Papucy 19.09.2018 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Jest jeszcze coś takiego Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 22 grudnia 2017 r. w sprawie jednostkowych stawek opłat za usługi wodne § 6. ODPROWADZENIE DO WÓD wód opadowych/roztopowych 2,50 zł na dobę za 1 m3/s Widzicie egzekwowanie tego od właścicieli domów jednorodzinnych? Wszystkie przykłady jakie widzę dotyczą "zakładów", które uzyskały pozwolenie. Czyli ja nic nie z zgłaszam nie mam w projekcie . Tymczasem u mnie robi się już więcej domowo niż budowlanie : ) ściany pomalowane walczę z pstryczkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 20.09.2018 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Bruzda o szerokości 1cm od ziemi do włącznika -125cm, to jakieś 2 min. Szlifierka kątowa z lidla z tarczą szeroką diamentową z aliexpress - swoją drogą bardzoe fajna jakość tarczy. Owczar, daj namiar na tą tarczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.09.2018 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Z-LION 5 "Diament Tuck Punkt Ostrza 10mm Grubości Do Betonu Marmuru Granitu Ściany Podłogi Tuck Wskazując Diamentowe Szlifierskie ostrze https://s.click.aliexpress.com/e/kS8f2Uv Weź od razu dwie. Szybko nie schodzi ale warto zapas mieć niestety łożyska w szlifierce parkside padły. Nowe w drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 20.09.2018 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Weź od razu dwie. Na Twoją odpowiedzialność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.09.2018 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Tarcza naprawdę daje radę. W beton i silkę wchodzi jak w masło tylko kurzu tuman. Większość bruzd zrobiłem, tylko u mnie wszystko w pionie od ziemi w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 20.09.2018 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Dzisiaj po 99zł są w Lidlu te szlifierki. Spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.09.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Duże czy małe? Ja używam dużej z małą tarczą. Używam też duże tarcze diamentowe pod większe wycięcia n rury czy odkurzacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 20.09.2018 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Małe, na tarcze 125mm. Choć większe niż inny mały macalister co używałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 23.09.2018 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Owczar z nieba mi spadłeś z tą tarczą. Właśnie zamówione dwie Młot SDS jest, koronka z widią jest, tarcze zamówione, szlifierka..cza kupić. Bardzo mnie ucieszyła Twoja relacja z wiercenia i bruzdowania, bo czeka mnie to samo w październiku, a obawiałem się, że będzie mordęga, a mam około 150 otworów pod puszki do zrobienia. Z bruzdowaniem tak jak u Ciebie - tylko pionowo do góry. Kable po ziemi w peszlach albo i bez, bo będą zapianowane. Prawdopodobnie zrobimy ocieplenie posadzki w zimie, a wylewki wczesną wiosną, przed tynkami. Na minus, że będę wiercił już po zamontowaniu okien, więc nie wiem, jakaś maska i butla z tlenem byłaby dobra :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 23.09.2018 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Pyłu będzie bardzo dużo. Całą objętość bruzdy zmieniasz w pył. W przypadku kucia wszystko opada w kawałkach. Przy samych otworach pod puszki nie ma tragedii. Dla generalnie dlatego przyspieszylem bruzdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.09.2018 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 To prawda, wycinałem przepust pod przewody komputerowe w mojej pracowni, szlifierka zrobiła istny sajgon w domu (pomimo obfitego polewania punktu ciętego wodą). Całe szczęście mi się tarcza szybko skończyła (zwykła do kamienia) i resztę wykułem młotem -- bo nie wiem czy bym wyszedł stamtąd żywy (pomimo maski na gębie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.09.2018 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Ja teraz pojechałem prawie wszystko - bruzdy pod wodę, kanalizę w ścianach, odkurzacz itd. Jak robiłem w mieszkaniu, to po nacięciu pod kucie bruzdy kurz był tak ogromny, że musiałem czekać kilka minut aż to opadnie. Teraz bez dachu i bez okien było prawie komfortowo. Polecam słuchawki na uszy też, bo po pierwszym dniu dzwoniło mi całą noc Poniżej filmik, na którym widać jak ładnie wiatr rozwiewał pył gdy nacinałem ścianę pod przepusty kabli do TV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.09.2018 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Słuchawki to podstawa, ja nawet do koszenia trawy używam. Podobnie jak okulary zabezpieczające (i to takie kryjące żeby nic nie wpadło pod). A tym kurzem rozwiewanym to nie ma się co chwalić w sumie, ja bym się pewnie wpienił jakby mi sąsiad taką zadymę zafundował. Ps. nie szkoda było rąbać dwóch kanałów, skoro można było jednym i potem rozdzielić na boki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.09.2018 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Akurat teraz w okolicy u każdego dzieje się to samo. Domy się budują, tną cegły szlifierkami. Zasięg takiej chmury też ma ograniczony zasięg nawet auto, które stało przed domem nie zakurzyło się bardziej niż zwykle. Jak skończę się budować to kolejne osoby zaczną i niestety będzie to samo Te 2 kanały specjalnie robiłem. Rezygnuję z szafki rtv, cały osprzęt będzie w szafie w hallu, i do TV bedą puszczone dwa peszle arota fi 50. Chcę je poprowadzić tak żeby ograniczyć min promień. Początkowo miałem je dać jeden przy drugim, ale z punktu widzenia tynków będzie trwalsze pokrycie jeśli szczelina będzie węższa. Więc puściłem 2 obok siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 24.09.2018 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Myślałem, że kurzy się gorzej. Jak się tnie silkę piłą, to jest jeszcze gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.09.2018 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 To tylko dzięki temu, że był przeciąg. W miejscach mniej przewiewnych bywało, że nie było nic widać U Ciebie cięli piłą? U mnie szło szlifierką. Upierdliwe bo musieli ciąc z kazdej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.09.2018 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 I czemu te bruzdy mają służyć? Mają pozwolic zaoszczedzic na tynkach umozliwiając zateudnienie partaczy co nie potrafią kabli skutecznie otynkować? O (bez)sensie bruzdowania było tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.09.2018 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 I czemu te bruzdy mają służyć? Mają pozwolic zaoszczedzic na tynkach umozliwiając zateudnienie partaczy co nie potrafią kabli skutecznie otynkować? O (bez)sensie bruzdowania było tutaj Szczególnie że silka ma przepusty techniczne pod elektrykę. O ile się ją dobrze położy (a nie spartaczy jak u mnie). Wczoraj byłem na budowie zobaczyć jak schną tynki, czy nic nie cieknie i dopiero zauważyłem, że mi zatynkowali koncentryka w salonie (najpierw się przeraziłem, że elektrycy nie pociągnęli, ale fotki sprawdziłem i wisiał przed tynkami). Nie wiem jak oni to zrobili -- przecież tam był "kokon" z przewodu zakręcony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżoana1 24.09.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Witam po dłuższej przerwie Ostatnim razem miałam dylematy czy płyta czy zwykłe ławy. Padło na ławy które już wylane. Nie wiem tylko czy nie został popełniony błąd odnośnie odcięcia izolacją 10 cm chudziaka od ław? W projekcie nie było o tym mowy. Teraz czytam że jednak papa powinna być I kolejny problem. jak najlepiej zaizolować poziomo ławy? Majster mówi folia a KB że 2x papa bez lepika. Jakoś ta papa bez zgrzania do mnie nie przemawia. Możecie coś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 24.09.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Szczególnie że silka ma przepusty techniczne pod elektrykę. O ile się ją dobrze położy (a nie spartaczy jak u mnie). Wczoraj byłem na budowie zobaczyć jak schną tynki, czy nic nie cieknie i dopiero zauważyłem, że mi zatynkowali koncentryka w salonie (najpierw się przeraziłem, że elektrycy nie pociągnęli, ale fotki sprawdziłem i wisiał przed tynkami). Nie wiem jak oni to zrobili -- przecież tam był "kokon" z przewodu zakręcony. Może ucięli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts