jacentyy 08.01.2018 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 ^^ konkretne przykłady a co filimiku to nie wiadomo jak sie sprawa zakonyczla, tez pod wzgledem prawnym nie do konca powiedzialbym ze ten Pan mial prawo niszczyc czyjes mienie , takie sprawy sa skomplikowane nawet dla samych prawnikow !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 08.01.2018 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 A skąd ty wiesz że sieć jest nielegalna? Poprzedni właściciel sadził się z ZE o to ze nielegalnie puścił kable nad jego działką? Sąsiad w nocy w spisku z ZE zrobił przyłącze do domu? To co podajesz w linku nie ma nic wspólnego z tym tematem. Tam nikt się nikt nie przyznawał do tego ze jest właścicielem studzienki, tu jest zaś inna sytuacja ZE nie twierdzi że to nie ich linia, wręcz przeciwnie twierdzi że może ja przesunąć na koszt nowego właściciela. Usuwanie linii będącej pod napięciem stanowi zagrożenie dla życia i zdrowia i prokuratora masz na głowie i jeżeli udowodnia ci ze to zrobione było celowo sprawa trafi do sadu, nie przez to ze sprawę odda ZE tylko zrobi to prokuratura. A ZE zrobi druga sprawę za zniszczeni ich mienia które należało do ZE a nie do ciebie. Nawet w tym linku co podałeś sprawa trafiła do sadu i werdyktu jeszcze nie znasz, jedyne czego można być pewnym to że trzeba mieć kupę siana na adwokata aby teraz w sadzie walczyć o sądzie, sprawa nie zakończy się na jednej sprawie i trwać może długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.01.2018 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Czytam i nie wierzę... Ktoś kupuje działkę i jego wina, że przez nią kabel czyjś idzie bez żadnej dokumentacji. I ostatni, w kolejce aby mieć jakieś prawa. Podczas gdy trzeba przesunąć słup. I to wszystko w XXI wieku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomr 08.01.2018 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Dlatego że wiedział co kupuje i na wsiach takie prowizorki gdzie była zgoda "na gębę" to niemalże standard ... Więc jak ktoś kupuje działkę z takim problemem to chyba się liczy z dodatkowymi kosztami , tym bardziej że takie działki są tańsze niż działki bez takich "atrakcji" ... Na wsi czy nie - nie powinno miec to w zupełności znaczenia, ta działka akurat jest stosunkowo niedaleko ścisłego centrum Krakowa w gęstej zabudowie, żadne wsie ... Precyzując - słup stoi w pasie drogowym, tj kwestia przeniesienia przewodów a co za tym idzie postawienie nowego słupa w pasie drogowym i przepięcie. Logicznie rozumując to w kwestii sąsiada powinno być przeprowadzenie legalnego przyłącza, w końcu tj jego interes aby miał przyłącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 08.01.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 (edytowane) ^Ale kiedy przyłacze bylo robione? Skad wiesz ze jest nielegalne? to ze nie ma nic w kw o niczym nie swiadczy, ja tez mam i slup i gazociag na swojej dzialce a nie mam nic na temat sluzebnosci w KW! doprecyzuje pytanie: czy za poprzedniego wlasciela bylo robione przylacze ? jeżeli tak to w kiedy, ile lat temu i w jakich warunkach prawnych ? jeżeli tak to drugie pytanie to czemu poprzedni wlasciiel nic z tym nie zrobil skoro nie dal przyzwolenia na sluze bnosc? Edytowane 8 Stycznia 2018 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Temerniak 08.01.2018 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Na początek trzeba zobaczyć i dowiedzieć się na jakich warunkach prawnych to było robione. A potem można co kol wiek dalej działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 08.01.2018 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Jak się nie dogadasz a faktycznie nie ma nigdzie w papierach (tu uwaga bo możesz się o tym dowiedzieć ja już usuniesz kabel) to w zasadzie po urwaniu go, kto udowodni Ci że ten kabel tam był skoro nie ma go naniesonego nigdzie w dokumentach? Ale jest jeszcze jedna sprawa dość istotna której nikt tu nie poruszył Masz już prąd na działce? :P Bo pamiętaj że jak będziesz złośliwy to i ZE może takim być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 08.01.2018 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 ^^Lepiej niech najpierw wystosuje o podstawe prawna czy tez jakikolwiek dokument wg ktorego zostala ustanowiona sluzebnosc w zwiazku z brakiem wpisu w Kw a najlepiej skonsultowac to z prawnikiem ... z tego krotkiego wpisu na forum nikt z nas nie wie jak wyglada rzeczywista sytuacja prawna tego przylacza .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 08.01.2018 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 możesz spokojnie zawinąć kabel ze swojej działki. U mnie w firmie właśnie straciliśmy neostradę ponieważ kabel położony za komuny na prywatnym polu jest gdzies uszkodozony. Orange nosi się z zamieram rozwiązania umów z ludźmi na drugim końcu kabla ponieważ nie mają zgód właścicieli pól na ich przekopanie i odnalezienie uszkodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 08.01.2018 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 ^^ ... z tego krotkiego wpisu na forum nikt z nas nie wie jak wyglada rzeczywista sytuacja prawna tego przylacza .. ale ile juz bylo wymadrzania wszechwiedzacych januszy budownictwa- wyrwij, przewroc, przetnij- niech maja za swoje. Takie rzeczy sie zalatwia jak biali ludzie. A akurat w kwesti siecie energetycznej to tam maja najwiekszy porzadek w papierach (ze wszystkich sieci) i czesto dawno takie rzeczy uregulowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 19.01.2018 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Jak widać po wpisie nie mają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomr 17.03.2018 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 ZE powołał się na zasiedzenie (od 1966 istnieje przyłącze). Natomiast telekomunikacja póki co unika odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 17.03.2018 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 ZE powołał się na zasiedzenie (od 1966 istnieje przyłącze). Natomiast telekomunikacja póki co unika odpowiedzi. ZE jesli miał przytomnego radcę prawnego już złożył wniosek o zasiedzenie a ty i tak zapłacisz za przełożenie linii. Działek w wadami (prawnymi, fizycznymi) NIE NALEŻY KUPOWAĆ ! Wadą prawną może być brak procedury okazania punktów granicznych przed podpisaniem aktu notarialnego. Wadą fizyczną mogą być obce instalacje na działce. Czy w akcie notarialnym masz napisane ..."działka jest obciążona instalacjami ....." ? Nie? Zdolny adwokat i możesz zrobic niezłe kuku zbywajacemu. Tanie mięso psy jedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 17.03.2018 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 ZE jesli miał przytomnego radcę prawnego już złożył wniosek o zasiedzenie a ty i tak zapłacisz za przełożenie linii. Działek w wadami (prawnymi, fizycznymi) NIE NALEŻY KUPOWAĆ ! Tanie mięso psy jedzą. Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.03.2018 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Idz do prawnika. Tyle w temacie. . ZE nie kiwnie palcem jak nie dostanie odpowiedniego pisma. tak to już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomr 18.03.2018 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 A mają wyrok sądu w temacie zasiedzenia? Mają mapkę sytuacyjne, wyroku brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomr 18.03.2018 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Wygląda na to że taniej zapłacić za przesunięcie przyłącza- nowy słup 15 m dalej - niż bawić się w prawników, porady, utarczki. Dlaczego nie należy kupować z wadami? Wszystko zależy od jej skali i dodatkowych kosztów z tym związanych.W moim przypadku nie będą one duże w porównaniu do innych sytuacji. Pisząc ten post chciałem zasięgnąć opinii osób które miały podobne spory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.03.2018 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 zależy ile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
togaj 16.02.2019 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 I jak temat rozwiązany? Miałem identyczną sytuację Tauron wydał warunki przyłączenia do mnie z wkopaniem kabla wzdłuż granicy tj likwidacja linii napowietrznej za opłatą 12000 zł po mojej stronie Sąsiad nie ma tu nic do rzeczy. Przyłącze jest własnością ZE poinformowałem Tauron o roszczeniu co do zaległych i przyszłych kosztów służebności przesyłu wraz z polubowną propozycją iż bezpłatnie zmienią trasę przyłącza Po miesiącu miałem już nowe warunki Inna sprawa była z Orange Polska kabel ziemny przez środek działki. Orange był uparty dopóki przypadkiem nie uszkodzilem kabla. W 2 tygodnie była ugoda. Jeszcze inaczej sprawa z wodociągami totalna komuna nic nie załatwi się bez sądu a to raczej nie jest rentowne więc odpuściłem Trzeba walczyć o swoje ale z właścicielem kabli nie z sąsiadem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 17.02.2019 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 nikt nie zadał tu jednego pytania czy jak kupowałeś działkę to ten kabel widziałeś czy nie prosta odpowiedź tak czy nie słuchamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts