Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

Dobrze widzę, jest odgromówka?

Podwójna brama to kwestia energooszczędności?

Jest odgromówka. Dwie bramy mi się bardziej podobają. Raz że mniejsze straty ciepła, dwa że duża brama jest bardziej awaryjna bo cięższa co mi monterzy mówili też. No i garaż jest na tyle duży że bardziej pasują dwie :D

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jest odgromówka. Dwie bramy mi się bardziej podobają. Raz że mniejsze straty ciepła, dwa że duża brama jest bardziej awaryjna bo cięższa co mi monterzy mówili też. No i garaż jest na tyle duży że bardziej pasują dwie :D

Skąd teoria że dwie bramy to mniejsze straty? Wg mnie są właśnie większe. Dlatego mam jedną dużą choć rozważałem na etapie stawiania murów czy nie zmienić na diwe. :p

Wszystko zależy od sposbu montażu. Podwójna brama zamontowana przed otworem w warstwie izolacji będzie cieplejsza niż pojedyńcza jeśli chodzi o uzytkowanie. Jeśli chodzi o zamkniętą bramę i tradycyjny montaż, to mostek termiczny po obwodzie jest większ, choć tracimy mniej ciepła przy otwarciu.

Do mojego domu podwójna zupełnie nie pasowała więc wpadła jedna 5,5m ;) Ale będziemy ją montować w warstwie izolacji.

Skąd teoria że dwie bramy to mniejsze straty? Wg mnie są właśnie większe. Dlatego mam jedną dużą choć rozważałem na etapie stawiania murów czy nie zmienić na diwe. :p

Bardziej miałem na myśli czas otwarcia bramy. Otworzysz duża to moment masz garaż wychłodzony. Natomiast przez mniejszą mniej ciepła ucieknie.

Wszystko zależy od sposbu montażu. Podwójna brama zamontowana przed otworem w warstwie izolacji będzie cieplejsza niż pojedyńcza jeśli chodzi o uzytkowanie. Jeśli chodzi o zamkniętą bramę i tradycyjny montaż, to mostek termiczny po obwodzie jest większ, choć tracimy mniej ciepła przy otwarciu.

Do mojego domu podwójna zupełnie nie pasowała więc wpadła jedna 5,5m ;) Ale będziemy ją montować w warstwie izolacji.

Ja montuję w licu zewn. ściany.

Bardziej miałem na myśli czas otwarcia bramy. Otworzysz duża to moment masz garaż wychłodzony. Natomiast przez mniejszą mniej ciepła ucieknie.

Jak dla mnie jeden grzyb. Zresztą powietrze ma małą pojemność cieplną, dlatego krótkie przewietrzanie domu problemu nie stanowi. Garażu tym bardziej, bo tam temperatury ~5-15sC a nie 22.

Pamiętacie może swoje zakupy styropianu na podłogę? Jak te ceny? Który producent najrzetelniejszy?

Termooganika gold dach podłoga eps 100 036 -- 67,53zł brutto/op

austroterm eps 100 036 -- 68,27zł brutto/op

Swisspor EPS 100 036 -- 65,68zł brutto/op

Dali też na Genderka EPS 100 036 po mojej prośbie (ale tego nie polecają, bo niektóre ich produkty nie spełniły GUNB2018.) -- 56,70zł brutto/op

Dziwne że Swisspor najtańszy...

Pamiętacie może swoje zakupy styropianu na podłogę? Jak te ceny? Który producent najrzetelniejszy?

Termooganika gold dach podłoga eps 100 036 -- 67,53zł brutto/op

austroterm eps 100 036 -- 68,27zł brutto/op

Swisspor EPS 100 036 -- 65,68zł brutto/op

Dali też na Genderka EPS 100 036 po mojej prośbie (ale tego nie polecają, bo niektóre ich produkty nie spełniły GUNB2018.) -- 56,70zł brutto/op

Dziwne że Swisspor najtańszy...

Swisspor zawsze najtańszy z tych sensowniejszych. Chociaż u nas jeszcze EPS80 była prosta, ale EPS100 już nie trzymała kątów.

hej,

jestem w trakcie instalacji pieca gazowego - tzn wszystko mam zainstalowane i muszę do gazowni zawieźć zaświadczenie od kominiarza i teraz się zastanawiam, mam WM, ale bez jednostki centralnej, aby się nie syfiła w trakcie prac tynkarsko gładziowych i co teraz ? powinnam najpierw zainstalować reku, aby dostać od kominiarza zielone światełko na puszczenie gazu ? w jakiej kolejności to ogarnąć ?