Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bufor 150m3 - styropianowy "basen" + solary do CWU i ogrzewania - zamiast PC

LukaszMC

Recommended Posts

Prośba o opinie

Może pomysł bez sensu, ale będę wdzięczny za głosy krytyki. Mam do ogrzania dom + wodę użytkową.

Konstrukcja szkieletowa 100m2, prosta bryła, ściany 25cm ocieplenia, wychodzi zapotrzebowanie ok 20-25kWh/m2/rok na ogrzewanie + CWU - wydaje się że 5000kWh na rok powinno wystarczyć

Czy zamiast pompy ciepła za ca. 40kpln zrobić na działce zamknięty "basen" - zbiornik o wymiarach 3x5x10m (pojemność 150m3) ze styropianu o grubości 50cm i lambdzie 0,033?

Koszt styropianu to 114m3 * ok 200zł/m3 = 22800zł

Niedrogie kolektory słoneczne o mocy 8-12kw = koszt 5000? zł - powinny dostarczyć rocznie ok 6000-10000 kWh ciepła (zasilające bezpośrednio bufor)

Zakładam temperaturę wody w buforze na poziomie 65 stopni,

Przy temperaturze otoczenia 5 stopni, delta = 60. powierzchnia wewnętrzna basenu 190m2, współczynnik U ścian, dna i przykrycia = 0,066

strumień "uciekającego" ciepła 190 * 0,066 * 60 = 752,4W - rocznie "ucieka" 6428kWh - pewnie przy obniżającej się temperaturze wody i wyższej otoczenia mniej, ale daję zapas. Poza tym ucieka netto w okresie październik-marzec, (kwiecień-wrzesień solary zasilają) więc będzie pewnie bliżej 4000kWh potencjalnego deficytu.

Zakres pracy bufora od 65 do 45 stopni (CWU) lub od 65 do 25 (ogrzewanie) - w pierwszy przypadku 150m3 * 20stopni * 1,16kWh = 3480kWh, w drugim 6960kWh zmagazynowanego użytecznego ciepła.

Koszt całości (wykop, materiały + własna praca) myślę że w okolicach 30kpln. Koszty eksploatacji praktycznie zerowe (pompka do solarów jeżeli nie będzie obiegu grawitacyjnego)

Pytanie - czy popełniłem gdzieś błąd? Czy takie rozwiązanie jest możliwe i być może nawet opłacalne?

Pozdrawiam,

Łukasz

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pomysł ciekawy, ale ciekawi mnie w pierwszej kolejności czym ten basen będzie wzmocniony oprócz styropianu. Najbardziej chodzi mi o "dach" tego basenu. Do swojej kalkulacji dodaj też jakąś porządną folię do oczek wodnych.

Jakoś nie wydaje mi się realne zagrzanie takiej ilości wody do temperatury 65st a przynajmniej nie w całej objętości, chociaż obliczeń nie wykonywałem.

Spore obciążenie. Jaką podbudowę zrobisz, żeby to się nie zapadło i rozpadło? Jaki styropian w tej cenie nie nasiąknie wilgocią z czasem i nie sprasuje się znacząco tracąc właściwości? Jak to uszczelnisz?

Pytanie - czy popełniłem gdzieś błąd? Czy takie rozwiązanie jest możliwe i być może nawet opłacalne?

Konstrukcja ze styropianu bez solidnej płyty betonowej rozpadnie się i rozszczelni pod takim obciążeniem. Styropian też straci właściwości - niedawno ktoś wrzucał filmik Amerykanina, co się awanturuje, że mu XPS nasiąkł.

Straty do gruntu liczysz realistycznie - ale przez "wieko" może być sporo więcej. A wieko jak chcesz zrobić? To spora powierzchnia - nawet jak ogrodzisz i zrobisz "zakaz wstępu" to i tak trzeba solidną konstrukcję bo napada śnieg i się zawali. Jak to zabezpieczysz, przed korzeniami i gryzoniami?

Myślę, że nie doceniasz też kosztów wykopu na głębokość 4m (czy nawet głębiej) o takiej powierzchni. Ściany też trzeba zbudować, żeby się ziemia nie obsypała.

Spore obciążenie. Jaką podbudowę zrobisz, żeby to się nie zapadło i rozpadło? Jaki styropian w tej cenie nie nasiąknie wilgocią z czasem i nie sprasuje się znacząco tracąc właściwości? Jak to uszczelnisz?

Zakładam że temat trwałości styropianu, jego nasiąkania, jak i całej konstrukcji jest pomijalny. EPS 70 przy obciążeniu 30kPa (pełzanie) ulegnie odkształceniu ok 4-5% (czyli osiądzie o ok 2cm). Jeżeli chodzi o parametry izolacyjności to nic to nie zmienia - teoretycznie lambda się nawet polepszy - zauważ że gęstszy/cięższy styropian ma lepszą lambdę. Z zewnątrz i wewnątrz będzie w otulinie z foli polietylenowej = mogę dodać siatkę przeciw gryzoniom etc.

Wieko też ze styro 50cm - śnieg mu nic nie zrobi, mogę nawet nasypać ziemi i posiać trawę - pod styro jest woda która go "wypiera"

Konstrukcja nie jest "sztywna" więc nie ma potrzeby zachowania odpowiedniego "reżimu" technologicznego do konstrukcji sztywnych.

Klocki styropianowe są o wymiarach 4 x 1,2m x .5, na dno mogę profilaktycznie wrzucić trochę piachu/żwiru i zagęścić, boki obsypać kruszywem, ale ak jak wspomniałem na początku bardziej mnie interesuje aspekt bufora niż trwałości tej konstrukcji

pozdrawiam,

Łukasz

Poszukaj jakiej cysterny.

Ustaw w wykopie do pionu a to co wystaje obuduj domem.

Było liczone.

Zadziała.

Czas stabilizacji temperatury około 3 lata (sezony letnie).

Jest gdzieś nawet taka realizacja...

Adam M.

Dzięki za wsparcie :)

Myślałeś o tej realizacji

https://elkement.blog/2014/12/14/cistern-based-heat-pump-research-done-in-1993/

Chociaż Cysterna odpada - 50m3 za używkę to koszt ok 50tysięcy - kłopotliwy kształt, serwisowanie, transport.

pozdrawiam,

Łukasz

Przed chwilą byłem na OLX.

Koszt 10-25 tysięcy za zabawkę po piaskowaniu i konserwacji.

Było 50m3 za 4,500

Kształt idealny (jak do pionu postawiona).

ZERO serwisowania jak dobrze postawione.

Transport... no tak...

Ale pisali - dowiozą.

Ja bym to chociaż rozważył.

Nawet jako "budynek techniczny" obok domu.

Myślałem o realizacji bardzo podobnej. Ta nie jest jedyna (szukałem ale na szybko nie znalazłem).

Kilka lat temu była taka konstrukcja/instalacja solidnie dyskutowana i liczona.

Przeniesienie ciepełka z lata na zimę... Da się, bo podaż znacznie przewyższa pobór i nawet zimą pobór nie zawsze jest z cysterny, jak słoneczny dzień i solary dają ile potrzeba.

Adam M.

Przed chwilą byłem na OLX.

Koszt 10-25 tysięcy za zabawkę po piaskowaniu i konserwacji.

Było 50m3 za 4,500

Faktycznie, cena niższa niż się spodziewałem, ale to cały czas jest cena za sam zbiornik - a izolacja i tak musi być - a w przypadku styropianowego basenu, płacę tylko za izolację

Kształt idealny (jak do pionu postawiona).

ogólnie tak, ale w tym przypadku nie do końca :)

Wkopanie pionowo takiej cysterny to przypuszczam będzie dużym/głębokim problemem. U mnie w przypadku 150m3 kształt już nie odgrywa takiej roli, bo odbiór ciepła jest wolniejszy. Jeżeli "zawieszę" spiralę pod wiekiem to i tak będę odbierał "cieplejsze"

ZERO serwisowania jak dobrze postawione.

tylko żeby to dobrze postawić

Ja bym to chociaż rozważył.

Nawet jako "budynek techniczny" obok domu.

prześpię się z tym ale nie lubię "klocków" cięższych niż 100 kg

Myślałem o realizacji bardzo podobnej. Ta nie jest jedyna (szukałem ale na szybko nie znalazłem).

Kilka lat temu była taka konstrukcja/instalacja solidnie dyskutowana i liczona.

Przeniesienie ciepełka z lata na zimę... Da się, bo podaż znacznie przewyższa pobór i nawet zimą pobór nie zawsze jest z cysterny, jak słoneczny dzień i solary dają ile potrzeba.

Adam M.

też tak kombinuję i stąd mój pomysł - wydaje się prosty, więc ktoś powinien na niego wpaść, z drugiej strony dopiero od 50cm grafitowego styro system "utrzymuje" ciepło przez te minimum pół roku

pozdrawiam,

Łukasz

Niewielkiej pojemności.

Jak Ci się zdaje? Jak mocno CAŁY zład zmieni temperaturę w ciągu doby?

:lol:

Będziesz 'korzystał" z około tony.

Wtedy 4-5% wystarczy. 50-60 litrów.

W pomyśle ze styro wcale naczynia nie będzie.

Adam M.

[..]

Dokładnie tak.

Przy okazji, zastanawiam się nad układem wężownic - zakładam trzy płaskie spiralne (tak jak spirale w poziomym dolnym źródle przy PC)

-odbierająca ciepło do CWU - w górnej części "podwieszone" pod wiekiem,

-odbierająca ciepło do ogrzewania - na dnie

-zasilająca z solarów - też na dnie

Czy zrobić dwie - zasilającą na dnie, a odbierającą pod wiekiem?

Pozdrawiam,

Łukasz

Niewielkiej pojemności.

Adam M.

No właśnie... około tony....

Zwykły bufor 1000L jest trudno rozgrzać solarami a co dopiero taką cysternę...

No i przede wszystkim po co budować takiego potwora skoro praktycznie całą energia idzie jako straty postojowe...

...

Czy zamiast pompy ciepła za ca. 40kpln zrobić na działce zamknięty "basen" - zbiornik o wymiarach 3x5x10m (pojemność 150m3) ze styropianu o grubości 50cm i lambdzie 0,033?

Niedrogie kolektory słoneczne o mocy 8-12kw = koszt 5000? zł - powinny dostarczyć rocznie ok 6000-10000 kWh ciepła

...

...

Trzeba stalowy i zaizolowany zbiornik z wodą obudować domem. Wtedy będziesz korzystał z ciepła uciekającego przez izolację tak wielkiego bufora. Moim zdaniem zbyt optymistycznie liczysz wszystkie koszty. Chociażby panele. Za taką cenę kupisz chyba tylko najtańsze, używane panele amorficzne o niskiej sprawności. Z tych paneli 1kW mocy zajmuje z 16-18 metrów powierzchni. Ty chcesz mieć 8-12kW, czyli 160-200 metrów. Masz gdzie to ustawić? Do tego jeszcze konstrukcja trzymająca panele będzie pewnie kosztować drugie tyle, co one same.

Trzeba stalowy i zaizolowany zbiornik z wodą obudować domem. Wtedy będziesz korzystał z ciepła uciekającego przez izolację tak wielkiego bufora. Moim zdaniem zbyt optymistycznie liczysz wszystkie koszty. Chociażby panele. Za taką cenę kupisz chyba tylko najtańsze, używane panele amorficzne o niskiej sprawności. Z tych paneli 1kW mocy zajmuje z 16-18 metrów powierzchni. Ty chcesz mieć 8-12kW, czyli 160-200 metrów. Masz gdzie to ustawić? Do tego jeszcze konstrukcja trzymająca panele będzie pewnie kosztować drugie tyle, co one same.

Solary a nie fotowoltaika...

Tak czy siak do takiej cysterny potrzeba farmy kolektorów...

Niewielkiej pojemności.

Adam M.

Ale mi przeciez nie chodzi o dobowa zmianę temp.tylko Lato zima

A w pomyśle ze styro skoro nie Bedzie naczynia to rozumiem ze styro ma leżeć na wodzie i nie bedzie uszczelniony po obwodzie na sztywno.

Edytowane przez romano78

No właśnie... około tony....

Zwykły bufor 1000L jest trudno rozgrzać solarami a co dopiero taką cysternę...

No i przede wszystkim po co budować takiego potwora skoro praktycznie całą energia idzie jako straty postojowe...

przewiduję na straty tak z 40-60% idzie, można je zmniejszyć do 20-30% ale wtedy koszt izolacji x2 - co jest nieekonomiczne - bo zakładam że wystarczy 2-3m2 więcej solarów

pzdr,

Łukasz

Solary a nie fotowoltaika...

Tak czy siak do takiej cysterny potrzeba farmy kolektorów...

właśnie wygląda mi że niekoniecznie (stąd pytanie czy nie popełniam jakiegoś błędu obliczeniowegp) - wystarczy dostarczyć te 12000kWh energii cieplnej rocznie, a z m2 niedrogich kolektorów słonecznych to 500kWh jest raczej bezproblemowe. Wygląda że 24m2 z dużym marginesem powinny wystarczyć - taka powierzchnia kolektorów zajmuję kilkanaście m2 (bo są pod kątem) i zakładam umieszczenie ich bezpośrednio na górze "basenu"

Mogę jeszcze bardziej uprościć dając zamiast typowych kolektorów, 50m2 kolektorów EPDM do podgrzewania basenów, ale na tym etapie bardziej interesuje mnie opinia odnośnie sensowności instalacji i ewentualnych aspektów które można/warto zmodyfikować.

pozdrawiam,

Łukasz

Edytowane przez LukaszMC