Owczar 01.06.2019 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 (edytowane) Jeśli nie masz specjalnego programu do wygrzewania podłogówki to powinna od razu (choć to niezalecane i powinno się robić krokami). Podłogówkę masz liczoną na temp powrotu? Ja mam ogrzewanie ścienne liczone na temp zasilania z deltą 10 stopni. Próbowałeś grzać CWU? Ile czasu potrzebuje? Moja 8kW ogrzała CWU od 18 do 45 stopni w jakąś 1h15min. Temp zasilania dość wysoka jak na poziome źródło, ale w sumie mieliśmy trochę słonecznych dni. Choć po kilku godzinach mimo wszystko przy 11kW może spaść. Ja mam 240m pionowego źródła plus 30m dobiegów i po 4h temp spada do 8 stopni. Deltę na DZ mam ok 5-5,5 stopnia. Trochę spora, ale żeby zmniejszyć musiałbym dać większą pompkę - producent deklaruje że może to zrobić, ale nie poleca tego rozwiązania, bo energochłonność tej większej będzie prawie 2 razy większa. Jeśli chodzi o wykraplanie, to rosa zawsze będzie. Ja u siebie planuję 32mm armaflexa na te rury. Dodano:Jeśli chodzi o ocenę pracy pompy to przydałaby się temp powrotu do DZ Jakie masz pompy obiegowe? Jaka łączna długość DZ?Przed uruchomieniem pompy warto byłoby odpowietrzyć DZ pompą z otwartym zbiornikiem. Np ruską pompą z allegro zanużoną w wiadrze. Wtedy przepuszczasz każdą pętlę z osobna i pozbywasz się powietrza. Edytowane 1 Czerwca 2019 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 01.06.2019 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 (edytowane) Jeśli nie masz specjalnego programu do wygrzewania podłogówki to powinna od razu (choć to niezalecane i powinno się robić krokami). Programu nie mam, robię to w ten sposób, że zadałem 28 stopni na powrocie GZ i czekam aż osiągnię tę temperaturę, później zwiekszę o 2 stopnie itd. Co prawda jestem około 3 miesiące po wylewkach, więc jako tako już przeschło. Na chwilę obecna nie mam możliwości sterowania w funkcji tmeperatury zasilania GZ - mają mi to odblokować. Kolejna sprawa to temperatura powrotu DZ - nie wiem co to za filozofia producenta, ale nie pokazują tej wartości w sterowniku - po uruchomieniu modułu do zdalnego dostępu mają mi to wyciągnąć i będzie widoczne w aplikacji. Instalator i producent twierdzą, ze sterowanie w funkcji zasilania GZ jest niemiarodajne i lepiej w funkcji temp powrotu, ale rzeczywiście w projekcie podłogówki jest podana tmeperatura zasilania. Narazie chyba nie będę się spinał, niech to pochodzi torchę czasu, wylewka i tynki całkiem wyschną, to zobaczymy. Tem zasilania i powrotu wzrast o okolo 4 stopnie dziennie - z jakiegoś powodu pompa nie wrzuca odrazu na maksa temp zasilania. DZ to 800mb w 4 pętlach z Pe40. Odpowietrzone dokladnie tak jak mówisz, ruska pompa w mauserze z glikolem i po jednej pętli odpowietrzone. Pompę GZ mam Grundfoss 25/60 elektorniczną, a DZ to będe musiał sprawdzić bo nie pamiętam. zasobnika CWU jeszcze nie zalalismy wodą - narazie nie ma takiej potrzeby. Podliczyłem koszt uruchomienia pompy ciepła 2376 rury kolektora (800mb PE40) 160 otulina na rury 1032 rozdzielacz DZ 2100 glikol do DZ 332 woda demineralizowanan do DZ 196 inhibitor korozji do DZ 16150 pompa ciepła APIC 10CGW + sterownik pokojowy i zewnętrzny + moduł do zdalnego sterowania + montaż kotłowni 3600 pompy obiegowe, rury, kształki, zawory - akcesoria do kotłowni 2800 zasobnik CWU 400l z dużą wężownicą W sumie prawie 29tys, czyli udało się zmieścić w zakładanych 30tys. Edytowane 1 Czerwca 2019 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 01.06.2019 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Bez programu wygrzewania jest d... obecnie. U mnie w powietrznej nie ma szans uzyskać temperatury zasilania wyższej niż powiedzmy 32 stopnie bo pompa jest inwerterowa i sprężarka nie będzie pracowała z pełną mocą . Dlatego robią te programy wygrzewania bo wtedy jest inaczej i wymusza na sprężarce wyższą moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.06.2019 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Dlatego robią te programy wygrzewania bo wtedy jest inaczej i wymusza na sprężarce wyższą moc. Tyle, że AFAIK w przypadku braku zasilania taki program jest przerywany. A u mnie chyba jeszcze nie było miesiąca bez wyzerowania zegara w mikrofali. Więc taki program o kant rzyci potłuc, jak nie potrafi kontynuować po zaniku napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.06.2019 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Bez programu wygrzewania jest d... obecnie. U mnie w powietrznej nie ma szans uzyskać temperatury zasilania wyższej niż powiedzmy 32 stopnie bo pompa jest inwerterowa i sprężarka nie będzie pracowała z pełną mocą . Dlatego robią te programy wygrzewania bo wtedy jest inaczej i wymusza na sprężarce wyższą moc. jak jej ustawisz wyższą, to czemu by miała tyle nie osiągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 01.06.2019 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Robaczywy, Twoja pompa pracuje z najwyższą mocą, ale nie będzie w stanie dać max temp na wyjściu gdy na wejściu będzie niska. Musi powoli wygrzac wylewki. Znając przepływy w GZ i temp wyjścia wejścia można obliczyć max delte na podstawie mocy pompy. Jak będziesz miał na powrocie 25 to na wyjściu będzie powiedzmy max 35 stopni. Każde ogrzewanie liczone jest na temp zasilania w sumie. Temp powrotu jest ważna ale nie do sterowania. U mnie kotłownia z pompą i zbiornikiem cwu koło 53k. Wszystkie elementy metalowe z mosiądzu, zawory calido, sterowane belimo, pompki wilo oraz Grundfos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 01.06.2019 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 jak jej ustawisz wyższą, to czemu by miała tyle nie osiągnąć? No nie osiągnie bo masz czujnik zewnętrzny temperatury. Do tego moc sprężarki np w +7 jest 3.4 kw zamiast 9 w -7. Chyba że to tcap i one zawsze mają 9kw. Pompy inwerterowe moduluja moc sprężarki w zależności od temp. Na zewnątrz. Teraz przykładowo jak pozamykałem okna i przy 32 stopniach w podłodze w budynku było 21-22 stopnie i generalnie gorąco jak dla mnie. Okresy przejściowe są najgorsze dla pomp ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.06.2019 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Ale czujnik zewnętrzny nie jest używany wtedy, gdy grzejesz według krzywej? IMO jak ustawisz prostą, to powinno dawać na zasilaniu tyle, ile ustawiłeś. Dziwne dla mnie jest to co piszesz o inwerterze. One faktycznie modulują moc, ale w zależności od zapotrzebowania. Wolniejszy odbiór = mniejsza moc. Bo jak, przy 30o będziesz grzać CWU z mocą 1kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 01.06.2019 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 (edytowane) Ja mam u siebie inwerter, ale mogę na nim wymusić dowolne temperatury. Wyłączam czujnik temp wenętrznej. ustawiam temp w pomieszczeniu 35 stopni, do tego zmieniam krzywą na grzejniki i ograniczam max temp zasilania GZ. W ten sposób mogę wymusić na wejściu dowolną temparaturę. I tak teraz wygrzewam sobie tynki temp 29 stopni. Dodatkowo w garażu klimatyzator do osuszania. Po tygodniu mam wilgotność w tynkach od 0,6 do 0,8. Edytowane 2 Czerwca 2019 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 01.06.2019 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Ale czujnik zewnętrzny nie jest używany wtedy, gdy grzejesz według krzywej? IMO jak ustawisz prostą, to powinno dawać na zasilaniu tyle, ile ustawiłeś. Dziwne dla mnie jest to co piszesz o inwerterze. One faktycznie modulują moc, ale w zależności od zapotrzebowania. Wolniejszy odbiór = mniejsza moc. Bo jak, przy 30o będziesz grzać CWU z mocą 1kW? Grzanie cwu to inna bajka no i nie zapominaj że powierzchnia wężownicy jest nieco mniejsza niżcałej podłogówki w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 01.06.2019 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Robaczywy, Twoja pompa pracuje z najwyższą mocą, ale nie będzie w stanie dać max temp na wyjściu gdy na wejściu będzie niska. Musi powoli wygrzac wylewki. Znając przepływy w GZ i temp wyjścia wejścia można obliczyć max delte na podstawie mocy pompy. Jak będziesz miał na powrocie 25 to na wyjściu będzie powiedzmy max 35 stopni. Każde ogrzewanie liczone jest na temp zasilania w sumie. Temp powrotu jest ważna ale nie do sterowania. U mnie kotłownia z pompą i zbiornikiem cwu koło 53k. Wszystkie elementy metalowe z mosiądzu, zawory calido, sterowane belimo, pompki wilo oraz Grundfos. Ok, czyli wszystko wydaje się być w porządku. Ciekaw jestme jak to dzisiaj będzie wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 01.06.2019 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Marcin225 o czym Ty piszesz? Moc sprezarki w wyzszych temp jest mniejsza bo COP jest duzo mniejszy. Ja wygrzawalem wylewki w lecie jak bylo 30stopni i w podloge szlo ponad 40 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 01.06.2019 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Cop jest duzo wiekszy* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 01.06.2019 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Marcin225 o czym Ty piszesz? Moc sprezarki w wyzszych temp jest mniejsza bo COP jest duzo mniejszy. Ja wygrzawalem wylewki w lecie jak bylo 30stopni i w podloge szlo ponad 40 stopni. No jak dajesz program wygrzewania to nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.06.2019 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Zwykłe panasonici też mają podaną maksymalną moc przy +7. One w zasadzie tylko przy +7 osiągają deklarowaną moc. Nie będę się kłócić, bo, mam nadzieję, za 2 tygodnie uruchomię i sam się przekonam. Tylko u mnie T-CAP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 01.06.2019 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Zwykłe panasonici też mają podaną maksymalną moc przy +7. One w zasadzie tylko przy +7 osiągają deklarowaną moc. Nie będę się kłócić, bo, mam nadzieję, za 2 tygodnie uruchomię i sam się przekonam. Tylko u mnie T-CAP. Może jakby zmienić na prostą krzywą grzewczą to jest inaczej Faktem jest, że bez programu wygrzewania 45 stopni w podłodze to się obecnie chyba nie uzyska , a już na pewno nie u mnie. Nastawiłem na 26 stopni w środku i w nocy (miesiąc temu ) jak było 6-7 stopni dawało koło 36 w podłogę a w dzień przy 12 stopniach już koło 30. Temperatura była w miarę stała w okolicach tych 21 stopni. Fakt że okna otwarte i 1/4 budynku nie ocieplona była. Ja na program wygrzewania nie mogłem dać bo mam bufor dodatkowo 100l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.06.2019 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Zaraz, zaraz, to ustawianiu, której temp. Ty mówisz? Bo ja o temperaturze zasilania ustawionej według prostej. Czyli niezależnie od temp. wewnątrz i na zewnątrz idzie w podłogę ustawiona temperatura. A Ty chyba masz krzywą i w dodatku sterujesz jakimś termostatem w pokoju na podstawie temperatury powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 01.06.2019 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 No jak dajesz program wygrzewania to nie ma problemu. Nie daje programu wygrzewania. Ustawiam krzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 01.06.2019 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 No to chyba źle to ustawiłem No nic to, będzie jeszcze czas się pobawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 04.06.2019 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2019 A ja sobie zakupiłem Seek Thermal Compact do audytu izolacji Ale główny cel to wykrywanie rurek w ścianie.. Działa to nadspodziewanie dobrze. Na widoku z okna z klikudziesięciu metrów widać, które auta niedawno zaparkowały itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts