Robinson74 13.10.2018 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Ile metrów poziomego otoku i jaki wyjdzie koszt bednarki miedzianej? Albo inaczej, jaki koszt metra bednarki miedzianej 25x3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 14.10.2018 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 28,33 netto za metr. Do samego otoku i wyprowadzen do punktów kontrolnych potrzebuje ok 75m plus 4 złącza krzyżowe po 20zl netto. Oczywiście kupuje wszystko na osobę prywatną więc dochodzi 23% vat. Osadzenie w ziemi bede robił sam przy okazji prac ziemnych pod sondy pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 14.10.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Możesz podać producenta i ewentualnie link do tej bednarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 25.10.2018 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 W międzyczasie przyszły fanty na instalację odgromową i uziom. Uchwyty zrobione typowo pod dachówkę - trapezowy kształt gąsiąrów. 75m bednarki i 145m drutu. Dach będzie opleciony po wszystkich krawędziach pod kątem fotowoltaiki. Zresztą tak jest w projekcie. Ja dodam tylko dodatkowy zwód odprowadzający. Zwody odprowadzające będą ukryte w rurkach grubościennych: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 01.11.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Ja się zdecydowałem na poprowadzenie zwodów po elewacji. Nie patrzę na estetykę. Wolę mieć spokojną głowę. Zresztą nawet jak nie stopisz elewacji to spotkałem sie z taką opinią, że przewody po uderzeniu pioruna, trzeba wymienić. Niezła cena za miedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.11.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Zresztą nawet jak nie stopisz elewacji to spotkałem sie z taką opinią, że przewody po uderzeniu pioruna, trzeba wymienić. Jaka jest podstawa takiej ... opinii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 01.11.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Jaka jest podstawa takiej ... opinii ? Nie znam. "Zasłyszane" zdaje się na tym szacownym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 01.11.2018 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Stal może bym się trochę bal umieścić w rurach, ale w przypadku miedzi nie mam obaw. Przy dobrym uziomie - a taki planuje, bednarka na głębokości >1m pod ziemią i bardzo małej rezystancji zwodow miedzianych temperatura będzie na naprawdę akceptowalnym poziomie. Generalnie dach i tak już będzie oszpecony więc chociaż elewacja będzie bez dodatków dostałem wycenę od firmy która specjalizuje sie w instalacjach odgromowych. Za materiał 12k, za robocizne 6k. Materiał udało mi sie kupić sporo taniej w dodatku na 4 zwody odprowadzające, a nie 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.11.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Nie znam. "Zasłyszane" zdaje się na tym szacownym forum. No to proszę nie rozpowszechniać niesprawdzonych "informacji". Natomiast prawdą jest, że po uderzeniu pioruna należy przeprowadzić nie tylko oględziny, ale i pełne badanie w/w instalacji, łącznie z ochronnikami LPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts