marcin225 08.04.2019 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 U mnie dzisiaj zaczęli robić elewację W czwartek przyjeżdżają z pompą ciepła a w przyszłym tygodniu mam nadzieję wreszcie anhydryt wyleją żebym po świętach już mógł zacząć wygrzewać. W sobotę wylałem 2 "stopy" fundamentowe pod pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.04.2019 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 U mnie dziś standard. Przyjechali, obejrzeli co do zrobienia na elewacji, pomierzyli, zliczą i oddzwonią. I tyle ich widzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 08.04.2019 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 A ja siedzę i kleje karton gipsy w kotłowni Przez moje wymysły z ogrzewaniem szybko reagującym na podłodze narodziło się masę problemów... Wylewka niższa o 2cm w miejscu gdzie będzie terakota. W środę wchodzi hydraulik i kładzie tam rurki meditherm. Na to ma iść kolejna wylewka i tutaj zaczynają się schody Mało która się nadaje, a jak się nadaje, to kosztuje dużo. Robocizna też nie tania... Tak się kończą fanaberie. Brodzik walk in prefabrykowany - będzie grzanie na żądanie - wodne z ciepłego obiegu, który też będzie używany do nawliżacza. Początkowo miało być połączone z ogrzewaniem, ale w sumie ciepła podłoga latem też będzie miła Jutro lub w środę jadę po elementy wentylacji. Chce pomontować rury do czerpni i w przejściach przez ściany przed tynkami i elewacją. W kuchni kucie pod zabudowany w ścianie wyciąg okapu. Wentylator = Silnik prądu stałego z płynną regulacją prędkości. Sklep peflex oszalał z ceną za wysylkę przewodów do wentylacji. Do tego stopnia, że rozważam rozdzielacze peflex, a przewody alnor. Stoję właśnie przed dylematem nawiewników/wywiewników. KLN Loximide robione na miarę pod wydatek to koszt koło 3200zł. Skrzynki rozprężne peflex plus anemostat który nie szpeci to koszt niższy o jakieś 1500zł... Kolejny dylemat... Ale oczami wyobraźni widzę te szczelinowe w suficie i chyba jednak warto za nie dopłacić. Będą z nami przez wiele lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.04.2019 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Faktycznie przesyłka w peflexie poszła do góry. Orientujesz się czy w Woli Mrokowskiej można kupować od ręki na miejscu w alnorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 09.04.2019 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Nie można, ale w okolicy jest hurtownia wentom. Biorę od nich na WZ. Co zostanie oddam. Transport też można dogadać. Mają cały asortyment alnora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.04.2019 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Wyśmienicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.04.2019 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 (edytowane) Brodzik walk in prefabrykowany - będzie grzanie na żądanie - wodne z ciepłego obiegu, który też będzie używany do nawliżacza. Pod prysznicem nie ma to sensu. Puszczasz ciepłą wodę 30s przed wejściem i masz cieplutką podłogę. Tanio, szybko, skutecznie. W reszcie łazienki przydałoby się. Zamierzałem dać drugie kable pod płytkami, ale w końcu odpuściłem. Taniej zaplanować główne ogrzewanie tak, żeby o typowych porach kąpieli podłoga była ciepła. Edytowane 9 Kwietnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 11.04.2019 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Dostałem wycenę na polecany przez Was Novoferm, ale delikatnie mówiąc nei powala: Brama segmentowa Novoferm ISO45 , wersja domowa : blat bramy z blachystalowej ocynkowanej , między segmentami wypełnienie pianką poliuretanową bezfreonu , grubość płatu 45 mm , brama posiada uszczelnienie dolne , górne i międzysegmentami , uchwyt wewnętrzny jednostronny , pasy poziome poszerzone gładka ,struktura satin dark grey , napęd podsufitowy fabryczny typ 700 ( łańcuch , pilot 1szt, konsola ) , wersja N ( wał skrętny , wymagane nadproże 210 mm , węgarki po min100 mm ) ,prace montażowe ( po stronie Zamawiającego odpowiednie podłożebudowlane , zasilanie , okablowanie ), transport , pomiar • rozmiar szerxwys 5000x2500 mm cena 1kpl 9385 zł• wersja woodgrain kolor RAL7016 8890 zł• dopłata za fotokomórkę 200 zł Podczas gdy Hormann RenoMatic Light Woodgrain 7016 z przetłoczeniami M i napędem Supramatic E kosztuje z montażem 5806zł brutto. Jak dla mnie zbyt duża różnica, żeby było warto dopłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 11.04.2019 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 U mnie oczywiście pompa miała być dzisiaj, będzie może jutro... Anhydryt to już od miesiąca odwlekają, niby ma być na przyszły tydzień ale jakbym codziennie nie wydzwaniał to by wylali w przyszłym roku pewno. Dobrze , że chociaż elewacja idzie dobrze i planowo. Ogólnie to ja się nie "siedzi" na wykonawcy to się nigdy niczego człowiek nie doczeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 11.04.2019 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Zapytaj o bramę w rapi. Ja za większą płaciłem 7850 z nietypowym montażem. U mnie napęd na pasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 11.04.2019 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 To nieestety nie moje rejony, ale wysłałem zapytanie do drugiego z przedstawicieli na Kraków i zobaczymy czy będzie jakaś róznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 11.04.2019 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Pytaj kilku firm, ja w tej co okna zamawiałem (tanio) dostałem wycenę na bramy (mam dwie) w sumie 2 tyś wyższą niż w innej firmie. A gadali , że już taniej się nie da i nikt nie ma taniej na pewno. Wziąłem oczywiście od tych tańszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 11.04.2019 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Właśnie sprawdziłem i novoferm w standardowym montażu z foto komórka i 2 pilotami 7100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.04.2019 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Wydaje mi się, że 2500 to w novofermie już niestandardowy wymiar. https://jakabrama.pl/ tutaj sobie można wycenić i to co mi przyjdzie zapłacić z montażem jest nieco niższe niż wychodzi. Dla Ciebie też powinno. Popraw jak coś źle wybrałem. PROWADNICA:TF SPRĘŻYNA SKRĘTNO-WAŁOWA ROZMIAR BRAMY:5000MM - 2500MM PRZETŁOCZENIE:BEZ PRZETŁOCZEŃ RODZAJ POWIERZCHNISATIN KOLOR:SATIN DARK GREY CENA ZA BRAME: 6069.00 ZŁ NETTO NAPĘD:RUN 700 990.00 ZŁ NETTO FOTOKOMÓRKA:FOTOKOMÓRKA 626 190.00 ZŁ NETTO BEZPIECZEŃSTWO:BEZ PAKIETU BEZPIECZEŃSTWA 0.00 ZŁ NETTO STAWKA VAT: 8% VAT Cena za bramę: 7536.00 zł nettoCena za bramę: 8138.88 zł brutto(w cenie 8% Vat - nie uwzględnia montażu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 11.04.2019 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Dzięki, faktycznie wychodzi trochę taniej, ale nadal sporo drożej niż Hormann, zobaczymy co mi przyślą z drugiej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.04.2019 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 U mnie Hormann LPU42 w RAL7016 sandgrain wychodził bardzo podobnie do novoferma.Silkgrain z kolei prawie 1000zł drożej. Dużo zależy od koloru i powierzchni, aczkolwiek RAL7016 jest chyba w obu kolorem bez dopłaty. Np RAL7021 w novo to już 900zł dopłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 13.04.2019 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) Dostałem kolejną wycenę na około 400zł mniej niż poprzednia, ale to nadal zbyt dużo, zdecydowanie wezmę Hormana 42. Mam natomiast pytanie o prowadzenie przewodów wentylacji poddasza, oraz akustyki na poddasza, u mnie będzie mniej więcej tak: Czy rury peflex w tym miejscu to dobry pomysł? moim zdaniem tak, bo będą w ciepełku, chyba słychać ich nie będzie? Martwi mnie nastomiast akustyka pokoi, jak to u Was wygląda, macie tę przestrzeń pomiędzy zabudową GK a stopem szczelnie wypełnioną wełną / pianą? U mnie za dużo miejsca tam jest, zeby tyle piany napsikać. Skala na rysunku oczywiście nie jest zachowana Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pika999 18.04.2019 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 cześć, my co prawda z lekkim opóźnieniem ale startujemy zaraz po weekendzie majowym. byle tylko poszło gładko i żebyśmy spokojnie skończyli przed zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.04.2019 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 To raczej Bocianki-2019, a nie tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 18.04.2019 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 (edytowane) Dobre nowiny Posadzka wylana od wtorku - jak stół Również stoi już pompa ciepła, po świętach ma przyjechać serwisant odpalić i zaczynamy wygrzewanie... Pomału też spływają komponenty fotowoltaiki (póki co pierwsza część konstrukcji), przy okazji elewacji korzystając z rusztowań się zamontuje. P.S Zmieniłem taryfę na g11 . W ZE u nas beton i chcieli pozwolenia na użytkowanie Ale zrobiłem to przez ebok i poszło. Edytowane 19 Kwietnia 2019 przez marcin225 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts