agb 28.04.2019 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Ja nie chciałem z kolei na dachu płaskim żeby nie robić słabego punktu na membranie. Wziąłem czerpnię i wyrzutnię od peflexa. Od czasu do czasu przemyję elewację. A skrzynek nie masz od peflexa? Te ich uszczelki się nie sprawdzają? Jakbyś zobaczył jak u mnie jest obrabiany każdy punkt na płaskim to byś nie miał obaw Ja samym uszczelkom nie ufam. Tym bardziej, że nie zawsze idzie mieć 100% pewności, że na wszystkie 4 zaczepy rura weszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 28.04.2019 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Widziałem jak potrafią obrobić epdma, ale uznałem ostatecznie, że tak będzie prościej To mnie zaskoczyłeś. Nie przymierzałem jeszcze tych króccy do rury, myślałem, że to wchodzi pewnie. Aczkolwiek też myślałem o jakiejś taśmie, ale raczej PCV aniżeli alu. Będę myślał potem, bo póki co myślę nad nawiewnikami. Ostatecznie KLN mnie rozczarowało fragmentem niemalowanej krawędzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 28.04.2019 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 4 łączówki LSA to 40 łączeń / 8 w każdej skrętce = 5 skrętek. Po pierwsze to na łączówce rozszyjesz 10 par. Po drugie pisałem o gniezdnikach 3-4 , a na każdy gniezdnik wchodzi po 10 łączówek LSA. Po trzecie przestań się dopierdalać i wyszukiwać po wszystkich tematach co kto może mieć nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.04.2019 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) Jak kupiłem pięć gniezdnikow, do dostałem na 5 łączówek. Mam się awanturować? Faktycznie, co do ilości pozajaczkowało mi się, że to nie 10 par ale par^2. Po trzecie przestań się dopierdalać i wyszukiwać po wszystkich tematach co kto może mieć nie tak OK. Nie chcesz, to nie. Mi przydawało się wytykanie błędów moich czy ekip. Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 29.04.2019 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Sprawdziłem swoją rozdzielnię, hager FP24TN2, a więc prawie 2x1. Może być ciasno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 29.04.2019 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) Jak z głową zaplanujesz dasz radę Ja każdy obwód i rozdzielacz planuję w visio a potem tylko połączenia. Daje mi to lepszy obraz i czas na przemyślenie. Spinam teraz sekcje główne. Gięcie przewódów 16mm2 na małym promieniu jest dość męczące Docelowo chce mieć gniazdka 3P na 32A w przyszłości, więc muszę dawać teraz z zapasem. Kaizen, jeśli chodzi o skrętki i rozdzielacze, to planuję je łączyć jeden z drugim w drabinkę. Zaciskać po 2 w tulejce i dalej. Szkoda mi miejsca w rozdzielnie na rozdzielacze dodatkowe. Zaciśnięte w tulejce dają pewne połączenie. Więc będę sobie tak szedł od przekaźnika do przekaźnika. Dodatkowo tulejka pozwala mi dać koszulkę z opisem. Na cienkim kabelku od skrętki ciężko by było. A jakie dajecie przekaźniki? Ja chcę dać Relpol RM85 in rush. Cenowo wychodzą koło 22zł z podstawką. Ale przy 130-150 sztukach już robi się niemała kwota. Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 29.04.2019 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Ja tego nie planuję, bo nie ja składam. Nie znam się na tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.04.2019 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) Zaciskać po 2 w tulejce i dalej. Szkoda mi miejsca w rozdzielnie na rozdzielacze dodatkowe. Zaciśnięte w tulejce dają pewne połączenie. Więc będę sobie tak szedł od przekaźnika do przekaźnika. Dodatkowo tulejka pozwala mi dać koszulkę z opisem. Na cienkim kabelku od skrętki ciężko by było. Przy przekaźnikach zaciskam linkę do sterowania (SSRy do podłogowki Fotek 40A) albo mam połączone na płytkach i podpinam goldpinami (plytki po 8 przekaźników SSR 2A dla oświetlenia). Ale co ze skrętkami rozprowadzonymi po domu? Masa przyda się chyba w każdej - więc tak chciałbym spiąć. Ale z możliwością rozpięcia, jakby trzeba było np. do szukać problemu. 3,3 i 5v też często się przyda. Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 29.04.2019 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Zaległa rozdzielnica. Skoro Wy pokazaliście, to pokażę i ja Powoli wreszcie wychodzę ze styropianu. Woda do kuchni z cyrkulacją A tak wykańczam przy oknach. Co ciekawe, płyta PIR jest idealnie prosta. Ale po przecięciu po grubości robi się mega banan. Podczas cięcia tak pręży, że potrafi pęknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 29.04.2019 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Uzbieralo się kabli Opisane? Z czego rurki do wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 29.04.2019 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Kable opisane, a ostatnio nawet ponumerowane(nie wiem po co) Rurki do wody PE-Xa, do CO PE-X/AL/PE, podłogówka PE-Xa. W hydraulicznym się śmieją, że chyba blok buduję na podstawie średnic CO Ale PC wymaga przepływu 2m3/h więc zasilanie rozdzielaczy musi być odpowiednio duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 29.04.2019 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Zaległa rozdzielnica. Skoro Wy pokazaliście, to pokażę i ja Piankę daj tam nad rozdzielnicą w ten otwór bo Ci się poprzeciera izolacja na murze. Ja mam tylko numery na przewodach. Opisy potrafią być mylące Teraz korzystając z kilku dni spokoju (rodzina u teściowej) poporządkowałem przewody i "orzezałem" te wysokoprądowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.04.2019 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Nic im raczej nie będzie, ale przy okazji dam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 30.04.2019 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Szafa Eaton 2060x1000. Ale okazało się że będzie ciasno. Na szczęście udało się dopchnac po jednej szynie na dole i górze które zaslonia maskownice, ale idealne na zugi do rozszycia kabli. Kawał szafy, dzięki. Czekam na wycenę z firmy Kubiak, system Profit, ale aż taka duża chyba nie będzie potrzebna..chociaż... Alarm już kupiłem z osobną obudową, bo będę montował na dniach, a rozdzielnica będzie po otynkownaiu kotłowni..czyli sam nie wiem jeszcze kiedy, ale pewnie koło lipca / sierpnia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 07.05.2019 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 Wczoraj przyszły panele Cyrk niesamowity był bo oczywiście po majówce nie przyjechali pracownicy od elewacji i sam je rozpakowywałem. Panele są pakowane na stojąco i ok. Pierwszą grupę rozpakowałem bezproblemowo (pomijając fakt że ciężkie i nieporęczne) , drugą jak rozciąłem taśmę je spinająca to mi zaczęły "lecieć" No i godzinę czasu stałem trzymając te panele bo oczywiście nikt się nie pojawił z sąsiadów w międzyczasie żeby mi pomóc. Szczęśliwie przyjechała sąsiadka i chwilę mi to przytrzymała że podjechałem autem i zblokowałem je zderzakiem. Mimo słabego słońca 2 szt już z ciekawości sprawdziłem i w okolicach 40V dają. Do końca maja mam nadzieję, że mi na dachu to zamontują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 07.05.2019 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 No i mam wycenę szafy od Kubiaka, Rozmiar w/s/g 1600/750/400. Mieści się 10 szyn po 33 elementy, z tego wziąłem 5 szyn i 5 maskownic do upakowania elektryki i doł pusty, tam później wsadzę jakąś płytę montażową elektronikę. Cena to 1630zł za IP30, do IP54 dopłata 300zł, ale chyba to byłby przerost formy nad treścią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.05.2019 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 5 szyn i 5 maskownic do upakowania elektryki i doł pusty, tam później wsadzę jakąś płytę montażową elektronikę. Masz WLZ i uziom wprowadzony od góry rozdzielni? Jak nie, to dajesz jak najbliżej (czyli na dole) zabezpieczenie, żeby ewentualne przepięcie z sieci nie hulało po całej rozdzielni indukując prąd w kablach i osprzęcie, tylko jak najkrótszą droga zostało uziemione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.05.2019 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Co tu taka cisza? Takie pytanie mam. Moduł 8-16 przekaźnikowy z obciążalnością każdego z przekaźników 16A. Do tego grzałka 3kW. Podłączać ją pod przekaźnik, czy lepiej po drodze dołożyć stycznik? Wydaje mi się, że lepiej dodać stycznik, ale się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.05.2019 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Co tu taka cisza? Takie pytanie mam. Moduł 8-16 przekaźnikowy z obciążalnością każdego z przekaźników 16A. Do tego grzałka 3kW. Podłączać ją pod przekaźnik, czy lepiej po drodze dołożyć stycznik? Wydaje mi się, że lepiej dodać stycznik, ale się nie znam Dobrze sie Tobie wydaje, zastosuj chociazby ten: http://www.hager.pl/katalog-produktow/rozdzial-energii/aparatura-modulowa/aparatura-sterujaca/styczniki-instalacyjne/esc225/11010.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 14.05.2019 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Masz WLZ i uziom wprowadzony od góry rozdzielni? Jak nie, to dajesz jak najbliżej (czyli na dole) zabezpieczenie, żeby ewentualne przepięcie z sieci nie hulało po całej rozdzielni indukując prąd w kablach i osprzęcie, tylko jak najkrótszą droga zostało uziemione. Dzięki, pewnie bym o tym nie pomyslał, a brzmi sensownie. Tak mnie dzisiaj oświeciło patrząc na miejsce przyszłej instalacji zlewozmywaka, które prezentuje się o tak: Czy to nie jest aby skopane? Górne króćce, ciepła i zimna woda, ok. Poniżej szary, odpływ od zlewozmywaka, może ciut wysoko, ale chyba tez ujdzie, ale to białe, to jak sądzę odpływ ze zmywarki, tylko czy on nie powinien być przy podłodze? a może zmywarki odpompowują wodę i nie ma to znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts