Papucy 15.03.2018 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Mozna, co najwyzej troche drozszy beton z dodatkami na mroz zamowisz A u mnie właśnie tynki się kończą a accuweather pokazuje - 11 noc niedziela , maskara . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 15.03.2018 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Drogie Bocianki Jak u Was wygląda sprawa dachu i deskowania pod dachówkę? Warto robić? Jak zwykle dylematy. Skłaniam się ku membranie - szczególnie, że poddasze nieużytkowe, ale żeby ta oszczędność nie wyszła mi bokiem za jakiś czas. Planuję robić izolację wełną pod dachem i w stropie nad piętrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 15.03.2018 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Drogie Bocianki Jak u Was wygląda sprawa dachu i deskowania pod dachówkę? Warto robić? Jak zwykle dylematy. Skłaniam się ku membranie - szczególnie, że poddasze nieużytkowe, ale żeby ta oszczędność nie wyszła mi bokiem za jakiś czas. Planuję robić izolację wełną pod dachem i w stropie nad piętrem. My mamy pod dachówkami membranę i planujemy taką samą izolację: kryty cały dach + między jętkami. Strych nieużytkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 15.03.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Dzięki Doli! No właśnie ku takiemu rozwiązaniu się skłaniam. Deskowanie i papa na tego typu dach to worek kasy. Oby tylko te membrany wytrzymały tyle ile deklarują producenci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.03.2018 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Też mam membranę (dosyć grubą - Corotop Power). Ale wielu dekarzy straszy, że wszystkie membrany to zło i się rozsypią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 15.03.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Tylko ciekawe ile w tym prawdy Przecież za deskowanie dostaliby ekstra kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dansing 16.03.2018 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 A ja odebrałem projekt i o zgrozo konstruktora poniosła fantazja jednak. 4t stali o 30cm na płytę pod dom jednopiętrowy na stabilnym gruncie. Witam Też będziemy mieć płytę(w rysunkach koncepcyjnych jest 30cm) ponad 150m2 pod piwnicą plus parter i piętro, ściany silka 24.Co prawda projekt ma być gotowy po świętach, ale już się zaczynam martwić co tam konstruktor nawylicza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.03.2018 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Ja już rozmawiałem z innym konstuktorem i KB. Będzie max 25cm i jakoś tona stali mniej. Więc jakby nie liczyć na samym materiale koło 5k mniej... Przy 3 kondygnacjach może być jednak trochę inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 18.03.2018 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Zaczęły się wykopy pod ławy.... miało być pięknie i bezproblemowo a skończyło się jak zwykle ;/ Oczywiście woda stoi na dnie wykopu (tak między 5-15 cm zależy w którym miejscu). Raczej prędko nie zejdzie bo wysoki poziom wód gruntowych i by musiało nagle ze 2 tygodnie pewno być kilkanaście stopni i słońce . Teraz dylemat co robić, wypompować i szybko zalać chudziaka - na to raz dwa szalunki, zbrojenie i modlić się że w międzyczasie woda nie podejdzie czy też igłofiltry na parę dni (koszt pewno pare tyś a i dostępność nie taka szybka bo boom budowlany ). Druga opcja to podnieść budynek ale to wg mnie można max 20 cm bo nie nasypie przecież potem gruntu na płot sąsiada . Ogólnie to dupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 18.03.2018 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Drogie Bocianki Jak u Was wygląda sprawa dachu i deskowania pod dachówkę? Warto robić? Ja zrobiłem deskowanie ale, ja mam blachę i chciałem trochę wyciszyć, ponadto dach musi przezimować dwa lata bez pokrycia docelowego. Na deskowanie udało się odzyskać (tylko) 2/3 desek z szalunków, ale zostały zużyte w całości. Półtora calówki (też odzysk z szalunków) pójdą na podłogę poddasza nieużytkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.03.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 2/3 odzysku to chyba nie tak źle. Właśnie tak mi poleca wykonawca. Ma to sens. Według niego deskowanie warto zrobić. Raz - usztuwnienie konstrukcji, a dwa ochrona membrany przed kunami itp. Nie wiem od czego zależy to ryzyko - ale u niego podobno właśnie kuny dobraly się do izolacji. Nie wiem ogólnie ile w tym prawdy. Ale biorąc pod uwagę plusy tego rozwiązania, wyciszenie - na którego punkcie mam bzika (mimo dachówki) to skłaniam się ku temu by je wykonać. Robocizne inny wykonawca wycenia po znajomości na 10zl za metr. Gdybym odzyskał te 2/3 szalunku to koszt naprawdę nie jest kosmiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzych82 18.03.2018 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Witam,z powodu przeciągającej się papierologii, budowę będziemy zaczynać na wiosnę jak tylko pogoda dopisze, tzn działka będzie na tyle sucha aby mogły wjechać betoniary. Budowa na Podkarpaciu, w okolicach Sanoka, wg "własnego " projektu, bardzo mocno wzorowanego na Dom w tarninach z pracowni Archon.Odnośnie deskowania (wiem że to jeszcze troche:rolleyes:) jestem zdecydowany w 100% pod pokrycie blachą, najpewniej modułową. Właśnie chciałbym wykorzystać deski z szalunków, tylko zastanawiam się czy 32mm nie będą zbyt grube/ciężkie ? (może lepiej próbować odsprzedać i zakupić calówki). Projektant wziął pod uwagę deskowanie. Jeszcze przed startem mam takie dylematy:Projektant przewidział ocieplenie podłogi na gruncie warstwą 6 cm, chcę ją zwiększyć do min 15. Jeśli dobrze rozumiem zwiększając ocieplenie o 9 cm zmniejszę wysokość parteru o te 9 cm. W projekcie mam wysokość 2.80 bo (tak chciałem) i w sumie 9 cm mniej to nie problem, ale zastanawiam się co z drzwiami i oknami, bo chyba to trzeba jakoś uwzględnić??Druga sprawa: ciepłe parapety, chyba jestem przekonany na tak, w części mieszkalnej. Kwestia czy muszę teraz powiększyć wymiary okien o grubość tych parapetów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 18.03.2018 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Półtora cala zdecydowanie za ciężkie na dach. Ale przecież do szalunków nie muszą wszystkie być grube, u mnie większość stanowiły calówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 23.03.2018 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Jutro zaczynamy, pierwszy transport materiałów - stal - przyjedzie dzisiaj, więc odpaliłem dziennik budowy: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?345703-Budowa-wed%C5%82ug-projektu-INES&p=7639140#post7639140 Będę tam wrzucał na bierzaco zdjęcia, koszty, przemyślenia, żale i radości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tojek84 23.03.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Witam Wszystkich.A co myślicie o tym żeby jako system ogrzewania wybrać folie grzewcze, ktoś ma jakieś doświadczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 23.03.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Grzanie prądem przy cop 1 to najdroższe ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tojek84 23.03.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Mógłbyś mi wytłumaczyć co oznacza cop-1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.03.2018 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Mógłbyś mi wytłumaczyć co oznacza cop-1. Masz bana na Wikipedię i Google? https://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3%C5%82czynnik_wydajno%C5%9Bci_ch%C5%82odniczej Ogrzewanie prądem to drogie kWh - ale kompletna bezobsługowość (brak przeglądów, bezawaryjność, gwarancja na 20 lat i więcej) i jest najtańsza w instalacji (przynajmniej zwykłe kable grzejne). W efekcie TCO (koszty instalacji, używania, konserwacji itd.) wychodzi w dobrze ocieplonym domu najtaniej (zwykłe kable). Folie to sposób na zrobienie drogo tego, co można zrobić tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tojek84 23.03.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Dziękuję za wyjaśnienie. Bana nie mam Dlatego też zastanawiamy się nad instalacją fotowoltaiczną, mamy już zrobioną wycenę do naszego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 23.03.2018 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Pod tym względem tego nie rozpatrywalem. Trzeba by to przeliczyć w kontekście lat.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts