arm7tdmi 10.01.2018 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Witam, W internecie znalazłem dziennik budowy kolegi który bardzo tanio wybudował dom a konstrukcyjnie wydaje się on poprawny według projektu który sam zrobił od początku z architektem i konstruktorem.. (twierdzi ,że zmieścił się w 100tys)https://www.facebook.com/Zbuduj-dom-za-100-tys-z%C5%82-881374768664914/ Czyli parterówka , prosta bryła w kształcie prostokąta brak piwnicy i poddasza użytkowego jako strop belki drewniane podparte w środku na belce drewnianej która stoi na dwóch słupach drenianych. W środku brak ścian nośnychPlanuje wybudować dom maksymalnie tanio podobnie jak kolega i szukam podobnego projektu o metrażu ok 90-100m2. Myślę nad parterówką z wiązarami, ale pomysł tego kolegi jest naprawdę ciekawy i dużo tańszy i mniej kłopotliwy w wykonaniu niż wiązary.Czy ktoś miałby może namiar na podobny projekt, czyli parterówka bez piwnicy i bez poddasza użytkowego ok 90-100m2 ze stropem z belek podpartych w środku takim podciągiem drewnianym lub żelbetowym lub ew pojedynczą ścianą nośną z dachem robionym przez cieślę (bez wiązarów prefabrykowanych)Zapraszam do dyskusji o realizacji podanej w linku bo jest naprawdę ciekawa i będę wdzięczny za namiar na podobny projekt..pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.01.2018 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 (edytowane) przeniosłam temat do innego działu, bo tu były dyskusje w stylu:dom za 150, 200, 250, 300 tysięcy. Nie widzę podsumowania kosztów poszczególnych etapów prac autora owego profilu na FB.Moim zdaniem to fantazja autora. Chyba, że zaczął budowę przed nowelizacją prawa, jakieś 10 lat temu i jego dom nie spełnia współczesnych standardów energetycznych.Na dodatek ma jakieś nierealne ceny robocizny (np. wylewka z materiałem za 11 zł/m2) i materiałów (może prowadzi hurtownię?).Cena nie obejmuje też przyłączy. Takich tanich parterówek 60-100m2 od groma w projektach gotowych, ale tam podaje się zupełnie inne ceny kosztorysowe. Edytowane 10 Stycznia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arm7tdmi 10.01.2018 23:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Ok. Tylko trudno się dowiedzieć szczegółów konstrukcyjnych ze strony biura projektowego. Ja szukałbym podobnego rozwiązania jak miał kolega czyli strop drewniany z jednym podciągiem, Nie wyjdzie to taniej niż wiązary prefabrykowane w takim domu??.. Nyłbym wdzięczny za przykład takiego projektu.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MhUser 11.01.2018 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 najtańszy będzie barak z jednospadowym dachem?https://ibb.co/gcwBK6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 11.01.2018 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Uważam, że nie ma szans na wybudowanie takiego domu jak w przytoczonym linku za kwotę 100 tyś zł, nawet samemu wszystko robiąc. Dom ma 86 m2, ale jak wczytujesz się w posty to znalazłem mi: koszt gniazdek i puszek 400 zł! ja u siebie za cały dom zapłaciłem 2100 (dom 120m2) co prawda może nie tanie, ale wyceniałem tańszego np legranda czy ospela i cena była ok 1400-1500 zł. Czytając dalej okazuje się, że inwestor zrobił po dwa gniazdka i jeden włącznik na pomieszczenie. Membrana dachowa - koszt 500 zł za cały dach, nie wiem ile tam m2 dachu jest, ale to też jakaś absurdalna cena. Ja za swoją pod dachówkę płaciłem ok 8,50 czy 9 zł za m2. Drzwi i okna z Castoramy. Za same drzwi autor zapłacił 1000 zł, ciężko za taką kwotę znaleść rozsądne drzwi wewnątrz klatkowe do bloków. Sami wybudowaliśmy prostą parterówkę, SSZ u nas kosztował więcej niż tutaj niby dom do zamieszkania przeliczając kwotę i metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.01.2018 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Pooglądałem ta realizacja za niby 100 tyś. Widzę poważne wątpliwości konstrukcyjne - nie znam wymiarów budynku nie doszukałem się ale krokwie i strop drewniany jest mocno pocieniony, dziwny podciąg pod stropem to raczej atrapa niż coś dający element bardziej działa na psychike niż na strop. Kolejny dość poważny błąd to brak wieńca w ścianie szczytowej lub rdzenia. To co piszę nie podniosłoby znacząco kosztów budowy myślę ze kwestia 3-5 tyś a znacząco podniosłoby walory użytkowe budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 11.01.2018 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Nie wierzę w budowanie za takie pieniądze, pracuje na składzie budowlanym, dużo załatwiłem sobie sporo materiału taniej, ale dom 107 m2 użytkowego materiały wyszły mnie 70 tyś do stanu surowego otwartego ( nie licząc robocizny)a to dopiero mniej niż połowa kosztów domu do zamieszkania.Sam się łudziłem ze da się dom wybudować za 200 tyś i już wiem że nie da się w tych pieniądzach zamieszakać Gdyby wszystko kupic najtańsze to 200 tys to takie minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MhUser 11.01.2018 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 70k + robocizna (70k?) + instalacje 25k + kuchnia, łazienka, podstawowe meble 15k + okna i drzwi zew. 10k + przyłącza i prace na zewnątrz 5k + projekt i duperele 5k = 200k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobb76 11.01.2018 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Też robie wiele rzeczy sam, ale moim zdaniem nie ma możliwości wybudowania domu za 100tysięcy, u mnie już budowa pochłonęła 150 tysięcy a jeszcze zostało wyposażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 12.01.2018 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Mnie 105m po podłogach kosztowało SSO 68 tyś, całość wyszła mnie 220 tyś do zamieszkania już z meblami brakuje mi jeszcze szuszarki kondensacyjnej - 1,5 tyś i tynk nałożyć - 3 tyś. Robocizna własna. Plan był zmieścić się w 200 tyś.Za 100 tyś to można stan surowy postawić z ekipą a gdzie instalacje, wykończenie, wyposażenie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1234567 13.01.2018 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Witam, W internecie znalazłem dziennik budowy kolegi który bardzo tanio wybudował dom a konstrukcyjnie wydaje się on poprawny według projektu który sam zrobił od początku z architektem i konstruktorem.. (twierdzi ,że zmieścił się w 100tys) https://www.facebook.com/Zbuduj-dom-za-100-tys-z%C5%82-881374768664914/ Czyli parterówka , prosta bryła w kształcie prostokąta brak piwnicy i poddasza użytkowego jako strop belki drewniane podparte w środku na belce drewnianej która stoi na dwóch słupach drenianych. W środku brak ścian nośnych Planuje wybudować dom maksymalnie tanio podobnie jak kolega i szukam podobnego projektu o metrażu ok 90-100m2. Myślę nad parterówką z wiązarami, ale pomysł tego kolegi jest naprawdę ciekawy i dużo tańszy i mniej kłopotliwy w wykonaniu niż wiązary. Czy ktoś miałby może namiar na podobny projekt, czyli parterówka bez piwnicy i bez poddasza użytkowego ok 90-100m2 ze stropem z belek podpartych w środku takim podciągiem drewnianym lub żelbetowym lub ew pojedynczą ścianą nośną z dachem robionym przez cieślę (bez wiązarów prefabrykowanych) Zapraszam do dyskusji o realizacji podanej w linku bo jest naprawdę ciekawa i będę wdzięczny za namiar na podobny projekt.. pozdrawiam Widziałem kilka pouczających filmów domów z serii za 150 tyś, w mojej ocenie Paradoks, ale widać, że można i za 100k- istny nonsens . Przy takiej konstrukcji robiąc wszystko samemu trzeba zapłacić: fundamenty z instalacjami i chudziak minimum - 20k dach - 20k instalacje wod-kan co cwu 20k sciany- 20k okna, drzwi, brama 20k i juz mamy 100k, a gdzie reszta? Chętnie zobaczył bym szczególowy kosztorys, bo na tym FB to jest tylko kilka poglądowych kosztów nie mających nic wspolnego z rzeczywistością.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 14.01.2018 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 (edytowane) Powiem krótko niemożliwe nie ma szansy nie ma takiej opcji nawet nie rób sobie nadziei. 95% prac przy budowie wykonałem we własnym zakresie sam z tatą nieliczâc montažu stolarki i pompy ciepła, więc za robociznę nie zapłaciłem wiele fakt staram się korzystać z materiałów najlepszych ale nawet budując z najtańszego materiału nie zejdziesz z kosztami do 100kDom za 150k jest do deweloperskiego stanu nie do zamieszkania. Budowa najtańszego domu z ogromnym wkładem własnej czyli jakieś 90% robisz sam czyli konstrukcja dachu układanie itd... to i tak minimum do zamieszkania z 200 tyś musisz liczyć a i tak wielu te 200 tyś uważa za niemożliwe. Edytowane 14 Stycznia 2018 przez kamil2k3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 15.01.2018 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Myżlę, że 200k to taka granica niemożliwości - tylko przy niedużym domu, prostym projekcie i własnej ciężkiej pracy śa szanse, że się uda. Czekam teraz na wątek "Dom za 50k" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 15.01.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Za 50 tys to nie dom a altankę można postawić;)Nie mając 100 tys odłożonej gotówki nawet nie myśl o rozpoczeciu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosik86 15.01.2018 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 50k to w niejednym domu fundamenty kosztują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.01.2018 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Tylko dom całoroczny musi spełniać wymogi określone prawem budowlanym.Dlatego podejrzewam, że budowę domu opisywanego na FB rozpoczęto kilka lat temu, kiedy przepisy były o wiele łagodniejsze - kiepskie współczynniki dla okien, drzwi, ścian. Tylko co za sens budowanie domu, którego utrzymanie będzie droższe od analogicznego domu w bloku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 20.01.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 arm7tdmi możesz wybudować AC25K - Dom rekreacyjny całoroczny o powierzchni użytkowej 50m2.Gość założył budżet na poziomie 25 tyś wyszło go 43tys. Resztę kasy przeznaczysz na przyjemności:)Lub możesz za 100 tyś wystawić SSZ domku 100m2 i na tym koniec:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts