Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

Sam napisałeś, że w nocy nie używasz klimatyzacji bo nie ma takiej potrzeby, a na wywiewie masz wilgotność około 70 w nocy. To w końcu jest komfortowo? :)

Szkoda, że zacząłeś dyskusję (jak rozumiem) o wykresach w innym wątku, niż są wykresy.

W tamtym wątku sam sobie udziełeś odpowiedzi:

Trochę zaprzeczasz sam sobie patrząc na te wykresy.

Różnica punktu rosy dla czerpni i wyrzutni to mało miarodajne porównanie, bo wyciągi są w pomieszczeniach gdzie są główne zyski bytowe.

To była najbliższa rodzina, w tym żona i dobre wychowanie nie ma tutaj nic do rzeczy.

Ja tam teściowej nigdy bym nie powiedział, ze ma bukieciarskie zasłonki i krzywe tynki. Chociaż ma.

Nie bardzo wiem jak mam udowodnić, że czuję komfort na wykresie... :)

Zmierz temperaturę i wilgotność powietrza.

Wyobraź sobie, że moje wesele było w zabytkowej wozowni pałacu. W sierpniu, bez klimatyzacji. Jedyny chłód był od ścian.

Przetanczylem całą noc nie odczuwajac dyskomfortu takiego jak czasem na salach z klimatyzacją. Dobrze, że nie było higrometru, bo widząc poziom wilgotności mógłbym dostać duszności... ;)

Być może jakbyś miał wykresy z obydwu sal wilgotności i CO2 to byś poznał i zrozumiał przyczynę i mechanizm.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Dzisiaj skończyli wreszcie elewację (przy okazji balkony) a wczoraj zakończył się montaż fotowoltaiki :D Teraz gładzie, podłoga, we wrześniu kominek, schody, kuchnia. W międzyczasie łazienki . Może do końca roku się uda. Pomału też ogarniam ziemie na podniesienie terenu (póki co udało się 7 ciężarówek za darmo załatwić - potrzeba jeszcze z 10). Myślałem, że żona z dziećmi do teściowej chociaż na tydzień pojadą (żebym mógł wreszcie elektrykę ogarnąć na spokojnie) ale jak zwykle mnie los nie zawiódł i się pokłóciły :D

U mnie w wchodzą po weekendzie z elewacją. Ale uwierzę jak zobaczę, bo nie, która to już ekipa.

U mnie wykonczeniówka już w trakcie. Idą łazienki, a na wrzesień umówiony już parkiet, schody i drzwi. Stolarz też już po pomiarach i robi. Chce z kuchnią za miesiąc już wchodzić.

A tymczasem dalej nie mam wylewek w garażu i kotłowni, blachy na dachu i wielu innych rzeczy :D chociaż pojawiła się wizja zakończenia wentylacji.

Skoro ma być elewacja to trzeba było wziąć się za ukryte rynny. Jak już wspominałem idą na PIR, w otulinie 9mm armaflexa, a na to styropian elewacyjny. Montaż łatwy i przyjemny ;)

IMG_5537.PNG

IMG_5535.PNG

Rury Wavina niskoszumowe SiTech+

IMG_5538.PNG

Towar pierwsza klasa. Można zgnieść, a rura sama bez szwanku wróci do kształtu. Nie ma śladu po zgięciu. Szkoda, że nie poszły do domu, tym bardziej, że okazały się konkurencyjne cenowo do użytych UltraDB Magnaplasta

IMG_5534.PNG

U mnie nadal w proszku. W sumie nic się nie zmieniło od 3 miesięcy, poza tym, że mam po 19 miesiącach prąd od PGE.

Elewacja się robi, chłopaki pędzą ale trochę dali ciała z wiertłami. Było tylko 4cm krótsze niż grubość ściany, ale to wystarczyło by odparzyć tynki. 2 ściany na górze gdzie idzie styropian 20 do tynkowania. Mają to naprawić we własnym zakresie.

Pospinałem już odgromówkę, więc dom jest chroniony :) Elewację skończą pewnie za 2 tygodnie, a w środę wchodzi wykończenie. Według deklaracji mają skończyć do końca września. Więc szansa na przeprowadzkę w listopadzie realna.

Tutaj nie było dziur na wylot, bo ogrzewanie by też oberwało. Elektryka biegnie po ziemi głównie więc bezpieczna :D

Ale widziałem takie coś tutaj na muratorze. U mnie trochę dali ciała, ale nie sądzili, że otwór płytszy o 4cm coś uszkodzi, choć bez sensu naparzać takie dziury jak kołek wchodzi max 8-10cm :/

Tak czy inaczej cały czas do przodu. Jeszcze docelowe podłączenie wodomierza i mam już wszystkie media. Jak najszybciej zrobić odbiór i instalować PV ;)

Muszę poczytać co potrzebne do odbioru.

Faktury [...] muszą być starsze niż data złożenia wniosku

Kiedy się to zmieniło? Jak rozkminiałem ledwo kilka dni miałem za starą największą fakturę, żeby się załapała. Tylko data zakończenia przedsięwzięcia (data ostatniej faktury lub innego dokumentu - np. protokołu odbioru) musiała być po złożeniu wniosku.