Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja siedzę i kleje karton gipsy w kotłowni :D

Przez moje wymysły z ogrzewaniem szybko reagującym na podłodze narodziło się masę problemów... Wylewka niższa o 2cm w miejscu gdzie będzie terakota.

W środę wchodzi hydraulik i kładzie tam rurki meditherm.

Na to ma iść kolejna wylewka i tutaj zaczynają się schody :D Mało która się nadaje, a jak się nadaje, to kosztuje dużo. Robocizna też nie tania... Tak się kończą fanaberie.

Brodzik walk in prefabrykowany - będzie grzanie na żądanie - wodne z ciepłego obiegu, który też będzie używany do nawliżacza. Początkowo miało być połączone z ogrzewaniem, ale w sumie ciepła podłoga latem też będzie miła ;)

Jutro lub w środę jadę po elementy wentylacji. Chce pomontować rury do czerpni i w przejściach przez ściany przed tynkami i elewacją. W kuchni kucie pod zabudowany w ścianie wyciąg okapu. Wentylator = Silnik prądu stałego z płynną regulacją prędkości.

Sklep peflex oszalał z ceną za wysylkę przewodów do wentylacji. Do tego stopnia, że rozważam rozdzielacze peflex, a przewody alnor.

Stoję właśnie przed dylematem nawiewników/wywiewników. KLN Loximide robione na miarę pod wydatek to koszt koło 3200zł. Skrzynki rozprężne peflex plus anemostat który nie szpeci to koszt niższy o jakieś 1500zł... Kolejny dylemat... Ale oczami wyobraźni widzę te szczelinowe w suficie i chyba jednak warto za nie dopłacić. Będą z nami przez wiele lat.

Brodzik walk in prefabrykowany - będzie grzanie na żądanie - wodne z ciepłego obiegu, który też będzie używany do nawliżacza.

Pod prysznicem nie ma to sensu. Puszczasz ciepłą wodę 30s przed wejściem i masz cieplutką podłogę. Tanio, szybko, skutecznie.

W reszcie łazienki przydałoby się. Zamierzałem dać drugie kable pod płytkami, ale w końcu odpuściłem. Taniej zaplanować główne ogrzewanie tak, żeby o typowych porach kąpieli podłoga była ciepła.

Edytowane przez Kaizen

Dostałem wycenę na polecany przez Was Novoferm, ale delikatnie mówiąc nei powala:

Brama segmentowa Novoferm ISO45 , wersja domowa : blat bramy z blachy

stalowej ocynkowanej , między segmentami wypełnienie pianką poliuretanową bez

freonu , grubość płatu 45 mm , brama posiada uszczelnienie dolne , górne i między

segmentami , uchwyt wewnętrzny jednostronny , pasy poziome poszerzone gładka ,

struktura satin dark grey , napęd podsufitowy fabryczny typ 700 ( łańcuch , pilot 1szt

, konsola ) , wersja N ( wał skrętny , wymagane nadproże 210 mm , węgarki po min

100 mm ) ,prace montażowe ( po stronie Zamawiającego odpowiednie podłoże

budowlane , zasilanie , okablowanie ), transport , pomiar

• rozmiar szerxwys 5000x2500 mm cena 1kpl 9385 zł

• wersja woodgrain kolor RAL7016 8890 zł

• dopłata za fotokomórkę 200 zł

Podczas gdy Hormann RenoMatic Light Woodgrain 7016 z przetłoczeniami M i napędem Supramatic E kosztuje z montażem 5806zł brutto.

Jak dla mnie zbyt duża różnica, żeby było warto dopłacać.

U mnie oczywiście pompa miała być dzisiaj, będzie może jutro... Anhydryt to już od miesiąca odwlekają, niby ma być na przyszły tydzień ale jakbym codziennie nie wydzwaniał to by wylali w przyszłym roku pewno. Dobrze , że chociaż elewacja idzie dobrze i planowo. Ogólnie to ja się nie "siedzi" na wykonawcy to się nigdy niczego człowiek nie doczeka.

Wydaje mi się, że 2500 to w novofermie już niestandardowy wymiar. https://jakabrama.pl/ tutaj sobie można wycenić i to co mi przyjdzie zapłacić z montażem jest nieco niższe niż wychodzi. Dla Ciebie też powinno. Popraw jak coś źle wybrałem.

PROWADNICA:

TF SPRĘŻYNA SKRĘTNO-WAŁOWA

ROZMIAR BRAMY:

5000MM - 2500MM

PRZETŁOCZENIE:

BEZ PRZETŁOCZEŃ

RODZAJ POWIERZCHNI

SATIN

KOLOR:

SATIN DARK GREY

CENA ZA BRAME: 6069.00 ZŁ NETTO

NAPĘD:

RUN 700 990.00 ZŁ NETTO

FOTOKOMÓRKA:

FOTOKOMÓRKA 626 190.00 ZŁ NETTO

BEZPIECZEŃSTWO:

BEZ PAKIETU BEZPIECZEŃSTWA 0.00 ZŁ NETTO

STAWKA VAT: 8% VAT

Cena za bramę: 7536.00 zł netto

Cena za bramę: 8138.88 zł brutto

(w cenie 8% Vat - nie uwzględnia montażu)

Dostałem kolejną wycenę na około 400zł mniej niż poprzednia, ale to nadal zbyt dużo, zdecydowanie wezmę Hormana 42.

Mam natomiast pytanie o prowadzenie przewodów wentylacji poddasza, oraz akustyki na poddasza, u mnie będzie mniej więcej tak:

poddasze.png

Czy rury peflex w tym miejscu to dobry pomysł? moim zdaniem tak, bo będą w ciepełku, chyba słychać ich nie będzie? Martwi mnie nastomiast akustyka pokoi, jak to u Was wygląda, macie tę przestrzeń pomiędzy zabudową GK a stopem szczelnie wypełnioną wełną / pianą? U mnie za dużo miejsca tam jest, zeby tyle piany napsikać.

Skala na rysunku oczywiście nie jest zachowana ;)

Edytowane przez Robaczywy

Dobre nowiny :D Posadzka wylana od wtorku - jak stół :D Również stoi już pompa ciepła, po świętach ma przyjechać serwisant odpalić i zaczynamy wygrzewanie... Pomału też spływają komponenty fotowoltaiki (póki co pierwsza część konstrukcji), przy okazji elewacji korzystając z rusztowań się zamontuje.

P.S Zmieniłem taryfę na g11 . W ZE u nas beton i chcieli pozwolenia na użytkowanie Ale zrobiłem to przez ebok i poszło.

Edytowane przez marcin225