gajtas1 04.01.2018 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Witam, na wiosnę będę miał stawiany dom prefabrykowany z żelbetonu. Dom ma wymiary 9mx9m, pow. całkowita wynosi 153m2 a użytkowa 98m2. Dom jest mały, parter plus poddasze użytkowe, zapotrzebowanie na energię użytkową to 13348 kWh/rok. I teraz największy problem mam z podjęciem słusznej decyzji co do ogrzewania domu tak aby było ekonomicznie dla kieszeni. W grę wchodzi tylko ogrzewanie na prąd (akumulacyjne) albo ogrzewanie za pomocą (gazu z butli 2700l w ogrodzie ponieważ nie mam gazociągu w miejscowości). Jeśli chodzi o ogrzewanie prądem to myślałem nad ogrzewaniem akumulacyjnym w taryfie g12w oraz alternatywą w postaci kominka automatycznego w salonie na drewno/pelet bez DGP. Jak można jeszcze nie drogo obniżyć zapotrzebowanie na energię tak aby decydując się na ogrzewanie akumulacyjne płacić jak najmniejsze rachunki? Może ogrzewanie gazowe okaże się lepszym rozwiązaniem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.01.2018 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Najbardziej ekonomicznie będzie nie budować tego domu. 13348 kWh/rok przy takiej powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.01.2018 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Jak można jeszcze nie drogo obniżyć zapotrzebowanie na energię tak aby decydując się na ogrzewanie akumulacyjne płacić jak najmniejsze rachunki? Zrezygnować z drogiego i dużego mostka ciepła jakim jest kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gajtas1 04.01.2018 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Co do zapotrzebowania na ogrzewanie to dokładny wynik to 10800kVh/rok a 13348kvh/rok to jest razem z ogrzaniem wody i energią za światło, ale uważam, że wyliczenia te są jakieś błędne i zawyżone ponieważ rozmawiałem z osobami które wybudowały domy w tej technologi z tej firmy i każdy chwalił ,że dom jest bardzo ciepły i ogrzewanie również jest ekonomiczne mimo ,że te osoby budowały o wiele większe domy od mojego. Według charakterystyki energetycznej budynku wyszło ,że 54% to strata ciepła przez wentylację a w tym małym domku mam tylko kominek i jeden otwór wentylacyjny w łazience i kuchni więc też zastanawia mnie tak duża strata na wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.01.2018 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Wentylację obowiązkowo zrób mechaniczną z odzyskiem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.01.2018 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 kWh - nie kVh. Kto w ogóle do zapotrzebowania wlicza "światło"? Choć nie jestem zwolennikiem wysyłania każdego po OZC, to w Twoim przypadku bym zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 04.01.2018 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 W tej sytuacji doradzam prąd + klima. Gaz płynny to z moich obserwacji droga ( jak prąd ) exploateacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gajtas1 04.01.2018 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Co do gazu to sam nie wiem bo przecież gaz w kwh wychodzi raczej taniej niż 1kwh prądu w drugiej taryfie albo się mylę? Tylko wiadomo ,że do inwestycji w swój gaz wymagany jest większy budżet na butle, kotłownię, piec gazowy, podłączenie gazu, serwisy. A co sądzicie o grzaniu domu kominkiem hybrydowym na pellet z powietrzną pompą ciepła CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.01.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 A co sądzicie o grzaniu domu kominkiem hybrydowym na pellet z powietrzną pompą ciepła CWU? Jeżeli ktoś chce koniecznie kominek, to moim zdaniem bardzo dobre rozwiązanie. Tylko po co wtedy ta pompa do CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.01.2018 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Co do gazu to sam nie wiem bo przecież gaz w kwh wychodzi raczej taniej niż 1kwh prądu w drugiej taryfie albo się mylę? Jaka cena wychodzi Ci cena kWh z butli? Druga taryfa to dla Ciebie tańsza strefa G12, gdzie prąd kosztuje w okolicach 30gr/kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.01.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Zrezygnować z drogiego i dużego mostka ciepła jakim jest kominek. Dlaczego uważasz że to duży mostek?? Ile tak średnio kwh/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.01.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Dlaczego uważasz że to duży mostek?? Ile tak średnio kwh/rok To że to jest spory mostek (jak się mało używa), to nie podlega dyskusji, a jak spory to raczej pytanie do np. asolta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gajtas1 04.01.2018 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Pompa do CWU po to aby zmniejszyć znacząco koszt ogrzewania wody ponieważ podobno ta pompa tylko w 25 % wykorzystuje prąd do ogrzewania wody więc oszczędność jest 3/4 po naszej stronie. Gdzieś na google znalazłem jak gość opisywał,że oszczędność w skali roku na pompie miał ponad 1200 zł na 3 osobowej rodzinie w porównaniu o przepływowego ogrzewacza. Jak myślicie czy taki kominek jest w stanie ugrzać grawitacyjnie cały dom wraz z piętrem czy musi być zastosowane DGP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.01.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Pompa do CWU po to aby zmniejszyć znacząco koszt ogrzewania wody ponieważ podobno ta pompa tylko w 25 % wykorzystuje prąd do ogrzewania wody więc oszczędność jest 3/4 po naszej stronie. Jak powietrzna pompa ciepła do CWU wyprodukuje tylko 50% ciepła rocznie z prądu, to będzie sukces. Zwłaszcza, że w zależności od modelu przełączają się na grzałki w okolicach -7 do +7*. A i latem COP przy grzaniu w okolice 45-50* wcale nie robi wrażenia. A cena z 10x wyższa, niż zwykłego bojlera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.01.2018 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Pompa do CWU po to aby zmniejszyć znacząco koszt ogrzewania wody ponieważ podobno ta pompa tylko w 25 % wykorzystuje prąd do ogrzewania wody więc oszczędność jest 3/4 po naszej stronie. Gdzieś na google znalazłem jak gość opisywał,że oszczędność w skali roku na pompie miał ponad 1200 zł na 3 osobowej rodzinie w porównaniu o przepływowego ogrzewacza. Jak myślicie czy taki kominek jest w stanie ugrzać grawitacyjnie cały dom wraz z piętrem czy musi być zastosowane DGP? Nie grawitacyjnie, bo taki kominek hybrydowy to kominek z płaszczem wodnym do ogrzewania CO i CWU. Czyli w domu musi być instalacja wodna. Pompą do CWU ogrzejesz wodę drożej niż pelletem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.01.2018 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 To że to jest spory mostek (jak się mało używa), to nie podlega dyskusji, a jak spory to raczej pytanie do np. asolta. Wielokrotnie słyszałem że to duży mostek i za każdym razem jak poruszam ten temat nikt nic nie wie poza tym że duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.01.2018 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 (edytowane) A kto klepnie to ogrzewanie prądem? Przy tych założeniach, nie ma szans na wpisanie w papierach grzania prądem. Można się rozejść Kup pompę powietrzną, są nowe/stare lg. Zerknij do działu z pompami. Nie kombinuj z kominkiem i innymi wynalazkami. Szkoda kasy i czasu. Prądem nie dasz rady odebrać takiego domu. EP nie przeskoczysz. Edytowane 5 Stycznia 2018 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 04.01.2018 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 (edytowane) W którymś z ostatnich "Muratorów" były wyliczenia ile kosztuje gaz z butli, a ile z gazociągu. Z artykułu wynikało, że z butli się nie opłaca. No chyba, że zainwestujesz we własną, a nie będziesz wynajmować. Tylko wtedy koszt instalacji znacznie wzrasta. Co ciekawe, tankowanie gazu w czerwcu, wg wyliczeń, było znacznie tańsze niż w okresie jesienno-zimowym. PS: Zakładam, że skoro w grę wchodziły tylko gaz i prąd to duże znaczenie miał koszt instalacji. Jeśli możesz pozwolić sobie na większą inwestycję przy budowie, to zgodnie z powyższymi komentarzami- sprawdź opcję pompy ciepła. Warto rozważyć Edytowane 5 Stycznia 2018 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.01.2018 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Wielokrotnie słyszałem że to duży mostek i za każdym razem jak poruszam ten temat nikt nic nie wie poza tym że duży Skoro wielokrotnie to poruszałeś, to na pewno też pytałeś znawców od OZC. I co, nie uzyskałeś odpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.01.2018 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Skoro wielokrotnie to poruszałeś, to na pewno też pytałeś znawców od OZC. I co, nie uzyskałeś odpowiedzi? Kilka razy pytałem ale watkach o kominku ale raczej tam nie zaglądają. Właśnie w sąsiednim wątku o PC zapytałem się Asolta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts