Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie na prąd czy na gaz?

gajtas1

Recommended Posts

Witam, na wiosnę będę miał stawiany dom prefabrykowany z żelbetonu. Dom ma wymiary 9mx9m, pow. całkowita wynosi 153m2 a użytkowa 98m2. Dom jest mały, parter plus poddasze użytkowe, zapotrzebowanie na energię użytkową to 13348 kWh/rok.

I teraz największy problem mam z podjęciem słusznej decyzji co do ogrzewania domu tak aby było ekonomicznie dla kieszeni. W grę wchodzi tylko ogrzewanie na prąd (akumulacyjne) albo ogrzewanie za pomocą (gazu z butli 2700l w ogrodzie ponieważ nie mam gazociągu w miejscowości). Jeśli chodzi o ogrzewanie prądem to myślałem nad ogrzewaniem akumulacyjnym w taryfie g12w oraz alternatywą w postaci kominka automatycznego w salonie na drewno/pelet bez DGP. Jak można jeszcze nie drogo obniżyć zapotrzebowanie na energię tak aby decydując się na ogrzewanie akumulacyjne płacić jak najmniejsze rachunki? Może ogrzewanie gazowe okaże się lepszym rozwiązaniem? Pozdrawiam

Co do zapotrzebowania na ogrzewanie to dokładny wynik to 10800kVh/rok a 13348kvh/rok to jest razem z ogrzaniem wody i energią za światło, ale uważam, że wyliczenia te są jakieś błędne i zawyżone ponieważ rozmawiałem z osobami które wybudowały domy w tej technologi z tej firmy i każdy chwalił ,że dom jest bardzo ciepły i ogrzewanie również jest ekonomiczne mimo ,że te osoby budowały o wiele większe domy od mojego. Według charakterystyki energetycznej budynku wyszło ,że 54% to strata ciepła przez wentylację a w tym małym domku mam tylko kominek i jeden otwór wentylacyjny w łazience i kuchni więc też zastanawia mnie tak duża strata na wentylacji.

Co do gazu to sam nie wiem bo przecież gaz w kwh wychodzi raczej taniej niż 1kwh prądu w drugiej taryfie albo się mylę? Tylko wiadomo ,że do inwestycji w swój gaz wymagany jest większy budżet na butle, kotłownię, piec gazowy, podłączenie gazu, serwisy.

A co sądzicie o grzaniu domu kominkiem hybrydowym na pellet z powietrzną pompą ciepła CWU?

Pompa do CWU po to aby zmniejszyć znacząco koszt ogrzewania wody ponieważ podobno ta pompa tylko w 25 % wykorzystuje prąd do ogrzewania wody więc oszczędność jest 3/4 po naszej stronie. Gdzieś na google znalazłem jak gość opisywał,że oszczędność w skali roku na pompie miał ponad 1200 zł na 3 osobowej rodzinie w porównaniu o przepływowego ogrzewacza. Jak myślicie czy taki kominek jest w stanie ugrzać grawitacyjnie cały dom wraz z piętrem czy musi być zastosowane DGP?

Pompa do CWU po to aby zmniejszyć znacząco koszt ogrzewania wody ponieważ podobno ta pompa tylko w 25 % wykorzystuje prąd do ogrzewania wody więc oszczędność jest 3/4 po naszej stronie.

Jak powietrzna pompa ciepła do CWU wyprodukuje tylko 50% ciepła rocznie z prądu, to będzie sukces. Zwłaszcza, że w zależności od modelu przełączają się na grzałki w okolicach -7 do +7*. A i latem COP przy grzaniu w okolice 45-50* wcale nie robi wrażenia. A cena z 10x wyższa, niż zwykłego bojlera.

Pompa do CWU po to aby zmniejszyć znacząco koszt ogrzewania wody ponieważ podobno ta pompa tylko w 25 % wykorzystuje prąd do ogrzewania wody więc oszczędność jest 3/4 po naszej stronie. Gdzieś na google znalazłem jak gość opisywał,że oszczędność w skali roku na pompie miał ponad 1200 zł na 3 osobowej rodzinie w porównaniu o przepływowego ogrzewacza. Jak myślicie czy taki kominek jest w stanie ugrzać grawitacyjnie cały dom wraz z piętrem czy musi być zastosowane DGP?

Nie grawitacyjnie, bo taki kominek hybrydowy to kominek z płaszczem wodnym do ogrzewania CO i CWU. Czyli w domu musi być instalacja wodna.

Pompą do CWU ogrzejesz wodę drożej niż pelletem.

A kto klepnie to ogrzewanie prądem?

Przy tych założeniach, nie ma szans na wpisanie w papierach grzania prądem.

Można się rozejść :p

Kup pompę powietrzną, są nowe/stare lg.

Zerknij do działu z pompami.

Nie kombinuj z kominkiem i innymi wynalazkami.

Szkoda kasy i czasu.

Prądem nie dasz rady odebrać takiego domu. EP nie przeskoczysz.

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

W którymś z ostatnich "Muratorów" były wyliczenia ile kosztuje gaz z butli, a ile z gazociągu. Z artykułu wynikało, że z butli się nie opłaca. No chyba, że zainwestujesz we własną, a nie będziesz wynajmować. Tylko wtedy koszt instalacji znacznie wzrasta. Co ciekawe, tankowanie gazu w czerwcu, wg wyliczeń, było znacznie tańsze niż w okresie jesienno-zimowym.

PS: Zakładam, że skoro w grę wchodziły tylko gaz i prąd to duże znaczenie miał koszt instalacji. Jeśli możesz pozwolić sobie na większą inwestycję przy budowie, to zgodnie z powyższymi komentarzami- sprawdź opcję pompy ciepła. Warto rozważyć :)

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.