Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Doli. czemu zrezygnowałaś z obiegu CWU?

Ja też zrezygnowałem. Głównie obserwując użytkowników, tych bardziej świadomych, twierdzących że to nie ma sensu ekonomicznego. Ja również od kotłowni do łazienki gościnnej, która będzie w użyciu najczęściej, mam 2m. Do drugiej łazienki jest może 4m. Najdalej jest do kuchni, bo około 10m i tu będzie terma podszafkowa 5/10L -- mam taką w obecnym domu i działa już bezawaryjnie ponad 15 lat. Terma będzie grzać do 70-80sC w taniej taryfie, naturalnie z baterią termostatyczną przy ujęciu żeby się nie poparzyć, będąc podpięta pod ciepłą wodę ze zbiornika -- a jak już doleci ciepła woda ze zbiornika do termy to się przepnie bezpośrednio na kran (o ile będzie takie zapotrzebowanie). To spowoduje, że będzie minimalna ilość strat na wodzie. To samo, ale z trochę innych powodów, będzie przy ujęciu wody surowej do czajnika. Tu też będzie terma i też będzie grzana wysoko w 2T, aby potem szybko dogotować wodę do wrzenia w 1T. Tu będzie oszczędność czasu. Ale to przy grzaniu wody prądem, a nie gazem jak u Was.

Opłaca się u Ciebie ta terma przy gruntowej pompie ciepła? Nie myślałeś o sobnym obiegu CWU dla kuchni z czujnikiem przepływu? Przykładowo gdy lekko odkręcisz kurek pompka zacznie tłoczyć wodę. Ona będzie tłoczyła z max przepływem.

Zastanawiam się czy tego nie zrobić u siebie, że lekkie odkręcenie wody będzie inicjowało pompkę CWU.

Co Wy z tą cyrkulacją :D W ciągu dnia jak się cały czas korzysta z wody to nie będzie problemu na pewno a w nocy jak ktoś wstanie do kibla to najwyżej umyje ręce w zimnej wodzie :) Sterowania będą robić pod cyrkulacje...

BTW. U mnie właśnie skończyli tynki :D Za 2 tygodnie zaczynam zabudowy gk i wełne na poddaszu. I to raczej będzie finisz na zimę bo niestety z podłogówką i wylewkami się nie wyrobi a szkoda bo myślałem, że zdążę przed zimą i zacznę wykańczać. Z drugiej strony może i lepiej bo przyda się trochę odetchnąć. Ewentualnie jakby w styczniu pogoda zadziwiła to wtedy pomyślę,.

Jest nas więcej, tych, co to zrezygnowali z cyrkulacji świadomie ;)

Również łazienki mam blisko zbiornika CWU, a w kuchni gorąca woda nie jest mi potrzebna natychmiast.

Im prostsza instalacja, tym lepiej. A cyrkulacja, to zawsze dodatkowe rurki, pompki...

W obecnym domu funkcjonuję bez cyrkulacji od 10 lat i nie widzę wad tego rozwiązania. Szczególnie biorąc pod uwagę nasz nowy dom, w którym wodę mamy ze studni i prąd w G12.

Chociaż rzeczywiście, jeśli nie korzysta się z CWU przez pół dnia, to chwilę trzeba poczekać na ciepłą wodę, ale to są sekundy.

To zależy jak kto do tego podchodzi.

Nawet w bloku 3m od pionu muszę czekać kilkanaście sekund na ciepłą wodę. Znajoma w nowym mieszkaniu czeka koło minuty.

W umywalce pół biedy, ale średnio lubię sobie lać pod prysznicem zimną wodę.

Sterowanie robię centralne do prawie wszystkiego więc, sterowanie CWU to temat raczej poboczny. Mam zamiar w tym domu pomieszkać dłużej, a komfort użytkowania stawiam na pierwszym miejscu :)

Co Wy z tą cyrkulacją :D W ciągu dnia jak się cały czas korzysta z wody to nie będzie problemu na pewno

W ciągu dnia teraz nie korzystam z ciepłej wody, bo za długo muszę czekać - a chodzi o umycie rąk czy jakiegoś naczynia nie nadającego się do zmywarki.

Rano i wieczorem trzeba długo czekać na ciepłą wodę z prysznica. A mam teraz dużo bliżej do pionu z cyrkulacją, niż w domu do zasobnika.

Nie po to buduję dom, żeby sobie odmawiać wygody. Tym bardziej, że tutaj będę miał drogie szambo - więc straty na cieple z cyrkulacji częściowo sobie odbiję oszczędzając na szambie. Tym bardziej do kwadratu, że w sezonie grzewczym, to nie będą straty, tylko ogrzewanie. A jak zechcę oszczędzać, to zawsze mogę wyłączyć - zostawiając np. ze dwie godziny w tygodniu w czasie wygrzewania antylegionellowego, żeby mi się coś w rurach nie zalęgło.

W domu przy cyrkulacji mam ciepłą wodę jakieś 2-3 s od odkręcenia ciepłej wody w baterii umywalkowej z oszczędnym (1,2-2l/min) perlatorem. I to lubię :)

to trochę jak dyskusja nad wyższością Bożego Narodzenia nad Wielkanocą...wait..tu akurat dla katolików sprawa oczywista :D. Tak czy tak wolę prostą instalację.

U mnie na ten rok w planie jest jeszcze elektryka i niskoprądówka, montaż WM, ocieplenie posadzek i poddasza. Zrezygnowałem z łączenia piany ZK z OK i robię tylko ZK, więc mogę ocieplać przed tynkami. W styczniu planuję układanie podłogówki i jak tylko temp będzie znośna to wylewki. Po wylewkach będę chciał jak najszybciej odpalić pompę ciepła, żeby ogrzewać i robic tynki w lutym / marcu, z odpaloną podłogówką to chyba nie powinien być problem?

Akurat obieg cwu to jedna z prostszych instalacji w moim domu :)

Oczywiście wszystko ma plusy i minusy. Jednak wolę zrobić i w najgorszym wypadku nie używać niz potem żałować, szczególnie, ze jak Kaizen już wspomniał - zimą to nie sa straty ciepła, a pompki elektroniczne sa energooszczędne.

Jak robiliście z kotłownia przed hydraulika? Rozważam puscic tylko kilka rur do kanalizacji w ścianie. Cala reszta będzie na powierzchni. Więc chyba jedyna opcja to kłaść płytki teraz?

Ja do zimy chce zrobić jeszcze tylko hydraulike i elektryke, a na wiosnę ruszać z pozostałymi pracami.

Jak robiliście z kotłownia przed hydraulika? Rozważam puscic tylko kilka rur do kanalizacji w ścianie. Cala reszta będzie na powierzchni. Więc chyba jedyna opcja to kłaść płytki teraz?

Nie zastanawiałem się nad tym, jak dla mnie to w kotłowni surowo bez tynku mogłoby zostać, tak industrailnie :p

Hudraulikę przed tynkami robisz?

Ja robię, a to nie jest standardowa procedura?

A Ty chcesz płytki kłaść przed tynkami?? Czemu tak?

Tylko w kotlowni - tam rury beda na wierzchu robione - a chce zachowac jako taka estetyke.

To mówicie o podejściach samych czy całej hydraulice, po której potem będą chodzić tynkarze?

Wszystko. Tak samo beda chodzili po elektryce. Mam w planie zakrycie tego w przejsciach plytami ktore zostaly z szalunku, duzo tego nie bedzie, a chce zrobic hydraulike kompleksowo zeby sie nie bawic na raty.