Kaizen 17.12.2019 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Test grzania wody do ogrzewania CWU z 34,5 do 46 stopnia dał wynik COP jakieś 2... 11,5*450l*1,16=6003Wh Pompa zużyła w tym czasie 3.18kWh... To chyba nie jest nornalne? IMO jest. Tylko nikt nie zdaje sobie sprawy, że to realne parametry pracy przy dogrzewaniu CWU a nie to, co podają producenci typu 10-40 czy 15-40. Klik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.12.2019 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Ale temp na wyjściu z pompy nie przekracza 50 stopni. Pod koniec było 49. Gdybym grzał CWU przez wężownice to wiadomo, że będę miał na wyjściu pewnie z 55 stopni. Według etykiety dla zasilania 55 stopni spełnia klasę A+. Dodatkowo to był jeden cykl grzewczy bez szarpania. Czy naprawdę nie mogę spodziewać się więcej niż COP=2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.12.2019 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Dodatkowo to był jeden cykl grzewczy bez szarpania. Czy naprawdę nie mogę spodziewać się więcej niż COP=2? Jeden,ale od wysokiej temperatury. Jakbys grzal od tych 6 czy 8* wody wodociągowej, to byloby drastycznie lepiej. Klikałeś w linka? Dane podobne tam cytowałem (COP=1,9). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.12.2019 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Taryfa, taryfą, ale zaczynam podejrzewać, że moja pompa nie działa jak powinna. Szacunkowo z 10 dni grudnia, utrzymując trend zużyję jakieś 800kWh za grudzień. Test grzania wody do ogrzewania CWU z 34,5 do 46 stopnia dał wynik COP jakieś 2... 11,5*450l*1,16=6003Wh Pompa zużyła w tym czasie 3.18kWh... To chyba nie jest nornalne? Taryfy chyba już i tak nie będzie. W PGE kazali dzwonić w grudniu. Dzwoniłem i nic nie wiedzą. Tak więc nawet sam nie wiem z czym zostanę w styczniu. Wynik 800kWh faktycznie nie wygląda za dobrze. Bo szacuję, że mi by wyszło z do 50% więcej gdybym grzał CWU. Ale u mnie powietrzna, większy dom i od miesiąca najpodlejsze warunki na powietrznej. Temp w moim lesie utrzymują się głównie od -3 do 4C i wysoka wilgotność. Stad częste defrosty. Sprawdź może czujnik temp w buforze. U mnie nie był wsadzony do końca i pokazywał temp o 10C niższą, stąd pompa chciała grzać wyżej niż faktycznie było. Btw. jakie temp utrzymujesz? Bo w bloku mniej jak 23C być nie może. W zasadzie to i przy 23C i zakręconym grzejniku bywa chłodno. W domu z kolei 20-20.5C wydaje się w sam raz, a przy 21 już powoli za ciepło. Ale to jeszcze wyjdzie po zamieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.12.2019 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Jeden,ale od wysokiej temperatury. Jakbys grzal od tych 6 czy 8* wody wodociągowej, to byloby drastycznie lepiej. Klikałeś w linka? Dane podobne tam cytowałem (COP=1,9). Tak, ale tam było tak niskie COP przy bardzo dużej liczbie włączeń. Przy minimalizacji znacząco spadło. Dla pomp PW przy temperaturze 7 stopni producenci deklarują COP powyżej 3... Tutaj na DZ miałem właśnie w okolicach 3. Producent przyznaje, że to wartość za niska i ma przyjechać sprawdzić. Ale najlepsze dopiero nastąpi. Podczas 6 dniowego serwisu muszę sobie poradzić jakoś - wstawić grzałki itp... mistrzostwo. Utrzymuję temperatury 21,5 stopnia. Czy istnieje jakieś prawo budowlane, które wymaga od inwestora zapewnienie alternatywnego źródła ciepła w przypadku awarii tego głównego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.12.2019 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 (edytowane) Tak, ale tam było tak niskie COP przy bardzo dużej liczbie włączeń. Przy minimalizacji znacząco spadło. IMO i COP i liczba załączen wynikała z dogrzewania CWU. Sama ilość załączeń nie wplywa znacząco na COP. Dla pomp PW przy temperaturze 7 stopni producenci deklarują COP powyżej 3... Tutaj na DZ miałem właśnie w okolicach 3. Najlepsze mają COP przy grzaniu do 50* w okolicach 2,5. Czy istnieje jakieś prawo budowlane, które wymaga od inwestora zapewnienie alternatywnego źródła ciepła w przypadku awarii tego głównego? Nie. Edytowane 17 Grudnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.12.2019 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Z tego co widzę, to przy 7 wszystkie wartości są powyżej 3. Ecopower przyznaje, że to nie jest normalne. Ale już podejście to tragedia... Chcą zabrać pompę i na ten czas mam sobie zapewnić alternatywę. Szacują czas na jakieś 6 dni.. Choć to zależy od wyniku testów i podejścia producenta sprężarki. Rzecznik konsumenta twierdzi, że wszystkimi kosztami będę mógł obciążyć producenta... choć on twierdzi że powinienem być przygotowany na taką sytuację. Jakieś kuriozum.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.12.2019 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Ale po co porównujecie COP-y powietrznych do gruntówek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.12.2019 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Bo dla gruntówek nie znalazłem jakie jest COP dla danych parametrów 7/50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.12.2019 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Z gruntówek o mocy poniżej 20kW to tylko u Vallianta widziałem dane dla B0/W55 na stronie 20 https://www.vaillant.pl/foldery-urz-dze/pompy-ciep-a-4/folder-geotherm-arotherm-flexotherm-flexocompact-201710-1089477.pdf Do powietrznych bym nie porównywał. Szczególnie dla takim temp, gdy te się zaczynają szronić. A wg tutejszych doradców-naganiaczy sprzedających nie wiadomo co, to producenci powietrznych, tfu, przerobionych klimatyzatorów ukrywają takie dane i nie da się ich znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.12.2019 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Z tego co widzę, to przy 7 wszystkie wartości są powyżej 3. Nie wszystkie 7/50 COPy są >3. Ale czemu nie patrzysz dla 2/50 skoro DZ mialeś 3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.12.2019 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Dzięki za linka... To w takim razie jest jeszcze gorzej niż myślałem. Pytanie czy ta niższa temp to temp zasilania czy powrotu DZ?Jeśli zasilania, to różnica temperatur będzie bliższa 0/45 (u mnie 7/50). W takim wypadku COP Vaillanta to 3,5-3,8. Powiedzmy że byłoby 3, to już byłbym happy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.12.2019 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 3 miałem na powrocie. Dla powietrznych pomp chyba nie podają temp na wyjściu tylko wejściu do jednostki zewnętrznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.12.2019 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Musi być zasilania. Na sprawność czy to gruntówki czy powietrznej ma wpływ to co do niej "wchodzi", a nie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.12.2019 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Choć żeby być bardziej precyzyjnym przydałaby się jeszcze delta Bo można dać wolny obieg i temp zasilania będzie wysoka, gorzej już z wyjściem. Tak czy inaczej najbardziej mnie rozczarowuje fakt, że chcą zabrać pompę na tydzień bez urządzenia zastępczego. Macie jakiś pomysł jak sobie z tym poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelirog 03.02.2021 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 (edytowane) Podwyżki paliw też dotyczą większości i jakoś nikogo to nie interesuje. Choć każdy widzi to bezpośrednio na rachunkach. Tak naprawdę ceny już powinny wzrosnąć ale URE zablokowało podwyżki.. Jak w przyszłym roku wpływy do budżetu spadną to zobaczymy gdzie nam dołoża podatku.. No i na szczęście skończyło się to dopłacanie do prądu. Witać to tutaj, jak zmieniły się ceny prądu w ostatnich 2 latach / moderowano link/ Od moderatora: linki prowadzące do innych stron nie są zabronione, ale w przypadku nowych użytkowników zawsze pojawia się podejrzenie o spam i dlatego zostal usunięty Edytowane 3 Lutego 2021 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dacota 14.03.2021 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 czesc. Nie ogarnęłam jeszcze dobrze forum, może jest gdzieś bardziej adekwatny wątek (poproszę o pokierowanie jakby co), ale póki co pytam tutaj. Chodzi o to czy ktoś z Was miał do czynienia, słyszał, korzystał z usług firmy MONZA BUDOWNICTWO. Planujemy budowę domu szkieletowego, być może właśnie z nimi. Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje, bo o opinie w sieci trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts