Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wełna obłożona folią - to dobre rozwiązanie?

Kaizen

Recommended Posts

Dom z nieużytkowy poddaszem. W projekcie jest:

2A / Posadzka na stropie

1. Deskowanie w pasie części środkowej na szer. ok. 2 m. Zalecamy wykonanie deskowania przy wykorzystaniu płyt

wielofunkcyjnych MFP firmy PFLEIDERER.

2. Folia budowlana

3. Wełna mineralna gr. 40 cm ISOVER 15cm + 25cm

4. Izolacja parochronna z powłoki asfaltowej lub izolacji papowej lub folii PVC lub PE.

5. Strop żelbetowy wg projektu konstrukcji

Czyli wełna ma być obłożona z obydwu stron folią. Zastanawiam się, czy to bezpieczne? Trzeba by układać wełnę w największe mrozy i przy suchym powietrzu, żeby pomiędzy nie uwięzić tam wilgoci, która potem latami będzie skraplała się i parowała w zależności od temperatury, bo nie będzie mogła wydostać się.

punkt 2 - mogła by być wiatroizolacja ! ale przy poddaszu nieużytkowym i ułożeniu płyt MFP nie trzeba nic dawać .

Deskowanie tylko w małej części będzie. I pewnie z desek, co mi zostały i nie mam co z nimi zrobić.

Tak po szybkim googlaniu, to chyba kupię STROTEX 90. Nawet nie wiedziałem, że tak tanio da się kupić membranę paroprzepuszczalną - niewiele drożej od przyzwoitej żółtej wychodzi.

STROTEX 90 to folia paroszczelna ( paroizolacyjna ) mylą ci się pojęcia i według mnie na stropie jest bez sensu bo beton absorbować będzie całe ciepło i folia aluminiowa nic nie da ,ale też nie zaszkodzi . Ten typ Paroizolacji najlepszy jest pod płyty gipsowo-kartonowe . Oczywiście mówimy cały czas o punkcie 4 ?

Nad wełną daj wiatroizolację ona przepuszcza parę wodną i chroni przed nawiewaniem zimnego powietrza wewnątrz wełny ( punkt 2)

STROTEX 90 to folia paroszczelna ( paroizolacyjna )

Tutaj twierdzą, że:

Zbrojona, paroprzepuszczalna folia dachowa STROTEX 90.[...]Umożliwia jednocześnie wydostawanie się pary wodnej na zewnątrz, dzięki czemu nie występuje ryzyko kondensacji wilgoci w termoizolacji i elementach konstrukcji dachu.

folia aluminiowa nic nie da

A skąd pomysł kładzenia tam aluminium?

Oczywiście mówimy cały czas o punkcie 4 ?

Cały czas o punkcie 2. Co do czwórki, to najwyżej bym się zastanawiał, czy folia, czy nic. Ale tu już zdecydowałem, że dam folię. Nie jako ochronę wełny przed wilgocią, ale jako uszczelnienie przepustów do wentylacji i elektrycznych. Bo IMO żelbet stawia wystarczający opór dyfuzyjny, żeby filia "nudziła się". 15cm betonu zbrojonego o oporze dyfuzyjnym 130 odpowiada 0,15mm folii o współczynniku 130 000.

Edytowane przez Kaizen