Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

Kiedyś liczyłam na kalkulatorze online, że podgrzanie wody 200l kotłem o mocy 15kW trwałoby ok 37 minuty (przy delta =40 stopni). Dla grzałki o mocy 19kW (rozważaliśmy taką) czas skraca się do 29 min. Dla nas te 37 minut do przeżycia.

Przy twoich parametrach (200l, moc 12kW, delta 40 stopni) czas wychodzi 47min. Pobaw się sama tym: https://padew.pl/pub/kalkulatormocy.php

Edytowane przez Doli.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Budowa trochę zwolniła. Jest już odekowany dach i membrana. Dachówka miała wejść za tydzień, ale przez opóźnienie okien przesuneliśmy o tydzień (kolizja rusztowania z dźwigiem do montażu okien).

W międzyczasie w sobotę i w niedzielę siedziałem w okopach.

Dookoła domu zrobiliśmy wykop na 1,2m głębokości.

Z przodu wyprowadziłem kanalizację na 4m od domu oraz rurę osłonową 110m na prowadzenie rury PE do przyłącza wodnego.

Żeby nie kopać ponownie po odwiertach na sondy do pompy ciepła, ułożyłem w wykopach rury kanalizacyjne przez które w założeniu mam zamiar przeciągnąć sondy do przepustu w kotłowni.

Dodatkowo ułożyłem rury PE do studni i podlewania ogrodowego, a także AROT do studni, do podlewania ogrodowego, do bramy.

Ułożyliśmy też kabel do przyłącza elektrycznego, które w tym roku powinno jeszcze znaleźć się na działce.

fz5egR8rn0_M-aIO7yjIBXY_hoIpNUu_3kHqi3XGzr43rcxcPgF0cCnh5ZQ_oi-BhWk1-NQecVke0rt_IfHyvSzUMlwxWZQ3Z8ZwM71Y_8ZVUAapkL82DpG_zl8BFoQkfbBKX4RDMls2zY9V8vze6T4dgpvSCPhAxohlYv_4rjR_5aShDSS6g0ELH6jsoYD7pzgcfI0PhtLHCN2eXwuC_s_sIChh98Ta4OYDJzzuB7RsUvTEDOtHJkbzSoZqAfspVZZM_34uYRSMY5uD_2325hGAxV6SuxgWp534idutBnYrVllVxUky9-sl_7s3jqQm7nqyimxII0oEgQH1iokYRQVaklYfJ9RxDmgHhCMQIFrGjh10piHolcpQDiHEejD3zusJk_FTmK7_9YbkooHLdCzbjnGr9yW0WWvq9gPdwEXSRdqS3epuXpFYyfVpOBqK2JmBZ2PLdyfLACJg579cX2K-mGNZqoE9DRDTJU9RoU4JiZmhvVGgJZvpMAbzNxq5-7YXrP4tFCRYk5IuDaPKzeXVI30A38lhb2dK9Ch2l8l9vVosba8UZcpHq4MQayFYgpsuFkIHaZvp_xPT1H2HzrST7JmpzdurM_JYDJrntntqIJ09dAt2WScSLwMra8xCq3cG6I9c3bdJvhTFOM_Tw5hRltcQB_0yyZHgtGN2bX35P854XAT1HG8Acs9nbb_mAlCqnv5gI4cscKwtJrNDEiknSZA26EIv7PYp=w835-h626-no

AFMJ1rTipegQEYrZJlYxBME47dA7_cAZ3lQO2DbfmugpZXHCy9HEj3Ahj-Mb-QioCa5UQf4kK4RB_W4DC-nDT5dXLAWo-uOC3hHTHGdGcvjh-CkB7FSuKk2-XVGykbCf_0mdJmuhuikyFv87HNEKYqJXdQ8e_a6kS9FQ0ms8lgfLLdVyrgoxtFddptCiJ-EaX4b5hi6cG9sD2MkX9aehpAp8kk1__-XN4TVKtkyooUg2CMOcrtpMCgq73rpGoePKhGW8IKSUPIT0iQoPmpdhRWKbpIgYiIhbd42YEnelYJjHQ2qXi3eDRTccRJBn0iZbmIKCi6qJIIDJNgLHdYVjYKHI5NgcAurnhbAruE6kdaqnu8OKwwufRcw9Nx7T3VZoQXfyw17lti1o3dH-J8_fs2miUimDOES_BnQUR1N3e1eWVqcLea8n_wZVJZ4-NXBbFOLKaRXz_1SapEWgvA6o5jXEyZMrr99rlTif7RCEcetFCPUJD5JH6dASJo8dTCoI9GhHYRr4fJrdZ60qkd4byoP-5y7po9iQFG-cfwmf6kGuNAXHQOVj0-5UkoOUG14S6gMvyNCivY87O1_ELXpRwsAHiI1lWU1Of4xo8HHdQMt-Xv7SZXafrdIQlO95Yl5l5Jay_vlr20G5UhGUF7zcoC2QUcU2MxE2WKhIfzqLSJaJPjNPjsAIPgr5dEkVZc82wctXvgE-LHo98RDbUtlp__QsBs1N_xBjJIVc=w835-h626-no

6gibGObO77-UefoLcKX098I2Nx9d2lmQJXNI300XlwkeO26UwiGAym7Wfc8h6U9jnxQJ8lPr2wRcxZ3j6mhxHoOrmC_DHuDIqLn0Z89r2SlLN8TGU2EZCqO62VgNyvD9biRsLiEWo-PW2hF5s_36eZufIfQtSpyk0YokpqCKuZTAtDumwf2J0tAhuutR9zCAoZQSuK_qJWOwGT64gNpRt3H5e0ayNT-Cm9gz-PDzRtCioUSaW9pwI8gu6MdBd7QoK2qF_jLna0MT90o0XZU2sbdyAM1mU-OIwzhE6j_U0oY3fNiROi7Bch_ykHYmSCZkw57eLWKKn8qkF4_5wLl_BrGPtGeUIaAV-9Z3hZSjbd9lClS-__G6zy2ZCvc9pB2p3DH8RLNYdX20WotIGjAJGAvUowPH2BQGctGnyc10VWOtzm_GbeISc9wfwA56QBDa3wHRYSmjJkXlnqKTq563WicJnP3x_MeI01g-l4oiwyvSZdFATHhxc4PkQ_30_fQ1DiIYXhvfq262sKtKaMiXPuGlN3Z_ebn5cTkW7FLKjUNCFsz-A5A_ZvF86kAu0RebT8NI7mzYox3YB93tEQMC01LyEiy1u-BSA48i-x8P938dsSwuwT5qO4WOrm6NgvGxpRkz6YMohUiqlEXl_fEmMusHN6P4MG9UtrDyrMojodi6FNgvWW_OpfcSUgqskvzl0uDyhmPpvifW0ABHgg8KlOzOufZMG2s3VAkx=w835-h626-no

a8IR9HmmHgAKrdcdhUxtVBjcBcUiobDtjI-sZ1LzmC53BwzdASGAp3yE9hDB0drkVEMre1vX7P8nzH5pP8R6e5vy_UxUG1ULQWhSZvtOR-ARwLYz9XKFDw6o_cVkfmj1SoPau9EjDBeViCtm7qtUrN756BTuOdmMxdMQgHQb-ACW50qJYA38c1K8KwK2bu-gFfZnI-huQIs2_2e1zEZeY7jx1c4DTzo_fXfhMVoytlF7v6mjNrGYy3SWiQ1I0_OGpcMPlvKKsfPVioDqg7YNIx-m50GPHmjubZXQfJIJp_jNlO8So6sQ85kcYo0xrBy5XMTS0jabZVQV-CaK1KO8jkNJRaTk9tUXz71AjjH5zIy-IurnelBeF-RH59ldFdd5OFl3cykFBXl4Ibw7OhrjcK1eM8sP4MwBVWFJ7M_mUSR59K25Sw0RSRnp36uOrnbUTRC8rEYJXCIO-iUNC-XGC_3H0g9xdGZ7sq8qhHhZuVWToCIAOlB2VSRfEJXfNdidYBX_KbnaTM_Tq7Y5pgF-1pxm_3Lr43_9wzWTir4VIetsaLnDvRFSwXdIGxLzn63rbHSzOQNJo3GuezGssL7MR16KoWGhEJ1A2h171vqNCHaiisMLNiQU9ay0tP6HIUqXHdfblJNHRYKKxj5fWfGylWkVIOX0tON6hT4daP_3WG6h6ieRov-hDTujLvgVMXyDisL464OYQg_NlBXtxoLyY2GHrNCPh_nZUnk6=w835-h626-no

Tymczasem szukam ekipy do wykonania przyłączy wodno kanalizacyjnych w maju przyszłego roku. Za 20m wody i jakieś 12m kanalizacji jedna firma zawołała 21k netto!

U mnie też okna opóźnione. Profile do fabryki przyjechały uwalone jakimś klejem. Muszą wysłać nowe, a na okleinę niestandardową trzeba trochę czekać :rolleyes:

Ja na szczęście podłączam się do tego co w działce, więc woda + kanalizacja wyniesie mnie ~500zł za rury kanalizacyjne + góra 2h koparki :D

Obdzwoniłem dzisiaj kilku wykonawców.

Sprawa jest skomplikowana, bo przyłącze jest małe, ale przez przepad wymaga kopania do ponad 4m, a że woda jest na 1,4 to małe firmy nie chcą się zabrać, a dużym się nie opłaca. Efekt jest taki, że 2 firmy zgodziły się wycenić. Jedna nawet powiedziała, że na nie swoim terenie kopać nie chce, bo może mieć nieprzyjemności. Nie sądziłem, że z przyłączami wodno-kanal może być taki problem!

monotematycznie wracam do tematu pieca/ instalacji gazowej

czy możecie mi podpowiedzieć czy koszt kotła/zasobnika/stacji uzdatniania wody/wkładu kominowego/rurek/pompki cyrkulacyjnej i robocizny oscyluje wokół 25 tys, trochę mnie zaskoczyła cena całościowa, w sumie jak oglądam pozycje, to teoretycznie nie mam czego się czepiać, ale żyłam w naiwnym przekonaniu że to się zamknie niewiele więcej niż koszt kotła plus zasobnik :bash:

monotematycznie wracam do tematu pieca/ instalacji gazowej

czy możecie mi podpowiedzieć czy koszt kotła/zasobnika/stacji uzdatniania wody/wkładu kominowego/rurek/pompki cyrkulacyjnej i robocizny oscyluje wokół 25 tys, trochę mnie zaskoczyła cena całościowa, w sumie jak oglądam pozycje, to teoretycznie nie mam czego się czepiać, ale żyłam w naiwnym przekonaniu że to się zamknie niewiele więcej niż koszt kotła plus zasobnik :bash:

U mnie całość kotłowni (bez cyrkulacji) to ok. 14tys zł.

Kocioł Vaillant ecoTEC pro 146 + Biawar 230 ok 6tys zł, sterownik do kotła pogodowy 600zł, zmiękczacz 2300zł, robocizna + wszystkie materiały potrzebne do pospinania tego do kupy (wraz z naczyniem przeponowym) 5tys. zł. Za cyrkulację chciał dodatkowo 400zł na etapie podłączania kotłowni za pompę i jej montaż.

Wcześniej za rozprowadzenie rurek wod-kan zapłaciliśmy 9tys. (plus 1tys zł za rozdzielacze do podłogówki i geberit). Gdyby była cyrkulacja to jeszcze by doszło trochę za rurki. Ceny brutto.

Edytowane przez Doli.

u mnie 8,2 tys piec, zasobnik CWU 200 l 3,5 tys stacja 3 tys to już prawie 15 tys, do tego wkład kominowy (1,2tys), rury złączki śrubunki (2,5tys) reduktor, pompa cyrkulacji, czujniki, belka montażowa pieca, sprzęgło hydrual (muszę doczytać czy w ogóle je potrzebuję, bo gdzieś doczytałam że niekoniecznie) to kolejne 3,5 tys plus robocizna i pewnie jeszcze jakieś pozycje, które mi umknęły

kotłownie mam już zrobioną w sensie pod kocioł gazowy i wydawało mi się że tylko podłączam piec, dodaję zasobnik no i ten wkłąd kominowy, a teraz to wygląda jakby w kotłowni nic nie było...

Doli. czemu zrezygnowałaś z obiegu CWU?

Na cyrkulację idą jakieś kosmiczne ilości gazu. Tak wypowiadają się Ci co mają. Nawet jak się zrobi "sprytną" cyrkulację. A my mamy jedną łazienkę zaraz za kotłownią, a drugą zaraz nad kotłownią. Jedyne oddalone miejsce to kuchnia, ale to jest max 10m. Poczekam na tę wodę ;)

W sumie to się zdziwiłem. Sam planuję cyrkulację choć odległości mam identyczne jak u Ciebie :)

Ja chcę zrobić cyrkulację głównie pod kątem łazienek - cyrkulacja włączana gdy ktoś jest w łazience. Myślę jeszcze jak rozwiązać kuchnię, ale scenariusze będę pewnie dobierał po tym jak już zamieszkamy. Chcę jak najlepiej zaizolować rury, więc te straty nie powinny być jakieś duże.

A nawet jak będą, to to ciepło i tak zostanie oddane wewnątrz budynku ;)

W sumie to się zdziwiłem. Sam planuję cyrkulację choć odległości mam identyczne jak u Ciebie :)

Ja chcę zrobić cyrkulację głównie pod kątem łazienek - cyrkulacja włączana gdy ktoś jest w łazience. Myślę jeszcze jak rozwiązać kuchnię, ale scenariusze będę pewnie dobierał po tym jak już zamieszkamy. Chcę jak najlepiej zaizolować rury, więc te straty nie powinny być jakieś duże.

A nawet jak będą, to to ciepło i tak zostanie oddane wewnątrz budynku ;)

Czy piszac o cyrkulacji mowicie o zastosowaniu w tym włącznika czasowego?

Jak są dłuższe przerwy, to warto cyrkulację wyłączyć (np. jak wszyscy wychodzą z domu). Można to np. zgrać z uzbrojeniem alarmu. Jak ma się włączać co kilkadziesiąt minut, to oszczędności nie będą takie duże, bo zatrzymanie wody w rurach nie zatrzymuje jej stygnięcia. Za to żeby szybko przegonić zimną wodę z rur to trzeba mocną pompę. Podstawowa wada jej to wymieszanie wody w zasobniku. Przy grzaniu prądem w taniej strefie to wada, bo temperatura wody się uśredni, zamiast pozostać dłużej rozwarstwiona. Przy innych źródłach ciepła to bez większego znaczenia - bo się włączy dogrzewanie które 24/7 kosztuje tyle samo.

Kombinowani z czujkami ruchu czy włącznikami jest sporą zabawą - a jest dostępny sterownik, który potrafi ogarnąć wszystko sprawdzając tylko, temperaturę wyjścia i powrotu cyrkulacji. Rozwiązanie jak dla mnie genialne w swojej prostocie. Wracasz z pracy - w rurach zimna woda. Odkręcasz na chwilę ciepłą wodę (trudno, 100ml się zmarnuje) gdziekolwiek. Sterownik zauważa, że wylot był zimny a teraz jego temperatura wzrosła. Znaczy trzeba przepłukać rury ciepłą wodą. Więc odpala pompę cyrkulacyjną. Ale wady jak wyżej.

Akurat i tak będzie PLC, więc to tylko kwestia ustawienia warunków ;)

U siebie zbiornik CWU robię przepływowy. Więc problemu mieszania wody też nie będzie. Ale przy tradycyjnym masz rację - może to powodować więcej minusów niż korzyści. Zaoszczędzimy kilka litrów wody kosztem energii na jej dogrzanie.