Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prosba o opinie - projekt kuchni

Robaczywy

Recommended Posts

Hej,

Przerobiłem kuchnię względem oryginalnego projektu i chciałbym Was prosić o opinie. Wydaje mi się, że będzie funkcjonalnie, ale uwagi mile widziane.

Kuchnia dość mocno otwarta, również na korytarz, z jednej strony wydaje sie to fajne, a z drugiej waham się czy nie zrobić tam jednak drzwi. Jak myślicie?

Piekarnik i mikrofala będa w wysokiej zabudowie między zlewem a wejsciem z korytarza

Trzy wiszace, płytkie szafki beda na prawo od okapu.

Wneka na lodówke taka duża, bo chcemy SBS.

kuchnia.jpg

a tak było w oryginale:

Capture.jpg

Chcieliśmy uzyskać więcej przestrzeni w kuchni, nawet kosztem spiżarni.

Edytowane przez Robaczywy

wiem, że to teraz modne, ale zrobiłabym układ bez szafek pod oknem oraz odwróciła drzwi do spiżarki i przesunęła na środek ścianki . Ułatwi to wchodzenie do spiżarki a półki można wówczas zrobić na dwóch przeciwległych ścianach.

Masz teraz na pewno długą drogę z zakupami od drzwi wejściowych.

Mi się wydawało, że lodówka na przeciwko blatu przy płycie będzie właśnie funkcjonalna. Od krawędzi blatu do drzwi lodówki będzie ok 208cm (chyba że pogłębimy blaty do 80cm, ale jeszcze nie wiem), to chyba bez tragedii? Myślicie, że lepiej zamienić lodówkę miejscami z wysoka zabudowa?

Po przemyśleniach raczej nie chcemy spiżarki, wolimy wieksza przestrzęń w kuchni, bo mamy spore pomieszczenie gospodarcze, a pod zabudowanym piekarnikiem planuje szafki bez dna na zgrzewki z woda itp.

Mi się wydawało, że lodówka na przeciwko blatu przy płycie będzie właśnie funkcjonalna. Od krawędzi blatu do drzwi lodówki będzie ok 208cm (chyba że pogłębimy blaty do 80cm, ale jeszcze nie wiem), to chyba bez tragedii? Myślicie, że lepiej zamienić lodówkę miejscami z wysoka zabudowa?

No to teraz wyobrażamy sobie, jest Boże Narodzenie, lodówka jest wypchana po dach świątecznym jedzeniem. Chcemy się dostać do garnka z kapustą, który stoi schowany za garnkiem z zupą i 4 opakowaniami masła. Wyjmujemy masło - i co z nim? Przechodzimy całą kuchnię żeby odłożyć na blat? Wyjmujemy garnek z zupą - to samo. Wyjmujemy garnek z kapustą, odstawiamy, wracamy po garnek z zupą, wracamy po masło...

No niby można. Ale po co.

• 3 years później...