Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

Ale nakombinowałeś Owczar :D

U mnie dzisiaj wreszcie wrócili na elewację ... Sam szef przyjechał robić to jestem dobrej myśli. Już mu zakomunikowałem , że nie wypuszczę z budowy do końca. Ogarnie elewację, w międzyczasie musi schodki wylać dwa do części mieszkalnej bo obecnie jest zjazd jak dla niepełnosprawnych. Jak to zrobi to zabierze się za płytki podłogowe bo wreszcie z żoną wybraliśmy jakie chcemy. Zastanawia mnie czy zaraz po płytkach robić już gładzie czy też zaczekać na sam koniec. Z jednej strony zrobienie za wcześnie gładzi to ryzyko , że w czasie robienia łazienek, kuchni itp gdzieś poobijają, a z drugiej strony zostawienie tego na sam koniec wiąże się z zasyfieniem wszystkiego.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W kotłowni 2,5x1,9 zmieściłem pompę ciepła, zbiornik 450l, clean box, cool box, reku thessla green 600V, 3 naczynia przeponowe, wymiennik i do wszystkiego udało się zachować wymaganą przestrzeń serwisową :D No i jeszcze jest miejsce na agregat 6-8kW z AVR. Już przygotowałem nawet otwory na spaliny i dopływ powietrza ;)

Ja bym robił gładzie teraz bez malowania. Jak uszkodzą to potem łatwo przetrzeć i pomalować.

Do chłodzenia pasywnego ten wymiennik. Latem będę bypasował pompę ciepła i będzie osobna pompka widoczna na zdjęciu.

bypas to rozumiem, ale wymiennik jaką funkcję w tej instalacji pełni? Przepraszam że tak dopytuję, ale ten schemat straszliwie nieczytelny. Mój wygląda tak:

sk03.jpg

Ta skrzynka to clean box 250 thessli, w który będzie filtr kieszeniowy G4 przed reku. Za reku będzie drugi taki sam z filtrem F8. Jest jeszcze cool box 250 6 rzędowy przez które będę puszczał DZ, a w nim docelowo filtr węglowy.

Węglowy za reku to rozumiem, a skoro już ciśniesz wcześniej na takie filtry, to nie lepiej wszystko przed reku dać żeby się wymiennik nie syfił? Jaka cena tego coolboxa? Jakieś specjalne funkcje to posiada poza tym że ma zintegrowany filtr? :p Ja będę chciał zwykłą wodną chłodnicę kupić plus też skrzynkę kieszeniową do filtrowania. Dogrzewanie powietrza nawiewanego w zimie też sobie tym coolboxem (taaa) zaplanowałeś?

Tutaj lepszy schemat:

C0lDRZTqx7lCyJQW2Npg8U2rw3fCYlrSw5ZVFOJ5gbnevO8RnAjNE3BKZ9EX2hGvZLCzdCEMYi31XIQFjZUa7ZHjXTfGkQGAjUC5l1PCxWgk2jAIBRXtalA9OtYiiH8rHEB3ykSlNagrtM9APiX2YQfFlvFensIcKHXNvY26muHBaGQ4xcXVdd1I1B94eD06Y0GiSXomN_nyzL2BTdxpuCsw2cwK_cF3Bk521oTY0cr_q4QDr7lUhi6UyfoqiqCXtoS9Cmw_9LNHqyeaHa1J8YWpgm1SgGhXLQrFwERyLik3wKXdPagteahV-3RO2GzyypckpjbHaIMqU_7Q5vI1QfFNZdApautJ5FxgxJQepOyKs_tD2D21oH13wNr7myrd7F6d-040xCLuyaKpcrTaePh1YUulS59ycO3Nldj2wcApkd8uv_b16aGN5yTAl_SlZqyd434HR3KRmBrK-_M2ChzxQy51YpSPPpdRwdJ7shrh7JrTr6jOINZcp39hA5Gx3dMq2lWYsAifZXr4wIxDluZAUnl3cQwYHng9hE0em5hFeUtFZOCqHA4F7X-p4QFr1jjohI5HMEr5pGi8g_vLFidloYVlv1IB488ajVDde0Bn_HefOXYVVSsvlhF1K1-zANS3oG1V0AVc436nKx1o87JpH5UmsBUnzdUaHx6__YYu4vvaEI4qMDsdY3GtuzFhV0TeBaljc40JtQvuJl1M9tqY=w450-h625-no

Będzie służył do odbioru chłodu z DZ i podawał dalej schłodzona woda do ok 17-18 stopni będzie szła prosto na ścianę. Ale jeszcze wcześniej DZ będzie szło przez chłodnicę gdzie będzie chłodziło powietrze, a przede wszystkim redukowało wilgotność, co przy chłodzeniu pasywnym będzie w sumie dość krytycznym punktem.

Logicznie byłoby dać wszystko przed reku... ale w centrali jest Filtr F5. Więc musiałbym dać jeszcze jeden clean box tak naprawdę i 3 stopnie zrobić przed centralą, a tak mam 3 stopnie, a drugim jest właśnie centrala.

Ta chłodnica to w sumie najwydajniejsza chłodnica z małymi oporami jaką znalazłem - 6 rzędów, porządne przyłącza 3/4 cala. Puszczam przez nią DZ bez sprzęgła. Z tego też powodu nie mogę nią już grzać, bo płynie przez nią glikol, ale nie ubolewam nad tym, bo za całym uklładem będzie nawilżacz higroplus z nagrzewnicą wodną sterowaną bezpośrednio z reku. Więc zimą powietrze nawiewane bedzie miało zawsze zadaną wartość.

W tym cool boxie chce dać filtr węglowy bo jest miejsce na filtr, więc nie potrzebuje dodatkowego boxa.

O cenach nie mogę pisać tutaj, napiszę na PW. Dystrybutorzy strasznie pilnują by nikt nie oferował w dumpingowych cenach... Tak sam jak z reku. Nawet przez telefon ciężko dostać ifnormacje o rabacie przy zakupie reku. 600V kupiłem taniej niż katalogowe 300V.

Instalatorzy dostają grube rabaty na centrale, a klientowi sprzedają wszystko po cenach katalogowych plus oczywiście koszty montażu.

Choć mnie wentylacja w całości wyjdzie dużo drożej niż z montażem :D Same nawiewniki ze skrzynkami wyjdą koło 4,5k, izolacje, nawilżacz, chłodnice, filtry, zawory...

W kuchni robię kombinowany wyciąg. Wyciąg szczelinowy w ścianie. Potem kanałem po zewnętrznej ścianie w górę, powrót do kuchni pod sufitem. Wentylator w spiżarni niskoobrotowy prądu stałego. Przepustnica z rozdzielaczem - smażenie ryby out na zewnątrz, normalna praca powrót do kuchni przez filtr węglowy.

Zadzwonił do mnie gość od pompy ciepła, że jestem w grafiku wpisanego na przyszly tydzień i czy wszystkoo aktualne...nie nie aktualne, tylko, ze to APIC, a już myślałem o PPC Inwerter, ale jesli może być miesiąc wcześniej i po przeliczeniu wyjdzie z 3 tysiące taniej, to biorę tego APICa 10kW, niech się dzieje! Tylko teraz muszę do wtorku podłączyć rozdzielacz DZ, przygotować roztwór glikolu, uszczelnić (dokręcić) rozdzielacze od podłogówki i zalać pętle. Pasuje tez kupić zmiękczacz, to odrazu wszystko pospinają i kotłownia będzie w zasadzie gotowa...dzisiaj powinna być otynkowana.

Czy podłogówkę zalewacie kranówą, czy jakieś inhibitory korozji itp? Po zrobieniu roztworu do DZ zostanie mi trochę inhibitora, mogę go dolać do podłogówki, czy bez sensu?

OZC 7,7KW + CWU. Trochę przewymiarowana, ale róznica w cenie względen 9kW to 400zł, a chcę grzać 100% Co i CWU w taniej taryfie + wylewki 11cm (w sumie nie wiem czy grubość tu robi różnicę) Myslisz, że przegiąłem?

Woda destylowana najtaniej wychodzi mi z Auchan w 5l butelkach, na DZ potrzebuje 500l. Ile wchodzi na podłogówkę do rurki 16/2 / m?

Przy takiej grubości wylewkach w sumie nie powinno być problemu. A czemu takie wysokie OZC? u mnie przy 158m2 przed optymalizacją wychodziło 5,6. Wziąłem inverter 8kW z modulacją od 5 do 8kW. Ale sporo rzeczy zmieniłem, w tym grubość styro na 25cm.

Na podłogówkę znając wewnętrzną średnicę i długość łatwo policzyć. U mnie są rurki 6mm - ok 1,4km łącznie :D

Ja zamówiłem wodę destylowaną - w Auchan to pewnie demineralizowana będzie. W demi-pol.pl brałem. Przywieźli w zbiornku, zostawili zbiornik za kaucją. Transport w obie strony 50zł netto, a woda 27gr za litr. Niestety trochę syfu ze zbiornika poszło - w sensie rudej. Nie pomyślałem bo mogłem go wypłukać wcześniej.

NIestety w mojej okolicy nie znalazłem żadnej firmy oferującej transport i wodę w beczce w dobrej cenie, ale destylowana vs demineralizowana chyba tu nie ma znaczenia, obie są tak samo czyste, a już na pewno na te potrzeby. dlaczego tyle wyszło - nie wiem, może garaż dwustnaowiskowy w bryle i taras nad nim robi swoje. W rzeczywistosci bedzie troche mniej, bo w podlodze jest ciut wiecej izolacji i tak samo ciut iwecej pojdzie na dach.

Destylowana jest kwaśna* (czyli żrąca) bo w czasie destylacji wchłania dużo CO2 i nie powinno się nią napełniać instalacji. Już lepiej kranówą.

A jak ktoś chce na bogato, to demineralizowaną. A zdrowy kompromis to przepuścić przez osmozę.

*Przykładowe źródło - ale wystarczy pogooglać, bo to powszechnie znany fakt i mechanizm.

Edytowane przez Kaizen

Najlepsza byłaby z odwróconej osmozy, ale nie zawsze w pobliżu można taką znaleźć, a sam transport może przekroczyć wartość. Destylowana, którą łałem miała PH 6,5. Nawet jeśli jeszcze spadło przed zalaniem, to samo PH reguluje inhibitor korozji.

PH kranówki też bywa różne, w dodatku zmienne...

Edytowane przez Owczar

Najlepsza byłaby z odwróconej osmozy, ale nie zawsze w pobliżu można taką znaleźć, a sam transport może przekroczyć wartość.

Kupujesz filtr i sam sobie robisz. Jak nie zamierzasz sobie zainstalować w kuchni, to kupujesz RO3 (tzw. akwarystyczna).

W sumie dobry patent, choc juz zalane destylowana.

Mam jeszcze w planie PH zmierzyc i jak cos dodam troche wodorotlenku sodu zeby uzysjac te PH8-9.

Wpadla ekipa od tynkow 2 dni sprycowania i czekamy okolo tygodnia.

Zatem ostatnie zdjecia przed balaganem...

Rf7xTVmUmuB_apBKK7RI1SFqMwKyBaGdGL1t1yfRjdZQ_2tHOHv5iKiq3ddMKbQcy8NDmze8uQ9svjAPAb-5lQTcj2B91mj62Oirxlp-wGhsKoi57GpN10ICROYqpWwZ5BTZL47jo4kw5dXNHxRigaIHdo-vbFeRx9xXQu2_jBpVihcBb-1z7ViDlAkiIfpOJKbzUvqrnqw2PUY0fgdZMglHLGi_EXNdI47xyahNYzMnD8BpHjf99mEwEk8cbbd_j8xUzb3OOsotOiZJyNoZRChSZbX3kdCWUBW1SByAwWCctmJ-TL637SzedB9HucURtCEJLGfpZyClNeMALJQ7v3ltAM1EEaBdMhhLeRpUy2tyj_giPsfzc_NlpCDmoBZKaWgSg7TD_ai_9w80gSsjAbG0RrT5yFp2260r2P_BfIH1DbJSyDNu7zQgE7iyUY5zDLyMyoCUcvCdOwFpeYCauJjXbI7TCCxISVQ_rjxmneg4mpeMrpBm_8pe4duZkgWWawWd0nZvB8aNqV_moDKlHxnyYYXKpcE33Ighh3KRpTtybtm9icPW5pfefHy3GxuoebYQzr6gtjW2sZ--zvbgQDZ-FatAmp89DPlZvfMoWxI3Hb9fBWjUwS5Lqq2dt7gXdy7_Z1zSYWZTD0ceI5_sjZTCJHDkxmk=w938-h625-no

51Kd5w2RseX_ltMCH61ZjQtxGZuGo-dlGbuL5twZ8mEouXMhBmzeU3cTZocl_F7JmH6mavMYWMumuTkNfVrC4LSsvYiHbhYUpz-8UFCj3az2RiWREaVfrnU8KUg24QnDDVAJbBEp3spFiwkxNCHrllO5wsipLNFOABoshy3nKWoXXOp5kKqBJGmMajgIdn_vC2Xfmc-05bKPB8y62TCQr9Ruf84oI1lgZNkGm3vgOMU4_vGkd6bXFvZ1HNSXzvwbMpp7M4SDGuGlAzyr_EM4ciPnXpnT5XwblULcQnO03fhZ_QcdNrVFsVqp45ARWH2W3oOkhInj5v1VPoBxfmLHi4kOFFPEiPb5HxEhak2uUG4xRUcAUC8dJ0vzj7IfaUa2GjRZzJedY1eVvSUDQEZkz8PaDWvQGGRoMpQ5YxxUamBcM0fOtn1fUxzvL_n_dXKyu7EunFXhge3N9Bw8oc-rSkWCrK8u-x5auts4TBrfrpjjWk8kh1fx9SdQWmMipipGlJJbFrZ7rF2rrbTKoZXEqHv_UbdYOUlPKhmalQaQW1XEjYeJ8hk254r28do9LtbXMDQr87iC_lEKHnoFZB-ShuH1Bm8LAiFldEoUXQt_7wW8JP75r-7OfoRriPvEPmu2-wJp6bpJsdtNhDVB-koZ8NGVWj8mtt8=w938-h625-no

oduzOEmkT_qAqc9oxFoLR6-BBl0Bv9NUOhh0jQ5vL5fhzHfn1k_RcdLU_rXRUxEl5vbo3njbD5WeBYMjKrbS_OKhSpVyPI-ueYX1aCCDVJ6ya3xrUVRCopRKqiXDnk8i0DaaS8JWtc_qcr0THkCS5qTVMeihKdZexT1AgmsHtf9azQpJ-568_KEAofT-8dV1EPzIlEVQzwOFyRZEFmfHSjo7AcXyorEeufjbUe6hWhE1RbeM9u6TdtgHquj8NLA9McsY0PDmQGymUhGlxqwOraTqm9Iq-fdfmwVRDgC6uViFkyNem5sB8rWEBHZ-ib-4OCV2TdrlwDOKKvyfTDuQ2HYoIEBWKMUXvUiZ7ma3EOVWjglnWxnEfwomDepW6xFwv0aHVv-IDcPWaP52ISATo4mueK8D1rkykVDEy4ZsAZs7-X2HJ5pL2MVlnpgrKq5vHPgZRhW5Ws10mBRnx3r7uV4aNtwNsRrAbZc3eQHkhuyBr27x1vGIuAAvVPihDsuxzyqWKgB6AdUBrvVV5D_eVnywLzgzS3CPApYl1uP2t5KKoFEpdaBQM6Hv8ucpfQc6saPt6uWfSQTg7XFnom17MpIacdX_1pHcgBMb8Pdhj7ijbhUTiVyI2jKC1OCJMrbnYGMBbtWI2AaIsDiVb1VwHdFnC8CofSQ=w938-h625-no

e-WEn3SRFXHWJqeUsBWHIji-A1jwqyHUMOgiTrXV9al1i8HXMdigUX7L8gOQjyRw9D75ayzejR_l7jyfM37P01J0ybWVu7zkMvd2WpoBiudor1BzKKPTBfYjXV-n1LFztK8hPJCnvXZ-1GtNnPwQnwjWyHbEEd2UyQU5mj7o2eXJwwgR3eX9BrD5s2DMmeTlnXDLdUIm6iklJ9RJp1d8wOMPVQw_Z6b8HW7eS1ulz7Tpa1He1dkxbzvWjyLPWaM0lpi0lTt47QdEOXTcD3eOrRPacPbXI4vqGBoRFJ8u_YUIi6H6c6SLnvryxS_dZiuDx0Mfd-ZrdAVIXcBgODme9Ud_-eF-qnboMRjB32YDwiRDp2VYMJYcWkWzt-C1zRWxZSFrp2l_QQMVFyogp5I6xkPHJNwRBClqXjhwlOzTYuAC00mPbhJRp7L5u_mPHHXTa-hZT3YWqrswcVb6bgONrwxYaJKzIVFNJDGfGRn1c0GoTPFLQxTM3S-GoSlVWPxlXN9k0hPuu6unGJlqNovh16QR8CRLM64PVERaJWeF5AzYEASziU6as9FCL-NdsELhpquvNvH2Gpmi0stmBOMBfzZwdPbHo54uiyYNXt-a5JU70SM_mgPHN224csbhh5OhF-pijHcNGo1wUmQcIyy3z9mxogKGb00=w938-h625-no

Udalo sie uruchomic i grzanie i chlodzenie. Z efektu poki co jestem zadowolony ;) Wymiennik 35kW, ale przy tej delcie temp naprawde swietnie sobie radzi. Przy temp dolnego zrodla ok 12 stopni mam 13 stopni na rozdzielaczu na wejsciu.

Delta temp na wejsciu i wyjsciu z CO przy chlodzeniu ok 5-6 stopni - przeplyw ok 1,5-1,8m3/h.