Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chudziak poniżej ścian fundamentowych a ciągłość termoizolacji

Arktur

Recommended Posts

Witam, na wiosnę ruszam z budową domu. W zakupionym projekcie mam chudziak poniżej górnego poziomu ścian fundamentowych, co już wiem, że jest mniej optymalne. Zmienić tego nie mogę z kilku przyczyn, a chcę zwiększyć projektowaną warstwę styropianu na podłodze na gruncie z 10 cm na 20 cm, przy czym jednocześnie zależy mi na ciągłości termoizolacji w całym domu. Wiem, że część osób przed ułożeniem styropianu na chudziaku skuwa ściany fundamentowe w przejściach (drzwiach) do poziomu chudziaka, aby zachować ciągłość izolacji oraz ułatwić prowadzenie instalacji. Zastanawiam się czy jest możliwość tak wykonać fundamenty, aby w przejściach pomiędzy pomieszczeniami górny poziom ścian fundamentowych wyszedł równo z chudziakiem? W projekcie mam wieniec na fundamentach, więc może da się nie murować 2 ostatnich bloczków i nadlać trochę betonu na wieńcu. Czy w ogóle tak się praktykuje? Edytowane przez Arktur

Ważny jest poziom zero.

Ponadto na jakiej wysokości masz mieć obsypkę domu?

Jeśli wysoko, muszą być bloczki betonowe.

Jeśli zejdziesz poniżej chudziaka, to spokojnie można obnizyć . Tyle że wymagane jest pewne minimum nad poziomem gruntu.

Akurat wysokości nie pamiętam.

KB powinien Ci to powiedzieć. Ponadto musi się pod tym podpisać.

Dzięki za odpowiedź. Sprawa wygląda tak, że poprzez wysoki poziom wód gruntowych dom będzie posadowiony wyżej. Zaprojektowane posadowienie to -40 cm od obecnego poziomu gruntu na działce, humus 40-60 cm (tam gdzie 60 cm będziemy podsypywać do wyrównania 40 cm). Planowane obsypanie fundamentów wokół domu to 40 cm, aby zachować warunek strefy przemarzania (80 cm). Czyli licząc od obecnego gruntu, górny poziom ław fundamentowych będę miał 72 cm wyżej, 40 cm pryzmy wokół domu oraz 32 cm cokół. Z KB jestem umówiony na następny tydzień, lecz już teraz chcę się dowiedzieć jak najwięcej.

Mam obniżoną część domu: garaż, kotłownia, spiżarka i przejście z domu do ww części.

W moim przypadku zewnętrzne ocieplenie ścian styka się z ociepleniem ściany fundamentowej właśnie na granicy/wysokości wylewki i jest to wyraźny mostek term, nie ma tam zakładki z styro pod wylewką ze styro elewacji.

Sprawdzałam pirometrem.

Edytowane przez GraMar

Obniżasz poziom "0" fundamentu i wylewasz chudziak na równo z górnym poziomem ścian fundamentowych, robisz hydroizolację chudziaka razem ze ścianami i układacz te swoje 20 cm styro.

Jedyne co ulega zmianie to poziom stropu nad parterem o te 20cm styro czyli 1 warstwa dodatkowa.

KB powinien wziąć to na siebie i nie robić trudności.

Owe 10 czy 20 cm jakie ewentualnie wyjdzie mieści się w dopuszczalnych granicach bodajże 2% różnicy i załatwia wszystkie twoje problemy

Edytowane przez Mareks77