agb 25.09.2018 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Przy ławach to co innego i chyba nawet wg opracowania dr Musiała nie ma tam niczego skomplikowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 25.09.2018 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Nie ma o ile zrobimy ciągły obwód przed zalaniem ław. Bo samo zbrojenie wiązane drutem średnio sie nadaje. Zastanawiam sie czy gdybym w samych naroznikach płyty podkul sie do zbrojenia i tam zamocowal punkty do wyrównania potencjału to czy byłoby ok.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 25.09.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Nie ma o ile zrobimy ciągły obwód przed zalaniem ław. Bo samo zbrojenie wiązane drutem średnio sie nadaje. Zastanawiam sie czy gdybym w samych naroznikach płyty podkul sie do zbrojenia i tam zamocowal punkty do wyrównania potencjału to czy byłoby ok.. No nie byłoby bo to wiesz jak mawiają z gówna bata nie ukręcisz przegapiłeś moment wykonania uziomu. Oczywiście możesz podkuć do zbrojenia i przymocować otok ale po pierwsze to naruszysz płytę i narazisz na korozję to zbrojenie a po drugie to cholera wie jak to było tam w środku połączone (pewno drutem wiązałkowym ale na ile dokładnie). Gdzie będziesz miał rozdzielnicę i GSW? Do GSW musisz mieć połączenie z uziomu. Ogólnie jak inwestor robi płytę fundamentową to zazwyczaj ma spierd... uziom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 25.09.2018 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Wiele bym nie musiał kuć. Zbrojenie jest 3-4 cm pod powierzchnią. Jest zrobiony wieniec dookoła, który byłby w sumie idealny. Jest wiązany drutem wiązałkowym, ale gdybym połączył go z bednarką w 4 punktach to byłoby już całkiem przyzwoicie. Prawidzwy uziom to byłaby bednarka, połączenie z płytą miałoby służyć tylko do wyrówniania potenciału. Cytat z publikacj dr Musiała:Z kolei w betonowej płycie fundamentowej nad warstwami izolacyjnymi powinna być wykonanakrata wyrównawcza o okach nie większych niż 20×20 m, wielokrotnie połączona z uziomem(rys. 18). Połączenie tej kraty z uziomem przez główną szynę wyrównawczą, jest oczywiście niezbędne,ale nie jest wystarczające dla celów ochrony odgromowej. Duże indukcyjne spadki napięciana długich połączeniach kraty z uziomem mogłyby wywoływać iskry wtórne w warstwie termoizolacji,perforując ją. Aby temu zapobiec, po obwodzie budynku wykonuje się dodatkowe połączeniakraty wyrównawczej z uziomem, najlepiej z podziałką odpowiadającą odstępom między przewodamiodprowadzającymi piorunochronu. Bezpośrednio do uziomu przyłącza się też wspomnianeprzewody odprowadzające rozmieszczone po obwodzie budynku co 10, 15 lub 20 m, w zależnościod wybranego poziomu ochrony odgromowej (według tabl. 4 w normie PN-EN 62305-3) GSW będzie w garażu - tak samo jak rozdzielnia. Sam uziom to nie problem - w praktyce wystarcza szpilka od 3 do 5m wbita w ziemie. Wersja lux to bednarka dookoła domu. Gorzej jak ma być także instalacja odgromowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.09.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Sam uziom to nie problem - w praktyce wystarcza szpilka od 3 do 5m wbita w ziemie. Wersja lux to bednarka dookoła domu. Gorzej jak ma być także instalacja odgromowa... Z bednarką ocynkowaną jest taki problem, że znika w glebie - tu masz kilka fotek. A cena nierdzewnej, miedzianej czy nawet miedziowanej poraża (jak już gdzieś znajdziesz). Więc uziom fundamentowy jest nie tylko jedyny dopuszczalny prawnie (bo w praktyce nie ma już sieci metalowych)*, to jest też jedynym trwałym do wykonania za małe pieniądze. A jak ten wymóg prawny spełnić przy płycie na termoizolacji? Trzeba ją podziurawić miedzią świetnie przewodząca ciepło (bo ocynk w gruncie zniknie z czasem). Jak ktoś robi regularnie wymagane prawem pomiary elektryczne (są tacy?), to przynajmniej się dowie, że uziom słabo działa i trzeba go naprawić. Większy problem, jak dowie się o tym po zgonie od przepięcia kosztownych urządzeń. *§ 184. 1. Jako uziomy instalacji elektrycznej należy wykorzystywać metalowe konstrukcje budynków, zbrojenia fundamentów oraz inne metalowe elementy umieszczone w niezbrojonych fundamentach stanowiące sztuczny uziom fundamentowy. 2. Dopuszcza się wykorzystywanie jako uziomy instalacji elektrycznej metalowych przewodów sieci wodociągowej, pod warunkiem zachowania wymagań Polskiej Normy dotyczącej uziemień i przewodów ochronnych oraz uzyskania zgody jednostki eksploatującej tę sieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 26.09.2018 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Cena miedziowanej jeszcze tak nie poraża, ale nie daje gwranacji trwałości na lata. Nierdzewna 50m to koszt koło 3000. Powiedzmy, że to nie jest kwota nie do zaakceptowania - bardziej zależy mi na ochronie bo straty zwiazane z przepieciami beda wyzsze. Tylko teraz jak to połączyć z płytą żeby wyrównać potencjały? I czy połączyć GSW z instalacją odgromową czy zrobić osobny uziom np szpilkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 26.09.2018 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 https://dynamic.dehn.pl/files/publications/ds162_uziomy_fundamentowe_pl.pdf Masz poczytaj sobie i popatrz na Rysunki. U Ciebie jednak już tego dobrze się zrobić nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 26.09.2018 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Poproszę RST o wycenę projektu i wykonania. Zobaczę czy będą w stanie coś mi zaproponować. Dałem ciała z tym uziomem... Chyba, że zrezygnuję z instalacji odgromowej i zainwestuję w dobre zabezpiecznia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.10.2018 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Niestety rst Białystok sie rozpadło. Nadal sprzedają materiały, ale nie robią wykonawstwa i projektów. Szkoda... Ale zrobiłem rekonesans w temacie i można to zrobić tak by było dobrze, a nawet bardzo dobrze. W projekcie gotowym był także projekt odgromowki i uziomu. Uziom otokowy 2m od budynku z bednarki. W miejscu łączenia uziomu z przewodami odprowadzajacymi będzie także polaczenie ze zbrojeniem plyty. Ma służyć wyrównaniu potencjału, ale nic poza tym nie będziemy łączyć do konstrukcji wewnątrz. GSW zostanie polaczone drutem 8mm miedzianym z bednarka w ziemi. Dodatkowo oczywiście zabezpieczenia przeciwprzepieciowe na linii zasilającej, antenach, czy kablach od dostawców internetu. W teorii ryzyko strzału piorunem jest znikome, ale chcemy zamontować ogniwa pv, które niestety zwiększają ryzyko. Ale święty spokój jest jednak najważniejszy. Odpowiadając na poprzednie pytanie o kable sieciowe. W teorii zalecane jest prowadzenie osobne. W praktyce nie powinno być problemu, ale ostatecznie i tak rozważam kable ekranowane kategorii 6, więc tutaj będzie można to puszczać w jednym korytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 14.10.2018 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 W teorii ryzyko strzału piorunem jest znikome, ale chcemy zamontować ogniwa pv, które niestety zwiększają ryzyko. Ale święty spokój jest jednak najważniejszy. . Masz projekt na ochronę PV ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 14.10.2018 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Będę chciał zrobić. Materiału mam z zapasem. Poczytałem trochę o wytycznych. Problem w tym ze do projektowania odgromowki nie trzeba mieć specjalnych uprawnień poza elektrycznymi. Ale może znasz kogoś kompetentnego w tej dziedzinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 15.10.2018 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 . Problem w tym ze do projektowania odgromowki nie trzeba mieć specjalnych uprawnień poza elektrycznymi. Ale może znasz kogoś kompetentnego w tej dziedzinie? Właśnie te elektryczne są "specjalne" Z okolic Warszawy nie znam nikogo a na odległość w dzisiejszych czasach nikt nie robi już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 15.10.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Mój kuzyn ma właśnie te specjalne, a odgromowej instalacji wie tyle ile mu powiedziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 15.10.2018 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Mój kuzyn ma właśnie te specjalne, a odgromowej instalacji wie tyle ile mu powiedziałem Ma uprawnienia projektowe czy też może świadectwo kwalifikacji E i D? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 15.10.2018 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Nie dopytywalem, ale projektuje stacje transformatorowe. Czytałem o ochronie PV i generalnie gdyby patrząc na wytyczne, to do obecnej instalacji wystarczyłoby dodać pionowe zwody ok 0.5m na samej górze i w rogach. Ale oczywiście chciałbym, żeby jakiś projektant na to rzucił okiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 15.10.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Nie dopytywalem, ale projektuje stacje transformatorowe. Czytałem o ochronie PV i generalnie gdyby patrząc na wytyczne, to do obecnej instalacji wystarczyłoby dodać pionowe zwody ok 0.5m na samej górze i w rogach. Ale oczywiście chciałbym, żeby jakiś projektant na to rzucił okiem. Może pracuje w ZPUE to się zajmuje tylko stacjami trafo i uprawnień mieć nie musi. No nieważne. Wiele jest składowych projektu ochrony instalacji PV. Trzeba pamiętać o odstępie izolacyjnym również, policzyć to, dochodzi ochrona przeciwprzepięciowa po stronie DC i AC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.10.2018 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 (edytowane) Ciekawy artykuł na ten temat :http://www.fachowyelektryk.pl/technologie/ochrona-odgromowa/57-ochrona-odgromowa-i-przepieciowa-systemow-fotowoltaicznych.html Ograniczniki wiadomo. Tak samo jak ograniczniki na kablach antenowych i sieciowych. Edytowane 16 Października 2018 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 17.10.2018 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 hej, ogrzewający dom gazem możecie mi napisać jaki macie kocioł, jego moc i metraż domu ? mój mąż chce mi trzasnąć 24 kW ... potrzebuję mu to wybić z głowy u mnie metraż 178m2, wszędzie ogrzewanie podłogowe, brak kaloryferów, 20 styro grafitowego w ociepleniu, muszę sobie przypomnieć, ale z tego co pamiętam więcej niż 14 kW nie brałam pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 17.10.2018 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 hej, ogrzewający dom gazem możecie mi napisać jaki macie kocioł, jego moc i metraż domu ? mój mąż chce mi trzasnąć 24 kW ... potrzebuję mu to wybić z głowy u mnie metraż 178m2, wszędzie ogrzewanie podłogowe, brak kaloryferów, 20 styro grafitowego w ociepleniu, muszę sobie przypomnieć, ale z tego co pamiętam więcej niż 14 kW nie brałam pod uwagę Może być 24 kW i tak będzie grzał z mocą taką jaka trzeba. Zależy jaką ma moc minimalną (najlepiej jak najmniejszą). Ja jak jeszcze miałem mieć gaz to celowo zmieniłem kocioł na 15kW bo akurat miał mniejszą moc minimalną niż ten 24kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 17.10.2018 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 przypomniało mi się mam wyliczone zapotrzebowanie energetyczne, na samo ogrzewanie mam 10611 kWh na rok, jak to przełożyć na moc kotła ? o tej najniższej mocy czytałam, muszę sobie przypomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts