Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bufor 150m3 - styropianowy "basen" + solary do CWU i ogrzewania - zamiast PC

LukaszMC

Recommended Posts

Aż takie cuda wianki aby złapać kilka tys kWh w roku...?

Policz sobie ile energii elektrycznej można kupić za taką ideę...

W kategoriach wielkości to może są to cuda i wianki :), ale jeżeli chodzi o prostotę wykonania to zakładając że kupuję styropian a nie spieniam go samodzielnie ;) rozwiązanie jest proste jak przysłowiowa budowa cepa, i nie bardzo jest tam się co popsuć

pozdrawiam,

Łukasz

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

właśnie wygląda mi że niekoniecznie (stąd pytanie czy nie popełniam jakiegoś błędu obliczeniowegp) - wystarczy dostarczyć te 12000kWh energii cieplnej rocznie, a z m2 niedrogich kolektorów słonecznych to 500kWh jest raczej bezproblemowe. Wygląda że 24m2 z dużym marginesem powinny wystarczyć - taka powierzchnia kolektorów zajmuję kilkanaście m2 (bo są pod kątem) i zakładam umieszczenie ich bezpośrednio na górze "basenu"

pozdrawiam,

Łukasz

Dwunastoma kolektorami to można sobie dwie tony wody grzać...

Aby to chciało działać trzeba by mieć słońce dzień w dzień od wiosny do jesieni ...

Ale mi przeciez nie chodzi o dobowa zmianę temp.tylko Lato zima

A w pomyśle ze styro skoro nie Bedzie naczynia to rozumiem ze styro ma leżeć na wodzie i nie bedzie uszczelniony po obwodzie na sztywno.

konstrukcja w założeniu jest mało sztywna, ciśnienia jako tako w układzie nie ma - nawet zakładając rozszerzalność wody przy delcie 40 stopni to nie widzę zagrożeń związanych z wzrostem ciśnienia i objętości

pozdrawiam,

Łukasz

Dwunastoma kolektorami to można sobie dwie tony wody grzać...

Aby to chciało działać trzeba by mieć słońce dzień w dzień od wiosny do jesieni ...

Nie wiem tego, bo jedyne doświadczenia jakie mam z kolektorami to po sąsiedzku zbiornik, o ile pamiętam 300L i kolektor rurowy chyba 1,8m2 - w słoneczny dzień gorąca woda leci do kanalizacji. Z wyliczeń wynika że takie 24m2 kolektorów o sprawności 50% dostarcza rocznie 12000kWh co powinno być wystarczające

pozdrawiam,

Łukasz

W kategoriach wielkości to może są to cuda i wianki :), ale jeżeli chodzi o prostotę wykonania to zakładając że kupuję styropian a nie spieniam go samodzielnie ;) rozwiązanie jest proste jak przysłowiowa budowa cepa, i nie bardzo jest tam się co popsuć

pozdrawiam,

Łukasz

Najpierw zrób eksperyment...

Kup sobie jeden kolektor słoneczny i podłącz go do styropianowego pudła o objętości 2m3 zakopanego w ziemi...

Wsadź kilka czujników temperatury i obserwuj...

Obstawiam że ci lata zabraknie aby zagrzać wodę ...

konstrukcja w założeniu jest mało sztywna, ciśnienia jako tako w układzie nie ma - nawet zakładając rozszerzalność wody przy delcie 40 stopni to nie widzę zagrożeń związanych z wzrostem ciśnienia i objętości

pozdrawiam,

Łukasz

Faktycznie styro jest elastyczne ten niewielki wzrost objętości przyjmie styropian.

Ale i tak jasiek ma racje pompa ciepla nawet z klimatyzatora używki i za tą kasę którą byś wydał na te ogromne przedsięwzięcie masz na prad na co najmniej 30lat

Edytowane przez romano78

Najpierw zrób eksperyment...

Kup sobie jeden kolektor słoneczny i podłącz go do styropianowego pudła o objętości 2m3 zakopanego w ziemi...

Wsadź kilka czujników temperatury i obserwuj...

Obstawiam że ci lata zabraknie aby zagrzać wodę ...

Jest to opcja, natomiast pytanie czy zwykłe teoretyczne wyliczenia nie wykluczą mojego scenariusza?

Poza tym izolacja 50cm szarego styropianu jest minimum 5x jeżeli nie 10 razy lepsza niż standardowego bufora ciepła. Przy małych buforach CWU jest "zużywana" na bieżąco etc.

Reasumując - nawet jeżeli zdecydowałbym się wykonać eksperyment z buforem 2m3 wcześniej obliczyłbym teoretyczne przepływy cieplne etc. (co zrobiłem dla 150m3) - zmierzam do tego że na tym etapie pytanie brzmi, czy teoretyczne podstawy i wyliczenia dla rozwiązania ze 150m3 i kolektorami 12kWh są błędne, czy może dają przesłanki do tego że takie rozwiązanie może mieć racje bytu

pozdrawiam,

Łukasz

Jest to opcja, natomiast pytanie czy zwykłe teoretyczne wyliczenia nie wykluczą mojego scenariusza?

Poza tym izolacja 50cm szarego styropianu jest minimum 5x jeżeli nie 10 razy lepsza niż standardowego bufora ciepła. Przy małych buforach CWU jest "zużywana" na bieżąco etc.

Reasumując - nawet jeżeli zdecydowałbym się wykonać eksperyment z buforem 2m3 wcześniej obliczyłbym teoretyczne przepływy cieplne etc. (co zrobiłem dla 150m3) - zmierzam do tego że na tym etapie pytanie brzmi, czy teoretyczne podstawy i wyliczenia dla rozwiązania ze 150m3 i kolektorami 12kWh są błędne, czy może dają przesłanki do tego że takie rozwiązanie może mieć racje bytu

pozdrawiam,

Łukasz

Odpowiem tak...

Mam zrealizowane kilka instalacji z sześcioma kolektorami słonecznymi jako wspomaganie ogrzewania i CWU...

Naprawdę daleko im do jakiejś spektakularnej nadwyżki energii i jakiegoś sensownego wspomagania...

Taką baterią to można co najwyżej w miarę sensownie ogarnąć CWU od wiosny do jesieni i to nie zawsze a co dopiero nadwyżka z magazynowaniem na okres grzewczy...

Odpowiem tak...

Mam zrealizowane kilka instalacji z sześcioma kolektorami słonecznymi jako wspomaganie ogrzewania i CWU...

Naprawdę daleko im do jakiejś spektakularnej nadwyżki energii i jakiegoś sensownego wspomagania...

Taką baterią to można co najwyżej w miarę sensownie ogarnąć CWU od wiosny do jesieni i to nie zawsze a co dopiero nadwyżka z magazynowaniem na okres grzewczy...

Ja się z tym ogólnie zgadzam, ale mówimy o 50cm styro grafitowego i U rzędu 0,066, a przy takich ścianach w domu bez okien nie ma w ogóle potrzeby ogrzewania bo ciepłota ciała dwóch osób by taki dom ogrzała. W zamierzeniu sądziłem że dyskusja pójdzie w kierunku typu - pomysł miałby sens przy U == 0,033 ale wtedy koszty izolacji powodują nieopłacalność projektu etc.

Przy aktualnych rozwiązaniach grzanie bufora przez baterie kolektorów nie ma sensu bo od kwietnia do września mamy nadmiar którego nie jesteśmy w stanie zmagazynować. Stąd moje wnioski że potrzebne bufory o pojemności > 100m3 które zatrzymają to ciepło na minimum 100 dni -> czyli izolacja ścian dużo poniżej U=0,1

pozdrawiam

Łukasz

Edytowane przez LukaszMC

IMO pomysł całkiem całkiem. I teoretycznie wygląda dobrze.

To, co kuleje, to kosztorys i trwałość takiej konstrukcji.

Też pytanie, jak wstępnie "naładujesz' ten zasobnik? Wypadałoby pierwszego lata podwoić albo i potroić na kilka miesięcy moc kolektorów.

IMO pomysł całkiem całkiem. I teoretycznie wygląda dobrze.

To, co kuleje, to kosztorys i trwałość takiej konstrukcji.

Też pytanie, jak wstępnie "naładujesz' ten zasobnik? Wypadałoby pierwszego lata podwoić albo i potroić na kilka miesięcy moc kolektorów.

Wbrew pozorom zbiornik jest zbudowany z ok 70 klocków styropianowych o wymiarach 4 x ,5 x 1,2m każdy o wadzę ok 35kg więc lekkich, klejonych pianką - sama budowa tego to wręcz godziny, najbardziej czasochłonny jest wykop. Wymagania mechaniczne niewielkie bo praktycznie wszystkie siły się równoważą. Wewnątrz woda, na zewnątrz grunt, itd. W typowo budowlanych zastosowaniach osiadanie 2-3cm byłoby niedopuszczalne (pękanie betonu etc.) ale tutaj to nie ma znaczenia.

Jeżeli chodzi o zasilenie to nie ma potrzeby zwielokrotniania solarów- wystarczy żeby do maja, czerwca zbudować zbiornik i podłączyć solary. Jeżeli się nie uda to trudno, pierwszy sezon będzie "martwy" - starałem się tak skalkulować żeby bufor się "zerował" do marca

pozdrawiam,

Łukasz

Edytowane przez LukaszMC

Żeby w następnych latach się zbilansowało, to w pierwszym roku musisz dać ze 2x więcej kWh.

Siły się nie zrównoważą. Już na starcie będziesz miał problem z napełnieniem. Nawet, jak wlewając wodę będziesz sukcesywnie obsypywał styropian z zewnątrz, to jak zapewnisz, żeby ta ziemia z zewnątrz wywierała całym obwodem takie samo ciśnienie, co woda wewnątrz?

Do tego grunt pracuje - ściany osiądą miejscami, nierównomiernie i cała konstrukcja się rozsunie. Pewnie woda będzie wywierała większe parcie niż grunt. A grunt nierównomiernie będzi naciskał. Nawet, jak się nie rozpadnie, to w szczeliny wejdzie woda wcześniej czy później i będziesz miał mostki termiczne.

Żeby w następnych latach się zbilansowało, to w pierwszym roku musisz dać ze 2x więcej kWh.

zakładam że bufor będzie działał na temperaturze od ok 28-65 stopni, więc na początku dodatkowa energia to podgrzanie do 28 stopni

Siły się nie zrównoważą. Już na starcie będziesz miał problem z napełnieniem. Nawet, jak wlewając wodę będziesz sukcesywnie obsypywał styropian z zewnątrz, to jak zapewnisz, żeby ta ziemia z zewnątrz wywierała całym obwodem takie samo ciśnienie, co woda wewnątrz?

Do tego grunt pracuje - ściany osiądą miejscami, nierównomiernie i cała konstrukcja się rozsunie. Pewnie woda będzie wywierała większe parcie niż grunt. A grunt nierównomiernie będzi naciskał. Nawet, jak się nie rozpadnie, to w szczeliny wejdzie woda wcześniej czy później i będziesz miał mostki termiczne.

może osiąść i się powyginać - styropian jest trochę elastyczny, a woda nie wejdzie w szczeliny bo w środku jest folia

pozdrawiam,

Łukasz

Ja się z tym ogólnie zgadzam, ale mówimy o 50cm styro grafitowego i U rzędu 0,066, a przy takich ścianach w domu bez okien nie ma w ogóle potrzeby ogrzewania bo ciepłota ciała dwóch osób by taki dom ogrzała. W zamierzeniu sądziłem że dyskusja pójdzie w kierunku typu - pomysł miałby sens przy U == 0,033 ale wtedy koszty izolacji powodują nieopłacalność projektu etc.

Przy aktualnych rozwiązaniach grzanie bufora przez baterie kolektorów nie ma sensu bo od kwietnia do września mamy nadmiar którego nie jesteśmy w stanie zmagazynować. Stąd moje wnioski że potrzebne bufory o pojemności > 100m3 które zatrzymają to ciepło na minimum 100 dni -> czyli izolacja ścian dużo poniżej U=0,1

pozdrawiam

Łukasz

Weź sobie pod uwagę że cały ten nadmiar energii który się marnuje w moim rozwiązaniu u ciebie także idzie w "gwizdek" jako straty postojowe ....

Zrobisz potwora a efekt będzie praktycznie taki sam jak przy małym zbiorniku z kilkoma kolektorami...

Czy próba zaoszczędzenia kilku tys kWh jest warta takich inwestycji....?

Znając życie utkniesz na realizacji tego zbiornika a potem ani szyć ani pruć ...

Po tym, co pisze autor widać, że ma to dość dobrze przemyślane. Ja tam trzymam kciuki. Dla mnie pomysł jest ciekawy.

Parafrazując słynną sentencję Jokera:

Jeżeli ktoś kopie dziurę w ziemi, wsypuje kamienie i przepuszcza przez to powietrze do wentylacji to wszyscy są spokojni, jeżeli ktoś chce wykopać dziurę w ziemi, wlać wodę i ogrzewać dom , każdy panikuje ;)

A z czego będzie ten "balon wewnątrz obudowy styropianowej...?

Jakoś w czarnych barwach widzę zrobienie takiego szczelnego i wytrzymałego sześcianu o wymiarach 3x5x10m....

I teraz co...?

Kopiemy dziurę o minimalnych wymiarach 4x6x11m ...( Jak zrobić pionowe ściany idealnie równe na głębokość 4m...?, Jak zrobić aby taki głęboki wykop się nie zawalił...?)

Układamy na równym dnie wykopu bloki styropianowe a następnie na samym środku rozkładamy balon bez wody...

Następnie układamy pierwszy obwodowy wiersz bloków styropianowych i napełniamy do tej wysokości wodą balon...( Jak zrobić aby się nie marszczył bo przecież żadnej zakładki już nie rozciągniemy pod naporem masy wody..., Jak ktoś próbował rozprostować zakładkę na dnie basenu ogrodowego to wie o co chodzi...)

I tak następne warstwy pilnując aby bloki nie rozeszły się na boki bo spowoduje to rozerwanie balona...

Powiedzmy że się udało...

Teraz włączony na takie swoiste łóżko wodne i układamy górną warstwę styropianu a następnie jakąś osłonę która zabezpieczy styropian ...

Acha zapomniałem...

Flak ma mieć wewnątrz kilka ogromnych wężownic więc obowiązkowo musi mieć jakiś szczelnie zamykany właz serwisowy aby można było to wszystko wsadzić do środka i podłączyć...

Następnie kolektory...

Itd itp...

Spoko luzik...

Ten basenik z całą reszta ,,oprzyrządowania" przekroczy znacznie koszt PC , małej PC ,bo do takiego 100m2 nie potrzeba dużej PC( na pewno koszt znaaaacznie poniżej przytoczone kwoty 40 K ) ,po za tym basenik raczej nie zapewni CWU , a jej koszt może być większy jak potrzeby na CO .Zapewne potrzebne będzie jeszcze jakieś źródło ciepła ,tutaj bym polecał , jakieś technicznie pasujące , uzupełniające rozwiązanie np domowy reaktor jądrowy klasy180