Snake_ 02.12.2001 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2001 Witam Budujac domek doszedłem do momentu kladzenia instalacji no i niestety mam klopot jaki material wybrac na instalacje c.o. Jakby ktoś był tak miły i poradził co mam zrobic będę bardzo wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej 11.12.2001 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2001 Nie ma nad czym sie zastanawiac. Tylko Cu. Nieco trudniej wykonac (w sumie jednak latwo) i nieco drozej niz syntetyki. Nie mozna w instalcji uzywac aluminium i cynku. Poza tym same zalety. Uzasadnienie znajdziesz przegladajac dyskusje na zwiazane tematy w forum. Moze tylko dodam, ze widzialem instalacje CO z tworzyw po awaryjnym przegrzaniu kotla. Rozpacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 12.12.2001 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2001 Wedlug mnie miedz jest za droga - i koszty materialu i robocizny. Takie Hep2O mozesz de facto polozyc sam. Co do przegrzania - to plastik wytrzymuje ponad 100C, wiecej woda nie osiagnie. A tak w ogole to aby sie przed przegrzaniem zabezpieczyc nalezy kupic porzadny kociol i sprawa zalatwiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.01.2002 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2002 Woda może osiągnąć ponad 100 stopni - wszystko zależy od ciśnienia. Czy to jest do osiągnięcia w instalacji c.w.u. (z pewnością c.o.), chyba tak choć mało prawdopodobne. Jak pokazuje wcześniejsza wypowiedź miało to miejsce. Ja jednak i tak wchodzę w Hep2O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dlugi 14.01.2002 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2002 On 2001-12-12 09:01, Dave wrote: Wedlug mnie miedz jest za droga - i koszty materialu i robocizny. Takie Hep2O mozesz de facto polozyc sam. Co do przegrzania - to plastik wytrzymuje ponad 100C, wiecej woda nie osiagnie. A tak w ogole to aby sie przed przegrzaniem zabezpieczyc nalezy kupic porzadny kociol i sprawa zalatwiona. Jeszcze pytanie - ile razy wytrzyma takie przegrzanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 14.01.2002 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2002 Dlugi - jak bedzie dobry kociol to nie dopusci wcale do przegrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zedgrajewo 14.01.2002 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2002 Kiedyś zajmowałem się akwarystyką i przy chodowli rybek kategorycznie zabraniało się wykorzystywania osprzętu z miedzi(związki miedzi są toksyczne) nie wiem jak to się ma do rur z Cu jednak ja zdecydowałem się na instalację z ekoplastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2002 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2002 tylko miedz inne badziewia nie nadaja sie do niczego pracuje tylko na miedzi poniewaz klejone nibco to bylo nieporozumienie, zgrzewane rury pekaja i zajmuja za duzo miejsca a szybkozlaczki nie wytrzymuja temperatur i pyk ... miedz zajmuje malo miejsca jest prosta w montazu i w sumie tania, wytrzymuje nawet gdy instalacja zamarza (do pewnego stopnia oczywiscie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiarus 20.01.2002 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2002 Ja nie mam zaufania do wynalazków dlatego połoze rurki z miedzi miekkiej w podłodze (nie podłogówka) w iednym kawałku od rozdzielacza do grzeinikaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pisz_na_berdyczow 27.01.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 trzeba bylo kupic profesjonalny piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pisz_na_berdyczow 27.01.2011 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 szybkozlaczki nie wytrzymuja?a na czym ty pracujesz?ja daje 25 lat gwarancji na moje instalacje na szybkozlaczkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 27.01.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 poza stalą miedź jest najstarszym materiałem z jakiego robi się rurki, a przez to najbardziej sprawdzonym, już niedługo będę wykonywał instalację we własnym domu znając temat dogłębnie (myślę o wszystkich rodzajach rurek) wykonam wszystkie instalacje z miedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 28.01.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Ja już w kolejnym domu mam wszystkie instalacje z miedzi. Nawet podłogówkę z rdzeniowej rury miedzianej. To już trzecia instalacja wykonana przez zaprzyjaźnioną firmę. Koszt niewiele wyższy, a spokój na lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 28.01.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Na pętle podłogówki miedź.... Niestety nie zgodzę się z panami - pex jest tańszy i nie ulega korozji. A przewiercić można wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 28.01.2011 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Na pętle podłogówki miedź.... Niestety nie zgodzę się z panami - pex jest tańszy i nie ulega korozji. A przewiercić można wszystko. oczywiście że można miedź przewiercić ale o wiele lepiej przewodzi ciepło od pex , a podstawową wadą ogrzewania podłogowego jest szybkość rozgrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 28.01.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 biorac pod uwage wszystkie wady i zalety, czyli takze i cene proponuje instalacje od kotla do rozdzielaczy (poziome i pionowe przewody) wykonac z miedziod rozdzielaczy do odbiornikow ciepla (grzejniki czy podlogowka) zastowac alupex dobrego producenta np wavin, kan, kisaninstalacje mozna zabezpieczyc przed przegrzaniem i spokojnie 30lat wytrzymanowoczesne kotly nie wazne czy gazowe czy weglowe maja sporo zabezpieczen i czujnikow chroniacych przed przegrzaniem instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 29.01.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 oczywiście że można miedź przewiercić ale o wiele lepiej przewodzi ciepło od pex , a podstawową wadą ogrzewania podłogowego jest szybkość rozgrzewania Co z tego że szybciej przewodzi, jeśli nie może bezpośrednio stykać się z betonem. Czyli co - peszel? Nie widzę uzasadnienia technicznego i ekonomicznego dla pętli z miedzi, piony i kocioł - jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 29.01.2011 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 owszem jeśli chodzi o kontakt z betonem masz rację ale nie tylko są ogrzewania podłogowe zalewane betonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 30.01.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 miedz jest materialem dobrym o jednej zasadniczej wadzie ktora niestety jest cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 01.12.2018 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 (edytowane) Takie Hep2O mozesz de facto polozyc sam. Ja jednak i tak wchodzę w Hep2O. I jak wygląda eksploatacja po tych kilku(nastu) latach? Wszystko OK? Sam rozważam ten system. PS. Jednak Frankai nie zrobił instalacji w tym systemie. Edytowane 8 Stycznia 2019 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts