Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wymiary 1000x2060mm.

11 rzędów po 46 modułów.

Kupowałem na elektryka24.net.pl wraz z całym osprzętem. Mieli najlepsza cenę i dostawa w sumie gratis przy moim zamówieniu. Potrzeba do niej jeszcze szyny, mocowania, maskownice itd.

Dokładnie taka :

Eaton

BP-F-1000/20/3-P OBUDOWA METALOWA STOJĄCA 2060X1000X300 DRZWI PEŁNE DŹWIGNIA IP30 SZARY

Sprawia wrażenie bardzo solidnej. Sztywna, konkretna szafa :) tylko czeka na wyposażenie i kable.

1. Przy wygrzewaniu wylewka pracuje i rogi potrafią się sporo podnieść. Jak się zaprą o tynk, to spora szansa, że coś popęka.

2. Małe szanse, żeby tynkarze dobrze położyli tynk przy wylewce. To wymaga czasu i precyzji.

3. Doczyszczenie wylewki może być problemem. Tynkarze muszą od razu zbierać.

1. Na szczescie nie bedzie u mnie podlogowki, wiec w sumie nie powinno byc problemu.

2. Musze ich zapytac czy to stanowi problem, bo jakby nie bylo to zmiana warunkow...

3. Zastanawiam sie jakby to mozna zabezpieczyc.

Tak czy inaczej musze pogadac z tynkarzami, czy to dla nich problem. Dzieki za wszystkie wskazowki.

A przy okazji elektryki. Ktos dawal u siebie roznicowki typ A?

Pytam, bo też chcę iść w typ A, ale każdy mnie pyta po co i nie wiem czy nie za bardzo wydziwiam :D Ile dawałeś różnicówek na cały dom?

Myślę o 3 różnicówkach na 3 fazy. Przy założeniu, że A będzie stabilniejsza, to podzielę to na dół, górę i techniczne pomieszczenia (kotłownia, garaż).

Tak, będzie sterowanie centralne, więc wszystko w gwiazdę. Do tego osobna instalacja 12v na wszystkie ledy w szafach, szafkach - będzie zasilacz centralny wyłączany gdy nikogo nie ma w domy.

Miejsca będzie zapas, bo częściowo chcę zrobić 2 szyny jedna za drugą i mocować do pleców rozdzielni. Ale wolę mieć luz i wygodniejsze działanie niż wciskać wszystko na siłę.

Same sterowniki zajmą 3 szyny, do tego przekaźniki, ściemniacze, zasilacz, skrzynka bezpieczników 12V itd.

Pytam, bo też chcę iść w typ A, ale każdy mnie pyta po co i nie wiem czy nie za bardzo wydziwiam :D Ile dawałeś różnicówek na cały dom?

Myślę o 3 różnicówkach na 3 fazy. Przy założeniu, że A będzie stabilniejsza, to podzielę to na dół, górę i techniczne pomieszczenia (kotłownia, garaż).

Tak, będzie sterowanie centralne, więc wszystko w gwiazdę. Do tego osobna instalacja 12v na wszystkie ledy w szafach, szafkach - będzie zasilacz centralny wyłączany gdy nikogo nie ma w domy.

Miejsca będzie zapas, bo częściowo chcę zrobić 2 szyny jedna za drugą i mocować do pleców rozdzielni. Ale wolę mieć luz i wygodniejsze działanie niż wciskać wszystko na siłę.

Same sterowniki zajmą 3 szyny, do tego przekaźniki, ściemniacze, zasilacz, skrzynka bezpieczników 12V itd.

https://bezel.com.pl/2018/08/01/parametry-wylacznikow-rcd/ Tu masz opisane w miarę.

Generalnie jak nie planujesz kilku komputerów na jednym obwodzie to nie widzę potrzeby. Oczywiście jak masz kasę to jak najbardziej :) Ja na dom dam na pewno kilkanaście RCD 1-faz.

Jaki system sterowania wybrałeś?

Coraz częściej robimy tynki po wylewkach. Pamiętaj wtedy o jednej rzeczy aby piankę dylatacyjną przykleić do podłogi by była dylatacja między posadzką a tynkiem.

Natomiast ja i tak planuję listwy przypodłogowe zlicowane ze ścianą, więc tynk będzie zaczynał się dużo powyżej posadzki. Tak się zastanawiam, że po wylewce łatwiej będzie wycyrklować wysokość listwy startowej dla tynku.

Z ciekawości jeśli wiesz już to ile będzie Cię taka elektryka kosztowała?

Tak sumarycznie ciężko podsumować, ale generalnie sama elektryka - typu kable wychodzi podobnie co przy tradycyjnej. Sporo niby idzie w układ gwiazdy, ale rozdzielnia jest centralnie i nie muszę krążyć między włącznikami.

Koszt tej części tradycyjnej zwiększa rozdzielnia i korytka, w których kładę kable dla wygody. Same korytka na cały dom wyszły koło 3k. Rozdzielnia z szynami, osłonami 2,5tys.

Robię od razy instalację alarmową na skrętce - co teoretycznie też można taniej, ale skrętka daje zapas na przyszłość gdyby coś nowego wpadło do głowy.

Dodatkowo około 48 portów LAN na skrętce kat 7 - co w przyszłości da mi możliwośc uruchomienia sieci 10G. Mam wrażenie, że za chwilę media streaming stanie sie standardem i obraz będzie przesyłany głównie siecią. W tej puli są porty do kamer.

Poza sterowaniem elektryką będzie także sterowanie wentylacją i strefami grzania i chłodzenia, kontrola wilgotności w wentylacji itd. To powoduje, że sama automatyka trochę się rozrosła i koszt samych urządzeń na ten moment to koło 14-15k. Do tego dojdą czujniki obecności, które dobrej klasy też nie są tanie. Czujniki ruchu itd. , wiatromierz, czujniki temp pod każdym parapetem do sterowania roletami w zależności od energii od słońca (czujniki nasłonecznienia raczej by się nie sprawdziły).

Jednak jak odliczymy koszt alarmu, sterownika podlewania ogrodowego, sterownika do ogrzewania, sterownika do reku (dostępny jako opcja), sterownika do rolet, to ta różnica nie wychodzi aż tak duża, a mam wszystko w jednej aplikacji, skonsolidowane.

https://bezel.com.pl/2018/08/01/parametry-wylacznikow-rcd/ Tu masz opisane w miarę.

Generalnie jak nie planujesz kilku komputerów na jednym obwodzie to nie widzę potrzeby. Oczywiście jak masz kasę to jak najbardziej :) Ja na dom dam na pewno kilkanaście RCD 1-faz.

Jaki system sterowania wybrałeś?

Naczytałem się w poradniku mullera i dalej na forum ISE, że AC to tak naprawdę mało użyteczne przy współczesnych urządzeniach.

Ja daję tylko różnicówki 3 fazowe. Dalej tylko nadprądowe zabezpiecznia.

W mieszkaniu różnicówkę wysadziło tylko raz w ciągu 6 lat - jak żonie spadło żelazko ;)

Wybrałem sterbox - kupiłem część zestawu żeby się pobawić w labie, ale czasu brak. Tak czy inaczej na ten moment wydał mi się najsensowniejszy. Aczkolwiek nie jest idealny i ma ograniczone możliwości przez makrocele. Dlatego musiałem dość mocno rozbudować. Firma istnieje już dłuższy czas na rynku, dość mocno rozwija produkt i jest chętna do pomocy.

Jak przeboleję kwestię prywatności, to połączę wszystko z google home + autovoice, tasker i można głosem sterować dowolne scenariusze i elementy. Testowałem google now z autovoice i taskerem. Docelowo tasker komunikował by się przez command line bezpośrednio ze sterownikiem.

Edytowane przez Owczar

Czy może ktoś z was zna / wie kto wykonuje projekty sieci komputerowych + instalacji TV ? Wiem tylko tyle, że mamy doprowadzony swiatłowód. Co dalej, nikt nie wie. Dlatego raczej bez projektu sie nie obejdzie.

Doprowadzasz "skrętkę" (to taki kabel do budowy sieci komputerowych) wszędzie gdzie planowany jest TV (bo coraz częściej TV wymagają netu) oraz biurka, gromadząc całość w jednym punkcie gdzie miejsce można przeznaczyć pod "serwerownię" i po temacie. Bez przesady z tym projektem.