vito87 09.01.2018 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Mam zalozony do cieplej wodu uzytkowej podgrzewacz elektryczny zasobnikowy ariston velis 50, podczas grzania wody rosnie cisnienie w instalacji zasilajacej, czyli cisnienie z podgrzewacza cofa sie do do zasilania, mimo iz jest zalozony na wejsciu taki maly zworek zwrotny wraz z zaworem bazpieczenstwa. Czy to normalne? Obok reduktoa w piwnicy mam zalozony cisnieniomierz i zawor bezpieczenstwa 6 bar i on czasami wypuszcza, troche wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.01.2018 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Mam zalozony do cieplej wodu uzytkowej podgrzewacz elektryczny zasobnikowy ariston velis 50, podczas grzania wody rosnie cisnienie w instalacji zasilajacej, czyli cisnienie z podgrzewacza cofa sie do do zasilania, mimo iz jest zalozony na wejsciu taki maly zworek zwrotny wraz z zaworem bazpieczenstwa. Czy to normalne? Obok reduktoa w piwnicy mam zalozony cisnieniomierz i zawor bezpieczenstwa 6 bar i on czasami wypuszcza, troche wody. Dokładnie tak ma to działać... Musisz założyć przeponowe naczynie wyrównawcze aby redukowało wzrost ciśnienia... Np takie... http://allegro.pl/naczynie-przeponowe-reflex-8l-cwu-przelewowe-i7074435088.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Amobile%3Aquery&bi_c=ZDgzZTY0NWMtNzZjMS00NjJkLWI0YjctZjY5ZDdhMzMxYmM1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=a44db15a-e16e-438f-844e-ddd7d7bb8a97 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vito87 09.01.2018 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 taki podgrzewacz nie ma wbudowanego naczynia przeponowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.01.2018 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 taki podgrzewacz nie ma wbudowanego naczynia przeponowego? Nie... No ja przynajmniej jeszcze takiego nie spotkałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vito87 09.01.2018 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Te chwilowe wzrosty cisnienia w instalacji do 6 bar sa niebezpieczne? Nie mam zabardzo gdzie zamontowac naczynia przeponowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.01.2018 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 To podstaw wiadro pod ten zaworek...Pilnuj, aby się nie zakamienił, bo będzie potop... https://www.google.pl/search?q=p%C5%82askie+naczynie+przeponowe&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjDyLOG9cvYAhUGZ1AKHReMA7kQsAQILg&biw=1347&bih=791Nie zmieści się? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vito87 09.01.2018 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 W razie czego jest drugi przy podgrzewaczu, otwiera sie przy 6,7bara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vito87 09.01.2018 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 tylko boje sie ze te chwilowe wzrosty do 6 bar moga cos uszkodzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.01.2018 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 tylko boje sie ze te chwilowe wzrosty do 6 bar moga cos uszkodzic To jest normalny zakres... Na upartego można podłączyć takie naczynie gdziekolwiek na linii ciepłej wody za pomocą wężyka w oplocie...( Jak do spłuczki w kiblu...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vito87 09.01.2018 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 niestety na cieplej nie mam gdzie zalozyc, a na zimnej moze byc? Wydaje mi sie ze pochlonelo by te wzrosty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 11.01.2018 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Wzrost ciśnienia na zimnej ?? Chyba w niedzielę, gdy zużycie na sieci maleje....Jasiek ma rację. Małe naczynie przeponowe załatwi temat. Od dowolnego trójnika, który można wstawić do obiegu ciepłej wody w dowolnym miejscu. Różne dostępne długości wężyka załatwią kwestie braku miejsca przy podgrzewaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 11.01.2018 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 niestety na cieplej nie mam gdzie zalozyc, a na zimnej moze byc? Wydaje mi sie ze pochlonelo by te wzrosty? Wzrost ciśnienia na zimnej ?? Chyba w niedzielę, gdy zużycie na sieci maleje.... Jasiek ma rację. Małe naczynie przeponowe załatwi temat. Od dowolnego trójnika, który można wstawić do obiegu ciepłej wody w dowolnym miejscu. Różne dostępne długości wężyka załatwią kwestie braku miejsca przy podgrzewaczu. Po pierwsze primo , naczynie przeponowe trzeba zamontować na zasilaniu (zimna woda) , nie ma potrzeby ani sensu montować na odcinku gorącej wody cwu , pomyliło wam się chyba z instalacją CO . Po drugie primo, brak naczynia przeponowego i używanie zaworu bezpieczeństwa do upuszczania nadmiaru podgrzanej wody to częsty niestety błąd w sztuce , zawór bezpieczeństwa nie może tak pracować stale bo zarośnie syfem wapnem itp zatnie się i może nie zadziałać w krytycznej chwili (pęknięcie gumowej membrany i/lub awaria ogrzewacza )do której został stworzony i będzie bum i dużo wody na podłodze. Po trzecie primo pomysły by wężyk zastąpił naczynie wzbiorcze bez wiedzy jaką pojemność rur z ciepłą wodą ma w instalacji Vito 87 ( a zatem i ilość nadmiaru wody po ogrzaniu) są nie trafione i przypominają pomysł na cerowanie prezerwatywy , pęknie albo nie pęknie. Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krantentreprenad 11.01.2018 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Od strony termy powinienes miec zamontowane w kolejnosci: 1-zawor bezpieczenstwa 3bar, 2-naczynie przeponowe na trojniku,3-zawor zwrotny(lagionella) 4-opcja- regulator cisnienia. Co do naczynia- naczynie 8 litrowe.(niebieskie badz srebrne(-maja ustawione cisnienie wstepne)). Cisnienie wstepne mozna zmienic wedlug potrzeb-powinno byc troche ponizej 3bar aby wszedl jedynie nadmiar goracej wody przy nagrzewaniu. Przy zbyt niskim cinieniu wstepnym naczynie wypelni sie zimna woda a problem pozostanie.oczywiscie wszystkie podlaczenia na instalacji wejscia wody zimnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.01.2018 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Po pierwsze primo , naczynie przeponowe trzeba zamontować na zasilaniu (zimna woda) , nie ma potrzeby ani sensu montować na odcinku gorącej wody cwu , pomyliło wam się chyba z instalacją CO . Po drugie primo, brak naczynia przeponowego i używanie zaworu bezpieczeństwa do upuszczania nadmiaru podgrzanej wody to częsty niestety błąd w sztuce , zawór bezpieczeństwa nie może tak pracować stale bo zarośnie syfem wapnem itp zatnie się i może nie zadziałać w krytycznej chwili (pęknięcie gumowej membrany i/lub awaria ogrzewacza )do której został stworzony i będzie bum i dużo wody na podłodze. Po trzecie primo pomysły by wężyk zastąpił naczynie wzbiorcze bez wiedzy jaką pojemność rur z ciepłą wodą ma w instalacji Vito 87 ( a zatem i ilość nadmiaru wody po ogrzaniu) są nie trafione i przypominają pomysł na cerowanie prezerwatywy , pęknie albo nie pęknie. Tomraider. Jaki wężyk...????????? Na samym wejściu do bojlera jest zawór zwrotny bezpieczeństwa , aby dokręcić naczynie wyrównawcze na zimnej wodzie trzeba by dać trójnik pomiędzy tym zaworem a bojlerem co oznacza przeróbkę instalacji a z tego co widać zainteresowany nie ma na to chęci.... Jako alternatywne rozwiązanie zaproponowałem zainstalowanie naczynia za pomocą wężyka do jakiegokolwiek punktu na ciepłej wodzie... Prościej się nie da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 11.01.2018 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 aby dokręcić naczynie wyrównawcze na zimnej wodzie trzeba by dać trójnik pomiędzy tym zaworem a bojlerem co oznacza przeróbkę instalacji a z tego co widać zainteresowany nie ma na to chęci..... Jako alternatywne rozwiązanie zaproponowałem zainstalowanie naczynia za pomocą wężyka do jakiegokolwiek punktu na ciepłej wodzie... niestety na cieplej nie mam gdzie zalozyc, a na zimnej moze byc? Może to ja czytam bez zrozumienia, ale wydaje mi się że zainteresowany właśnie na zimnej wodzie chciałby założyć naczynie przeponowe. Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 12.01.2018 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Jaki wężyk...????????? Na samym wejściu do bojlera jest zawór zwrotny bezpieczeństwa , aby dokręcić naczynie wyrównawcze na zimnej wodzie trzeba by dać trójnik pomiędzy tym zaworem a bojlerem co oznacza przeróbkę instalacji a z tego co widać zainteresowany nie ma na to chęci.... Jako alternatywne rozwiązanie zaproponowałem zainstalowanie naczynia za pomocą wężyka do jakiegokolwiek punktu na ciepłej wodzie... Prościej się nie da... Dokładnie to miałem na myśli... "Wężyk" (np .2 metrowy - żartując) umożliwi wyprowadzenie naczynia przeponowego w jakieś dziwne, nie kolidujące z niczym miejsce.. Pozdrawiam w Nowym Roku. Do Siego!. Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.01.2018 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Może to ja czytam bez zrozumienia, ale wydaje mi się że zainteresowany właśnie na zimnej wodzie chciałby założyć naczynie przeponowe. Tomraider. Może tak zrobić pod warunkiem że wywali zaworek zwrotny ze swojego zawodu bezpieczeństwa który ma na wejściu zimnej wody do bojlera... Po takim zabiegu można byle gdzie na instalacji w chałupie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 12.01.2018 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 naczynie przeponowe montuje się na dopływie zimnej wody. Pomiędzy naczyniem a zbiornikiem(podgrzewaczem) nie może być żadnych zaworów. Najlepiej jak to by było przepływowe naczynie przeponowe, czyli takie w którym woda przepływa a nie stoi. Tylko nie piszcie, ze takich nie ma, bo jest tego dość sporo na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts