marcin225 29.07.2018 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 U mnie natomiast kotwienie murłaty jest wykonane w inny sposób i dekarze mówili, że pierwszy raz się z czymś takim spotkali.https://zapodaj.net/b80770999534f.jpg.html O tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 29.07.2018 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Czy tak na szybko możecie mi powiedzieć, czy szpilki to kotwienia murłaty do wieńca powinny być przykręcone do zbrojenia? Tak słyszałem, ale nie bardzo widzę w tym sens. Wydaje mi się, że wsadzenie ich do świeżo wylanego betonu jest ok. Ktoś potwierdzi lub zaprzeczy ? Mieliśmy L-ki i były wkładane w beton po zalaniu wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voopeem 29.07.2018 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Zaczęłam od dziennika, ale tu również wszystkich witam Na razie czytam, uczę się, wbijamy łopatę we wrześniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 29.07.2018 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 W takim razie jestem spokojny o jutrzejsze zalewanie. Dzięki za info. @marcin225, Twoje kotwienie na rysunku wygląda mega solidnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 30.07.2018 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Z ciekawostek, pod wiazary niektóre firmy nie stosują murlaty i kotwia chemicznie do wienca. Z innych ciekawostek. Czy ktoś ukrywa u siebie urządzenia audio/rtv? Chciałbym kupić dość dużych wymiarów wzmacniacz kina domowego, ale tak głęboka szafka rtv będzie wyglądała średnio. Zastanawiam się na wlozeniem wszystkich urządzeń do szafy w hallu. Odległość około 10m po kablu.Miałby tam wylądować wzmacniacz, dekoder tv, pc itd. Jestem zwolennikiem jednego pilota i właśnie testuje przedłużacz sygnału ir z chin. Działa w sumie wyśmienicie, ale czekam jeszcze na przedłużacz kabla żeby sprawdzić na większej odległości. Szafa będzie oczywiście wentylowana. Wtedy na ścianie zostaje tylko tv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 05.08.2018 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 (edytowane) Nadszedł czas, że zaczyna pojawiać się dach i ostatnie wątpliości co do ilości okien dachowych czas rozwiać...Czy Waszym zdaniem okna dachowe w pokojach 1 i 2 sa potrzebne? Oryginalnie ich nie ma. Przede wszystkim zastanawiam się nad pokojem nr 1, który ma okna balkonowe na wschód. W pokoju nr. 2 okna sa powiększone z 85 na 90cm. Bedą to pokoje dzieci. Zdjęcia Edytowane 15 Sierpnia 2018 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AliP 17.08.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Czesc szukam pomocy w sprawie okien. Czy ktos sensowna firme z dobrym montazem poleci z okolic Krakowa?My juz mamy sso i pora na okna i strasssny problem coś wybrać :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 17.08.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Hej, Ja jestem z okolic Krakowa i wybrałem lokalnego producenta - firma Solo i okna z serii LuftHaus, ale czy polecam to Ci nie powiem, bo jeszcze nie zamontowali. W każdym razie cena \ jakość (ta na papierze) okien mnie przekonała. Jeśli możesz zapłacić ciut więcej, to Markom, przedstawiciel Vetrexu, szczyci się jakimiś nagrodami za najlepszy montaż i ogólnie mocno się tym promuje - ale znowu ile w tym prawdy to nie wiem. Okna to temat rzeka, duża konkurencja i często bardzo podobne oferty.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 22.08.2018 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Czy w tym kraju nie może być normalnie???? Jak na podłączenie gazu który jest 2 metry od płotu czeka się prawie rok to jak to nazwać? Dostałem warunki w październiku zeszłego roku (ważne 2 lata żeby nie było) że od podpisania umowy do przyłączenia 6 miesięcy no i ok. W maju byłem podpisać umowę żeby do końca roku mieć to mi zmienili warunki (niby system się zmienił) na 9 miesięcy podłączenia, w umowie dali do kwietnia 2018... ale facet zaznaczył , że na bank do końca roku zrobią. Dzisiaj idę się przypomnieć i słyszę , że najwcześniej w kwietniu 2018 a może i się wydłuży. Masakra jakaś. W marcu-kwietniu to ja już chciałem podłogi robić dawno a tu nie będzie jak bo posadzkę trzeba jeszcze wygrzać przecież i odczekać. Chyba trzeba się będzie zastanowić nad pompą ciepła jednak... bo już mam dość się użerać z tymi ludźmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 23.08.2018 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Czy w tym kraju nie może być normalnie???? Jak na podłączenie gazu który jest 2 metry od płotu czeka się prawie rok to jak to nazwać? Dostałem warunki w październiku zeszłego roku (ważne 2 lata żeby nie było) że od podpisania umowy do przyłączenia 6 miesięcy no i ok. W maju byłem podpisać umowę żeby do końca roku mieć to mi zmienili warunki (niby system się zmienił) na 9 miesięcy podłączenia, w umowie dali do kwietnia 2018... ale facet zaznaczył , że na bank do końca roku zrobią. Dzisiaj idę się przypomnieć i słyszę , że najwcześniej w kwietniu 2018 a może i się wydłuży. Masakra jakaś. W marcu-kwietniu to ja już chciałem podłogi robić dawno a tu nie będzie jak bo posadzkę trzeba jeszcze wygrzać przecież i odczekać. Chyba trzeba się będzie zastanowić nad pompą ciepła jednak... bo już mam dość się użerać z tymi ludźmi. Jakbyśmy wiedzieli ile z gazem jest pierdzielenia się, to założylibyśmy pompę ciepła... Także łączymy się w bólu, chociaż ponoć we wtorek mamy mieć licznik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 23.08.2018 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Masakra, dobrze że odpuściłem gazy. Ja mam już elektrykę (w tym LAN, TVSAT, Alarm), OC i dzisiaj skończyli tynki. Tynki równe, ciężko znaleźć miejsce gdzie na 3m łacie jest więcej milimetr prześwitu. Niestety cena nie była niska, bo aż 38zł/m2 na tynku Alpol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 23.08.2018 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 A jaki rodzaj tynku? Mi za cementowo wapienne z kwarcem powiedzieli taką samą kwotę. Jesli chodzi o przyłącza to elektryczne z PGE nie jest lepiej... Nawet terminy na umowie mają gdzieś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.08.2018 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Jakbyśmy wiedzieli ile z gazem jest pierdzielenia się, to założylibyśmy pompę ciepła... Także łączymy się w bólu, chociaż ponoć we wtorek mamy mieć licznik... Mi na jednej działce już dwa lata zakładają prąd. Jest na sąsiedniej działce. Więc nie musi być lepiej niż z gazem. Poznaliśmy człowieka co ma wybudowane nawet SSO z 5 działek dalej. Budowę ciągnął na agregacie. Chyba już kilkanaście lat czeka na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 23.08.2018 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 A jaki rodzaj tynku? Mi za cementowo wapienne z kwarcem powiedzieli taką samą kwotę. Zwykłe gipsowe. Cementowe będą w garażu, kotłowni, pomieszczeniu technicznym i w niecce. Gipsowe chyba tańsze są. Ps. jak właściwie poza równością i gładkością sprawdzić jakość wykonania tynków? Wszystkie stalowe elementy oberżnęli i psikali lakierem antykorozyjnym, ramki ze styro przy oknach najpierw zaciągnęli klejem z siatką, potem narożniki, okna obrobione na listwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 23.08.2018 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Mi na jednej działce już dwa lata zakładają prąd. Jest na sąsiedniej działce. Więc nie musi być lepiej niż z gazem. Poznaliśmy człowieka co ma wybudowane nawet SSO z 5 działek dalej. Budowę ciągnął na agregacie. Chyba już kilkanaście lat czeka na prąd. Ja mam skrzynkę na działce postawioną dwa miesiące temu i...robię na agregacie ;/ Co najlepsze, kabel jest doprowadzony do skrzynki. Jak dzwonię do energetyki to słyszę - trzeba czekać, mamy 12 miesięcy na wywiązanie się z umowy. Ręce opadają..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 23.08.2018 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Ja tego totalnie nie rozumiem... Przecież po podłączeniu odprowadzamy niemałem pieniądze za samo bycie podłączonym... Ale kiedy przy składaniu podania osoba w okienku daje wizytówkę i sugeruje przyłącze tymczasowe to mamy mały konflikt interesów. Za tymczasowe trzeba zapłacić spore stawki. PGE jest na ryczałcie za KW. Więc ani pracownikom, ani PGE się nie opłaca robić przyłączy. Choć pracownikom bardziej, bo czy sie stoi, czy się leży, pensja się należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 23.08.2018 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 A ja to rozumiem... Jak się ma monopol, to można kłaść lagę na wszystko i czerpać dziką satysfakcję widząc jak się ludzie wnerwiają, wiedząc że są bezsilni.To w Polsce.Na zachodzie (w 2004r) zmiana dostawcy prądu to kilka kliknięć na kompie a na wymianę licznika gazowego w NIEDZIELĘ, instalator pojawił się w 30 minut od zgłoszenia. Tyle że na terenie miasta działało 8 dostawców gazu i 12tu dostawców prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 23.08.2018 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Szczęśliwie akurat z przyłączem elektryki problemu nie miałem żadnego (i nigdy mieć nie powinienem raczej). Natomiast PGNIG mnie srogo zawiodło. Najgorsze, że gdybym wiedział o czekaniu rok to bym umowę podpisał w grudniu 2017 i sobie czekał ale w warunkach było jak byk 6 miesięcy... potem sobie zmienili i można ich pocałować w d... tak naprawdę. Wnerwia mnie to bo już miałem wybrany kocioł na gaz, wstępną wycenę , problem z głowy a teraz weź się znowu dokształcaj z pomp ciepła żeby instalatorzy nie wcisnęli gówna i nie zdarli za bardzo ;/ Już pominę fakt , że mogłem nie inwestować w komin Teraz trzeba szybko się decydować i zerwać umowę z gazownią bo gotowi obciążyć kosztami. Dylemat jak nie wiem co. Z jednej strony bym machnął ręką ale z drugiej mi szkoda teraz wszystko zmieniać. Żebym miał pewność , że w kwietniu będzie skrzynka to może bym zaczekał ale równie dobrze to może być czerwiec. Denerwuje też bezczelność pracowników bo teksty w stylu " jak Pan chce to może zerwać umowę i kupić sobie pompę" są mocno irytujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 23.08.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Masakra, dobrze że odpuściłem gazy. Ja mam już elektrykę (w tym LAN, TVSAT, Alarm), OC i dzisiaj skończyli tynki. Tynki równe, ciężko znaleźć miejsce gdzie na 3m łacie jest więcej milimetr prześwitu. Niestety cena nie była niska, bo aż 38zł/m2 na tynku Alpol. Woow 38zł/m2 ja myślałem że u mnie drogo było, ale przynajmniej równiutko. Sprawdź kąty w łazienkach bo to potem wychodzi przy płytkach u mnie babole takie że trzeba było na jednej ścianie płytę KG przykleić. Jak ktoś ma już jakieś doświadczenia z wyborem REKU to siup proszę do Bocianów 2017 czekam na podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.08.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Masakra, dobrze że odpuściłem gazy. Ja mam już elektrykę (w tym LAN, TVSAT, Alarm), OC i dzisiaj skończyli tynki. Tynki równe, ciężko znaleźć miejsce gdzie na 3m łacie jest więcej milimetr prześwitu. Niestety cena nie była niska, bo aż 38zł/m2 na tynku Alpol. Wow , to ceny chyba mocno podrożały ... Rok temu mogłem mieć za zwykły tynk chyba 24zł za m2 i chyba 28zł za twardy (Dolina Nidy Zeta). Pamiętam jak wykonawca mówił że u dewelopera robią na Alpolu właśnie "bo ma dobrą cenę".. Ja robiłem twarde tynki , bo miękkich już nie chciałem. Miałem w poprzednim domu i nigdy więcej miękkiego tynku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts