Robaczywy 08.02.2019 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Robie tak żeby uniknąć większych przestojow, trzeba będzie zabezpieczyć wylewki, ale nie widzę w tym istotnego problemu. Jaką rolę spełnia fioła na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 08.02.2019 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Robie tak żeby uniknąć większych przestojow, trzeba będzie zabezpieczyć wylewki, ale nie widzę w tym istotnego problemu. Jaką rolę spełnia fioła na poddaszu? Jest w projekcie Jedni piszą żeby dawać inni że nie trzeba. Ja daje tak dla spokoju sumienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.02.2019 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 To widzę, że u mnie podobny etap. Wylewki planuję mieć za 2-2,5msc W międzyczasie położy się elektryka w gwiazdę, a ja na szkolenie z KNX idę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 09.02.2019 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Kominiarz nie jest od WM. Go tylko interesuje zapewnienie że takie coś będzie funkcjonować. No oczywiście dotyczy tych "nowoczesnych" kominiarzy , bo ci bardziej konserwatywni nie za bardzo wierzą w WM i chcą tak jakbyś miał grawitacyjną. Co do WM i jego odbioru to wymaga tego nadzór budowlany, przynajmniej w Katowicach. I musi to zrobić osoba uprawniona, kominiarz nie przejdzie. A u mnie kominiarz odebrał komin wraz z wentylacją (mechaniczną). I nie widział w tym problemu. Mówił, że każdy rodzaj wentylacji odbiera. Nawet połaził po domu i zerkał na anemostaty (pofatygował się nawet na piętro , upewnić się, że tam również jest wentylacja, zerknął na rekuperator i tyle. Machnął pieczątkę i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 09.02.2019 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Zamontuj jak chcesz już i tak robisz nie tak jak należy (wylewki przed tynkami) to co za różnica? Ja zamontowałem drzwi już dawno. Ja też miałam wylewki przed tynkami. I innej opcji nie brałam pod uwagę. Pomijam parter, tam posadzki były jeszcze przed rozpoczęciem murowania Jakoś przeżyły cały proces budowlany. Tynki, przy całej budowie, to był pikuś Ale na poddaszu, skoro już miałam rozłożone instalacje na stropie, styro i ogrzewanie, oczywistym było dla mnie, że nie pozostawię tego, na czas tynkowania, bez posadzek. No nie przeskoczysz. Posadzkom nic się nie stało. Jedynie było sporo pracy przy oczyszczaniu ich przed położeniem okładziny. U mnie z kolei dzisiaj rano weszli z podłogówką (mieli we wtorek przyszły ale niech będzie), póki co styropian rozkładają. Mocno byli zdziwieni jak im dałem folie do rozłożenia na poddaszu pod styropian. Też jestem mocno zdziwiona . Czyli folię masz pod styro i na styro? Dziwne, Marcinie, dziwne... Ale spokój ducha najważniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 09.02.2019 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Też jestem mocno zdziwiona . Czyli folię masz pod styro i na styro? Dziwne, Marcinie, dziwne... Ale spokój ducha najważniejszy Na styro jest folia od podłogówki znaczy będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 09.02.2019 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Na styro jest folia od podłogówki znaczy będzie. Ja mam zwykłą czarną folię na styropianie. Kable na siatce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 09.02.2019 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Ja mam zwykłą czarną folię na styropianie. Kable na siatce No Ty masz kable a ja wodną podłogówki. Pod nią zwykłej czarnej folii się nie daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.02.2019 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 (edytowane) Jakie posadzki robicie w garażu? U mnie jest płyta, a pod nią 10cm XPS. Początkowo miało być też w środku 10cm, ale jest walka o centymetry. Chciałem położyć płytki na płytę bezpośrednio, ale jest jakieś 15mm rozjazdu między najwyższym i najniższym punktem... trochę dużo. Teraz myślę o cienkowarstwowej wylewce przemysłowej np Baufloor enduro. Robił to ktoś z Was? U mnie dzisiaj był pomiar pod refleksole i pod wylewki anhdyrytowe. Obie prace zaplanowane na 2 połowę marca. W weekend zaczęły się przygotowania pod hydraulikę: 1sza warstwa styro na wysokość korytek od elektryki plus rury OC 2ga na hydraulikę plus mijanki w dolnej warstwie plus rury OC 3cia warstwa już na gotowo pod wylewkę. Folia idzie tylko pod wylewkę na styropian. Zimą był wysoki poziom wód i nigdzie nie znaleźliśmy wilgoci - poza tą, która zaciekała po ścianie. Beton W8 plus folia pod płytą się sprawdzają. Edytowane 13 Lutego 2019 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 13.02.2019 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 No ja w garażu akurat robię z miksokreta wylewkę a jako warstwę wykończeniową chyba dam żywicę epoksydową. Jakoś te płytki mnie nie przekonują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.02.2019 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Robisz spadek do odpływu? Bo to kolejna rzecz nad którą się zastanawiam. Niektórzy twierdzą, że jak jest sucho, to woda w syfonie wysycha i śmierdzi z kanalizacji, a zimą tej wody nie ma rzekomo aż tak dużo. Czy jest na to jakiś patent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 13.02.2019 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Ja będę miał pośrodku (garaż dwustanowiskowy z dwoma bramami) kratkę odpływową i zrobiony lekki spadek w jej stronę. Zrezygnowałem z odpływów liniowych. W ogóle hydraulik mi mówił , że te odpływy są w zasadzie niepotrzebne bo ile tej wody będzie? On np nie ma wcale, ja wyprowadziłem rurę to już zrobię. Wodę do syfonu można zawsze dolać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.02.2019 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Ja mam po środku bramy - też garaż dwustanowiskowy. Planowałem odpływ liniowy i spadek w kierunku bramy. Zastanawiam się czy dookoła nie zrobić korytek z ceownika alu, albo wcale nie robić odpływu.. Bo rzeczywiście tej wody nie ma jakoś dużo. Dolać można, ale jak często W mieszkaniu po tygodniowym urlopie potrafią wyschnąć syfony i nieźle zaczyna capić, więc nie chciałbym latem tam biegać ze szklanką wody A przy okazji - jak rozwiązujecie łączenie podłogi w garażu z podjazdem? Wycinka izolacji, piasek, zagęszczanie i kostka? Czy są jakieś patenty na minimalizowanie mostka termicznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 13.02.2019 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Na wylewkę w garażu pójdzie żywica epoksydowa. Podobnie w kotłowni i pom. tech. Mnie zaś zaatakowały macki: Do tego coś mi wyżarło ścianę i złożyło jaja: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.02.2019 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 zimą tej wody nie ma rzekomo aż tak dużo. Czy jest na to jakiś patent? Zależy, jaki masz dojazd. Jak droga utrzymana czarna - to samochodu tak nie oblepia. Jak nie, to jednak na nadkolach i w innych miejscach sporo brudnego śniegu wwieziesz. I nawet pół biedy, jakby to była czysta woda. Ale przez to, że to syf, to odpływa bardzo się przydaje do mycia - wężem czy myjką myjesz posadzkę i syf spływa. Na lato możesz zalać syfon olejem spożywczym czy czymś innym (prawie) nie parującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.02.2019 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Na wylewkę w garażu pójdzie żywica epoksydowa. Podobnie w kotłowni i pom. tech. Mnie zaś zaatakowały macki: [ATTACH=CONFIG]426881[/ATTACH] Do tego coś mi wyżarło ścianę i złożyło jaja: [ATTACH=CONFIG]426882[/ATTACH] Rekuperator juz wybrales? Zależy, jaki masz dojazd. Jak droga utrzymana czarna - to samochodu tak nie oblepia. Jak nie, to jednak na nadkolach i w innych miejscach sporo brudnego śniegu wwieziesz. I nawet pół biedy, jakby to była czysta woda. Ale przez to, że to syf, to odpływa bardzo się przydaje do mycia - wężem czy myjką myjesz posadzkę i syf spływa. Na lato możesz zalać syfon olejem spożywczym czy czymś innym (prawie) nie parującym. W sumie to i racja. Droga poki co gruntowa i bardzo blotnista na ten moment. Zostawie odplyw, ale nie bede sie bawil w spadki. Zrobie odplywy liniowe po brzegach, tak zeby karcherem mozna to bylo potem wymyc. Zeby zrobic spadek w gre wchodzi tylko miksokret i gr minimalna 6cm - w najcienszym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 13.02.2019 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 (edytowane) Rekuperator juz wybrales? Nieee, muszę wcześniej otynkować garaż i pom tech. -- dlatego WM zostaje na takim etapie jak widać. Same zużyte dotychczas części (rury plus skrzynki) wyszły 4000 zł netto, bez czerpni i anemostatów. Niby w 9000 brutto z instalacją ma się zamknąć (ale jeszcze nie negocjowałem) -- jeśli z reku się zmieszczę w 6000 brutto to będę zadowolony. Aha, a dzisiaj rano przyjechał styro na podłogę, nieźle się nadymałem co przy temperaturze 38 (która trzyma mnie od miesiąca) nie było łatwe bo spociłem się jak świnia. Edytowane 13 Lutego 2019 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.02.2019 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 (edytowane) Jakie puszki rozprezne? Rury do reku sztywne czy elastyczne? Ostatnio wnosilem cos koło 100 paczek styro na piętro, więc wiem o czym mówisz niby lekkie ale strasznie upierdliwe. Ja zamówiłem póki co reku i inne gadżety. Poplynalem z rekuperacja ale co zrobić. Zamówiłem też nawilżacz higroplus+ 500. Rurki na dniach będę zamawiał. Edytowane 14 Lutego 2019 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 14.02.2019 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Jakie puszki rozprezne? Rury do reku sztywne czy elastyczne? Ostatnio wnosilem cos koło 100 paczek styro na piętro, więc wiem o czym mówisz niby lekkie ale strasznie upierdliwe. Ja zamówiłem póki co reku i inne gadżety. Poplynalem z rekuperacja ale co zrobić. Zamówiłem też nawilżacz higroplus+ 500. Rurki na dniach będę zamawiał. Rozdzielcze i rozprężne z nierdzewki, rury do reku będą elastyczne. Co to znaczy że popłynąłeś? Nawilżacz kanałowy? Ja myślałem o tym, ale potem doszedłem do wniosku że chyba nie chcę mieć wilgoci w kanałach nawiewnych. Ps. pamiętacie ile sobie Wasi liczyli za montaż stalaża do wc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 14.02.2019 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Ogólnie z wentylacją popłynąłem 3 stopniowa filtracja, nawilżacz, reku TG 600V. Do tego chłodnica osobna i nagrzewnica w nawilżaczu, ale sterowana przez rekuperator. Wilgoci w kanałach nawiewnych się nie boję - to nawilżacz ewaporacyjny, w którym na wyjściu będę miał temp docelową lub trochę niższą - czyli powiedzmy 19 stopni i wilgotnośc nie wyższą niż 60%. Wszystkie kanały flex będą izolowane pod kątem chłodnicy, która w lecie ma za zadanie obniżać wilgotność, ale mogłoby dochodzić do kondensacji na zewnątrz przewodów, więc będą w otulinie. Też chcę puszki z nierdzewki, tak samo rozdzielacze. Całość ma być z dostępem serwisowym z obu stron by można było zrobić ew czyszczenie w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts