Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie na prąd czy na gaz?

gajtas1

Recommended Posts

Dlaczego mieli by minie klepnąć takiego domu skoro pozwolenie juz mam i fundament juz stoi? , pozostaje tylko kwestia wyboru ogrzewania poki mam jeszcze mozliwosc na zmiany i zastanawiam sie nad kominkiem hybrydowym od Iwona Pellets plus do tego pompa ciepla powietrzn. Co myslicie o takim rozwiazaniu?

Masz inne wyjście.

Podłączyć najtańszego śmieciucha, zrób odbiór domu.

Musisz się śpieszyć.

Od października jest zakaz sprzedaży kotłów innych niż 5 klasy.

A zwykłego śmieciucha kupisz na złomie w cenie złomu.

Potem robisz co chcesz :)

Dlatego wcześniej pisałem, że nie warto kombinować.

Jakiego śmieciucha? Przecież napisałem ,że myślę o alternatywie czyli o kominku hybrydowym który jest na pellet/drewno jest to kominek 5 klasy (traktowany jako kocioł) i dzięki temu nie muszę mieć ,żadnego pozwolenia ponieważ w projekcie mam również kominek. Także jakie macie opinie na temat ogrzewania domu pelletem?

• 2 weeks później...
Witam, n

Zaplanuj ogrzewanie elektryczne. Jako główne źródło ciepła klimatyzator kanałowy. Jako dodatkowe, w okresach maksymalnych mrozów kable grzewcze w posadzce lub piece akumulacyjne. Gaz wyjdzie Cię zdecydowanie drożej a jeśli jeszcze doliczymy butlę, w ogrodzie, to już zupełnie nie ma sensu.

Z kominka i komina zrezygnuj. Na ich miejsce zastosuj rekuperację.

Myślę że dzięki pompie ciepła w postaci klimatyzatora kanałowego zejdziesz z zapotrzebowaniem na energię o połowę.

W przyszłości dołożysz fotowoltaikę i ogrzejesz dom za darmo.

Za darmo to boli gardło.

Jak ta fotowoltaika będzie ci w nocy grzać?

U mnie grzeje całą noc i całą zimę. Latem wprowadziłem energię do sieci i teraz odbieram ją za darmo z potrąceniem 20%.

Bieżąca produkcja nie ma praktycznie znaczenia, bo w pochmurne dni jest niemal zerowa.

Witam,

Jeżeli zdecyduje się Pan na wybór instalacji opartej na gazie LPG ze zbiornika, zachęcam do zastanowienia się nad wyborem sprawdzonego kotła kondensacyjnego z rodziny Cerapur marki Junkers-Bosch. Nasze kotły cechują się wysoką jakością wykonania, co gwarantuje wysoką sprawność oraz bezawaryjność pracy.

W celu doboru kotła o odpowiedniej wielkości, zachęcam do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers-Bosch. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch

• 3 weeks później...

Witam,

Zgodzę się, że znacznie korzystniejszym rozwiązaniem ogrzewania budynku od instalacji opartej na gazie LPG jest zastosowanie gruntowej lub powietrznej pompy ciepła. Takie rozwiązanie będzie wiązało się jednak z wyższymi kosztami inwestycyjnymi.

Zastosowanie ogrzewania gazem LPG jest korzystne w przypadku braku podłączenia budynku do sieci gazowej, która w niedalekim czasie będzie wybudowana. Nie będzie problemu z przestawieniem instalacji LPG na gaz ziemny, a zbiornik można dzierżawić od dostawcy gazu LPG.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch

Witam,

Zgodzę się, że znacznie korzystniejszym rozwiązaniem ogrzewania budynku od instalacji opartej na gazie LPG jest zastosowanie gruntowej lub powietrznej pompy ciepła. Takie rozwiązanie będzie wiązało się jednak z wyższymi kosztami inwestycyjnymi.

Człowieku weź się doucz i przestań ludzi w błąd wprowadzać. Klimatyzator Midea split inwerterowy z montażem to 2400 zł na Allegro. I już masz ogrzane 50m2 jeżeli nie mieszkasz w górach czy Suwałkach.

Klimatyzator kanałowy to wydatek 4000-7000 zł. Do tego kanały w cenie 200 zł 50m i anemostaty. I ogrzejesz tym cały dom taniej od gazu.

Potem budujesz sobie PV i ogrzewasz dom za darmo. Tak jak ja. https://www.facebook.com/groups/329438764201077/ tutaj opisuje jak to działa.