agb 06.08.2019 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 @Owczar: czyli tą papę co wystawała spod ścian też obcinali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 06.08.2019 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 Papa akurat nie wystawała bo od środka było więcej i tam wycinałem. Ale też bym ją obciął. Elewacja po piankowaniu będzie tworzyła ciągłość izolacji z ociepleniem fundamentu. W niektórych miejscach mam 20cm styropianu, czyli tyle ile dookoła płyty, ale nie przeszkadza mi to. Na dole pójdzie szara mozaika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.08.2019 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 Ja też mam 2 ściany gdzie idzie 20cm, czyli tyle ile wokół płyty i się tym wcale nie przejmuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 07.08.2019 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Czy myślicie, że taka skrzynka na filtr kieszeniowy F9 byłaby ok czy za mała? Chcę zamontować kasetę M5 a za nią skrzynkę z F9 (lub względnie F8/7) na czerpni. Myślałem też o CleanBox, ale cena nawet z rabatem, to trochę przesada. https://ecofan.com.pl/fbk-200-kaseta-filtracyjna-p-2934.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 07.08.2019 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Zdecydowanie za mała. F9 to nie jest dobry pomysł. Rozmawiałem z gościem, który testował filtry końcowe od F7 do F9. F9 stawia ogromne opory i dość szybko je zwiększa. F8 to podobno najlepszy konsensus. Szukałem alternatywy do cleanboxa ale szczerze mówiąc niczego o tych rozmiarach nie znalazłem. Dodatkowo cleanbox ma na wyposażeniu presostat, więc nie musisz dokupować. Nie wspomnę już o jakości wykonania. zdecydowanie grubsza blacha, lakierowanie proszkowe itd. powierzchnia filtra ogromna. Mam u siebie 2 sztuki 250, tanie nie były ale nic ciekawszego nie znalazłem.Możesz ew rozważyć zrobienie puszki na zamówienie. Filtry też bez problemu Ci zrobią jakie chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 07.08.2019 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Musze to przemyślec w takim razie. Nie do końca kumam dlaczego presostat jest tam potrzebny? Dodatkowo na stronie Thessli piszą: "Dzięki zastosowaniu skutecznej filtracji powietrza klasy G4 oraz M5 w naszych centralach wentylacyjnych, powietrze napływające na filtr CleanBox jest oczyszczone..." czy to znaczy, że ClenBoxa montuje się na nawiewie już za centralą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 07.08.2019 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Wynika to z idei kaskadowej filtracji. Jak dasz na wejsciu filtr dokladny >F7 to po kilku dniach bedzie do wymiany. Optymalna jest min 3 stopniowa filtracja, ktora minimalizuje czestotliwosc wymiany filtrow. U mnie jest na wejsciu clean box 250 z filtrem G4 (wklad na zamowienie), potem filtracja w centrali F5 i za nia F8 clean box 250. Po drodze w chlodznicy bedzie jeszcze filtr weglowy co by nie czuc jak sasiad bedzie grillowal Presostat nie jest wymagany, ale jak bedziesz kontrolowal stan filtra? Na oko ciezko, a szkoda, zeby centrala sie meczyla. Im wieksza powierzchnia filtrow i im wiecej ich w kaskadzie, tym wymiana rzadsza i wbrew pozorom tansza. Duzy filtr nie kosztuje wiele wiecej od malego, bo koszty logistyczne sa podobne. Pamietaj o izolacji wszystkiego co jest przed rekuperatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 07.08.2019 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Dla mnie drugi CleanBox odpada, przynajmniej narazie, ale zakładając, że pozwolę sobie na jeden, to może zrobię podobnie jak u Ciebie tylko bieda wersja , tj. na czerpni filtr wstępny kasetowy G4 w jakiejś taniej skrzynce, potem filtry w Airpacku i na nawiewie CleanBox 250. Tylko to rodzi nowy problem, bo nie wiem czy wcisnę CleanBoxa za reku. Mozna by dac go równiez przed, ale szkoda wywalać oryginalne filtry.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 07.08.2019 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Zdecydowanie daj go za reku (clean box). Ten G4 kasetowy na wejściu na pewno pomoże oszczędzać filtry plisowane w rekuperatorze. U mnie ogromna część sufitu w garażu 3,2m wysokości została przeznaczona pod wentylację A sam cleanbox wyglada tak: A tutaj juz po oklejeniu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.08.2019 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Owczar, rozdzielnicę już ruszyłeś? Moja w bólach powstaje, więc może mnie jeszcze wyprzedzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.08.2019 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Zdecydowanie daj go za reku (clean box). Skoro dajesz go za reku, to jaki sens ma jego oklejanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 07.08.2019 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 A daj spokój zero.. ale zamówiłem dzisiaj fajne patchpanale do rozszycia rj45. Z zaciskiem od strony kabla i wtyczką. Można wygodnie dokładać i wyjmować kable. Zaczynam zamawiac halogeny i kamery na elewację. Ciągle coś pilniejszego Tuż przed przeprowadzką podlacze tylko włączniki, a resztę będę ogarniał po przeprowadzce. Będzie wygodniej trochę.. Dzisiaj podliczenie elewacji. Odliczając robociznę za dach płaski wyszło 77k bez drewna, które będzie robiła kolejna ekipa. Za samą podbitke 11k. Do tego galanteria, obróbki blacharskie gzymsów, bonie itd ok 10k. Reszta to elewacja 25cm grafitu na tynkach kabe. Chore ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 07.08.2019 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Kaizen, jeden jest przed reku, a drugi za. Okleilem oba, bo drugi jest za chłodnica. Gdy grzeję cwu to może wykraplac się na nim woda. Inna sprawa, że jest w garażu, który będzie grzany do około 10 stopni i do 18 gdy będę coś tam robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.08.2019 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Pokaż te patchpanele Też powoli przymierzam się do rozszycia samych kabli sieciowych. Rozglądam się też za szafą rack. Jakieś polecane firmy, czy brać co pasuje wielkością, ceną i wyposażeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 07.08.2019 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Zostały tylko 2 - to używki. To stricte do automatyki. Do sieci będę szukał kat6 z ekranem. https://allegro.pl/oferta/patch-panel-patchpanel-rack-19-cat5e-24p-hq-8374459096?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare Ja biorę sam szkielet. Wszystko wpadnie do zabudowy wentylowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.08.2019 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 2x24 powinno mi styknąć. Czy dobrze rozumiem, że zaciska się te złączki na 3 zdjęciu i wsadza razem z kablem do patch panela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 07.08.2019 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Tak to wygląda. Jak przyjdą to będę mógł potwierdzić. Ale generalnie ciekawy patent, bo patchpanele bede mial wysoko i sporo to ulatwi. Sasiad sobie zrobil na zwyklych gdzie wsuwa sie kable bez zaciskania i troche narzekal na styki. Wystarczylo poruszyc i juz cos sie dzialo. Ja na dol mam wlasnie zwykle, a na gore dam te. Lacznie okolo 90 przewodow UTP. Gdzie sie dalo to pchalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.08.2019 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Kupione. Tym bardziej, że kolega mieszka 100m od tego gościa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 07.08.2019 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Taa rozdzielnica... U mnie od maja stoi w tym samym miejscu Teraz pod koniec sierpnia wrócę z urlopu to muszę to ogarnąć jakoś ale czasu nie ma wcale. Dzisiaj za to wymienili mi licznik na dwukierunkowy i odpaliłem falownik (znaczy typ odpalił na budowie po mojej instrukcji bo ja nie miałem czasu pojechać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.08.2019 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Eee to u mnie już wszystko wpięte w zugi, z zugów większość na przekaźnikach, zabezpieczeniach, itp. PC już idzie przez podlicznik. Nawet zasilanie pompy od kanalizacji już jest, a dziś miały się przepiąć kolejne obwody. Czekam też od ponad 2 miesięcy na internet od orange. Za pierwszym razem przyjechał gościu i stwierdził, że trzeba kopać to i sprzęt potrzebny do tego. Następnym razem przyjechał ze sprzętem, tj. młodym ze szpadlem, ale szybko dali sobie spokój Sam sobie w końcu ten kabel wkopię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts