Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bufor 150m3 - styropianowy "basen" + solary do CWU i ogrzewania - zamiast PC

LukaszMC

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Świeży nasyp utrzyma 2m wysokości Twojego basenu... :p

te 2m właściwie wystarczą, gdyby była konieczność większej wysokości to tak jak pisałem w kilku miejscach mogę wykorzystać worki z ziemią, i pewnie kilka innych rozwiązań które w razie potrzeby pozwolą zwiększyć to do 3 metrów - dwa metry wody pod poziomem 0 + 50-100cm izolacji, 2m wody nad poziomem 0 + 50-100cm izolacji i mam 4 metry wysokości słupa wody - do tego w poziomie np. 7x7m i zbiornik ma 200m3 pojemności co przy delcie dla CWU 45-65 stopni daje ponad 4500kWh na CWU a przy delcie 40 (25-65) dla ogrzewania daje ponad 9000kWh - minus oczywiście straty do otoczenia, ale te 4-5000kWh rocznie w okresie zimowym powinno zostać.

A konstrukcja tak prosta że nie bardzo jest się co zepsuć

pzdr,

Łukasz

Zbiornik cylindryczny byłby korzystniejszy w stosunku objętości do powierzchni ścian i wytrzymalszy na napór wody czy gruntu.

Ale nikt nie poruszył kwestii wytrzymałości folii trzymającej wodę, na temperaturę 65*C.

Pozdrawiam

Cezary

Przy budowie z bloków styropianu cylindryczny jest mało wygodny w budowie - to trochę jak z okrągłymi domami.

Ale rozważam też kształty sferyczne/cylindryczne przy założeniu wykonania ścian np. z worków z ziemią a izolacji z regranulatu styropianowego w rękawach z geowłókniny

Odnośnie foli PE w 65 stopniach nie spotkałem się z danymi odnośnie jakieś nadmiennej degradacji etc. Ogólnie UV jest uznawane za czynnik destrukcyjny, a temperatura to raczej nie bardzo

pozdrawiam,

Łukasz

te 2m właściwie wystarczą,

Nie zrozumiałeś.

Chcesz zrobić część zbiornika nad ziemią. Lać wodę do środka jednocześnie obsypuując część naziemną jak i tę niżej.

Nie ma szans.

To będzie świeży nasyp, który pod naporem wody cofnie się w kierunku zewnętrznym. Rozerwie Ci opaskę ze styropianu, bo świeży nasyp nie ma szans tego utrzymać. A ziemi nie zagęścisz. Zresztą przy tej koncepcji, nie ma szans zagęścić nawet kamienia.

Edytowane przez klaudiusz_x

te 2m właściwie wystarczą, gdyby była konieczność większej wysokości to tak jak pisałem w kilku miejscach mogę wykorzystać worki z ziemią, i pewnie kilka innych rozwiązań które w razie potrzeby pozwolą zwiększyć to do 3 metrów - dwa metry wody pod poziomem 0 + 50-100cm izolacji, 2m wody nad poziomem 0 + 50-100cm izolacji i mam 4 metry wysokości słupa wody - do tego w poziomie np. 7x7m i zbiornik ma 200m3 pojemności co przy delcie dla CWU 45-65 stopni daje ponad 4500kWh na CWU a przy delcie 40 (25-65) dla ogrzewania daje ponad 9000kWh - minus oczywiście straty do otoczenia, ale te 4-5000kWh rocznie w okresie zimowym powinno zostać.

A konstrukcja tak prosta że nie bardzo jest się co zepsuć

pzdr,

Łukasz

Litości...

Postaw sobie zwykły bufor 1500L z wężownicą cwu i grzałkami...

Podłącz do niego sześć kolektorów słonecznych a do chałupy tak od niechcenia 1kWp w fotowoltaice i gwarantuję że te 5000kWh uzbierasz w sezonie...

Równie dobrze można zainstalować pompę ciepła do tego co masz w tej chwili...

Nie bardzo wiem po co komplikować sobie życie...

Czytam...

Podziwiam...

Było.......

No, dość dawno, ale było...

Na 100 sposobów.

Taki system stabilizuje się (jak jest DOBRZE zbudowany) po trzech sezonach.

To, co jest opisane jest co najmniej TRUDNE w realizacji.

Adam M.

Nie zrozumiałeś.

Chcesz zrobić część zbiornika nad ziemią. Lać wodę do środka jednocześnie obsypuując część naziemną jak i tę niżej.

Nie ma szans.

To będzie świeży nasyp, który pod naporem wody cofnie się w kierunku zewnętrznym. Rozerwie Ci opaskę ze styropianu, bo świeży nasyp nie ma szans tego utrzymać. A ziemi nie zagęścisz. Zresztą przy tej koncepcji, nie ma szans zagęścić nawet kamienia.

Spoko - zrozumiałem, w sensie wiedziałem że chodzi Ci o zagęszczenie nasypu. W rzeczywistości nasyp nie jest potrzebny - po prostu coś trzeba zrobić z wybraną ziemią. Styropianu nie rozerwie, opaska ma minimum 50cm, parametry styro na rozerwanie to afaik 70kPa więc jest duży zapas. Zresztą możesz posklejać ze standardowych bloków 30cm styro "komin" na wysokość 3m i nalać wody ... nic się nie stanie.

Pozdrawiam,

Łukasz

Czytam...

Podziwiam...

Było.......

No, dość dawno, ale było...

Na 100 sposobów.

Taki system stabilizuje się (jak jest DOBRZE zbudowany) po trzech sezonach.

To, co jest opisane jest co najmniej TRUDNE w realizacji.

Adam M.

no łatwe to niekoniecznie jest, ale możliwe - a to wystarczy - i pewnie tak samo jak z budową domu - za trzecim zbudowanym razem będzie ok

pozdrawiam,

Łukasz

Litości...

Postaw sobie zwykły bufor 1500L z wężownicą cwu i grzałkami...

Podłącz do niego sześć kolektorów słonecznych a do chałupy tak od niechcenia 1kWp w fotowoltaice i gwarantuję że te 5000kWh uzbierasz w sezonie...

Równie dobrze można zainstalować pompę ciepła do tego co masz w tej chwili...

Nie bardzo wiem po co komplikować sobie życie...

Chyba dlatego że chciałbym coś bardzo prostego w budowie - bez elektroniki, bez sprężarki, możliwego do wykonania praktycznie samemu, a jednocześnie dającego duży komfort użytkowania - ot cała filozofia.

Pozdrawiam,

Łukasz

Chyba dlatego że chciałbym coś bardzo prostego w budowie - bez elektroniki, bez sprężarki, możliwego do wykonania praktycznie samemu, a jednocześnie dającego duży komfort użytkowania - ot cała filozofia.

Pozdrawiam,

Łukasz

No jak patrzę na to przedsięwzięcie to instalacja gruntowej pompy ciepła wydaje się bardzo prosta...

A bufor z grzałkami to już dla przedszkolaków zajęcie...