lub wyciągnęliśmy, jak śruby były przy końcach to się obcięło ten kawałek deski, ale większość do niczego się nie nadawała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 03.07.2018 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Owszem, można. Ale kosztowo wychodzi na to samo, a czasowo spora oszczędność czasu. Dzisiaj roboczogodzina kosztuje często więcej niż materiał... Deska wychodzi koło 15-20zł za m2. Płyta 32 - ale zakładam, że częściowo ją ponownie użyję. Ale czas pokaże. Czy ja wiem, takie zabezpieczenie raczej się na roboczogodzinę nawet nie łapie. Myjk, znalazłeś już ogarniętego montera pompy ciepła? Poczakowo rozważałem zwykłą pompę plus bufor, ale zaczynam sie zastanawiać czy nie iść w inverter... Po przejściach z wykonawcami stwierdzam, że chyba zainstaluję pompę sam przy niewielkiej pomocy hydraulika (w sensie skleci mi tylko system rur w kotłowni wg schematu). Bufora do PC (nawet on/off) się nie robi, bo się zdewastuje COP -- skąd w ogóle taki pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 03.07.2018 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Właśnie nie widzę szansy użyć desek ponownie. Z płytami trochę lepiej to widzę, ale zobaczymy. Z płaskich powierzchni powinno się dać. Ze słupów, wieńca itd nie ma szansy Ciężko uzyskać od wykonawców wycenę, a już w ogóle jakieś udziwnienia to chyba im się nie chce nawet za to brać. Jak już pisałem, moje ogrzewanie będzie specyficzne - małej bezwładności, małej pojemności układu. Gdybym wpiął w to pompę bezpośrednio, to włączałaby się i wyłączała non stop w okresach przejściowych. Bufor miał być bez wymiennika - taka dodatkowa pojemnośc układu, a za nim mieszacz - myślę, że w takim układzie COP nie byłoby masakrowane aż tak. Choć teraz zaczynam się skłaniać ku inverterowi... Sam myślę czy tego nie ogarnać samemu z pomocą hydraulika, ale dochodzi jeszcze problem gwarancji i vatu... więc się może nie opłacać - chyba, że hydraulik weźmie pompę na siebie. Ale niekoniecznie producent da gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 03.07.2018 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Sam myślę czy tego nie ogarnać samemu z pomocą hydraulika, ale dochodzi jeszcze problem gwarancji i vatu... więc się może nie opłacać - chyba, że hydraulik weźmie pompę na siebie. Ale niekoniecznie producent da gwarancję. Bez usługi jest 23% VAT i brak gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 03.07.2018 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Właśnie nie widzę szansy użyć desek ponownie. Z płytami trochę lepiej to widzę, ale zobaczymy. Z płaskich powierzchni powinno się dać. Ze słupów, wieńca itd nie ma szansy Chodziło mi o to, że to w dużej mierze zależy od ekipy. Czy szanuje materiał i pieniądze inwestora. Bo nawet płyty można skręcić i potem rozszalować w taki sposób, że będą się nadawały do śmieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.07.2018 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Jak już pisałem, moje ogrzewanie będzie specyficzne - małej bezwładności, małej pojemności układu. Policzyłeś? Ile kWh/K Ci wyszło? Chyba nie budujesz z BK ani m3system? Czy może izolację dasz od wewnątrz? Choć teraz zaczynam się skłaniać ku inverterowi... To myślałeś o używce czy o gruntowej? Bo PW to chyba już nie można sprzedawać jak nie jest inwerterowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 03.07.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Właśnie nie widzę szansy użyć desek ponownie. Z płytami trochę lepiej to widzę, ale zobaczymy. Z płaskich powierzchni powinno się dać. Ze słupów, wieńca itd nie ma szansy Ja część zużyłem ponownie. Resztę sąsiad odkupił i ma użyć do szalowania w tym roku. Jak już pisałem, moje ogrzewanie będzie specyficzne - małej bezwładności, małej pojemności układu. Gdybym wpiął w to pompę bezpośrednio, to włączałaby się i wyłączała non stop w okresach przejściowych. Bufor miał być bez wymiennika - taka dodatkowa pojemnośc układu, a za nim mieszacz - myślę, że w takim układzie COP nie byłoby masakrowane aż tak. Choć teraz zaczynam się skłaniać ku inverterowi... Ale bufor pod PC Ci tej bezwładności nie zapewni. Musiałoby tego być powyżej 10 ton żeby COPu wyraźnie nie dewastować i jeszcze do tego większa moc pompy. Wg mnie to bardzo złe rozwiązanie. W Twoim wypadku tylko inwerter. Sam myślę czy tego nie ogarnać samemu z pomocą hydraulika, ale dochodzi jeszcze problem gwarancji i vatu... więc się może nie opłacać - chyba, że hydraulik weźmie pompę na siebie. Ale niekoniecznie producent da gwarancję. Gruntówki dają z gwarancją nawet jak się samemu montuje -- bo tam się podłącza tylko hydraulikę, w pompie żadnych zmian nie robisz, nic nie można spieprzyć. Jedynie VAT 23% dochjodzi, aczkolwiek mogą przecież przywieźć i "skonfigurować". Z powietrzną już gorzej, bo hydraulik Ci jej nie podłączy i z pewnością nie dadzą gwarancji komuś bez uprawnień. Nie wspominając, że bez uprawnień nie można się już oficjalnie bawić z instalacją freonową, a takiej zabawy wymaga podłączenie pompy powietrznej (sprawdzić czy nie monoblok). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 03.07.2018 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Bez usługi jest 23% VAT i brak gwarancji. Wiem, daltego się to może nie opłacać. Chodziło mi o to, że to w dużej mierze zależy od ekipy. Czy szanuje materiał i pieniądze inwestora. Bo nawet płyty można skręcić i potem rozszalować w taki sposób, że będą się nadawały do śmieci. Pod tym względem jestem zadowolony z ekipy. Naprawdę myślą o moich pieniądzach. Sami proponowali deski bo będzie taniej. Mówili, nawet że mogą się postarać je zdjąć bez demolki, ale będą nasiąknięte betonem. Zgodzili się także na ew użycie folii. Policzyłeś? Ile kWh/K Ci wyszło? Chyba nie budujesz z BK ani m3system? Czy może izolację dasz od wewnątrz? To myślałeś o używce czy o gruntowej? Bo PW to chyba już nie można sprzedawać jak nie jest inwerterowa. Tutaj nie ma co liczyć. Pełną moc pompy będę potrzebował przy -20 stopniach. To system ogrzewania, które będzie grzało głównie przez promieniowanie. Po godzinie od wyłączenia temp odczuwalna zrównuje się rzeczywistą. Dlatego idealnie byłoby, żeby fluktuacja temp w układzie była jak najmniejsza. Więc w grę wchodzi mieszacz plus bufor albo inverter. Myślę o gruntowej pompie ciepła - te z reguły są on/off. Rodzaj cegły nie jest tutaj problemem ani nie zmienia wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts