Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

a może zmywarki odpompowują wodę i nie ma to znaczenia?

Zmywarka odpompowuje. Ściągnij dowolna instrukcję do zmywarki - będziesz miał rozrysowane. Zazwyczaj jednak podpina się do syfonu zlewozmywakowego.

Za to brakuje mi tu gniazdka do zmywarki - najwygodniej właśnie pod zlewem dać, żeby w razie czego łatwo wyciągnąć wtyczkę.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie praca wre, ale niestety mam także pełne ręce roboty. Kończenie detali przed tynkami.. Instalowanie puszek - ściągam zewnętrzna izolację przed montażem puszki, po jej zamontowaniu to wymaga o wiele więcej cierpliwości. Kupiłem pokrywki SIMET na puszki żeby zabezpieczyć podczas obrzutki tynkami.

Hydraulik już 3 dzień walczy z kotłownią i nie widać końca. Narysowałem, namieszałem i trochę się głowi jak to zrobić estetycznie i dobrze. W czwartek wchodzi pompa ciepła, więc czasu coraz mniej :(

Tymczasem panowie od tynków zamontowali narożniki i listwy prowadzące.

To u mnie podobnie :D Powiedziałem żonie, że położę rurki w tydzień, w końcu to tylko rurki. Walczę już miesiąc :D Rehau Rautitan Flex, flex jest tylko z nazwy i na filmikach. W praktyce to jak gięcie co najmniej rury PE40 grubościankowej. Do tego silka i kucie w niej... :rolleyes:Od ~2 tyg mam wodę. Tzn. miałem od początku, tylko odkręcili mi zasuwę w drodze.

PC miała być w drugiej połowie maja, ale nie ma jej gdzie postawić narazie. Stoi i czeka na przywiezienie. Do tego znegocjowałem cenę, ale mam sobie hydraulicznie podłączyć sam... :lol2::lol2: Tym bardziej, że nie chciałem na PP. Na co mi to było :D

Edytowane przez agb

Oszacowanie jakiegokolwiek czasu jest praktycznie niemożliwe na budowie. Czasem z pozoru prosta czynność zajmuje 2dni. Np wywijanie dylatacji ze ściany na wylewkę przed tynkami - nie klei się. Robię klejem na gorąco, ale muszę grzać wylewkę opalaraką, inaczej nie trzyma :(

A czemu tak unikasz rur PP? Jakiś konkretny powód?

Całość robię na "elastycznych" rurach. Jak są elastyczne już pisałem :D Ale już całość chcę mieć w jednym systemie. Poza tym CO idzie na rurach stabil, a te są o niebo lepsze. Gną się łatwo i trzymają kształt, gdyż mają wkładkę alu.

Im dłużej robię, tym mniej jestem przeciwny PP. Jedyna wada to chyba przewężenia jak się źle zgrzeje.

Ja też na podobnym etapie jestem. Czekam na tynkarza, ale już widze, że dupa z kolejnym terminem, bo leje i leje i znowu ciężarówka nie wjedzie. Jedyny plus, że miałem czas kotłownię przygotować i ją odrazu otynkuję.Moja pompa niestety jest zamówiona dopiero na koniec czerwca, nie wiem co sobie myślałem, nie umawiając tego w zeszłym roku.

PC miała być w drugiej połowie maja, ale nie ma jej gdzie postawić narazie. Stoi i czeka na przywiezienie. Do tego znegocjowałem cenę, ale mam sobie hydraulicznie podłączyć sam... Tym bardziej, że nie chciałem na PP. Na co mi to było

Ja chyba odwrotnie, pójdę na łatwiznę, tzn doliczą mi 1600zł za wszelkie elementy potrzebne do spięcia pompy z resztą kotłowni, podłącznenie zasobnika CWU, zmiękczacza itp. Nie mam głowy myśleć nad tym, co musiałbym kupić - kwestię hydrauliki olałem całkowicie, w sensie, że zawierzyłem mój los hydraulikom, Co do rur PP, to własnie takie mam, zgrzewane PP. Wydaje mi się to dużo lepsze rozwiazanie niż skręcane pexy, no chyba, ze wyginane, to super opcja, ale na tamtym etapie w ogóle nie miałem świadomosci ich istnienia. :p.

Jeżeli chodzi o wodę to nie chciałem mieć żadnych łączeń w podłodze. Z PP bym się chyba zajechał. PeX-y mam "zaciskane".

Żeby było łatwiej, do łazienek mam doprowadzoną wodę rurą 32, a otuliny 20 lub 30mm. Otulina od CO ma ponad 100mm średnicy :D

Swoją drogą po raz kolejny wszedłem do hurtowni z ulicy i zobaczyłem jak w internecie jest "tanio". Otuliny kupiłem za 40% ceny znalezionej w internecie. Rury wavina co najmniej 20% niż kupowałem w internecie. Magnaplast też taniej. Zawory i siłowniki Afriso też znacznie taniej niż najlepsza znaleziona cena w necie.

Nie wiem czy mają kauczukowe. Kauczukowe armacella na rynny kupowałem w necie, ale możesz spróbować, bo mają duży wybór. Podeślę Ci na priv, bo nie chcą w detalu sprzedawać. Mi się udało, ale nie chcę żeby zaraz tam uderzyło nie wiadomo ile ludzi, bo nie mają na to czasu :D

Otuliny takie grube, bo najpierw zamówiłem, a potem dopiero je zobaczyłem... :D dałbym góra 20mm grubości ścianki. Ale zasilanie i powrót mam rurą fi40, więc i tam by było jakieś 80mm.

To i ja się pożalę :D Oczywiście jak 27 kwietnia zeszli na długi weekend z elewacji tak po dziś dzień ich nie ma. Na jutro mam już obiecane , że wchodzą ponownie ale 2 tygodnie prawie jakby nie patrzeć w plecy. Panele też leżą już zakurzone a słońce takie, że aż serce mnie boli. Dzisiaj powinien przyjść inwerter i w zasadzie mam wszystko, tylko pozostało zamontować na dachu i zgłosić. Myślałem , że do końca maja się wszystko ogarnie ale mam wątpliwości poważne w tym momencie już.

Pompa działa, wylewki schną, wreszcie wilgotność z 99% spadła do 40-50 w budynku :D . Za 2 dni robię test folii i się skończy wygrzewanie bo ciągnie kWh niemiłosiernie.

Właśnie też się zastanawiam nad ukryciem rynien w elewacji... zmieniłem ich położenie i z zewnątrz jest ok, ale od wewnątrz bardziej widać przez okna. Ale wydałem juz kasę na zwykłe i to byłaby kolejna kasa w błoto. Chyba, że jakiś sąsiad odkupi za pół ceny :D

A jak łaczysz rury kanalizacyjne z odpływami rynien?

Ale czemu miałyby się rosić jak będą w styropianie?

Forum strasznie zmniejsza obrazki :( Ale w pełnym rozmiarze hydraulik też ma problem...

Właśnie też się zastanawiam nad ukryciem rynien w elewacji... zmieniłem ich położenie i z zewnątrz jest ok, ale od wewnątrz bardziej widać przez okna. Ale wydałem juz kasę na zwykłe i to byłaby kolejna kasa w błoto. Chyba, że jakiś sąsiad odkupi za pół ceny :D

A jak łaczysz rury kanalizacyjne z odpływami rynien?

Ale czemu miałyby się rosić jak będą w styropianie?

Forum strasznie zmniejsza obrazki :( Ale w pełnym rozmiarze hydraulik też ma problem...

Ja nie mam poziomych rynien :p U mnie wszystko spływa wpierw na dach płaski, a z niego wpustami, które akurat pasują do rur kanalizacyjnych 110. Nie wiem skąd to roszenie. M.A.G-a trzeba by zapytać. Ale słyszałem o tym nie tylko od niego.

monoblock Bosch Compress 7000 9kW. Powietrzna.

A mówią, że u nas monobloków nie montują :p

Kotłownia uruchomiona choć jeszcze nie gotowa.

Podłoga wyłożona do połowy płytkami bo nie mogłem wygrzać wylewki pod wylewkę cienkowarstwową :(

Pompa ciepła uruchomiona, ogrzewanie działa, CWU działa :D

Został ciepły obwód do nagrzewnicy nawilżacza oraz ogrzewanie brodzika no i rzecz jasna izolacja. Myślę nad armaflexem 32mm ale matą samoprzylepną żeby ręcznie okleić wszystkie średnice. Mam tylko obawy jak taka gruba mata zachowa się na małych średnicach.

Na olx gośc oferuje w dobrej cenie stąd pomysł na tą grubość. Bo w tej cenie miałbym normalnie 2 razy cieńszą.

qaFcu1EtwRcZYx_Nofm-zBcOVH58RnOKmjj70tlGfs0ETa7-6Dqx5XnU7O8xZoiXtpcSlcvD8jpSgxREN5jsIBw78SD1csBQsBSbGxIHKk0QiEeMaa6bZYIUmvvY3k2ej_VNc0lUE2BLRPdvfGggCBQX-pg9tWu-z3u5AIF-JwuRYAHI_ObtgCGFYPcMx8ncYRmAganf65yVLBED_Za-mCvN2TfEawHo4yzarixu1Hhp02QPo0Wj6kYnCIP4zqOXfbpX1Hv0QthdQvkzmduE72p-pJEwlISZLNdnXwdkYzq5_0RVqyuwvC5K1DosXDuhlA--Z6Nl8H8dKtMOFo-4ZURasP8mzptcGoSA2yzfbR1EM2gfDGStjP1mgdJnSI0CXCKTBXQIzOHARphfAq7VT_3rLTE1GCtpfwbVnQEpRqp598u6YmaAk_WT3D8iHWPXqxzCxNh8onH9QaOFTlWNdK9qJ7PeXd5lE6_SD-LoyJlVNIhvJuHCd__jcEule27do-YWsP8XpAbceZU8IMly4O9AhzpCxZ9ajYtiG5celN3EG3UwyZDHzcmibd4U05lrdmKpAqGE8tk5jzT5xtf1Nz3F5x-YS51OzqhcW-sgOXBWWrjnYqp4u8I-3EMYAyLLTKR3Jfq9R4ym7QmI4iIWL-YqpyLdDWyYbp07SnBGf_GeI925w3ddpfy0VK8u_jnfL-YYNsbqCi4sSivEMdMRQq31=w469-h625-no

I4oKFLZKuatQHm1bnen8k69yjrIT5teBSfxuDyT4o5oxGxSJ3DAbvQfSEzLoOwVpkSCzv8SfxMiqc2TWxzzV48NR_SK4cuakU5H8qS7ENjPQxGBms2eY-p_H9vrU0sqVvQ-ueqJh6F0Mh9x6EVNZqZfzOr8UnV3eiudW-N8FdWxuAX8X98weHC2hC3aLVmxfhH2fruPjuGAQoNxpJNGl21P4nU0NszFBhCfpKq7eZuALHvqWjX1t-dLkpwJUpuFQmT_9QUXOJEVKqVQpVtwucPxZhvVlF-hodMGPCDD082KMrmKevgDB1UfBNtnMmZt79a169A4IL7xznwyXxuXv6oUujiF2ftMLxSaAihh1FHd3RWvlRi9cs1Sfo3tEA5ReCSX-oWHRdhB0bp7qt4xKpYd1wucEyoYsHOes3CaNJerH2a-3Ecvk70pCHXdeU9Wv0_wIUVhQeCbTARb8UPTXzGu6vnhFuBWavwt5cLkaQlYIbCqj4AAsa4aj3GXeUTecqa1uv2oojP4tZMzsO_ONpVaVTrxiYeE0uWklb3YAUmRBgPVPLLCN7P_R-PQKjyZnpMRRUN9VqBIWupoYtXTLDGKYqyhSKWJL9DQp5BzhaMR5iNSBOz-Gix1SuzDHuA_eyhyluZ5G15Gs9kByH5T22x-zHTwKept67QfXE6ruO-_AWZZDMidcMVdGlcezcHNJkUKlC9SPbHnHcTkFLpIHrVqb=w469-h625-no

jSnXJ_-eSbY8XF5uxKRHlXEgqzLSLdb2zWvYFchk6v77JhNObFZEpoGi4qTapC1afxgbNDXfWCrIzqm3Kkago9nvabYH7jxyjR-zN6GNHwkvSQZbke53p-LDhrenycrufSRz-9Bv5kVhMmwtlHnSYHnmSyeDWaXORCyVIHXTedxO36qm68tH6XNovwELuFE01HAhjQcTIUznmN20qGZ9qAsryUcKoIOssxppFi4dBOFS_gxX2zMmULnjl4kYpCoZ841f9FmUo5g8S_0Doxq5dVP_3qhBD9VOh09OPX7rFUSX0ihMLLGaf43ZUxygKpjiFLAou1TG0WIHQWRm2CoYkb3kXwe_6sH98mWS-9Zw2aYwizRr3XkulXidtld5LdV7ilcYcRs0KUEsbvn1GyYnIM1QJtTzEzllAgZBenjJjb9adiPctQkfqcawglnoFVOEtRogwOHG8Py5U9G_k-D00zJpav4KqCH3L9MTV-RvHIDNGzPoO7iXjzPVTKL36KQwzbm0PBfNBnYR_2zpBqtNJkCjvWe49EKEx5aTdDKupdlyLDj6rnXUDBhKGZEz9Uo_y0yHBs1Pvj674-5NzKa2N59jHSqYyJ4i9u3SvqdHT-I-n5X-aDK-ZRmhz1j-79UMwBHz8HICYVo3Tn-lU47Bbp9S6HCH3WSvCZMBgy6feQdxnEryev7pHezg7O34bXTTTvvJxJ1tZRaJKFxfYSNGXq8A=w469-h625-no

MR9nIT7PgubeEQdM1M3C0gOAVSTYEKOtujP49i8hzoBZ7WsZ9OJ3bDMD-mdSQS_omAXIVpY_XOgXkCZC3YFFx6ZJ225cAI4y1kVdYlCcSji-oHudTppxnGFRHUQSNyfhkCFezzUVqhGxpwc91c3z6pVX-EzTWIlj-xBbnj0wxqjEmdcdjveTlbQ50eM_YZyrnU-z6ihi2PLrpzrR6Y6AyuBGmo0FomVGXwoy2a5zIx7brt25HVtnKo1mlJvukqqdHxVxc-1268O4dXtVu9oXtQ7RnzI6NyfLjrhcI-jAVGGa0-QZjsbd7SESDRG49mZYr0xCeC2Y5VW4Z3cH2ihpPwCbhgmRSjh0Q4XPq5FLyFqBYTSuTSTaa_wYejPGhm6YzjP5Svo2e_63yB3YHx7WqxCmUJ6CqXmLNEAdwFtR7PNRiq_9LlvuaVg6jmVGORViq19s4fDPXyetTiEwQRBKkxHTKqded5NdH4KMeyAkv3pPHASjxQXdfSo0JDJUYIH2L0_42NiFnMj56WPbSfIBZHp2-KEobxVGjkx_aUFiLc6W0C0X1cwPk9rg6NQe2JycgSIeghduCa23mBu5Ch8ARlJFgE_4TnkKPBzWVGbNv8E-CU56mWc1ik0CL04YhYP0qa1k8m4xEjDTvGXwcYVdIV9s5D8ncU0T3h69tXRTeWcG2UcitKxMWcYy5Ltmb-pT13eqeeVyTq_P-3BScyyVQxVR=w834-h625-no

uK0tX02pcxiCPmzwE2VIsk7xqOFIXBPeI8x1_e-Y5QAQZUdDgHfD6Go8-QSUHgMAAjq4WpgzLITgQl0Ms2q0Y_DRvOZ7Tb6ED_oQzjLglD1u9tjkN_C_y_cipU56mTY_UvZnO-jVy4nPnTKl0xygFEZTAfrylVMArW8Jh1R57NbLqLVXS23Zl1muxGfkyhygOIE5fvT6hDVRVlbyfBpts80a-r4hTI9jE8hbT7bDxl4JFzGmrfwSqCAaLyU-rIqL8kROADXlNyzvKyHxmfcp4F1TB22A6To262P0DUb4b5xHjEYmvoVJMceJc1bH3r92Ttqs3uTi0cZP71sB1Pi2iRmsiGEQE-czjEQSvL7o2zHlKFSlErcucs_OWBHaczzs6D5OyjSfAMyTFQyxOYAiyL3_q0zBh-tfYxZcrkm8EpydLOY_kbi9QE8wvoAC4431izDiBnfJFBLBXuONLpIo_QOGcyrEcRZ6_tkpirnEpPBpVAvxvHm0q9HT70-Ri0EvPURnDMWhXF3CRQk5gwHHJd7Z5AhmQ_jgFTR28r3FMgZ4ILemIURwYQ-FaFYWmXyZcgN8i1K8P5efDrLXa0OC0MjBcqKoZ1NR0oxRnSUiswL1xqHa5CBlau45cwJEIfo8GDlCsnrt2hEEUFGk8WHki-QGvASJp_Ospb0l6qbIRX-ETKqZqZ50tfyUJLc2osUT7yMVOUXtJOWEEFOVWcMTMzDY=w834-h625-no

Jl9_Tr2BfvK3igyKdaFRLxDVmBAmZ1enmgQslvNjOYCN5C-Q1YFy8w711MjGm_9JwimCD3D0mzGxa_YVypyTUasuYkmzDwZgqGzZ47pZNf-zGjKxg09VFqRBMJvFmagITaSIbcvTGUSoQ5GPN3qK-ImmoZ8QqJTA1cW0zbbMpnp5tAxds1P6rDFDTlKUUu0hmJ60Mpwn1edTy5Krpoe48HqG912_u82btKsHtLvqX2pKcptmvbElg98X_k3w2ZHHkf-Fxw7vve95Cb4T2dckGhyg1kLpafIeItz6-BpjEqfPxZ0NFHWAXF8jp-MJ24FFMqNHo5-30KfIiXWU25Bb17MwrIhm7plkrlCIWT64QRWLPB4VItRE_4o4MPVZQuaxoxGXuzY0qktEtSgDkPG3e9vqeg_zovT9_KnCfnm88waXHMofvImq2y7DbpHT0Qur6a5CnwWJfUbqRLgLvhOvlGwt_Iy-pHZvFkmtudYTwIQQwXrnef-BUGdBsVDP0foOmZxJgsCeYB3CtxqgNS-IGECzylWrVy66LU-HEcGaA11IiAoKUK23ctsHC_Ahk0m-ZDaiUhH1sks_t3oUKKZz8AhLNWoGiqHi29vIgDZKdQV8ilVmG01Xi3248ukvL15GOEHbIM8hninmXvTXa93CKlU9H-s6_zRXWwoViAeT8KZ5OuefJ48PWIJDmPrW9oqfomRCVwNyo2eHxgNbwnJyoAxn=w834-h625-no

Z ciekawostek historii inwestorów :D Hydraulik spędził w kotłowni 4 dni. W międzyczasie 2-3 razy "popsuło mu się auto" i nie dojechał. Deadline na montaż pompy był na zeszły czwartek, ustaliliśmy priorytety tak zeby możliwe było uruchomienie pompy. W środę koło 14 dzwonię żeby dopytać jak idzie, a tu lipa. Nie odbiera. I tak kolejne 5 razy do wieczora... Na miejscu wieczorem widzę, że się zawinął ze wszystkim. Zostawił tylko drabinę i rurki. Nie odbiera telefonu, a kotłownia nie dokończona. Rury od DZ kolidują z elementami wentylacji - godzina 19:30, a następnego dnia wpadają ludzie od pompy... Na szczęście udało się skontaktować z pompiarzami i zgodzili się dokończyć dzieło według mojego schematu i to w cenie montażu pompy - także tutaj ukłon w ich stronę ;)

Od tamtej pory mam kontakt z hydraulikiem tylko smsowy. Dzisiaj kończy ciepły obwód patrząc na stan alarmu....

Z innych ciekawostek - wszystkie zawory, śrubunki, kolanka (bez pomp, wymiennika i rur) wyszły jakieś 5k po dobrych cenach. Kupowałem sam bo wycena od hydraulika z jego rabatmi prosto z hurtowni była o jakieś 30% wyższa...

Edytowane przez Owczar

Do chłodzenia pasywnego ten wymiennik. Latem będę bypasował pompę ciepła i będzie osobna pompka widoczna na zdjęciu.

Ta skrzynka to clean box 250 thessli, w który będzie filtr kieszeniowy G4 przed reku. Za reku będzie drugi taki sam z filtrem F8. Jest jeszcze cool box 250 6 rzędowy przez które będę puszczał DZ, a w nim docelowo filtr węglowy.

mUIZtbZU4YFIghSBnHlWjEv_YgNd7U2EStcBuYycUFrROqbgzm-lx4E0237QSILsH7ReZpqf425inshnzE2i-7kVH48WndFTwAejy75D2X_2iU2Z1-8nIoU7dAuyPnXOlIrOXGPXCeGBMP6PmEmY8zUGpC_Sy-LAQxB9CQg0tkbkT62EoGxmAAy6vgk4zi70EhTCq_MzroIVQshtvcFtN9kJHLr1iaU4zGHFO0hC5UvDTr0gE3XLQFGPjCiwhJ1YpjoPcM_Ba45E5KpJwq3QFbc9CKBZ9jw_Q5R1sl5l-xVT3Eg7p61EUXdU6ribK_OCyIHQss6-oK-HIecGlDYC5cA79pZnx6Qhq-rFqK_kER6mMCwBkG0WaHB-3ON3_S-46fX7xhHMNRiAQJcKhmShqHs7i8eiPxjM1bGHnkpswH6VAjrtILw-rFd9byPVZ2WVV4Fo6y8_Z292M1AvcGYRhSoU4dADnkCXE8xFjF9-ioODEezg2kGFGcdjgVI1QGg8gAZUQdtoFblihlsor0a-kEblblc4TxAuL9d5q37x7fJgTuXYBLrixYIWmhNOWmf_sYMcFkgTlHbMWf7gQR4PPlsPm2dnDP3ijrn6xQyUQmLdwwF-cNdMayxZCJVEEIZ88M4urUVfiiVSlRtE8YwjYb8Fou3Yp-dPKRaGPCZPi8AtTyofXZM2pYVoup3hgE8Okt2_T1Q8h6yLRR19aM4SauOs=w834-h625-no