Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

I kolejny problem. jak najlepiej zaizolować poziomo ławy? Majster mówi folia a KB że 2x papa bez lepika. Jakoś ta papa bez zgrzania do mnie nie przemawia. Możecie coś doradzić? :)

Tu ja bym robił po taniości, jak nie masz podpiwniczenia. Na dobrą sprawę izolacja pozioma między ławą a ścianą fundamentową i pionowa ściany nie ma tu znaczenia, bo potem i tak to wszystko odcinasz izolacją poziomą na chudziaku i między ścianą fundamentową a nadziemia (do której z kolei warto się przyłożyć, żeby była cała, ciągła i pewna).

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I czemu te bruzdy mają służyć? Mają pozwolic zaoszczedzic na tynkach umozliwiając zateudnienie partaczy co nie potrafią kabli skutecznie otynkować? O (bez)sensie bruzdowania było tutaj

U mnie sprawa numer jeden to ogrzewanie ścienne.

Sprawa numer dwa - z racji nędznej jakości silki ściany nie są idealnie równe, a nie chcę by potem kabel determinował grubość tynku.

Sprawa trzecia to przypadki, gdzie kabel staje się widoczny po czasie na tynku - podobno to kwestia jakości kabla. Mam w planie zakup polskich kabli, ale czy człowiek ma dzisiaj pewność gdzie one zostały zrobione?

Nakład sił i środków nie aż tak duży, więc wolę zrobić i się nie zastanawiać.

Szczególnie że silka ma przepusty techniczne pod elektrykę. O ile się ją dobrze położy (a nie spartaczy jak u mnie).

Poczatkowo sobie myslalem ze to fajny patent, ale po przemysleniu uzgodnilem z ekipa zeby w ogole na to nie patrzyla. Raz, ze musza przy zaprawie dbac by otwor sie nie zalepil, 2 ze czesto to strata materialu bo musza ciac pod otwor, a nie pod szerokosc. A jak sie dluzej zastanowilem, to byloby niezle upierdliwe wpychanie tam przewodow. Nie wyobrazam sobie pchac tam kabli 3x2,5. :)

Edytowane przez Owczar

Nakład sił i środków nie aż tak duży, więc wolę zrobić i się nie zastanawiać.

Jak ktoś lubi pracę w pyle... Mnie to by zniechęciło. Tnę trochę płytek kątówką - tylko dlatego, że maszynka przyszła mi dwa razy uszkodzona. Chętnie bym tego uniknął.

To czytałeś?

Nie wyobrazam sobie pchac tam kabli 3x2,5. :)

Wolałbym już tak, niż bruzdować własnoręcznie (czy raczej własnopłucnie):

Lecę z pierwszą warstwą (kable na bieżąco idą w górę do docelowej wysokości) widok na łazienkę

4szcOSw4sGr6onGWs1bMTYIYXoiyWvbR60q_q67Q9tx3YQhuR8zo1mSnsEls_uFvy1o3XcvJ5nijc6mzj1CDv3fm4qIBOiyTsvYhIsvWSFG_qrE-Yi2lXD1BuEc8W4psjLFd5A-hqgL9BW8bfFGfzfDPFfGS2o9QwmHtRk1m4XCcW-R6BgVlGIBrH-EKxVNKxtU1qbzwvhWAhWZg7_QydVPeDS2H1t-_J_ePUBSdGgkFnroPhQorBPptK6nxLOB5Fi1Wqh1_jm6cENKhQBXMjpcYIdKoe2zqzC5yT-gEo3ZjyrfuAoZJ83YfFSj56x75xeXROd5T3rkTCZ2qxhjJfRxU9RiyD8utJNEQStOy7tEostNl6H2FuP5zyUdoZswSEomHT65l5GLIkhXa0Tb93mblGfIGAHiiZj7MfU5zhoqBKklT4r_cLQOz0SvQ6NqRLhGXEhtwWBPImoz0Awfmdb0Xixu0Hs93yu2n2ASvDMF5gm1LGsNsypEaJ6TJzM7Cbh5cx7wmct1XjI1fSndqI-qebHVaksdwNht2r3xvMw9GcjdlGeBxhHjKOH-WP-pWsiFZqiuj0_kJB7wiKjlAsxc-xThifbBorBE24dM9lQ=w1162-h871-no

Bruzdowanie gdy nie ma dachu i okien nie jest wcale tak uciążliwe jakby się mogło wydawać :) Nie twierdzę, że to przyjemna praca, ale uważam, że warto to zrobić. I tak pod gniazdka trzeba zrobić utwory, więc pracy w pyle się nie uniknie.

Do budowy i układania kabli jednocześnie musiałbym mieć bardzo dużo czasu. Nie oszukujmy się, to mega upierdliwe... Zrobienie bruzdy szlifierką zajmuje naprawdę mało czasu.

A ja bruzdowalem. Moze jestem przewrazliwiony, ale w mieszkaniu kilka lat po remoncie wyszĺy cienie kabli na ścianie, nie do zakrycia.

Akurat u mnie sciany były rowne, kąty sie zgrywaly, tynkarze nie musieli nic nadkladać, materialu poszło mniej i dostałem maĺy rabat podczas rozlczenia.

Czesc robilem kątówka, czesc wypożyczoną bruzdownicą, podpiętą do odkurzacza, z nią robota była czysta.

Tu ja bym robił po taniości, jak nie masz podpiwniczenia. Na dobrą sprawę izolacja pozioma między ławą a ścianą fundamentową i pionowa ściany nie ma tu znaczenia, bo potem i tak to wszystko odcinasz izolacją poziomą na chudziaku i między ścianą fundamentową a nadziemia (do której z kolei warto się przyłożyć, żeby była cała, ciągła i pewna).

Po taniości czyli jak? :p U nas podpiwniczenia nie ma. Jest wysoki poziom wód ale ławy były wylewane na - 40 cm bo budynek będzie wyżej posadowiony, obsypany ziemią.

Ja bym dał, a w zasadzie to dałem papę. Pomiędzy ławę a ścianę fundmaentową 1 warstwa bez zgrzewania. Między ścianę fundamentową, a ściany parteru 2x papa zgrzewaną.

Nie wydaje mi się, żeby dziury w silce były robione pod elektrykę, chociaż można je tak wykorzystać. Raczej wydaje mi się, mają za zadanie zredukowac i tak dużą masę silki jednoczęnsie poprawiając mizerną izolacyjność termiczną. Mając SSO i patrząc po fakcie, nie wyobrażam sobie z moją ekipą wykorzystać tych otworów pod elektrykę.

Bruzdowanie..no nie wiem obawiam się prześwitujących kabli, a roboty nie ma aż tak dużo. Może prześwitujące kable to mit, ale nie chcę sprawdzać

To tylko dzięki temu, że był przeciąg. W miejscach mniej przewiewnych bywało, że nie było nic widać :)

U Ciebie cięli piłą? U mnie szło szlifierką. Upierdliwe bo musieli ciąc z kazdej strony.

Tak. Spalinową. Taką jak czasami tną na budowach dróg i chodników. Dopiero później mi powiedzieli, że można do niej wąż z wodą podłączyć, ale wtedy tnie się dużo gorzej.

IMO puszczanie kabli w otworach silki to zabawa dla samorobów. Najpierw trzeba znaleźć ekipę, która tak wymuruje (u mnie akurat mogliby) a potem inną która będzie chciała się w to bawić przy prowadzeniu kabli. Do tego dochodzi równość bloczków, która wymaga miejscami dużo kleju, który i tak w te otwory wpadnie i więcej odrzutu materiału. Ja w zasadzie tej opcji nawet nie rozważałem.

Jak przykładam łatę też jest równo. Gorzej właśnie na pióro wpustach itd.

Większe otwory - gdzie silka była docinana, ekipa zapianowała. Jak gdzieś widzę większą szczelinę to też pianuję. KB twierdzi, że nie ma co się przejmować, bo pójdzie izolacja, tynk na zewnątrz i od wewnątrz. Choć myślę, że nie zaszkodzi czymś wypełnić.

Wklejam również tutaj :

Jeśli wszystko pójdzie dobrze to 15 października wchodzą mi tynki. W okolicach 12 listopada mogliby robić podłogówkę (zajmie z tydzień) . I tutaj się nasuwa pytanie czy wylewać posadzki zaraz po tym ? U mnie klimat przychylny i raczej pierwsze mrozy przychodzą najwcześniej w styczniu od kilku lat. Mógłbym zamontować pompę w grudniu i zacząć grzać posadzkę ale nie ma ocieplenia elewacji i stropu. Anhydryt musi mieć te +5C wg producentów. Puściłbym grzanie na podłogę to myślę , że spokojnie te 10 stopni w budynku się utrzyma.

Nie ukrywam, że kusi mnie zrobienie tych posadzek bo mógłbym jechać dalej w styczniu z robotami czyli zabudowy k-g, ocieplenie poddasza itp.

Jak się wstrzymam z posadzką to mi się wszystko przesunie do marca-kwietnia pewno. Nie opłaca mi się podłogówki rozkładać bo i tak zabudowy nie będę robił chodząc po rurkach.

Ktoś wylewał posadzki w okresie listopad-grudzień?

Ja zacząłem szukać jak zrobić dobry uziom i znajomy odesłał mnie do publikacji dr Musiała:

http://www.edwardmusial.info/pliki/uziomy_fundamentowe.pdf

No i zaniepokoił mnie jeden detal. Początkowo nie planowałem instalacji odgromowej, ale okazje się, że w przypadku domu całkowicie izolowanego taka instalacja jest bardzo wskazana.

KB odradza bo w okolicy nikt nie ma i będę zbierał wszystko... Sam już nie wiem co o tym myślę. Mogę zrobić uziom otokowy, ale nie zrobię już połączeń wyrównawczych z płytą bo tego nie zaplanowałem, a łączenie do zbrojenia łączonego drutem mija się z celem... Jak Wy planujecie u siebie?

Tylko przez "fachowcfów" temat zignorowałem. Każdy mi mówił szpilka i będzie git. A teraz jak zwykle Polak mądry po szkodzie. Porjektant także to zupełnie zignorował.

Doktor Musiał jakby nie było to jednak pewien autorytet, a nie znafca Janusz.

Największy problem mam z tym jak połączyć płytę i czy jej nie podłączenie będzie problemem...

agb, a instalację odgromową robisz?

Mój kuzyn siedzi w elektroenergetyce i rozmawiał z wykonawcą instalacji w domach jednorodzinnych. On wie jak powinien zrobić, ale nie robi tak, bo każdy chce tanio i szybko. Do samego uziemienia szpilka podobno wystarcza, ale przy odgramianiu już gorzej. Szczerze mówiąc zdziwiło mnie to ryzyko przeskoku potenciało przez warstwę izolacji i jej uszkodzenie. W teorii budynek izolowany od gruntu nie powinien być łakomym kąskiem dla piorunów...

Ja zacząłem rozważać skrętkę ekranowaną itd i chciałbym to wszystko uziemić jak należy.

Ja mam zrobiony uziom fundamentowy :)

A masz dodatkową kratownicę o wymiarach 10x10m? Nie napiszę dokładnie, bo nie mam teraz pod ręką opracowania.

agb, a instalację odgromową robisz?

Mój kuzyn siedzi w elektroenergetyce i rozmawiał z wykonawcą instalacji w domach jednorodzinnych. On wie jak powinien zrobić, ale nie robi tak, bo każdy chce tanio i szybko. Do samego uziemienia szpilka podobno wystarcza, ale przy odgramianiu już gorzej. Szczerze mówiąc zdziwiło mnie to ryzyko przeskoku potenciało przez warstwę izolacji i jej uszkodzenie. W teorii budynek izolowany od gruntu nie powinien być łakomym kąskiem dla piorunów...

Ja zacząłem rozważać skrętkę ekranowaną itd i chciałbym to wszystko uziemić jak należy.

Nie robię.