toleek 05.01.2018 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Witam, proszę o pomoc w sprawie naprawy pękniętej ściany fundamentowej. Kilka dni temu, przed świętami miałem zasypywane fundamenty. Niestety zabrakło dnia i nie zdążyliśmy obsypać jednej ściany z zewnątrz ( pochyła działka, trzeba było robić skarpę) Niestety po świętach kazało się że osiadający piach spowodował jej wypchnięcie, Ściana fundamentowa wysokości 13 bloczków pękła w obu narożnikach. Wykonawca proponuje w ramach naprawy aby nie rozbierać ściany tylko same narożniki, wkleić w ławę 4 pręty zbrojeniowe 12-tki i wylać w obu narożnikach pionowe słupy żelbetowe które pójdą do wieńca w stropie, oraz zrobić na górze ściany fundamentowej coś jakby wieńce w kształcie litery L 1m x1m (w projekcie nie ma wieńca na ścianie fundamentowej). Czy to dobre rozwiązanie ? Edytowane 24 Kwietnia 2018 przez toleek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 05.01.2018 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Popraw linki do zdjęć bo nie działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 05.01.2018 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 jaki idiota zaprojektował 13 warstw bloczków bez wieńca. Nawet logika laikowi podpowie że coś nie tak. trzeba rozebrać co zepsute i zrobić od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 05.01.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 No ja już po 6 warstwach bloczka robiłem wieniec bo się bałem że ściana może się obsunąć, mało tego dałem też słupy wzmacniające spinające ławę z wieńcem ( po dwa na ścianę). Na 13 bloczkach i to od strony spadku ... przeca to się trzymać nie będzie. Ściana z bloczków to raczej słaba konstrukcja, owszem siły pionowe przenosi dobrze na tyle ile spoina daje radę, ale jak zaczynają działać siły inne niż pionowe to bloczki stają się złym pomysłem. A u Ciebie jeśli jest napór gruntu bo jest pochyłość terenu to tym bardziej trzeba wzmacniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.01.2018 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Budynek jest jednokondygnacyjny a posadzka parteru jest na gruncie?Na tym gruncie który wysadził ścianę na zewnątrz?To przesunięcie ściany jest ok. 3cm?Raki jest rozstaw ścian w obu kierunkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 05.01.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 .Czy to dobre rozwiązanie ? Zamierzasz na tej ścianie wylać strop czy podłoga na gruncie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toleek 05.01.2018 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Grunt rodzimy wybrany na równo z ławami, ścianę wg mnie wysadził duży napór piachu, zagęszczany na 3 razy, dodatkowo duże opady deszczu po zasypaniu, i nie obsypana z zewnątrz ściana. Dom parterowy z poddaszem użytkowym. Edytowane 24 Kwietnia 2018 przez toleek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toleek 05.01.2018 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Podłoga na gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 05.01.2018 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 . Wykonawca proponuje w ramach naprawy aby nie rozbierać ściany tylko same narożniki, wkleić w ławę 4 pręty zbrojeniowe 12-tki i wylać w obu narożnikach pionowe słupy żelbetowe które pójdą do wieńca w stropie, oraz zrobić na górze ściany fundamentowej coś jakby wieńce w kształcie litery L 1m x1m (w projekcie nie ma wieńca na ścianie fundamentowej). Czy to dobre rozwiązanie ? ] Chyba na tym etapie nic , oprócz rozbiórki całości, nie da się zrobić , oczywiście na samej górze porządnie zazbrojony wieniec na wszystkich ścianach a nie tylko w rogach. Nie ma grawarancji że znowu coś nie pęknie podczas zasypywania i zagęszczania przy tak wysokiej ścianie bez słupów i wieńców przynajmniej w połowie wysokości. Ponieważ będzie podłoga na gruncie i już wiodkie i wysokie ściany fundamentowe praktycznie ograniczają porządne zagęszczenie w środku to trzeba śię liczyć z parciem ziemi z zewnątrz do środka bo ta na zewnątrz będzie się zagęszczać latami samoistnie od deszczu itp. dlatego przemyśl czy nie dołożyć dwóch wzmacniających ścian wewnątrz pośrodku dłuższych boków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 05.01.2018 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 A kierownika nie masz? Przecież musi się podpisać pod poprawnością wykonania ścian. Druga kwestia że ponad dwa metry piachu zageszczane na 3 warstwy? Czym to robili? Jeśli przy takiej ilości bloczkow nie masz zaprojektowanego wieńca fundamentowego to byłbym się na Twoim miejscu tego domu. Rozwiązanie proponowane przez wykonawcę musi być zaakceptowane przez KB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 05.01.2018 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 (edytowane) ...zagęszczany na 3 razy.. taką warstwę piachu zagęszczoną na 3 razy to trzeba by zagęszczać zagęszczarką minimum z 500 kg i to też bez gwarancji że będzie dobrze. Jeśli robili to taką zagęszczarką to aż dziwne że tylko tyle szkód, jeśli robili mniejszą to pewnie dodatkowy kłopot to słabe zagęszczenie. Poza zrobieniem tych ścian fundamentowych porządnie proponuję zrobić badanie zagęszczeia, chyba nie chciał byś aby za parę lat siadła podloga kilka cm... pomyśl co się może stać wtedy z płytkami , instalacjami, podłogówką... Edytowane 5 Stycznia 2018 przez sylwekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 05.01.2018 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 taką warstwę piachu zagęszczoną na 3 razy to trzeba by zagęszczać zagęszczarką minimum z 500 kg i to też bez gwarancji że będzie dobrze. Jeśli robili to taką zagęszczarką to aż dziwne że tylko tyle szkód, jeśli robili mniejszą to pewnie dodatkowy kłopot to słabe zagęszczenie. Poza zrobieniem tych ścian fundamentowych porządnie proponuję zrobić badanie zagęszczeia, chyba nie chciał byś aby za parę lat siadła podloga kilka cm... pomyśl co się może stać wtedy z płytkami , instalacjami, podłogówką... Dokładnie jak kolega pisze , u ,mnie metr zageszczono zagęszczarką 460 kg z silnikiem diesla włożoną między ściany koparką taka była ciężka, zagęszczałem co 30 cm.Wykop pod kanalizę robiłem dosłownie kilofem bo nie było szans na wbicie łopaty i do dziś nic nie osiadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.01.2018 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Koledzy już wytknęli sporo. Mnie zastanawia jeszcze, jaki amator to musiał murować, że te ściany nie były przewiązane co drugą warstwę? Tylko ostatnia warstwa wiąże te prostopadłe ściany. Czy to może bloczki pękły na całej wysokości? Co to za bloczki (deklaracje parametrów mają)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.01.2018 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 To co pytający pokazuje nadaje się do rozbiórki, a projekt jeżeli to z nim zgodne do kosza. Jeżeli to co pokazujesz jest zgodne z projektem i podpisał to kierownik pisz do izby na ich koszt zrobisz poprawne ściany, nie sądzę aby to było projektowe rozwiązanie. Więcej szkoda pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.01.2018 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Czy to może bloczki pękły na całej wysokości? Możliwe, bloczki przenoszą ściskanie a nie rozciąganie , za rozciąganie zawsze odpowiada stal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 05.01.2018 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Wszystko da się zrobić i wykonawca dobrze kombinuje , by nie popłynąć na Twojej budowie . Nie pozwól na leczenie syfa pudrem . Niech to rozbierają , bo skoro spieprzyli teraz to jak im zaufać , że naprawią dobrze i to nie zawali Ci się na głowę , płakać po Tobie nie będą Tak się robi na Śląsku przy szkodach górniczych , ale tam domy już stoją i niektórzy ratują co mogąhttp://www.helifix.pl/index.php?go=standardyhttp://www.ldstatica.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=114&Itemid=1694 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.01.2018 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Możliwe, bloczki przenoszą ściskanie a nie rozciąganie , za rozciąganie zawsze odpowiada stal. Nawet, jak mają wytrzymałość na rozciąganie te kilkanaście razy mniejszą, niż na ściskanie - to IMO nie uzasadnia takiego pękania. To ściana po środku między ścianami prostopadłymi najszybciej powinna "puścić" - a nie przy wiązaniu. Bloczki też mi jakoś dziwnie wyglądają (proporcje wymiarów - jeżeli grubość mają jak w projekcie, i są faktycznie z betonu, to muszą sporo ważyć) - więc ciekawi mnie, co to za bloczki. I czy oby na pewno są z betonu i tej klasy, co w projekcie. A nie nadmuchane czymś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toleek 06.01.2018 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Bloczki klasa B15 , narożniki murowane na zakładkę pękły na prawie całej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 06.01.2018 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 na poważnie to rozbierz nariozniki zrób od nowa i wylej wieniec po całości ścian. Wszystkie inne mozliwości sa bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toleek 06.01.2018 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Z kierownikiem umówiłem się na przyszły tydzień, chcę poznać wasze opinie, zeby porównać z jego.Czyli najlepiej ścianę rozebrać, postawić jeszcze raz, z góry zdjąć 2 bloczki i po całości wieniec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts