Kamila. 06.07.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 I do kompletu Deski wykorzystane do szalowania stropu (jednorazowo), ostukane z resztek betonu i zabezpieczone przed robalami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.07.2018 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Płyty na deskowanie mają jeszcze jedną wadę, zwłaszcza przy dachu kopertowym - dużo odpadów. Bo trzeba dociąć ostatnie pod skosem. Żeby potem ten obcięty kawałek dało się wykorzystać, to musi on sięgać co najmniej do kolejnej krokwi.Przy deskach dużo lepiej da się wykorzystać te obrzynki, bo jak będzie w tym miejscu za krótki, to dwie deski wyżej już może dać się wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 07.07.2018 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Jest, musisz zgłosić trójkącikiem. Niemniej dyskusja nie jest wcale jałowa, lepsze to niż dyskusja o kolorze ścian w jadalni. Zupełnie przy okazji, jak Wam się to widzi? [ATTACH=CONFIG]415703[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]415704[/ATTACH] Mnie się wszystko nowe podoba... oprócz szarych kolorów. Tyle że ja obcuję z nimi niemal codziennie w pracy , więc to chyba mnie "usprawiedliwia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 10.07.2018 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Szybkie pytanie. Więźba czy wiązary? Wiązary wyjdą ok 8% więcej niż wieźba z wykonaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 10.07.2018 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 A więźba z drewna takiej samej jakości jak wiązary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 10.07.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 No właśnie to już zagadka... Bardziej skłaniam się ku wiązarom. Oferta jest kompletna i nic mnie nie interesuje. Choć jeszcze dyskutujemy na temat wielkości strychu, który chciałbym mimo wszystko mieć jakieś miejsce na przechowywanie. Mam nadzieję, że przy zachowaniu podciągu przez środek dadzą radę odchudzić kratownice. Choć czytałem opinie, że porządna więźba to jednak lepsza... Tylko jak widzę poskręcane belki u sąsiada to mnie to jakoś nie przekonuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.07.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 No właśnie to już zagadka... Bardziej skłaniam się ku wiązarom. Oferta jest kompletna i nic mnie nie interesuje. Choć jeszcze dyskutujemy na temat wielkości strychu, który chciałbym mimo wszystko mieć jakieś miejsce na przechowywanie. Mam nadzieję, że przy zachowaniu podciągu przez środek dadzą radę odchudzić kratownice. Choć czytałem opinie, że porządna więźba to jednak lepsza... Tylko jak widzę poskręcane belki u sąsiada to mnie to jakoś nie przekonuje... Jak taka mała różnica w cenie to brać wiązary i nie zastanawiać się ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 10.07.2018 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 No właśnie to już zagadka... Bardziej skłaniam się ku wiązarom. Oferta jest kompletna i nic mnie nie interesuje. Choć jeszcze dyskutujemy na temat wielkości strychu, który chciałbym mimo wszystko mieć jakieś miejsce na przechowywanie. Mam nadzieję, że przy zachowaniu podciągu przez środek dadzą radę odchudzić kratownice. Choć czytałem opinie, że porządna więźba to jednak lepsza... Tylko jak widzę poskręcane belki u sąsiada to mnie to jakoś nie przekonuje... Dlaczego lepsza? U mnie wiązary nie wchodziły w grę z względu na projekt to i nie czytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 10.07.2018 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Jak masz kasę, to rób wiązary. Drewno certyfikowane, składane u producenta, montaż na budynku szybszy niż w przypadku więźby, wymiary podobno też dokładniejsze. Nic, tylko brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 10.07.2018 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 (edytowane) Samo drewno na więźbę u mnie to koszt ok 9k. Robocizna 6-7k. Do tego dochodzą mocowania belek i murłata. W projekcie belki mocowane są doczołowo do podciągu i wieńca - więc do każdej belki potrzebuje po 2 wieszaki. Na wiązary dostałem ofertę na 17,4k netto z montażem. Różnica cenowa jest naprawdę nieduża. Jutro wyjaśni się kwestia przestrzeni, którą da się uzyskać na górze. Widziałem kilka takich wpisów, że więźba lepsza - ale to coś w stylu, fundamenty to fundamenty, a nie jakieś tam płyty. na dom murowany tylko więźba. Żadnego argumentu merytorycznego. Edytowane 10 Lipca 2018 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.07.2018 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Samo drewno na więźbę u mnie to koszt ok 9k. Robocizna 6-7k. Do tego dochodzą mocowania belek i murłata. W projekcie belki mocowane są doczołowo do podciągu i wieńca - więc do każdej belki potrzebuje po 2 wieszaki. Na wiązary dostałem ofertę na 17,4k netto z montażem. Różnica cenowa jest naprawdę nieduża. Jutro wyjaśni się kwestia przestrzeni, którą da się uzyskać na górze. Widziałem kilka takich wpisów, że więźba lepsza - ale to coś w stylu, fundamenty to fundamenty, a nie jakieś tam płyty. na dom murowany tylko więźba. Żadnego argumentu merytorycznego. Myślę że dużo zależy od cen i wycen. U nas więźba była skomplikowana i poszło chyba 11m3 drewna , czyli bardzo dużo. Drewno mieliśmy w dobrej cenie , bo tartak niedaleko i ceny atrakcyjne. Plusem wiązarów jest to że stosują drewno wyselekcjonowane , suche i najwyższej jakości , bo przy produkcji wiązarów używa się jednak drewna o sporo mniejszej grubości. Nam by się zmiana na wiązary nie opłacała. Wyceny były ponad 2x większe niż wycena więźby a koszty robocizny miałem łączne , więc gdybym zrezygnował z montażu więźby przez wykonawcę co mi budował dom , to zapewne odliczył by mi 1-2 dniówki i tyle i zbytnio by mi się nie opłacało .. A przecież i tak ten wykonawca później musiał by i tak kłaść membranę , łaty , kontrłaty , dachówkę , rynny i itd ... U nas z wiązarów nikt nie robi , bo wychodzą sporo drożej , choć może teraz jak ceny robocizny szaleją to może wiązary zdobędą popularność. Znajomy deweloper stosuje wiązary ale to ze względu na niższe koszty , bo sami je "produkują" . Choć patrząc że sami je składają to aż się bać , bo zapewne jakość taki wiązarów moze sporo się różnić od tych robionych w fabryce przy użyciu odpowiednich maszyn i itd .. Tradycyjna więźba jest robiona z "zapasem". U nas więźba była przygotowana na płytę falistą , blachę a także i dachówkę cementową. Wiadomo że dachówka najcięższa więc więźba musiała być solidniejsza. Jakby była przygotowana pod blachę to można by ją mocno odchudzić i chyba przy wiązarach właśnie jest maksymalne odchudzane , dlatego też trzeba mówić że chce się miec np. "stryszek" i jaki rodzaj będzie pokrycia dachowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 11.07.2018 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Jak sobie porównuję jakość wykonania więźby do wiązarów, to teraz wziąłbym wiązary. Więźbę można w tylu miejscach skopać, że ta oszczędność naprawdę nie jest tego warta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 11.07.2018 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Rano miałem telefon od producenta i zapewnili mnie, że stryszek 9-10m2 przy zachowaniu podciągu wygospodarują. Przy takich kątach to i tak max, więc jesteśmy zdecydowani. Na etapie projektowania jeszcze może przeliczymy podciąg. W tej chwili ma 30cm wysokości. Sprawa do przemyślenia. Ogólnie miałem oferty na cały dach z materiałem, które nie były złe, ale opinie wykonawców w internecie różne. Mam ofertę na samo pokrycie w niezłej cenie z materiałem, więc to się akurat dobrze składa. Jak zwykle dużą różnicę robi VAT. Nie kazdy wykonawca chce brac na siebie materialy wiec zakup z 23% na starcie robi duza roznice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszm35 11.07.2018 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Witam serdecznie miło być wśród budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 14.07.2018 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Temat wykorzystania desek po szalunkach mnie równierz będzie dotyczył..jeszcze nie wiem czy je wykorzystam, raczej nie planowałem, ale zobaczymy co powie majster - chociaz jakoś szczególnie to mu nie ufam Odebrałem od Asolta projekt podłogówki, a jeszcze dodam, że moje ozc ostatecznie zeszło do 7,2kW, więc nie jest źle. Wracając do prjektu, widzę, że temperatura zasilania została określona na poziomie 38stopni. Czy mi się tylko wydaje, że to sporo? Temp samej podłogi wychodzi tak jak myślałem +-24 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.07.2018 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Wysokość otworu na drzwi wewnętrzne. Dobrze widzę, że dla drzwi bezprzylgowych standard to 206-207cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 24.07.2018 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 UWAGA KLIENCI BZ WBK oraz ING - Zgodnie z nakazem UOKiKu BZ WBK i ING muszą zwrócić klientom pieniądze za opłaty za konta i karty płatnicze , które były naliczone w poniższych przypadkach. A w szczególe?W BZ WBK sprawa dotyczy tzw. trwałego nośnika. Bank informował klientów o zmianach tylko za pomocą bankowości elektronicznej.Bank więc proponuje klientom podpisaniebezpłatnego aneksu do umów, które potwierdzą akceptację aktualnie obowiązujących regulacji.Stosowny wniosek o aneks należy złożyć w formie pisma reklamacyjnego, a w jego treści powołać się na decyzję UOKiK nr RBG – 9/2018, podać PESEL i wskazać oddział, w którym zostanie podpisany dokument.Aneks będzie można podpisać tylko w placówce. Jednocześnie bank poinformował, że będzie przyznawał klientom rekompensaty, w poniższych sytuacjach1)Zwrot otrzymają klienci, którzy w dniu wydania decyzji przez UOKiK pozostawali i pozostają nadal stroną umowy o produkt, dla którego w okresie od 1 stycznia 2014 r. do 31 lipca 2016 r. wprowadzono podwyżki i poinformowano o nich tylko w bankowości internetowej. 2) Dodatkowo o zwrot mogą się ubiegać klienci, którzy zostali obciążeni prowizją za przewalutowanie transakcji kartowej wyższą niż 100 zł oraz klienci, którzy po wprowadzeniu podwyżek nie uzyskali obniżenia lub zwolnienia z innej opłaty lub prowizji lub nie uzyskali innej bezpłatnej usługi płatniczej. 3) Klienci korzystający ze starych kont przejętych jeszcze po Kredyt Banku - Ekstrakonto Profil Aktywny i Ekstrakonto Profil Ambitny – mogą odzyskać 108 zł lub połowę tej kwoty, jeśli byli uprawnieni do 50 proc. zniżki za prowadzenie rachunku. 4)użytkownicy kart debetowych Visa i Maestro mogą wnioskować o rekompensatę w wysokości 286,53 zł z tytułu wprowadzenia prowizji za przewalutowanie transakcji, natomiast posiadacze kart Mastercard – 379,40 zł. Użytkownicy kart MasterCard PAYBACK Multi mogą odzyskać 1,17 zł za każdy miesiąc obowiązywania podwyższonej opłaty miesięcznej za kartę, ale nie więcej niż 19,84 zł łącznie. 5)Z kolei klienci, którzy w okresie od 1 lutego 2015 r. do 31 lipca 2016 r. korzystali z cash backu, mają prawo do zwrotu w wysokości 0,80 zł od każdej operacji tego typu. 6)W przypadku kart kredytowych obowiązują zwroty za przewalutowanie transakcji w wysokości 277,32 zł dla kart Mastercard i 284,17 zł dla kart Visa (dotyczy transakcji w EUR). Jeśli chodzi o ING , to kto może otrzymać rekompensatę od ING Banku Śląskiego?W ING Banku Śląskim chodzi o naliczanie opłat miesięcznych za kartę debetową.W banku obowiązywała zasada, że klient zwolniony jest z opłaty miesięcznej, jeśli bank rozliczy w danym miesiącu transakcje na określoną kwotę. Klient wykonujący transakcje w ostatnich dniach miesiąca, nie miał jednak wpływu na to, kiedy bank je rozliczy. Warto zauważyć, że często rozliczenie transakcji nie zawsze następowało w dniu dokonania owej czynności zdarzało się, że rozliczenie wskakiwało w następny miesiąc i bank naliczał opłatę za kartę.Urząd zakwestionował tę praktykę i nakazał bankom, by w takich przypadkach brały pod uwagę transakcje wykonane, a nie rozliczone.Podsumowując więc ING Bank został zobligowany do zwrotu opłaty miesięcznej za karty: Visa Zbliżeniowa, Visa NFC, Debit MasterCard Zbliżeniowa, które pobrał pomiędzy 1 lutego 2017 r. a 31 marca 2018 r. Możliwość otrzymania zwrotu dotyczy wszystkich klientów, którzy do dnia 20 września 2018 r. zgłoszą wniosek o zwrot opłaty. Środki wrócą w terminie do 30 dni od daty złożenia reklamacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 29.07.2018 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Czy tak na szybko możecie mi powiedzieć, czy szpilki to kotwienia murłaty do wieńca powinny być przykręcone do zbrojenia? Tak słyszałem, ale nie bardzo widzę w tym sens. Wydaje mi się, że wsadzenie ich do świeżo wylanego betonu jest ok. Ktoś potwierdzi lub zaprzeczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.07.2018 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Wydaje mi się, że wsadzenie ich do świeżo wylanego betonu jest ok. Ktoś potwierdzi lub zaprzeczy ? Te w kształcie L wystarczy włożyć w beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 29.07.2018 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Tak też myślałem, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts